Last news in Fakti

16 Януари, 2024 13:22 2 447 42

Прогноза за 2024 г.: Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от инфлацията

  • инфлация-
  • работни заплати-
  • инвестиции

Наличието на валутен борд и традиционно предпазливата финансова политика на България осигуряват устойчивост, смятат анализатори

Прогноза за 2024 г.: Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от инфлацията  - 1

Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г. Очакваният ръст е 9%, докато средногодишната инфлация ще се установи на нива от 4%. Това предвижда в регулярния си доклад за България международната застрахователна компания Allianz Trade.

Така макар ръстът на възнагражденията да се забавя в сравнение с очакваните 13,5% за 2023 г., те ще изпреварват убедително увеличението на цените.

Въпреки това анализаторите очакват по-малък ръст на потребителските разходи – едва 2% за 2024 г. спрямо 5,5% и 3,7% съответно през 2023 и 2022 г., когато те бяха ключов фактор за развитието на българската икономика.

Домакинствата ще бъдат по-консервативни в харченето от една страна заради по-малкото увеличение на заплатите и от друга заради нарастващите лихви и по-неблагоприятните условия за кредити.

Като основен двигател за икономически расте у нас през 2024 г. се посочват публичните разходи. При тях се очаква ръст от близо 4% след свиване с около 1% през миналата година. Инвестиционната активност също ще се възстанови през следващите две години, движена от публични инвестиции, включително проекти, финансирани от Nеxt Generation EU.

Така прогнозираният ръст на инвестициите за тази година е 4,2% при нулев растеж за 2023 г. Анализаторите очакват българският износ да се възстанови бавно и постепенно успоредно с раздвижването на експортните пазари. Предвиждането за 2024 г. е за ръст от 4,2%, което идва след противоположната тенденция на свиване с 2,5% през 2023 г. Вносът обаче ще се възстановява по-убедително и така приносът на нетната търговия ще стане отрицателен.

На база очакваната динамика прогнозата e за умерен растеж на българската икономика с около 2% ръст на БВП за 2024 г. и 2,5% за 2025 г.

“Наличието на валутен борд и традиционно предпазливата финансова политика на България осигуряват устойчивост. Валутният борд обаче до голяма степен неутрализира паричната политика, като ограничава използването ѝ за противодействие на ценовия натиск от 2021 г. насам. Затова очакванията са валутната стабилност да се запази, но ценовата стабилност няма да бъде напълно възстановена преди 2025 г., смятат анализаторите. Прогнозата им, че България ще се присъедини към Еврозоната най-рано през 2025 г.

Бизнес средата в България е оценена като „адекватна с някои неотстранени слабости.“ Сред основните предизвикателства пред българската икономика експертите за поредна посочват нерешените проблеми с корупцията и ефективността на съдебната система, нестабилността на правителството и общественото недоволство от стандарта на живот.

Те обръщат внимание и на уязвимостта от външноикономически сътресения заради голямата експортна зависимост.

Възстановяването на износа е глътка свеж въздух за българския бизнес, но експертите не очакват то да бъде нито бързо, нито лесно. Предвид усложнената икономическа обстановка в редица държави, които са сред традиционните експортни дестинации, както и глобалната прогноза на за ръст на фалитите и тенденция на увеличаване на периодите на разплащане между фирмите, препоръката им към българските компании е за повишено внимание, проверка на контрагентите, прецизно следене на дължимите вземания и по възможност скъсяване на сроковете за получаването им.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиши

    42 1 Отговор
    Само на депутатите.хи хи хи

    Коментиран от #26

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 провинциалист

    39 1 Отговор
    Кои заплати ще растат? На корпоративния вот ли?
  • 4 Зевс

    35 1 Отговор
    Хаха, над официалната инфлация предполагам, която е в пъти под реалната
  • 5 Дякон Унуфрий Араллампиев

    37 3 Отговор
    Абе вие на кой свят живеете Инфлацията за месец декември миналата година е над тридесет процента

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Отец Дионисий

    3 13 Отговор

    До коментар #5 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Пууу,ще ударя в главата продажнаю

    Коментиран от #15

  • 8 Леле

    37 1 Отговор
    "Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от инфлацията".... Печелите наградата за най-голям виц за 2024 г. Винаги е било точно обратното и сега ще е така. Заплатите ще догонват инфлацията със закъснение от година или дори две.
  • 9 Агнето

    29 1 Отговор
    Изглежда, че живея в паралелна вселена.
  • 10 Бай Ганьо

    18 5 Отговор
    Ми точно високите заплати помпят инфлацията, щото се печатат пари без покритие. А да се озаптят търговските картели, дето ни душат с все по-високи цени за все по-некачествени стоки и услуги нещо и източват печалбите зад граница?
  • 11 Пенсионер

    19 0 Отговор
    А, пенсиите кога? Като отидем на оня свят ли? Иванка да каже, а тя мълчи!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Асеномика

    24 1 Отговор
    Някаква нова икономика са измислили явно в България...
  • 14 яяяяя-ууууууу

    34 1 Отговор
    Инфлацията е 30-40 % в магазина, при услуги и прочие. Тоест ще ни двигнат заплатите с 50-60 %. ВИЦ на годината. Късайте дипломите и не се показвайте. Вижте в Хърватия за два дезодоранта, душ гел и още нещо дребно - сметка 18 евро в ДМ. реват като хималайски мечки от евро цените. Хората покзават на живо и непредубедено като мисирките. Затова тик ток е истинскката медия, виждай всичко без цензура. Защо и ние трябва да се прецакваме с еврото? Ето в Чехия питаха хората - ами не искат! И няма да има евро. А нука - само заповедите на посолството. Засрамете се бе! За вас ли умряха Левски и Ботев, продажни Киряк Стефчовци!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Дякон Унуфрий АраллампиевЩ

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отец Дионисий":

    Ще обърна и другата буза колега Господ да те благослови
  • 16 Мишо

    14 11 Отговор
    Не е истина как България драпа напред през последните години! Просто не мога да повярвам. Не познавам човек със заплата под 4000 лева минимум. Пенсиите на нашите скочиха с по над 50 процента. Вземат си 3000 лева общо и си свиркат. Много хора се върнаха в БГ поради лошите условия в чужбина.

    Коментиран от #19

  • 17 БОЦ - ко

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "яяяяя-ууууууу":

    Знай другарю, щеш, не щеш,
    В банка, карта, или кеш,
    Парите ти ще бъдат в Евро,
    Въпреки, че го докарваш невро...
  • 18 Да се смееш ли,да плачеш ли!

    25 0 Отговор
    При положение че заплатите и пенсиите в България не мърдат,а инфлацията галопира нагоре,да чета такива пр@сто тии,ми идва в повече! Кога от както сме"демокрация",заплатите са изпреварвали инфлацията?!НИКОГА!

    Коментиран от #31

  • 19 За неразбралите

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мишо":

    Това е сарказъм!
  • 20 ахаа

    17 0 Отговор
    единственото което ще расте е омразата към НС и правителството - и дано порасне до спукване на балона че сме Е......................ти и племето.
  • 21 Краватар

    11 0 Отговор
    ще растат на дедо ви фисурите. Като няма ток за бизнеса ептен ще пораснат
  • 22 Павел пенев

    19 0 Отговор
    А данъците, водата и тока растат с 50%. Какъв е смисъла от тази финансова гимнастика на рецидивиста Асен Василев?
  • 23 дядото

    13 0 Отговор
    писна ми от обещания,предвиждания и врачувания.в магазина в който пазарувам,за 2-3 дни,цените на хранителни стоки нараснаха с до 15 на сто.утре какво ще е господ знае.
  • 24 Тома

    6 0 Отговор
    На този някой му е платил понеже много му личи какво е написал
  • 25 Салама свърши

    9 0 Отговор
    Все още сметката за ток и вода заплатката свършва значе прогнозата си е чиста илюзия.
  • 26 Четец

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шиши":

    Шиши, понеже хумористично или гневно си се изхихикал на това "умо"заключение на Алианц Трейд-а, те подсещам да предложиш на същата фирма да изследва насерлиозно дали не е така както предполагаш вече от много години в татковината ни, което и според немалко хора докара и поддържа инфлация тук дори над европейската!? Не знам кой е финансирал "изследователите" дотук, но те може да се допитат и до широката общественост за финансирането по евентуално ти предложение.
  • 27 Дякон Унуфрий Араллампиев

    6 0 Отговор
    Има начин но трябва всички да сме единни Един месец никой нищо да не купува и плаща Резултата ще ви изненада
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 На цената на

    3 0 Отговор
    На цената на Заеми ли?
  • 30 Сатана Z

    4 0 Отговор
    И в един момент всички ще се събудим милионери както по времето на Драгалевският ром,който девалвира лева и хората останаха без пари ,което се очаква да се случи отново в скоро време.Затова напират за еврото,да почнем от нулата
  • 31 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да се смееш ли,да плачеш ли!":

    Ще ще ще, тва е новинарски сайт на неограничените простотии. И тва заглавие си направо като виц. Де са расли да е са пасли бря, не деца а малоумници ли залъгват
  • 32 СтраННо

    4 1 Отговор
    Странно в ИТ сектора съм и над средното заплащане определно. За 36 месеца имаме 0% повишение ... и на всичко отгоре съкратиха 20% от колегите. Хубаво е кото се пишат статии, да се отчиват и че това за което пиша е масова практика, а че скоро чистачите и ИТ-та ще взимат еднакво: да ви е честит новия стар социализъм :) С какво се бореха уж хора, какво направиха накрая :)

    Коментиран от #36

  • 33 ХЪзаRят

    7 0 Отговор
    Абе, какво пушат тия анализатори / драскачи от сайта ? Вие осъзнавате ли, че средностатистическия български гражданин е загубил поне 30% от покупателната си способност за 2 години. Познавам хора които успяваха да спестяват от заплати, сега търсят 2-ра работа за да вържат двата края.
  • 34 Алианц?? Заплатите в България през 2024г

    3 0 Отговор
    Ще разстяли по бързо от Инфкацията??? Това е вярно само за Държавните и отчасти за общински чиновници и Подобни Тунеядци Политици!! Народа ще "опъва каиша" за сметка на тея по горе изброените! Олигарсите и Милионерите също ще имат висок ръст на овеличение на Богатството си!? Залъгалки от Алианц!!
  • 35 До 34 Инфлацията

    2 0 Отговор
    Инфлацията
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ами

    4 0 Отговор
    Аз имам въпрос: пенсиите ще растат ли два пъти по бързо???
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ха ха

    2 0 Отговор
    айде на светлото бъдеще , купувайте днес че утре няма / кого лъжете бре , сякаш не сме се наслушали на лъжите ви и нагледали на кретеноидните ви изпълнения
  • 40 да де

    0 0 Отговор
    Не си играйте с достъпа ми до интернет , и други мутри да пробвали , накрая ще пищите
  • 41 Досега това не са заплати и подаяния

    4 0 Отговор
    Заплатите в частния сектор при сегашните до 1000 лв да се увеличат с 100% , тези 1500лв с 50% . Държавните заплати да се замзазят докато не се съкратят с 50% от държавните служители и никакво увеличение на заплатите на висшия ешелон .
  • 42 бл.134 в Zап. парк

    1 0 Отговор
    Забогатяхме ! Слава на Америка !
    Само да не решат че и ние трябва да им слугуваме на фронта , че тогава ще влезем в еврозоната набързо ,през гробищата !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове