Last news in Fakti

18 Януари, 2024 05:05 2 017 32

Протестиращи защитиха паметника "Альоша" в Пловдив

  • протест-
  • паметник-
  • альоша-
  • пловдив

Недоволството блокира общинския съвет

Протестиращи защитиха паметника "Альоша" в Пловдив - 1
Снимка: БНТ

Протест в защита на паметника "Альоша" се проведе пред сградата на общинския съвет в Пловдив, предаде БНТ. Представители на групата ПП-ДБ искат паметникът да бъде демонтиран и преместен в Музея на социалистическото изкуство. Днес обсъждане по въпроса изобщо не беше включено в дневния ред на общинската сесия

Протестът на пловдивчани в защита на паметника Альоша блокира общинския съвет.

Според вносителя на предложението за преместване паметникът е срам за града.

"Ние внасяме това предложение, тъй като това е един морален акт на общинския съвет. Ние трябва да си признаем пред поколенията, че паметника на Альоша символизира окупацията на България от 1944-та година, когато България е изживяла много тежки нещастия и страдания и това е един унизителен период за българския народ. Ние говорим преди всичко за националното достойнство на България и гледаме историята през българската призма преди всичко. Разбира се по никакъв начин не подкрепяме хитлерофашизма. Това е нещо, което е отдавна преборено", смята Владимир Славенски – общински съветник, вносител на предложението, ПП-ДБ.

"В момента се предлага и се обсъжда колко ще струва преместването на Альоша. Пловдивчани харесваме този паметник и затова тук сме се събрали, за да го кажем ясно", заяви Атанас Бояджиев - общински съветник "БСП за България".

От трибуната на общинския съвет декларации против преместването на паметника прочетоха от групите на "Възраждане" и БСП за България. Според кмета на Пловдив има по-належащи проблеми за решаване пред местната власт.

"Нека първо да изградим нещо, нека да решим проблемите, които касаят хората, нека да направим така, че да имаме по-добър, реален, физически живот, и след това да мислим за политизацията на отделните проблеми", каза Костадин Димитров – кмет на Пловдив.

Предстои общината да пресметне колко ще струва евентуално преместване на монумента, както и гласуване дали решението за него да бъде взето на местен референдум.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кукуригу

    37 37 Отговор
    Какви протести Събрали се една сватба склерози и веят руски знамена и чакат Путин да ги спаси от фашистите
  • 2 ЕВРОНЮЗ

    12 25 Отговор
    😂 😂 😂 Преборили ХитлероФашизма и се сгодили с ЕвроФашизма ашизма.

    Коментиран от #8

  • 3 Закс

    24 16 Отговор
    Значи посолството е наредило ! Не народ а .....
  • 4 Гаглей

    29 35 Отговор
    Незнам какъв символ е този паметник, ама по грозно нещо не съм виждал

    Коментиран от #17, #20

  • 5 Българин

    29 35 Отговор
    В България комунистическия режим е официално обявен за престъпен, а тези паметници са издигани от този режим за утвърждаването му и трябва да бъдат премахнати, в съответствие с това официално признание.

    Коментиран от #22

  • 6 Айде

    20 31 Отговор
    Айде сега събрали се 60-70 мало.умни носталгици и цял ден всички гербаджийски медии дъвчат едно и също. Зщитници били.....на какво бе.....на оковите си ли ? На такива им викат роби в случая русо
  • 7 12340

    19 13 Отговор
    "... Представители на групата ПП-ДБ искат паметникът да бъде демонтиран и преместен в Музея на социалистическото изкуство...."
    .... Да финансират това м@л0умие с лич и средства!
    Лични!
  • 8 Нищо подобно

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "ЕВРОНЮЗ":

    Нищо не са преборили сами. И не са се годили, женени си бяха в някакъв тогаваше брак между еднополови с дребни разлики - едните Национал другите Интернационал но все СОЦИАЛИСТИ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 М да

    11 17 Отговор

    До коментар #9 от "ссср":

    Интересно кого ще обявите за главният фашист. Кой е фюрера така да се каже. Щото във Рашка всеки знае кой се е вживял в ролята на фюрерче

    Коментиран от #24

  • 12 Парад на Злото

    21 16 Отговор
    Настанало е време, чорбаджиите изедници, рушащи паметници с флексове и каменни чукове да си ходят. Не оставят на нормалните европейци друг изход, освен да изберат доброто. Управленците на България в последните 34 г. са Зло, абсолютно зло. Докато хората умират в домовете си от студ, еничарите насаждат езикът на омразата и разделението. Оставка! Пир по време на Чума. Оставка на ДБ, СДС, ПП, ДПС, ГЕРБ и БСП. Никой не ги е избирал, никой не е гласувал за тях, освен лумпените НПО-та 20%, принудени от мизерия да предават България.Оставка на Колониалната Хунта!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Ей...

    16 11 Отговор

    До коментар #12 от "Парад на Злото":

    Ей ти сигурен ли си че докладваш от България щото така като те слушам ми се струва чеговориш от някое градче в Подмосковието или от Владивосток. Само дето си пропуснал да опишеш ипопукалите се тръби на парното а и на отходната канализция и изтеклите и замръзнали по улиците фекалии
  • 14 Злото

    13 14 Отговор

    До коментар #12 от "Парад на Злото":

    Злото си има име. Преди 40 години един велик президент даже го нарече Империя на злото , но той тогава я разката и тя рухна. Сега се търси кой ще досрути остатъчнста недомперия но пак на същото зло
  • 15 Свободен

    20 10 Отговор
    Много малко протестиращи!
    Може спокойно да му палят пироксилина, тия дори няма да се съберат отново.
    Ако бяха пуснали пържоли на промоция, групата щеше да е много по-голяма!
  • 16 Пост

    16 11 Отговор
    Все още е нарезбираемо защо има такива огромни паметници на Альоша на култови места в държавата ни. От друга страна съм на мнение, че трябва да има съгласие какво да замени паметникът. Примерно процедурата да е за смяна на паметника на Альоша с паметник на Симеон. Да ги видя тогава руските подлоги как ще се излагат с искаме Альоша вместо Симеон. Според мен умишлено се цели да има скандал за да е топ новина и да отвлича вниманието от другите новини.

    Коментиран от #23

  • 17 Дали има 50 калпака накръст?

    15 14 Отговор

    До коментар #4 от "Гаглей":

    Смятай, че това са всички които го подкрепят от цяла България!
  • 18 Олга

    7 9 Отговор
    Писах вече,но ще повторя за причина на свалянето.Срамно е политик да не знае,че СССР е бил част от в антихитлеристка коалиция наред с САЩ, Великобритания, Франция и др държави. Съответствено подобни паметници е общ солидарен израз на благодарност на войниците от коалицията чрез художествена форма. Повтарям - на войниците от коалицията. И този цивилизован израз е нормален и естествен за всеки, който дал свой принос в борба против фашизма, но не за тези, които са БИЛИ В КОАЛИЦИЯ с Хитлер.
    Это каква е причината за тази истерия, която е фактически представлява метастази на фашизма стигнали до ден днешен. Но виновен за срама им се оказа “Алеша”.

    Коментиран от #29

  • 19 Ген. Гурко

    4 7 Отговор
    Направете Пловдив кошмар за двамата келеши-вносители. Знаете как.

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 алоха ваш

    3 0 Отговор
    ама цимента наш !
  • 22 Олга

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Срамно е грамотен човек (политик) да не знае,че СССР е бил част от в антихитлеристка коалиция наред с САЩ, Великобритания, Франция и др държави. Съответствено подобни паметници е общ солидарен израз на благодарност на войниците от коалицията чрез художествена форма. Повтарям - на войниците от коалицията. И този цивилизован израз е нормален и естествен за всеки, който дал свой принос в борба против фашизма, но не за тези, които са били в коалиция с Хитлер. Это къде е причина на тази истерия, която е фактически представлява метастази на фашизма стигнали до ден днешен. Но виновен за срама им се оказа “Алеша”.

    Коментиран от #25, #28

  • 23 Само питам

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Пост":

    Симеончо Испански ли имаш впредвид?Като нищо може в джендърската ти кухина и това да бръмне.
  • 24 Ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "М да":

    Защо се правиш,че не знаеш.Посолството е който командари.А Галя превежда на Сглобката .
  • 25 Един

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Олга":

    Олго, стига писа глупости. Взимайте си социалистическият монумент в музея и ходете да му се радвате там, наред с всички други които ще се озоват там рано или късно. Ти още малко ще го изкараш, че е на всички, които са се сражавали срещу Османската империя. Ала-балащини
  • 26 Демократ

    7 2 Отговор
    Историята :"След като Бунарджикът е залесен и облагороден, се появяват каменни алеи, бюфет и акведукти. През 30-те години мястото е любимо място за разходки. Градската управа пуска в парка дори елени и сърни, които оцеляват до септември 1944 година, когато са изядени от кучетата на съветските "освободители". Паметникът на Левски е сгушен в подножието на Бунарджика, стъпкан от ботуша на съветския солдат с пушка Альоша." Родолюбците " пазят поробителя Альоша и не знаят кой е Левски и какво е казал " Пагубно ще бъде за България, ако я пороби освободителката Русия. " 146 години по-късно това продължава.
  • 27 гейурко

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ген. Гурко":

    щи скъсам нежното тупи
  • 28 наташка

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Олга":

    кой се облизваше с 3-я райх до 22.06.1941г.?
  • 29 ПРИПОМНЯНЕ

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Олга":

    Сега ще ви кажа и още един малко известен факт, който вероятно не знаете.
    Министерски съвет взима решение за обявяване война на Германия в свое заседание още на 5 септември 1944 г. след обяд преди да разбере, че СССР е обявил война на България. Нека припомня, че още от август в Анкара и Кайро се водят преговори за примирие между България и САЩ и Англия. Затова при вестта за обявяването на война на България, американската и английската дипломация официално изказват своето "недоумение" от постъпката на СССР, предвид преговорите в Кайро, за които СССР знае. Никой не очаква подобна постъпка предвид смяната на правителството в България от 2 септември и преговорите в Кайро.
    Тогава ще попитате защо България обявява войната чак на 8 септември, а не на 5 септември. Причината се нарича военния министър Иван Маринов, който е таен комунистически агент и заявява, че войската не е готова да води война срещу Германия и трябва време за прегрупиране. Естествено, това е повода, причината е да се отложи това обявяване, за да може СЪЮЗА да нападне вероломно България, а комунистите да заграбят властта.
    Същият Иван Маринов естествено е ЕДИНСТВЕНИЯТ министър от периода между 1941 и 9-ти, който не е съден от Народния съд. След 9-ти става главнокомандващ БА, после заема и други позиции..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сиси

    2 0 Отговор
    Паметникът на Альоша е бил построен с дарения от народа.Предлагам след като се оцени ,колко ще струва преместването му, да се съберат тези средства отново като дарения .
  • 32 Румен

    2 0 Отговор
    Махайте паметника на Альоша, и поставете паметник на Гергов. То в Пловдив всички улици са на руски пролетаряти. Прекръстете и река Марица, на река Волга.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове