Last news in Fakti

12 Януари, 2024 21:14 10 111 17

Веселин Вучков: В момента не се знае кой поставя задачите пред българските служби за сигурност

  • веселин вучков-
  • задачи-
  • служби-
  • сигурност

"Не може 5 000 пенсионери да са пожарникари и полицаи. Самото вътрешно министерство се управлява от министър до най-редови полицай с резолюции, всеки ден се изсича една планина като Витоша и се мести от бюро на бюро. Всичко, на което ставаме свидетели по медиите, произтича от неподготвени кадри", убеден е бившият вътрешен министър

Веселин Вучков: В момента не се знае кой поставя задачите пред българските служби за сигурност - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Ако наистина това е целта на реформата, да се промени процедурата за промяна на назначаването на ръководители на служби, това ще бъде неудачно решение. Ако Министерския съвет ще предлага, а Народното събрание ще избира, ще повторим феномена "Пеевски" от лятото на 2013 г., което предизвика изключителни протести, социални протести, широкомащабни", коментира бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков в студиото на "Денят ON AIR".

Той призова за адекватни решения, за да могат службите да работят качествено, информирано и с ясни цели.

"Овладени служби звучи много страшно, могат да бъдат ползвани за политически цели, ако не са поставени на сериозен външноведомствен контрол, включително парламентарен. Трябва да има целеполагане. В момента не се знае кой поставя задачите пред българските служби за сигурност, особено за цивилното разузнаване и ДАНС", категоричен беше бившият вътрешен министър.
По думите му службите не са пробити, но може би ще има опити за овладяването им, които според него няма да са успешни. Проф. Вучков призова за спешни реформи.

"Не може 5 000 пенсионери да са пожарникари и полицаи. Самото вътрешно министерство се управлява от министър до най-редови полицай с резолюции, всеки ден се изсича една планина като Витоша и се мести от бюро на бюро. Всичко, на което ставаме свидетели по медиите, произтича от неподготвени кадри", убеден е проф. Вучков.
Експертът призова и за свиване на ножицата в заплащането между МВР и съдебната власт, като в момента разликата във възнагражденията е два до три пъти.

"Правосъдна реформа, без реформа на МВР, не може да се случи. МВР събира доказателства, провежда над 97% от досъдебните наказателни производства. Прокурорът и съдът ще отсъдят присъди, само ако МВР си свърши качествено работата", изтъкна гостът.
По отношение на границата с Турция, той посочи, че основна грижа за охраната ѝ трябва има "Гранична полиция", подпомагана сериозно от военните.

"По отношение на Шенген до 15 декември са се надявали, че ще ни приемат първо ограничено, но с посочена дата за сухоземни граници, но съпротивата на Австрия е била огромна и затова сме се съгласили на този мъничък компромис", коментира проф. Вучков.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краватар

    31 4 Отговор
    айде айде не се знае, асан си го каза на записа
  • 2 Последния Софиянец

    35 3 Отговор
    Галя от посолството ги поставя .

    Коментиран от #7

  • 3 Тагаренко да ми яде

    18 2 Отговор
    Бамбалеята
  • 4 ами

    33 2 Отговор
    как не се знае - козяка поставя задачи, и тагаренко ходи да му нашокат ряпата в сащ

    Коментиран от #10

  • 5 Артилерист

    52 1 Отговор
    Много разумни приказки на г-н Вучков, но посолствоТО не иска в страната да има ред, а хаос и назначената от него колониална администрация да будалка народа в мътилката. Всичките ни беди идват от американците...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да бе

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Само тоя глупак ли не е наясно, че окупаторите движат всичко!
  • 8 ЗНАЕ СЕ

    20 1 Отговор
    Само ти не си разбрал. Ти няма и да разбереш. Като ментора ти Цвъ Цвъ. От канцеларски мишки мъже не става......
  • 9 Веси

    11 1 Отговор
    Прав е и какво от това. Така е повече от 10 години - некадърност на ръководни нива. А в малките подразделения е повече от плачевно положението. Лесно е проследимо всичко, но няма воля. Щетите на Бъчварова също са преодолени. Така обаче е изгодно на повечето политиканстващи. И апропо... бройката 5000- вече са повече. С разрешаването на тези двойни SMS не се ли ощети бюджета ? Питам във връзка с 1000 "чантаджии" дето понесиха в личен план щети за нечии кеф, редови служители изкупителна жертви, нсй-вече хора без връзки. Резултатите -ОЧЕВАДНИ за обществото. Няма правда, то е ясно.
  • 10 :-:-:-

    3 16 Отговор

    До коментар #4 от "ами":

    А ти къде искаш да ходи Тагарев - в маЦква ли ? Много кал там бе, другарю, до коляно !!!
  • 11 Ай Де Бе

    15 0 Отговор
    г-н Вучков, ти може да не знаеш да пишеш, но сигурно знаеш да смяташ по-добре от нас простолюдието.
    И, ако не кажеш тук и сега, кой поставя задачите на БГ службите, значи говориш само лъжи, които представяш за истина.
    Е.. !
    Все пак си бивш вътрешен министър на милосърдието. :-)
  • 12 Шпионин от Козяк

    13 0 Отговор
    И децата отдавна знаят, че задачите се поставят от козяците на ул. Козяк, и това ще бъде до тогава, до като
    не изпепелят земята ни и не ни довършат до крак.Така господарите постъпват с предателите, дори и да са им служили добре
  • 13 Запознат

    16 0 Отговор
    Всичкото за което говори този господин е пряко свързано със закриване на армията. Докато държавата имаше независима от държавата военна прокуратура и съд тези неща не съществуваха. Всяка държава със силна армия и съпътстващите звена , политици и служби спазват правила и конституция. Всички негативни неща който ни се случват в държавата са възможни след закриване на армията . С наемна армия държава не се прави . Ако политиците са слаби и некадърни каквито имаме от 30 години ,армията влиза в ролята си, грубо казано прави преврат и виновните за отпадъка на държавата и лошото управление биват вкарани в затвора за дълъг период от време и имуществото и банкови сметки се отнемат в полза на държавата. Точка. Тогава ще имаме държава ,да е ясно на всички.
  • 14 Иван

    3 1 Отговор
    Та, какво аджеба каза този господин?! Само се изказа..... Дали му възможност...
    Някои медии, форуми са направо не за критика Ами да се скрият някъде и си пишат мемоарите. Като Гарелов. В последната "Панорама" Бойко Василев пак покани Райчев, "велик политически анализатор". Абе Бойко, тия е абсолютно сбъркан човек, той е като пиле в кълчища, в разбиранията си и в изказванията си. Защо го каниш бе, Бойко?! Скоро бепак поканен в същото предаване. Та и тоя сега ... Пак ли иска да е в политиката или кадър на правителството?!
  • 15 Тони

    5 0 Отговор
    България е богата държава. Политиците и са умни хора. Пълно е в бюджетната сфера с пенсионери, а младите- нека стоят в чужбина. За чии са им тук. А възрастните им родители тук нека избират все тия боклуци. Така е удачно на мнозина. Кучето си лае, керванът си върви. България цъфти, умирайки.
  • 16 И още 3000 военни,

    4 0 Отговор
    Вече пенсионирани и взели по 20 бруто заплати, и то на високи рангове, на ясла само папкат от бюджета и да им растат пенсиите за сметка на тези които наистина работят. А задачите посолството ги предава на един тъпчо и един кокорчо.
  • 17 Напротив знае се

    5 0 Отговор
    Всички наредби и извратени закони идват от ЕС И САЩ В СТИМУЛА СИ,ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ТЕ ЩЕ НИ ПРИЕМАТ ЕС НО ТО СТАВА ВСЕ ПО-ОБРАТНАТА!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол