Last news in Fakti

17 Януари, 2024 10:55 732 4

Андрей Янкулов: Конституционните промени сами по себе си абсолютно нищо не могат да гарантират

  • полиция-
  • прокуратура-
  • антикорупционен фовд

Полицаите трябва да се обучават на по-адекватно поведение с гражданите, каза правният експерт в Антикорупционния фонд

Андрей Янкулов: Конституционните промени сами по себе си абсолютно нищо не могат да гарантират  - 1

Полицаите трябва да се обучават на по-адекватно поведение с гражданите, заяви пред БНР Андрей Янкулов, правен експерт в Антикорупционния фонд и бивш заместник вътрешен и заместник правосъден министър.

Според него обаче основният проблем, на който трябва да се обърне внимание, е манталитетен:

"Той на първо време е осъзнаване, че полицията има проблем с начина, по който упражнява репресивните си правомощия, когато това се налага. Това до момента не сме го виждали. Ако това осъзнаване не се случи на първо място в ръководството на министерството и надолу из ръководните нива в цялата страна, то тези обучения ще бъдат само проформа – нещо, което трябва да се отхвърли като някаква възникнала необходимост, да отчетем, че сме направили нещо, че полагаме старание, че искаме да се поправим. Ако наистина няма осъзнаване, че такъв проблем съществува, от тези обучения няма да произлезе нищо".

На манталитетния проблем няма лесно решение, подчерта експертът. По думите му до момента при случай с предполагаемо полицейско насилие реакцията на ръководството на МВР е, че "са се справили и ако има служител, който е превишил правомощията си, то той ще бъде наказан". Янкулов обаче не си спомни случай, че в който да е проявена изначално някаква самокритичност при такива инциденти.

"А всъщност логиката на нещата би трябвало да бъде следната – след като има причинени телесни увреждания или смърт на гражданин, презумпцията трябва да бъде, че полицията не се е справила, за да се стигне до такъв резултат от нейните действия. Тогава вече – да, може да се окаже в хода на една потенциална проверка на тези инциденти, че наистина в този случай употребата на смъртоносна сила е била неизбежна и оправдана. Не може презумпцията да бъде обратната. Докато това съществува като нагласа в ръководството на министерството, това се прехвърля и върху самите служители и тяхното разбиране за това как трябва да действат в подобни ситуации".

Относно периодичните оценки на полицаите и разминаването в някои случаи с реалността, той изказа мнение, че на всичко това трябва да се реагира със сериозна реформа на начина, по който функционира цялата администрация.

Експертът посочи обаче и друг проблем:

"Опираме малко или много и до манталитета в прокуратурата. Там положението по отношение на полицейското насилие не е много по-различно от това в МВР. Горе-долу действа също културата на отричане на такива инциденти, на това, че в огромния процент всъщност пострадалите са виновни, от тях е тръгнало цялото това нещо, а реакцията на полицаите е била правилна, замитане под килима, ако има превишаване на някакви правомощия, дори това да е констатирано, търсене на извинения на такова поведение".

Според него конституционните промени сами по себе си абсолютно нищо не могат да гарантират – нито независим съд, нито отчетна прокуратура. Касае се за един комплекс от мерки, които са на нормативно ниво, които трябва да бъдат взети и които започват с измененията в Конституцията, но трябва да продължат с изменения в Закона за съдебната власт, с НПК и т.н., коментира той. По думите му измененията на Основния закон не са били достатъчно всеобхватни. Ясна концепция за това какво ще се случва по законите няма, категоричен бе Андрей Янкулов.

И все пак експертът отбеляза, че полицейското насилие не е проблем само в България:

"Полицейското насилие е проблем, който съществува навсякъде, където има полиция. Мерките, с които да му се противодейства, не е нужно ние да ги измисляме сами. Просто трябва да вземем работещи модели".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кой

    3 0 Отговор
    Кой инфакт сложи тези служители Там? Аз ли? Или техните началници? Като веригата започва с Таргаша на най-високо ниво?!
  • 3 Гарантират феодализъм

    3 0 Отговор
    Тиква и Доган.
  • 4 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Ми като не гарантира нищо Конституцията не я пипайте!
    А у нас има полиция пълна с милиционери.
    Милицията - биещото сърце на Партията! Целта и е не да пази нас от престъпниците, а да пази престъпниците във властта от нас.
    Затова като ви нападнат и оберат никой не ви защитава, но на всеки протест насъбират сума ти полиция и жандармерия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове