Last news in Fakti

12 Януари, 2024 20:31 1 686 35

Янаки Стоилов: Няма проблем в КС да влязат политически фигури, но идва въпросът какви позиции са отстоявали те

  • янаки стоилов-
  • конституционен съд-
  • политически фигури-
  • позиции

"Съществуват няколко прилики, но и разлики между мен и г-жа Десислава Атанасова. Г-н Борисов за пореден път като че ли развеселява, но и дразни част от публиката като се опитва да прави сравнение в професионални качества, които той едва ли може да прецени", коментира конституционният съдия

Янаки Стоилов: Няма проблем  в КС да влязат политически фигури, но идва въпросът какви позиции са отстоявали те - 1
Снимка: bTV

"Съществуват няколко прилики, но и разлики между мен и г-жа Десислава Атанасова. Г-н Борисов за пореден път като че ли развеселява, но и дразни част от публиката като се опитва да прави сравнение в професионални качества, които той едва ли може да прецени. В близкото минало имаше един бразилски футболист Деко. В Шумен имаше мъж, на когото викаха "Българския Деко". Има известна разлика, нали?"

Tова коментира конституционният съдия проф. Янаки Стоилов пред bTV по повод предстоящия избор на нови двама съдии от квотата на парламента, цитиран от Frognews.bg

За този пост от ГЕРБ издигнаха шефката на парламентарната си група Десислава Атанасова, а от ПП-ДБ предложиха Борислав Белазелков - преподавател, уважаван специалист по търговско право и бивш член на Върховния касационен съд, пенсиониран оттам с почести през май 2021 г. "Възраждане" пък предлагат адвокатката Цвета Рангелова, която в момента е и депутат от партията.

"Проблемът с това, че липсват двама от членовете на Конституционния съд поради изтекъл мандат, е конституционен. За първи път от създаването си такъв орган у нас работи с намален състав. Справихме се и делата се разглеждаха ритмично. Сега, когато се направиха промени в конституцията, е твърде вероятно да се увеличат делата и затова по организационни причини е желателно местата да бъдат запълнени", каза Стоилов.

"Радвам се, че бях използван като стандарт за преценяване на кандидати. Отличително е, че аз за първи път бяха народен представител във ВНС, един от двамата мажоритарно избрани социалисти в страната. Избирателната активност тогава бе 90%. Партиите печелеха и губеха изборите с милиони гласове тогава. През 1994-а г. като зам.-председател на социалистическата партия отказах да съм депутат, а в последствие и министър на правосъдието. По стечение на обстоятелствата виждате, че 2021 г. бяха министър на правосъдието в кабинета на президента Радев. Това са обстоятелствата, които изискват натрупването на разнообразен опит", посочи конституционният съдия.

Конституционният съд е особен съд, подчерта Стоилов. Според него няма проблем в съда да влязат политически фигури, но идва въпросът какви позиции са отстоявали те.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    14 1 Отговор
    Ако някой каже ,че Деса от Дулово няма опит ,житейски или професионален,няма никакво значение.
    Когато непрежалимият Леми Килмистър стъпи в София журналистите го попитаха :
    —Какви жени харесвате?
    А той отговори кратко:
    —Да.
  • 2 гост

    27 1 Отговор
    "Мъдрецът" Борисов, /според всезнаещата Валерия Велева/, вчера излюпи мъдростта, че Деса Дуловска е по-голям експерт от професор Янаки Стоилов в областта на конституционното право! Точно го каза мис "баница за победителя" само не уточни , че Борисов е ЗЪБ - МЪДРЕЦ , който като порастне създава проблеми, за почва адски да боли и и единствен изход е ДА ГО ИЗВАДИШ !

    Коментиран от #27

  • 3 хххх

    7 27 Отговор
    A ти какви позиции си отстоявал??? На интриганта Радев?
  • 4 Позициите им

    18 1 Отговор
    Противонародни и неморални.
  • 5 Щом и магаретата влизат

    18 1 Отговор
    Съвсем в стил Борисов, да издигаме магаретата, а Даскалов е поредното, срам и позор
  • 6 Бай вълчо багери

    4 1 Отговор
    Който има връзки си е ок, стига с тия дипломи невалидни за хора без връзки
  • 7 ДЕСИ се опозори,за жалост

    14 1 Отговор
    Къде е тръгнала, не става
  • 8 Гробар

    9 2 Отговор
    Кажи мижитурко къде закучи въпроса за референдума за еврото. Демокрацията ли отстояващ или фашистката диктатура?
  • 9 ...

    3 1 Отговор
    Чакаме от запад завършилите право в Берлин, Кьолн лекари, но едва ли баце биха се завърнали, днес са на 40 с деца пораснали, наборчета на щерката
  • 10 А на мен единственото сравнение

    19 2 Отговор
    което ми хрумва за Янаки Стоилов и Деси Атанасова е на каляска с тиква. И ме подсеща как Борисов анонсира Цецка Цачева за кандидат за президент. Как каза, че и магаре да предложи, ще го изберат. Това е един от тези случаи, а подкрепата на ПП-ДБ за такава кандидатура за конституционен съдия изпълва с пълно омерзение.
  • 11 Феликс Дж

    6 10 Отговор
    Този не беше ли с Първанов и Добрев срещу Жан Виденов. Един вид ренегат - предател на идеите, върху чиято вълна се е издигнал. Ами той е досущ като ДЕСА, онази даже може да е по морална от него. Като това последното съвсем не е за пренебрегване, въпреки че репутацията на фигурата на деса е по известна извън политическите умения. И този юнак е част от една такава ПРАВнА наука.

    Коментиран от #14

  • 12 Черно и бяло ли е в България

    2 1 Отговор
    Су, Право или отвън завършили право, кой луд да се върне в чумата
  • 13 Край

    11 0 Отговор
    Еее Янаки - къде ще се сравняваш - знаеш ли какво езиче има Деси ... юристка та дрънка ....луда работа...
  • 14 Оу...

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Феликс Дж":

    Много морална! Участва в законодателството и управлението на Държава приемайки редица противозаконни и противоконституционни закони! Системно отнемащи гражданските права на огромна част от Българските Граждани! За Дискриминативната им стойност няма да говоря. Ако до месец не се поправят! Представям въпроса до Комисията за Защита от Дискриминация. За да видим кой закон на кой противоречи и коя наредба отнема законопостановените права на Българските граждани! И кой не си е свършил работата за да разреши тези проблеми. А това са повече от 15 години за ГЕРБ! И повече от 34 за Българския народ!
  • 15 Факт

    3 2 Отговор
    Ами, ти, бе, пъпчасалия, какви позиции отстояване...
  • 16 Румен Американеца

    8 2 Отговор
    Боко Тиквата е компетентен по доста въпроси, вкл. джипки, чужди езици, книги за индианци, торта Сахер, биене на дузпи докато вкара, суджуци, нощни шкафчета, каруцарски псувни и много други. Кики Канадеца обаче лъже повече от него.

    Коментиран от #18

  • 17 Атанасова

    7 2 Отговор
    Човек който не познава Законодателството и Конституцията ще ми пише и приема закони! Какъв Конституционен Съдия може да бъде този след като тези приети от него закони изобилстват от противозаконни и противоконституционни текстове отнемащи законопостановените права на Българските Граждани!
  • 18 Висша Математика

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Румен Американеца":

    Висша Математика
  • 19 инж. Ганчо Илков

    5 0 Отговор
    В последните години в България Политическите Партии бяха заличени и тяхното място в Политическия Живот заеха Политическите Проекти. Целта на Политическите Проектанти е да се докопат до Парламентарното Мнозинство за да разпределят Материалните Блага. Било чрез Обществените Поръчки (чрез тях се разплащат с Дарителите Олигарси), чрез Усвояване на Евро Фондовете, Участие в Бизнес Бордовете при това с ползване на Партийна Субсидия и високи уж Трудови Възнаграждения. Опасността от Политическите Квоти идва от Липсата на Правен Професионализъм, или както заяви Атанасова (ГЕРБ), ".... ще отстоявам Правото дори от Закона!".
  • 20 Ха ха

    1 2 Отговор
    След завършване в най елитния университет в България, С У, п р а во, с отличен успех, включително и държавен изпит по право, стаж в съда, като съдия, прокурор, районен съдия, окръжен, както и прокурор районен, окръжен и нагоре до главен прокурор, министри, великотърново съдиха ли ги, да, много знаем, но баце трябва да ви е с пола, за да има млад работа, или пеевски, за да започнете бизнес. И ако не си с тях, умирате от множество болести. Седнали права и свободи, къде са на останалата чадт без връзки правата им. Питам за хората в гаража пият пушат и скучаят без жени и бебета, жив геноцид спрямо човечеството, ако не си помогнете сами, сигурно сами са горе, бля бля бля са старчета в панорама с бялата коса от бкп
  • 21 Щом ше е магаре, тъй ше е

    6 1 Отговор
    Каза Борисов,
  • 22 БАЙ СПАС

    7 0 Отговор
    ЯНАКИ,ПИТАЙ ДЕСИ ОТ ДУЛОВО С БОЙКО И ПОСНАТА ПИЦА МИНИСЪР НА ФИНАСИТЕ ДЯНКОВ А ДЕСИ МИНИСЭР НА ЗДРАВЕОПАЗВЕНЕТО КАК ИЗТЕГЛИХА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА МИЛИАРД И ПОЛОВИНА И КЪДЕ ОТИДОХА ТИЯ ПАРИ!!! ЗА ПРОТОКОЛА ПИТАМ????
  • 23 Ники

    4 0 Отговор
    Стойлов мога ли да го набутам между краченцата на Деси ,от НСО съм Ники съм
  • 24 Стоилов

    2 9 Отговор
    Ами ти си най-ярката политическа фигура, толкова много парламенти, комунист- социалист, министър, и хоп Радев те вкара в КС.Мнението ми е, че Десислава Атанасова е юрист, и има много законодателен опит в парламента, и това не е за подценяване. А пък и е остричка, не хлъзгава като някои.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БАЙ СТАВРИ

    5 0 Отговор
    ЕЕББЕ МИ СЕ С ДЕСИ ОТ ДУЛОВО
  • 27 Той и

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Стоилов не е преподавател по конституционно право, а е по теория на правото.
  • 28 А ти министре на фатмака

    2 1 Отговор
    Какви позиции си отстоявал ?
  • 29 Ха ха ха

    2 2 Отговор
    А Янаки Стоилов да не би да не е политическа фигура от БСП, та говори глупости.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тази

    6 0 Отговор
    Деса,която с Дани Ръбъла направиха конституция на Тиквата за една вечер на коляно.Не помните ли?Ами,че тя е "екс перт", бе.....ха-ха-ха...Има да ви клати Тиквата още ,заспал народ......
  • 32 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    5 0 Отговор
    Деси я срещна Бойко Борисов по ларгото на Русе, тя му се лепна веднага за шлифера и той я залюби, като си я взе за обслужващ персонал. Оттогава насетне тя е или депутат или министър за особените си заслуги към Тиквеното величество от Банкя.
  • 33 Лазар

    4 0 Отговор
    Кака Сийка го е казала......"Правиш СВИКА- ставаш СЪДИЙКА......."
  • 34 дядото

    2 0 Отговор
    и това е порнография.в кс влизат хора с малък или никакъв съдийски стаж,дамо облечени в политическо доверие.
  • 35 9689

    0 0 Отговор
    От цялата работа разбрах,че гном ще става председател на парламента и шуменския Деко-конституционен съдия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол