Last news in Fakti

16 Април, 2024 11:37 1 763 15

Прокуратурата на България изпрати остро становище до Конституционния съд за промените в Конституцията

  • прокуратура-
  • конституционен съд-
  • промени-
  • конституция-
  • българия

Редица от извършените промени са от изключителната компетентност само на Велико народно събрание

Прокуратурата на България изпрати остро становище до Конституционния съд за промените в Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов внесе в Конституционния съд становище от името на Прокуратурата на Република България по конституционно дело №1 от 2024 г. и присъединеното към него конституционно дело №2 от 2024 г., образувани по две искания - на президента и на група народни представители, за установяване на противоконституционност на редица разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Конституцията, приет в края на 2023 г. от 49-ото Народно събрание.

В становището се посочват възможните последици от преструктурирането на прокуратурата и отнемането на конституционни правомощия на главния прокурор, сред които да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и да сезира Конституционния съд с искания за даване на задължителни тълкувания на Конституцията с цел защита на правата и законните интереси на гражданите.

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до Конституционния съд.

Становището се отнася до изменения и допълнения в Основния закон по отношение на структурата и правомощията на прокуратурата, функциите и мандата на главния прокурор, закриването на конституционно установен орган на съдебната власт като Висшия съдебен съвет и създаването на Висш съдебен съвет само за съдиите и на Висш прокурорски съвет - за прокурорите и следователите.

Със Закона за изменение и допълнение на Конституцията са ограничени правомощията на прокуратурата да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове или действия в интерес на лица, които се нуждаят от специална закрила, посочва Борислав Сарафов.

"Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт", се посочва в становището на ПРБ. В него се изтъква, че част от разпоредбите в Закона за изменение и допълнение на Конституцията са в противоречие с установената практика на Конституционния съд (с конкретни негови решения).

Редица от извършените промени са от изключителната компетентност само на Велико народно събрание (изрично очертана от Конституцията), тъй като засягат основните принципи, върху които е изградена държавата, държавното устройство и управление, системата от висши държавни институции.

"Преминати са пределите на определената от Конституцията рамка. Висшият прокурорски съвет ще бъде доминиран от членовете, избрани от парламента. На практика това ще доведе до положение, при което решенията, свързани с назначаване, атестиране и кариерно развитие на прокурорите и следователите, да се осъществяват от орган, съставен от лица, в по-голямата част външни за съдебната система", се посочва в становището на прокуратурата до КС.

Обръща се внимание, че в двата съвета от парламентарната квота не може да бъдат избирани прокурори и следователи, което неоправдано ограничава магистратите. Членовете на Висшия прокурорски съвет от професионалната квота ще бъдат два пъти по-малко от избраните от висшия политически и законодателен орган на страната, а това нарушава не само баланса между властите, но накърнява независимостта на прокуратурата и следствието.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пратено на грешно място

    17 3 Отговор
    Тва "остро становище " требе да се изпрати до посолствоТО

    Коментиран от #2

  • 2 И Посолството

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пратено на грешно място":

    И Посолството ще сака да те чуе!

    Коментиран от #3

  • 3 Нури

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "И Посолството":

    Не е сака а Иска а и България е Република

    Коментиран от #7

  • 4 ПП и ДБ

    20 5 Отговор
    освен лъжци крадци и национални предатели, са и тотално некадърни и направиха от конституцията боза, обслужваща ГЕРБ и ДПС.

    Коментиран от #9

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    15 0 Отговор
    МДАА, И НАРОДНИЯ СЪД ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ
    СЪС СЛЕДВАЩОТО
    ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ :))

    Коментиран от #14

  • 6 Страх и памперс

    14 2 Отговор
    Сарафов работи за двамата шопара не за България!

    Коментиран от #8

  • 7 Олигарх

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Нури":

    Откога па България стана република?!
  • 8 Сарафов

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Страх и памперс":

    Не е вярно ! Просто си гледам интереса!
  • 9 Келнерка

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПП и ДБ":

    А! Ти , искаш вас да обслужва?!:)

    Коментиран от #13

  • 10 Айде

    2 0 Отговор
    Според прокуратурата, от специална закрила се нуждаят само тези, които са във властта! И за постигането на тази цел никой не трябва да пречи!
  • 11 дом

    2 0 Отговор
    "Прокуратура на Република България ООД" - 70% ДПС 20% ГЕРБ 10 Други.
  • 12 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Тия са за закриване и затвор, а не за промяна!!!!!!!!
  • 13 Да речем

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Келнерка":

    че искам нещо по просто от простотията на глупаво дете, продало си бъдещето на тези лъжци и крадци ПП и ДБ, с именно, да се обслужва българският народ, а не олигархични кръгове и чужди държави.
  • 14 Защо да се чака

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    НС може да се върне и без Велико Народно събрание ;-)
  • 15 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    За начало арестувайте "бащата" на новите поправки на Конституцията Ристю Йористю, известен с прозвището лъжльото Пинокио.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове