Last news in Fakti

15 Април, 2024 20:49 4 527 23

Никола Николов - Паскал е напуснал България на 29 март и е влязъл в Гърция, където следите му се губят

  • паскал-
  • контрабанда-
  • служби

Паскал е бил сътрудник на Национална служба сигурност, която беше част от МВР до 2008-а, след това влезе в ДАНС, които сега разследват аферата в Агенция "Митници"

Никола Николов - Паскал е напуснал България на 29 март и е  влязъл в Гърция, където следите му се губят - 1

Издирваният от властите у нас и сочен за контрабандист номер 1, Никола Николов - Паскал, е напуснал страната с каравана още на 29 март, съобщи БНТ. През годините Паскал е бил сътрудник на Национална служба сигурност, която беше част от МВР до 2008-а. След това се трансформира и влезе в ДАНС, които сега разследват аферата в Агенция "Митници".

Никола Николов в влязъл в Гърция, където екип на БНТ откри караваната, която той ползва в двора на хотел на брега на морето.

"Той е може би единственият, който остана жив от началото на прехода и продължава все още къде с малки темпове и с по-мащабни да осъществява тази контрабанда", казва Георги Шишков, бивш началник на митницата в Свиленград.

Малко от тези, които през годините са разследвали контрабандните канали, се съгласяват да говорят за Никола Николов - Паскал. Всички обаче твърдят, че сочения за контрабандист номер 1 все успява да оцелее и всички казват, че от края на 90-те години той живее предимно в Гърция, на брега на морето край Кавала.

Паскал не е в хотела, за който се твърди, че е негова собственост чрез подставени лица. Според сайта този хотел работи и приема туристи. Но очевидно е доста трудно да успеем да се настаним и преспим в хотела, защото е затворен, а входът му е препречен с контейнер.

Оказа се, че от 4 април офертите за този хотел са свалени от всички сайтове за резервации. Не може да бъде запазена стая дори за традиционните в тази част на Егейско море майски празници.

Късно вечерта свети само едно от помещенията в хотела, но охранител с качулка охранява сградата. Черен път води към къща в съседство, където има данни, че Паскал също пребивава, но и тя е заключена. Последният адрес, на който Никола Николов е регистриран в България, е в Хасково. Там той е издирван през 1998 година, когато задържат три тира с цигари и един тир с пилешки бутчета от неговия контрабанден канал.

"Когато аз бях шеф на митницата, имаше един началник на РДВР Хасково, който много искаше да има офицер по режима в митницата. Това е полицай, който да е в Митницата. Там под някаква форма се съгласуваха големите началници и дойде този човек. Аз не го приех, така и не се запознах с него, но там каквото трябва да работи - работеше. Когато дойде времето на разработката на канала и се хванаха тировете с цигарите, той беше човекът, който конвоираше камионите. И той се оказа човек от Държавна сигурност", каза Георги Шишков, бивш началник на митницата в Свиленград.

От родното Меричлери историята на сочения за контрабандист номер едно, Никола Николов - Паскал минава през Димитровград, Държавна сигурност, Хасково, Орестиада, док номер 5 на пристанище Пирея, Солун и стига до Кавала.

Оказва се, че Николов е вербуван в Държавна сигурност още в казармата, а веднага след това назначен на граничния пункт "Капитан Андреево". Там работи по каптагоновия канал в средата на 80-те. След това е под прикрите е прехвърлен като шофьор на тир и така усвоява целия канал от България през Турция към Близкия изток.

"Карал е камиони, там е нахванал контактите и разбрал за какво става, паресали са го и почват да го издигат в йерархията. Започва дейност с гръцките политемитранти", обясни Георги Шишков, бивш началник на митница Свиленград. Не малка част от гръцките комунисти имигрират в България., в Русия и в другите т.н. "братски" страни по онова време.

Именно контактите с гръцките комунисти се оказват ключови за Паскал в началото на 90-те.

"Започват да организират пренасянето на нелегални стоки. И най-вече се ориентират към пазара на цигари. Регистрират фирми, първата фирма е между Паскал и един възрастен гръцки гражданин в Орестиада. Негов роднина, на този гръцки гражданин в Солун открива, в безмитна зона Солун представителство и започват превоз на цигари от Кипър, безмитна зона Солун, там претоврват и влизат в България", поясни Георги Шишков.

През 1998 г. има операция срещу канала на Паскал, в който тогава се оказва, че е замесен и Ерджан Рашид - Роко. Задържани са три ТИР-а с цигари, но те изчезват от митнически склад. А цялото досъдебно производство се оказва в багажника на друг задържан в началото на април - Марин Димитров - Иарата. През 2007 - 2008 г. Димитров оглавява Агенцията по рибарство и аквакултури. Има данни, че в този период с катери на Агенцията Паскал пренася незаконно златна бижутерия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 светльо

    13 2 Отговор
    Някой не прави разлика между каравана и кемпер
  • 3 Да,ама не

    24 2 Отговор
    Проблема е,че нямаше лустрация.
  • 4 Контрабанда от ДС банда

    23 0 Отговор
    Ако не го обявите за издирване от ЕС, скоро ще гушне букета! И пак старата песен, ще се тутнат докато бъде убит, за да не се разбере, кои милиционери са в кюпа! Те се знаят, но всички си траят!
  • 5 Сталин

    36 2 Отговор
    България е най смешната колониална дупка в света в момента, всеки втори в България е корумпиран,а няма и един вкаран в затвора за корупция,в следствие на тази политическа корупция България е в демографски и икономически колапс ,защото всички правителства работят за интереса на западните мародери и изобщо не ги интересува че българина гладува и мре ,ако това беше в предишните времена щеше да има хиляди разстреляни за предателство и корупция.Вижте какво става във Франция,там Никола Саркози е осъден на 3 години затвор и сега трябва да носи електронна гривна.Колко пари е получил Гешефта за да не повдига обвинения и дела за корупция и какво прави във Вашингтон да търси подкрепа -срещу какво,след като знаем че нашите "партньори" от Сащ не работят само за безплатен обяд.Българина живее зле защото в България няма политически убийства,докато не започне бизнеса с въжета и гилотини нищо няма да се промени.
  • 6 да де

    30 1 Отговор
    браво , колко много знаели нашите служби , а с "нотариуса" какво мълчание е само , направо оглушително
  • 7 дядото

    13 0 Отговор
    с възрастта идват спомените.в края на 90- те,четири ченгета от провинцията,засичат само на едно малко гкпп 20-25 тира влезли в българия с пилешко месо и субпродукти от белгия и холандия,обявено за негодно за консумация.изборно проверяват няколко и всичко отива в търговската мрежа,въпреки печата на документите- негодно за консумация.ченгетата бързо уволниха дисциплинарно,а каналджията бил под закрилата на една дама,шеф на известна фондация.така че,българска работа.
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    12 2 Отговор
    ПРИЯТНО МИ Е ,
    АЗ ГОШО КОЛЕЗДАЧА ОТ СДС - СИК
    БИВШ НАЧАЛНИК НА МИТНИЦА СВИЛЕНГРАД
    ....
    :)
  • 9 Макрон

    19 2 Отговор
    Ла Републик дьо банан - Булгари.
  • 10 Влизат

    12 3 Отговор
    и излизат с чужди самоличности стотици престъпни субекти ! Нито е единствен и нито последен ! Не пращай хората за зелен хайвер!
  • 11 Лек размисъл

    13 0 Отговор
    Не е ли логично ние простосмъртните
    да си задаваме простия въпрос при това сложно време
    в което живееме при положение че едни контрабандисти
    които са известни още от татово време никои ги не хваща
    ами ако терористи ?
    Не питам ако стане нещо по-сериозно при положение че територията масово е пуста
    просто има цели регйони които са празни !
  • 12 А този

    4 0 Отговор
    Не ли Кольо Пилето
  • 13 Фактъ

    14 2 Отговор
    Боко Тиквата управляваше дванадесет години , еднолично . Далаверите с цигари са му специалитет , Защо никой не го пита за Паскал ?
  • 14 Друг размисъл

    15 0 Отговор
    А прави ли впечатление, че всички известни престъпници се оказват вербувани от спец. служби - ДАНС, ДС и т.н. и като такива си вършеят наволя. Необезпокоявани и плащащи яко от лептата.

    Коментиран от #16, #20

  • 15 УАААААУУУ

    4 0 Отговор
    КАК Е ВЪЗМОЖНО ОУУУ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ.КОШМАР.КОЙ НЕ ЗНАЕ ПРЕСТЪПНИТЕ ДЪРЖАВНИ БОКЛУЦИ ЗА КОИТО ГЛАСУВАМЕ.
  • 16 Нищо повече

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Друг размисъл":

    Ти общувал ли си с такива тиквеници
    имам впредвид умствения багаж на огромна част от тях
    с изключително малки пропуски.
    Далаверата се състоя при тях в това всички по веригата да са с широко затворени очи и уши
    толкова и постоянно едни и същи номера от живково време още .
    Ако ги напъне нещо външно и леко координиранио не ми се мисли
    а за отбранителното министерство е по 8 всичкото това .
  • 17 Маджо Паша

    3 0 Отговор
    Паскал, Брендо, Пепи Еврото и Цв. Василев са се събрали да играят белот! И БОКо се пука от завист, че не е при тях!
  • 18 Голям смях

    2 0 Отговор
    Ще трябва да разследваме центъра за демокрация а Ваньо и ще стигнем до гобернатора и после назад
  • 19 Добре отработена акция на Службите!

    1 0 Отговор
    Добре отработена акция на Службите!
  • 20 Иначе за какво е тоя зор

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Друг размисъл":

    Иначе за какво е тоя зор да се правиш на Каун! Не чул! Не Разбрал!
  • 21 Някой трябва да върши и Черната работа!

    1 0 Отговор
    Някой трябва да върши и Черната работа!
  • 22 Христо Христов

    4 0 Отговор
    Докато не стане това което стана в Румъния на 25.12 89г-всички крадци да бъдат застреляни ,и всеки следващ да си опича акъла ,няма да има оправия никога
  • 23 Ивайло Калфа

    2 0 Отговор
    Браво ,човека е мозък ,развил се е
    Просто времената се променят ,идват все повече и повече алчни хорица на този свят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове