Last news in Fakti

17 Януари, 2024 14:36 888 10

Големият провал на съдебната ни система се крие в резултатите от така наречените "дела с висок обществен интерес"

  • корупция-
  • прокуратура-
  • съдебна система

Това се казва в в „Доклад за върховенството на правото и бизнес средата в България 2023 г.“, изготвен от Американската търговска камара и включващ анализ на водещи юристи

Големият провал на съдебната ни система се крие в резултатите от така наречените "дела с висок обществен интерес" - 1

Големият провал на българското наказателно правораздаване несъмнено се крие в резултатите от така наречените "дела с висок обществен интерес". Това се посочва в „Доклад за върховенството на правото и бизнес средата в България 2023 г.“, изготвен от Американската търговска камара в България и включващ анализ на водещи юристи в страната, съобщи Нова телевизия.

Според документа причина за това са двойните стандарти и избирателността при започването и провеждането на разследвания срещу известни и влиятелни фигури от политиката и бизнеса. Влияние оказват и дългата продължителност на съдебното производство, както и пълната липса на обещаните в началото резултати.

Сред препоръките е отбелязана като наложителна реална промяна в реакцията срещу корупцията по високите етажи на властта и политиката, злоупотребата с публични ресурси, ерозията на свободната пазарна конкуренция, медийния контрол и лошата инвестиционна среда.

Анализаторите посочват, че има проблем с правомощията на главния прокурор. И уточняват, че става дума за "ограничените възможности за баланс и външен контрол при изпълнението на основната му функция да осъществява наказателно преследване".

Според доклада друг въпрос, който следва да се разгледа, е фактът, че разследващите органи са изцяло процесуално подчинени на държавния обвинител. Липсата на каквато и да е процесуална самостоятелност на следователите подкопава техния конституционен статут на магистрати като част от съдебната власт. Гарантирането на тяхната автономия ще изисква цялостно преформулиране на установената концепция за водещата роля на прокурора в стадия по разследването, смятат анализаторите.

Те препоръчват и реформа в наказателния процес. В сравнение с други наказателно-процесуални системи (особено западноевропейските) България се характеризира с по-обременителни процедури и формалистичен подход. Това поражда някои обясними рискове за върховенството на закона. Настоящата ситуация води до нереалистично висок процент на осъдителните присъди в България - трайно над 95% от всички обвинителни актове, се посочва в анализа.

Иван Михайлов - главен изпълнителен директор на Камарата, каза, че правоприлагането е особено важно за инвеститорите..

Според адв. Омуртаг Петков - председател на Комитет „Върховенство на закона и законодателни реформи“ на Камарата и съдружник в адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, административната тежест има своята цена и тя е пропуснати възможности за бизнеса. "Всяка стъпка за подобряване на правната среда ще доведе до подобряване на бизнес средата и обществената среда", посочи още Петков.

За върховенството на правото е важно да се говори не само в тясно специализиран формат. Това трябва да бъде част от дискусията в обществото, каза доц. д-р Христо Христев от СУ „Св. Климент Охридски“. Според него командироването на съдии също е съществен проблем.

Гражданската конфискация е наказателно производство и това е усложняваща санкция. Държавата облича в закон нелогичен извод, посочи адв. Георги Атанасов, съдружник в адвокатска кантора „Доковска, Атанасов и съдружници“.

Всяка една реформа, за да се случи, трябва да имаме културна промяна. Дори да имаме чудесни правила на книга, то няма как да доведе до идеалното им прилагане, заяви Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Промените в Конституцията по отношение на реформата във ВСС доведе до рискове, каза Янкулов. Според него политическото влияние може да се ограничи. За да има обществен контрол над прокуратурата, парламентарната квота в прокурорския съвет трябва да бъде редуцирана, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    8 0 Отговор
    всички са изпрани от прокуратурата
  • 2 юрист

    7 0 Отговор
    Големият провал са конкурсите-те са форма на корупция и са нагласени за "наши хора".
  • 3 Търновец

    8 0 Отговор
    Преди години със скрита камера Китайци заснеха как като шеф на БОК и член Иван Славков получава папка пари след което гласува. В САЩ за такива действия Славков щеше да получи поне 10 години, в България дори не беше арестуван, а видеоклипът обиколи света
  • 4 Чудо видяло

    3 0 Отговор
    Америка има различна правна система.Нашата е континентална и тези анализи са чужди на принципите които се прилагат в Европа.Като ще правим така хаиде всички с пистолети и моят дом е моя крепост. А полицията да стреля като американската.
  • 5 Емигрант

    5 0 Отговор
    Ама това не е ПРОВАЛ бе защо се заблуждавате, или защо ви ЗАБЛУЖДАВАТ, ПРОВАЛ е когато нещо е РАБОТИЛО и се е провалило ! РАБОТИЛА ли е тази съдебна система от 2009 г. до днес че да се е ПРОВАЛИЛА ? Колко политически престъпника е обвинила и осъдила ? Какво правят на свобода такива крупни престъпници като Борисов, Пеевски ( в списък "Магнитски" за корупция ), Вл.Горанов ощетил България със стотици милиони от данъци и присвоил десетки милиони, К.Ананиев най-крупният крадец на милиони предпочитан като финансов в няколко правителства заради умението му неоткриваемо да присвоява и разпределя по частни сметки държавни пари, разследвани ли са милионери за укриване на данъци и придобити незаконно милиони евро и т.н.....БИЛО ПРОВАЛ ХА ХА, ЧЕ КОЕ СЕ Е ПРОВАЛИЛО СХЕМАТА ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ПРАВОРАЗДАВАЩИТЕ ОТ ПОДКУПИ И РУШВЕТИ ? ДА ПОВОРЯ - ПРОВАЛЯ СЕ НЕЩО КОЕТО Е РАБОТИЛО, ТАЗИ СИСТЕМА РАБОТИЛА ЛИ Е ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ?
  • 6 Търговец на морал

    5 0 Отговор
    Двойният стандарт е проблемът на съдебнта система, има свои и ничии ...., за специални хора има й специални мотиви в съдебните актове.
    Спуцеални има и още с разследването.
  • 7 66 никolaos

    4 0 Отговор
    Изпрахте Боко Пеевски и се чудим как така хората се чудят с нас
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 9689

    1 0 Отговор
    Търкай,търкай коментари.В затвора трябва да влязят и платените медии.
  • 10 "...баща ти е невинен..." по Т.Колев

    2 0 Отговор
    Не само,че не успява да ги осъдят,ами после те осъждат България в Страсбург или Люксембург!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове