Last news in Fakti

11 Януари, 2024 21:05 24 804 29

Климатолог: Половината зима мина, а истинските зимни дни са по-малко от пръстите на едната ръка

  • климат-
  • затопляне-
  • снежна покривка

Да не се притесняват хората, които са си взели отпуски за ски. Затоплянето, което се очаква, няма да стопи снега по планините, каза Симеон Матев

Климатолог: Половината зима мина, а истинските зимни дни са по-малко от пръстите на едната ръка - 1

Влязохме в януари със сняг на доста места и здрав студ. Дори в Бургас децата успяха да пипнат сняг, който не беше достатъчен за снежни човеци, но заледи улиците. Ще ни донесе ли 2024 година една истинска зима?

Според климатолога Симеон Матев надеждите ни няма да се оправдаят, съобщи БНР.

"Половината зима мина, а истинските зимни дни са по-малко от пръстите на едната ръка. Януари започна с отклонение от нормите между 5 и 8 градуса положителна аномалия, с един-два зимни момента, зимата няма как да отмие срама. Още повече, че снегът не е в цялата страна, а там, където го има снежната покривка в равнините е в рамките на 5-6 см., което е подигравателно за януари спрямо зимните му възможности."

След края на седмицата предстои чувствително повишение на температурите, които отново ще са наднормени за месеца.

Добрата новина е за любителите на ските, които са планирали ваканция през януари и февруари в зимните курорти:

"Да не се притесняват хората, които са си взели отпуски за ски. Затоплянето, което се очаква, няма да стопи снега по планините. В момента снежната покривка в нашите планини варира между 20 и 80 см., което е по-малко от нормата. Студеното време позволява на оръдията за изкуствен сняг да работят усилено и съм сигурен, че до края на месеца условията за ски ще са отлични."

Сега, когато температурите паднат под нулата казваме, че е кучи студ, но нормалните минимални януарски температури са от порядъка на -6 -10 градуса, добави Симеон Матев. Той напомни и, че когато има вятър, както е често по Черноморието, студът се усеща много по-остро отколкото реално термометърът показва.

Зимните температури са се повишили с 1 градус спрямо тези преди 30 години. Последната истинска зима у нас е била през 2017 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДрънДрън

    43 15 Отговор
    Минали са 20 дни бре, пак еко пропаганди

    Коментиран от #16, #24

  • 2 грет тунебергер

    44 6 Отговор
    не съм климатолог но знам
    -следващите поколения ще усетят хурката.
    1974 сме били 3.5 млрд
    2024 сме над 8 млрд
    и то предимно необразовани.

    Коментиран от #18

  • 3 Да бе

    33 13 Отговор
    Аман от зелени НПО. Има периоди на висока слънчева активност и такива с ниска. Високата активност на Слънцето вдига въглеродния диоксид (CO2) в световния океан, който е около 70% от земната повърхност. Човекът не може да се намеси в този процес, каквото и да прави. Ал Гор получи нобелова награда заради измишльотината по климата и емисиите. В ес управляват звлените и така.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Беги,бе!

    10 14 Отговор
    Кажи го на русняците.
  • 6 Шаран БГ

    32 5 Отговор
    "Ден със ден, година със година и човек с човека не си схождат" – тъй ги редеше дядо ми и беше прав. Като имаме вече години наред наблюдения, две години с еднакви данни за температури, валежи, ветрове и прочие метео данни има ли ? Тя и миналата зима бе "сиромашка" / сравнително топла/, НО до края на месец МАЙ палихме печките!? Помня доста климатични аномалии, ама такова "чудо"- СЕФТЕ !! Не съм чяувал от стари хора и аз не бях патил. Че зима сериозна може и да няма , ама и пролетта може да е калпава - като миналогодишната, студена.........
  • 7 Турчин

    55 7 Отговор
    Това не е зима. Аз поне съм набор 81. Знам каква беше зимата когато бях дете. Не е нормално това. Трябва да има половин метър сняг който преди да се стопи да завали нов. Сега 10 сантиметра и кафяв код даже тока спира. Когато бях дете тока спираше в онези страшни заими за няколко часа а днес малко сняг и два дена няма ток. Е, тогава нямаше електро разпределителни дружества. Имаше НЕК - национална електрическа компания която беше 100% ДЪРЖАВНА.
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    31 5 Отговор
    Само няколко дни истинска зима, трябва да ви подсказва, че и лятото има само няколко нормални летни дни. Останалите са тропическа жега. Защото 8 милиарда не е добре! Ама как да го обясниш на невежите?

    Коментиран от #19

  • 9 Ракета Пейтриът 📡

    12 9 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    В твоя свят комини, петролодобив и тежка индустрия не съществува. Само че в реалния свят атмосферата е един косъм в космическия вакуум и в тоя косъм атмосфера се излива такова космическо количество л.на, че сме заприличали на пъстърва в рибарник - всяка яде л.ната на тая пред него. Няма къде да отидат всичките тези л.на. В Космоса няма как - там е вакуум. Тука ще си ги въртиме и ще гриземе дървото докато не ни дойде акъла.
    Да не си режеш клона, в детската го знаят, ама "големите" си живеят в техния измислен, приказен свят, където от гърнетата излизат теменужки.
  • 10 Турчин

    23 3 Отговор
    Знаете ли какво е WIFI? Това нещо няма никакво покритие. Навремето правехме релейки по чукари и гори. Слънчев панел, акумулатор и реле което да следи заряда на акумулатора и така зайхранвхме Wifi релейки които да повтарят да препращат Интернет към забутани села посредством насочено излъчване. Бяхме независими от прекъсване на електричеството. Днес понеже сме европейци и имаме банани, тоалетна хартия и неограничен Интернет само 30 минути няма ток и "великите ни големи мобилни оператори" нямат покритие по селата. Оставете Интернет нямаш възможност дори да се обадиш на 112 по селата.
  • 11 Един Нормален

    21 1 Отговор
    Кои сте Вий да давате наклонности на Природата кое как е? Дали трябва да е жега, студ. Какво е нивото на атмосферните компоненти. Дали сме 8 млрд. или 3?! Някой(и) решил да се прави на Всевишен и ще спира естественият прогрес (или регрес) на човечеството, ще предиря с електрокари, ще ни дава акъл как да се отопляваме и ще се опитва да прекара Природата с некви сбъркани мерки...? Алоу, Природата си знае работата: когато, ако, дали (ще) дойде време за Армагедон - тогава, не сте Вие, Ние, Те, Ти, Аз и т.н., които ще решаваме тези въпроси. Решава Тя - Майката Природа!!! Спрете се вече???
  • 12 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    25 5 Отговор
    "Половината зима мина..." - Този т.н. климатолог да си скъса дипломата.
    Зимата започна на 22 декември, т.е. изминали са само 20 дни от нея...

    Коментиран от #28

  • 13 айде стига бе

    6 1 Отговор
    Аз умрях от клинч
  • 14 иван матев

    6 0 Отговор
    Матев дагаду!
  • 15 Име

    19 4 Отговор
    Реално зимата започва около Коледа. Била минала половината зима, ега ти и експерта!

    Коментиран от #17

  • 16 Астрофизика

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДрънДрън":

    Климатичните промени се дължат изцяло на орбитални изменения на планетата. Ако видният климатолог е чел за циклите на Миланкович нямаше да пише врели-некипели. Така ще бъде, неизбежно е.
  • 17 Презиме,

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Име":

    Аз помня като дете , че зимата почваме след Димитровден. Питай баба и дядо да ти обяснят. Това че някой е казал , че от 21.12. Настъпва астрономическа зима,това не означава че е започнала климатичната! Като деца чакахме края на ноември и всяка сутрин ставахме с надежда че има вече сняг,бързалки ,кеф. А сега от 2017 г. Кенеди. Сняг вали за Великден! Каква е причината е трудно да се каже, най-вероятно комплексна. Ма да искаш дипломи и т.н. е чиста проба проста злоба. Елементарни сте, даже и за манипулации...извънземните са виновни, питай някой от Земен да ти каже ....

    Коментиран от #27

  • 18 МанаF16 bloc

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "грет тунебергер":

    Такива като теб много ги обичам о.зад
  • 19 МанаF16 bloc

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Що си толкова голям D€bиL
  • 20 Клим

    1 1 Отговор
    Този е фейколог
  • 21 Тъполог

    9 0 Отговор
    То мина и целия преход от комунизъм към демокрация ама оправия пак няма!
  • 22 ганю

    8 0 Отговор
    Ала бала с Времето
    от сателитите така става после колко тона снаряди и ракети взривихте по света?
    самолети и ракети милиони литри гориво изразходват и цапат не са виновни само колите
    а баламите плащат като попове...
  • 23 Иван Дочев

    3 3 Отговор
    Не знам какво разбира под "истински зимни дни" този "климатолог". В България е достатъчно студено. Ако е малко по-студено, масово ще умират хора. Някои със сигурност желаят точно това.

    Коментиран от #29

  • 24 Мнение

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДрънДрън":

    Естествено, нали това им е аргумента да забранят колите с двг, яденето на месо и млечни продукти, които пък да заменят с насекоми!
    Нищо, че съвременните електрички се захранват от ток на въглища и нямат втора употреба, важното е фашизма да задължи хората да правят неща които не искат!

    Друг е въпросът за т.нар. геоинженерство, чрез което умишлено се опитват да променят климата, посредством пръскане на всякаква химия от самолети, замърсявайки и почвите!
    Много долни хора и техните слуги тласкат света към гибел! Но за съжаление историята се повтаря отново!

    Нека новите фашисти да не забравят как приключих@ предишните им съмишленици!
  • 25 Айде, айде

    4 1 Отговор
    Няма и месец от 22 декември. Голям Сечко, после Малък Сечко, та чак тогава половината на зимата
  • 26 Пловдив

    3 0 Отговор
    Само допреди 10-12 години се смяташе за явление зима, в която почти не вали сняг... От 6-7 години вече е събитие, ако изобщо завали такъв. Такава колосална промяна във времето за такъв мигновен, в научния смисъл на думата, период, е плашеща. Просто това не е нормално и не може да е само природен феномен. Просто климатът се променя към по-лошо, това се вижда ясно...
  • 27 Име

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Презиме,":

    Кога вали сняг е едно, зимата кога започва е нещо съвсем различно. Сняг съм виждал пред Април, това зима ли е?
  • 28 зима

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Астрономическата зима започва на 22.12, но климатичната зима започва на 1.12. Това е имал предвид вероятно! Така че не бързайте много с късането на дипломите...
  • 29 зима

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иван Дочев":

    Зимен ден по стандарт е такъв в който средноденонощната температура е под 5С
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове