Last news in Fakti

17 Януари, 2024 22:30 1 854 8

Важните новини във ФАКТИ на 17.01.2024 г.

  • кирил домусчиев-
  • ам струма-
  • костадин костадинов-
  • никола минчев-
  • тодор тагарев-
  • мон-
  • пещера-
  • шофьор-
  • нап

Успехът с приемането на България по въздух и вода трябва час по-скоро да бъде последван от приемането и отварянето на сухопътните ни граници, защото България губи милиарди, губи ги българският бизнес и държава, губим ги всички ние

Важните новини във ФАКТИ на 17.01.2024 г. - 1

Кирил Домусчиев: Бизнесът приветства приемането на България в Шенген по въздух и вода

Националните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за тази година са пълноправното членство на България в Шенген през 2024 г., в еврозоната - през 2025 г., а в ОИСР - през 2026 г. Това обяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Кирил Домусчиев, председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и ротационен председател на АОБР за 2024-а година.

Андрей Цеков разкри: Най-рано през 2029 г. може да имаме скоростна връзка между ГКПП „Кулата“ и Видин

Ако намерим начин да изнесем трафика извън Кресненското дефиле и започнем проекта за изграждане на последния участък от автомагистрала „Струма“, към 2029 г. бихме могли да имаме скоростна връзка между ГКПП „Кулата“ и Видин. Това каза пред депутатите от парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той обясни, че в петък ще бъдат изпратени отговори на получения в края месец декември 2023 г. от ЕК въпросник за проекта. „Надяваме се след провеждане на техническа среща да получим положително решение от ЕК“, каза още Цеков. Министърът информира още, че има становище от МОСВ, че инвестиционното решение е допустимо за реализация и до края на месеца ще бъдат внесени документи за преценка на необходимостта от нов ОВОС, след което – през месец април, ще може да започнат действия по проектиране.

Костадин Костадинов: Не учебниците по история трябва да изхвърлим, Тагарев, а вас – спешно

„Войната срещу българската национална памет, срещу българската история, срещу българското национално самосъзнание и срещу българската народност продължава. При своето посещение в САЩ, министърът на отбраната Тагарев заяви, че трябва да се променят българските учебници по история, така че от тях трябва да се изхвърлят, цитирам, всички факти, които внушавали и напомняли на българите за признателност към Русия. Няколко дни по-късно неговите думи бях потвърдени от лицето Денков, временно назначен за министър-председател на Република България, което каза същото нещо, развивайки го вече с това, че трябва да се представят нови документи и факти за истинската роля на Русия в българския исторически процес, иначе казано, можем да четем в бъдещи учебници по история, писани от специалиста по производство на сапуни, шампоани и прах за пране, че Русия не е освободила България, а всъщност я е окупирала и поробила.", каза от трибуната на Народното събрание Костадин Костадинов.

Никола Минчев се отказва от НС, повежда листа за Европейския парламент

Зам.-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Никола Минчев се отказва от председателското място на парламента, което той трябваше да заеме в резултат на "джентълменското споразумение" с ГЕРБ, и вместо това ще се кандидатира за депутат в Европейския парламент като водач на листата на "Продължаваме промяната", съобщи "Дневник", позовавайки се на свои източници.

Тодор Тагарев: В армейските складове влезе първата партида от обновени боеприпаси, произведени от „ВМЗ-Сопот“

Във връзка с решението да се изпратят бронетранспортьори на Украйна, Тодор Тагарев каза, че са необходими средства за транспортирането им, като се пробва вариант, при който съюзническа държава от формата „Рамщайн“ да помогне с разходите. Той уточни, че сумата би била поносима за Министерство на отбраната. Министърът на отбраната припомни пред парламентарната ресорна комисия, че изпращането на техниката е много сериозна логистична операция.

"Школо": Няма такова изискване да информираме МОН за сделката

Образователната платформа "Школо", с чиито електронни дневници работят повечето училища у нас, не е информирала Министерството на образованието и науката (МОН) за придобиването ѝ от британския доставчик на образователен софтуер "Джунипър Едюкейшън", тъй като няма такова регулаторно изискване. Това обясниха пред БНР от "Школо".

Пещерняк любител откри мумифициран труп в Калугерската пещера в района на Преображенския манастир

Пещерняк любител се е натъкнал на мумифициран труп на мъж в известната Манастирска пещера в близост до Преображенския манастир. При обход на скалните ниши на 16 януари, които често са обект на иманярски набези, изследователят съзрял човешките останки, съобщи bgonair.bg.

МОН до ДАНС: Никой не ни уведоми, че "Школо" се продава

Министерството на образованието и науката (МОН) не е било информирано по никакъв начин за продажбата на "Школо" на чужда компания. След публикуване на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая. Това обяви пресцентърът на образователното ведомство.

Тагарев: Вече не се интересувам дали ще остана на поста си след ротацията. Имам сериозни задачи за довършване

Вече не се интересувам от този въпрос. Ще видим какво ще стане. Това каза пред медиите Тодор Тагарев, преди изслушване в ресорната парламентарна комисия, в отговор на въпрос дали очаква да остане министър на отбраната и след ротацията на кабинета, предават от БТА.

Неадекватният шофьор, който потроши 9 паркирани коли пред блок в София, остава без книжка 4 години

Неадекватният шофьор, който потроши 9 паркирани коли пред блок в столичния квартал "Стрелбище", е отказал проби за алкохол и наркотици. Написани са му два акта за двата отказа - по тях той ще остане общо 4 години без шофьорска книжка и ще трябва да плати 4000 лева глоба, съобщи bgonair.bg.

НАП спря над 600 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз

През последните три месеца на 2023 г. изпълнителният директор на НАП спря над 600 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта. Това съобщават от приходната агенция.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бате Венци от Славия - сикаджията

    13 0 Отговор
    Това вчерашно комунуидско парвеню се прави на голяма работа. Зализва се като Мафиот, и се снима като благородник, а носи името домусчиев - тоест Свинаров.
  • 3 корабите му пълни

    5 0 Отговор
    с наркотици !....... а са и откраднати !
  • 4 Завист

    4 0 Отговор
    А за хероина ни дума.ДЕрогация между кенгуру и торен червей.
  • 5 Чочо

    1 0 Отговор
    Широк необятен път за белото се отваря. Живот здравей!
  • 6 Запознат

    1 0 Отговор
    И как стана толкова богат този човек? Я наемете чужда независима компания да го разследва и ще започнат да му строят отделна килия в централния. Чак го направиха едва ли не шеф на КРИБ. Милярдер по комунистическата схема, а колко пари пере през БМФ . Контрабандата не я броиме.

    Коментиран от #8

  • 7 Запознат

    0 0 Отговор
    Защо не го питате и за продажбата на оръжие? И за привикванията до Америка? Що си мислите че няма информация.
  • 8 факт

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    такива се удавят на някоя яхта или им пада самолета
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол