Last news in Fakti

18 Януари, 2024 06:32 863 10

Кирил Вътев: Възстановяването на напояването в България е приоритет на МЗХ

  • кирил вътев-
  • напояване-
  • земеделие

Има диалог с МОСВ за облекчаване на сегашния разрешителен режим за използване на сондажи от страна на земеделските производители, заяви земеделският министър

Кирил Вътев: Възстановяването на напояването в България е приоритет на МЗХ - 1
Снимка: БГНЕС

Възстановяването на напояването в България е приоритет на Министерството на земеделието и храните.

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на първия Консултативен съвет по хидромелиорации и поливно земеделие днес /17.01 б.р./ в МЗХ, съобщиха от министерството, предаде ФОКУС.

В заседанието участваха заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев и изпълнителният директор на "Напоителни системи“ Снежина Динева.

Поземлените отношения и хидромелиорациите са базата, на която се развива земеделието. В миналото сме имали най-добрата напоителна система на най-високо световно ниво, посочи министър Вътев.

Той информира още, че екипът на МЗХ е в диалог с представители на Министерството на околната среда и водите и се работи за облекчаване на сегашния разрешителен режим за използване на сондажи от страна на земеделските производители.

Министър Вътев съобщи, че вече са открити 10 строителни площадки от общо 24 проекта на "Напоителни системи“ за възстановяване на поливните съоръжения. Проектите са финансирани по мярка 4.3 "Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство" от ПРСР 2014-2020 г.

Министърът каза също, че предстои в министерството да бъде създадена дирекция "Хидромелиорации“.

Заместник-министър Тошев заяви, че процесите по възстановяване на напояването ще бъдат дълготрайни с положителни последици за българското земеделие.

"Поздравявам министерството, че тръгна по пътя на разговора относно напояването в България“, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Браншовите организации предложиха да участват активно в бъдещия дебат за цената на водата за напояване.

Участниците в Консултативния съвет обсъдиха още възможностите за развитие на инфраструктурата чрез концесии и публично-частни партньорства.

Изпълнителният директор на "Напоителни системи“ Снежина Динева посочи, че за първи път в историята на напояването се организира този съвет и се обръща сериозно внимание на напояването. "Това е абсолютно необходимо, ако искаме да имаме устойчиво и конкурентоспособно земеделие", каза Динева. Тя допълни, че е важно да се инвестира не само в съоръженията за напояване, а и в инфраструктурата за предпазване от вредното въздействие на водите.

Председателят на Национален съюз на водоползвателите Руси Николов заяви, че създаденият Консултативен съвет е изключително продуктивен формат, който демонстрира амбицията на МЗХ да намери цялостно решение на проблемите, свързани с поливното земеделие. "Започва се от развитието на научния потенциал, минава се през целеви инвестиции в хидромелиоративни съоръжения, предвижда се осигуряването на вода за напояване на цена, субсидирана от държавата като услуга от общ икономически интерес, създаването на условия за сдружаване на земеделските производители и възможността да планират единно своите селскостопански дейности", коментира Николов.

В състава на Консултативния съвет са включени и представители на Българска аграрна камара, Българска асоциация на собствениците на земеделска земя, Национална асоциация на картофопроизводителите, Българска оризова асоциация, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Браншова камара "Плодове и зеленчуци“, Българска асоциация Биопродукти, Асоциация на земеделските производители в България.

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Приоритичекин

    6 1 Отговор
    Кална вода по един лев кубика?!? От МОСВ да наемат врачка дето прави пеперуда, по-добре.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гражданин

    9 1 Отговор
    това скалъпено набързо правителство, компетентност досега не е показало, нито успехи, но мераци бол, на отделни министри, всеки гледа да се докара преди ротацията, да не би да го сменят
  • 4 Красимир Петров

    13 0 Отговор
    Из-рода Харизанов продаде тръбите на напоителна система
  • 5 Този е бил наивен като блондинка,

    5 1 Отговор
    Надява се, че скоро ще произвежда домати-ГМО, които регулирали кръвного в граници!? На тези години да си произведе домати, които да му вдигат самолета, къде ги намират все такива изкукали?
  • 6 Пет пари

    10 0 Отговор
    Къде е присъдата на оня който наряза цялата напоителна система на България, върна я за скраб лично и взе парите? Присъдата трябва да включва и ВРЪЩАНЕ на сумата.

    Коментиран от #10

  • 7 Оставихте го да се разсипе

    3 0 Отговор
    Оставихте го да се разсипе ! Сега ще го изграждате на ново! Колко мангизи ще се откраднат по този начин? Разбойници Недни!
  • 8 Чист

    2 0 Отговор
    Чист като Сълза! Миризлив Мошеник! Представител на Мошеници!
  • 9 Марда

    2 0 Отговор
    А, Жоро тЪрбата си купи 5 маркови флекса...
  • 10 Сумата трябва да включва и

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пет пари":

    Сумата трябва да включва и изграждането на Системата! За лихвите ди пропуснатите ползи да не Говорим!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове