Last news in Fakti

9 Януари, 2024 07:13 1 669 18

Емил Георгиев: Ако КС приеме, че процедурата не съответства на Конституцията, всичко отива на кино

  • адвокат емил георгиев-
  • правосъдие за всеки-
  • конституция

Добре е темата за регулаторите да намери своето конституционно разрешение, смята адвокатът от Инициативата "Правосъдие за всеки"

Емил Георгиев: Ако КС приеме, че процедурата не съответства на Конституцията, всичко отива на кино - 1
Снимка: БНР

"Темата за двойното гражданство на депутати и министри е с много висок политически заряд".

Това заяви пред БНР адвокат Емил Георгиев от Инициативата "Правосъдие за всеки" (ИПВ) във връзка със сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев за промените в основния закон, които бяха приети от парламента на 20 декември.

"Тази тема беше наложена в дневния ред от обстоятелството, че България е сред малкото страни, които през последните години са напуснати от много, много граждани. Големият въпрос, който се задава, е дали получилите двойно гражданство да могат да участват активно в българския политически живот, както и да имат пасивно избирателно право, т.е. да могат да бъдат избирани за депутати и министри.... Обичайният аргумент, който се дава, че при двойните граждани не е налице необходимата лоялност към едната от двете държави, не издържа. Това може да се каже за отделен човек, но не общо за всички, които имат повече от едно гражданство. Ако поставената цел е да бъдат привличани повече български граждани за участие в политическия живот, смятам, че е легитимна. А има и изисквана уседналост от 18 месеца", смята Георгиев.

Адвокатът бе категоричен, че искането на държавния глава до Конституционния съд е добре мотивирано и много обхватно - в шест направления.

Той изтъкна, че Румен Радев е атакувал и самата процедура, по която процедурата е изменена:

"Ако КС приеме, че процедурата не съответства на Конституцията, тогава всичко отива на кино".

Измененията на Конституцията изискват много високи мнозинства, направена е така, че да са трудни, посочи адвокат Георгиев и отбеляза:

"Изисква се 3/4 мнозинство, т.е. поне 180 депутати. От друга страна обаче, Конституцията си дава сметка, че такива мнозинства може и да не могат да бъдат събирани всеки път, затова е дадена стъпка - поне с 2/3, но тогава, следващото гласуване трябва да се случи в период между 2 и 5 месеца. Тук се задава въпросът за кои гласувания важат тези от 2 до 5 месеца".

По думите му е добре темата за регулаторите да намери своето конституционно разрешение:

"Да има основни процедури за избор, включително и мнозинствата, с които да бъдат избирани членовете, което да влезе в основния закон".

"Служебните кабинети са най-очакваната част от конституционните изменения, срещу която се очакваше президентът Радев да се противопостави, тъй като това е пряка намеса в негови досегашни правомощия, които бяха еднолични.... Разрешаването на това (в Конституцията) минава през намаляването на президентските правомощия и обвързването му с правомощия на друг конституционно установен орган - Народното събрание", каза още Георгиев.

Правозащитникът подчерта, че Румен Радев е трябвало да представи своите предложения за промени в Конституцията, за които още от първия си мандат твърди, че са подготвени.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юююю

    42 4 Отговор
    Ако КС не е окупирано от еврейте ще отмени антибългарските промени в конституцията наложени отвън
  • 2 Хихи

    9 19 Отговор
    Ами те решенията на един човек, в случая президента, винаги са еднолични.
  • 3 АГАТа Кристи

    4 11 Отговор
    А киното в Балшой театър ли ще го гледаме ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Един

    32 2 Отговор
    То за всички е очевидно , че се нарушава основния закон. Ясно се знае , че конституция се променя от ВНС. Но за власт имащите това не важи. Как после да искаш от обикновенните граждани да спазват законите.
  • 6 Красимир Петров

    30 1 Отговор
    Каква е гаранцията,че този с двойно гражданство няма да работи в интерес на чужда държава.

    Коментиран от #12

  • 7 ВЪРХОВЕН ЗАКОН

    26 0 Отговор
    За всички е ясно, че приетите промени са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ. Както по процедура, така и по същество. Проблема е ще има ли сили държавата да се защити и да накаже шиши, Боко, кирето, Пинокио и т.н. за тези противоконституционни действия и практическо суспендиране на действащата конституция.
  • 8 Тъмен субект

    20 0 Отговор
    По въпроса с двойното гражданство - дори случайно намеренията да са добри (напр.българите от чужбина да могат да участват), рисковете са толкова големи, а ползите толкова малки и съмнителти, че просто не бива да се прави.
  • 9 12345

    0 21 Отговор
    Ако КС отхвърли промените това ще доведе до втвърдяване на НЕкоалицията за да не допусне ново служебно правителство на радевия. Освен това е възможно текстовете да бъдат прецизирани и отново гласувани. А ако и самата процедура бъде отхвърлена, то може да се свика и Велико НС, което вече ще може да прави каквито си иска промени и дори да изработи изцяло нова конституция. Така че усилията на радев и другите антибългари около него са напразни.
  • 10 Хаха

    18 0 Отговор
    Тия с двойно гражданство вкарват държавата във война и после бегат бързо бате към втората си държава
  • 11 дядото

    5 1 Отговор
    и като как ще стане.в окупираните държави става това,което наредят господарите.
  • 12 Оракула от Делфи

    1 12 Отговор

    До коментар #6 от "Красимир Петров":

    А каква е истината ,че този само с българско гражданство, няма да работи за други!
    Ти бил ли си зад граница , някога , или тук ти е много добре???
    Какъв е този необясним комунистически страх ,
    че двойното гражданство , ще те направи предател???
    Тези, които са завършили образуванието си в Харвард , Сорбоната ,или др. елитни университети
    и те ли са потенциални шпиони?
    Или, само тези с двойното гражданство???
    Българина трябва задължително да практизира , темата "чужбина", поне 2 години от живота си в чужбина ,
    за да разбере истината и преодолее страхът на руската комунистическа идеология,
    която днес е насадена в голяма част от мозъците на населението!!

    Коментиран от #13

  • 13 да ама

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Оракула от Делфи":

    освен "комунистически", както си го нарекъл, този страх очевидно е и "демократически", щом в най-изявените демокрации (към които се равняваме) забраняват заемането на високи държавни постове от хора с двойно гражданство (където въобще е разрешено да имаш и друго гражданство).
    До тук с политизирането на казуса, който е изцяло в полето на гарантиране на държавния суверенитет.
    Иначе си прав - човек, ако е предател, то не му трябва да има чуждо гражданство, за да служи на чужди интереси. Обаче, въпроса не е в отделния индивид, а в това до каква степен конституцията превантира подобни ситуации. ако с основния закон си отворим двора да бъде препи..каван, от който реши да влезе, то няма защо да се чудимц, че сме вечно поляти от смрад.
  • 14 Радев

    6 5 Отговор
    не представи проекти за промяна на конституцията, защото това е една сбирщина от измамници, шарлатани и национални предатели. Те са вредни за България.

    Коментиран от #16

  • 15 Коментар

    4 1 Отговор
    Тези с двойното гражданство няма да участват в политическия бивот,а само ще идват да крадат,за да бягат по острови после.После ходи ги търси...Това си е опасно за националната сигурност.Всеки вербуван навън може да дойде да обяви война на съседите и да избяга с първия самолет,а ние после да се чудим какво да правим.
  • 16 Я па тоА

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Радев":

    Мунчовите слипове, като в хор, дрънкат едно и също!

    Коментиран от #17

  • 17 Е що дрънкаш тогава

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Я па тоА":

    Повече няма накъде да ни отвратите от тези шарлатани и предатели ПП, ДБ и ГЕРБ.
  • 18 И трябва!

    0 0 Отговор
    И трябва!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове