Last news in Fakti

7 Януари, 2024 20:55 1 670 11

Проф. Боян Биолчев: Трябва да се спасим от тези, които не харесваме

  • боян биолчев-
  • политика-
  • образование

Народът ни не е настроен за търсене на чорбаджия, смята бившият ректор на СУ

Проф. Боян Биолчев: Трябва да се спасим от тези, които не харесваме - 1
Снимка: news.bg

"На обществото му е нужно образование, но не чиновници да дават акъл дали ни е добро образованието, а да се замислят какво не разбират в това образование и какъв е пътят то да се подобрява. Не е пътят да се подобрява като има подигравателно отношение към тези, които осъществяват образования човек в България".

Това каза проф. Боян Биолчев пред bTV, цитиран от ФОКУС.

"Самият ни народ не е настроен за търсене на чорбаджия. Да дойде ситуация или този, който иска да помогне, без голяма загуба за самите хора. Това е доста остаряло за времето, в което живеем. Това, което ние пропускаме да направим, е да се наблюдаваме сами. Негативното отношение към когото и да е било, което е изведено на преден план пречи на този, който го внедрява в националното общежитие“, добави проф. Биолчев.

Той коментира и това дали светът усеща епидемия от страх и умират хора. "Не в степен, която да събужда съчувствие и човещина. Напротив буди егоизма на тези, които искат да си живеят леко и спокойно. Това е нещо, което мене ме безпокой – липса на съчувствие. Ние не продължаваме, а сме закачени в голяма верига, зависим от неща, на които нямаме влияние“, каза проф. Биолчев.

Тя трябва да се редуцира, смята той.

"Ако продължаваме да не се спасяваме от тези, които не харесваме и от самите нас, не може да настъпи някакво позитивно решение. Това е категорично така“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    15 3 Отговор
    България отново е в съюз със заклетите врагове на Русия. Никога не обещаваше щастлив край
  • 2 БОЦ - ко

    6 13 Отговор
    Другари, ... партизани, и ... съратници,
    Днес преименувани във "ватници",
    Навсякъде в Европа са охулени,
    А тук израстват като БУРЕНИ...
  • 3 Дърт даскал

    22 0 Отговор
    Преди всичко образованието трябва да бъде защитено от нахални ученици, баби - стръвници, майки - усойници, бащи - побойници, неграмотни чиновници и най-вече от НПО-та, които си врат носа на всякъде за да печелят пари, а БЪКЕЛ НЕ РАЗБИРАТ ОТ ОБРАЗОВАНИЕ И ПРОКАРВАТ "ОНЕЗИ" ЦЕННОСТИ !
  • 4 Софиянец

    7 11 Отговор
    Време е да се спасим от червените кърлежи като теб “професоре

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Леко, леко, леко

    5 0 Отговор
    Бла, бла, професора много внимава да не настъпи котето, че току виж едноклетъчните го изкарали путинист!
  • 7 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Мисирката Ганев не е посочил финалните думи на проф. Болшевиките а те самного важни в контекста на разискваната тема- Аз не се страхувам от изкуствения интелект, а от естествената простотия.
  • 8 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Мисирката Ганев не е посочил финалните думи на проф. Биолчев а те са много важни в контекста на разискваната тема- Аз не се страхувам от изкуствения интелект, а от естествената простотия. Грешката беше от таблета.
  • 9 Артилерист

    9 0 Отговор
    Г-н професорът се е изказал много неясно, да не кажа дименционно. Дошло е време ясно да се определим. Г-н професорът е публична личност, виден представител на научната и образователна общност и не е редно да ги реди така витиевато. Той познава материята и е длъжен, след като са му дали трибуна, на висок глас да обяви, че образованието е в колапс. В стремежа си демократическите реформатори да се слагат на американците изхвърлят от учебниците всичко, което не е ругателно за Русия и до такава степен са объркали историята и литературата ни, че и големите не ги разбират, камо ли учениците. Например, Русия не ни е освободила от турско робство, ами България е участвала в руско-турската война! Хора като проф. Биолчев трябва категорично да заявят, че с разрухата в образованието, с отродяването, с отучването на подрастващите от нашите ценности и традиции, се поставя под заплаха самото съществуване на нацията ни...
  • 10 Ван дер Любе

    6 0 Отговор
    От написаното не се разбира много. Големият проблем на СУ е нивото на научност и морала на използване на тази научност. Проблемът е, когато хората, които дават мнение как да се развива нещо, когато са имали властта да го направят, не са успявали. Независимо дали от корестни желания или от липса на воля за реализация. Това е по-големия проблем. Един пример, в размките на СУ има институт ИСАЙТ, който реално е частен институт, намира се в Бизнес парка, заплащането е два пъти по-високо от Германия (пъти отколкото в България), не е ясно какви са неговите цели и дали резултатите струват капиталовложенията. И как в СУ не се намери нито един доблестен учен да посочи, че тази частна организация (с държавни пари) е вредна за българската наука и образование?
  • 11 каруцар

    0 1 Отговор
    Много пъти съм се изненадвал, че когато говори, тоя професор няма гладка мисъл на изразяване, но това съм си го обяснявал, че това, може би е от притеснение! Но сега, когато е имал свободата да покаже ниво, не само на, но и на човек с научна титла професор, това показва, че интелектуалното му ниво не е много високо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове