Last news in Fakti

5 Април, 2024 09:03 934 13

Браншовите организации в сектор земеделие: Махнете министър Кирил Вътев

  • браншови организации-
  • кирил вътев

"Това е министър, който наистина доведе сектора ни до ликвидация и тотална разруха", допълват те в свое отворено писмо

Браншовите организации в сектор земеделие: Махнете министър Кирил Вътев - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Във връзка със създалата се сложна политическа обстановка в страната, ние, браншовите организации в сектор земеделие се обръщаме с горещ апел – по никакъв начин постът – министър на земеделието и храните да НЕ продължава да бъде заеман от г-н Кирил Вътев" - това се казва в позиция на браншовите организации.

"Това е министър, който наистина доведе секторът ни до ликвидация и тотална разруха", допълват те в свое отворено писмо.

"Молбата ни е да спрете тази агония за целият сектор!!!" - казват още от браншовите организации в сектор земеделие.

Ето цялата им позиция:

Във връзка със създалата се сложна политическа обстановка в страната, ние, браншовите организации в сектор земеделие се обръщаме към Вас с горещ апел – по никакъв начин постът – министър на земеделието и храните да НЕ продължава да бъде заеман от г-н Кирил Вътев. Това е министър, който наистина доведе секторът ни до ликвидация и тотална разруха.

При нито един министър на земеделието не е царял такъв хаос. Понякога сме имали чувството, че сме на автопилот, но такова „безмоторно летене“ като в последната една година никога не ни се беше случвало.
Аргументите за прекратяването на този фарс са много и ние нееднократно изпращахме послания и алармирахме за това, а именно:

1. Инициативен комитет, включващ 24 браншови организации от сектора на земеделието, проведохме продължителни протестни действия с настоятелно искане за незабавната оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев. Разпространихме декларация само с част от нерешените проблеми, които доведоха до пълна загуба на доверие в министър Вътев:

- Неспособност да се справи с организацията и прилагането на земеделската политика в страната;
- Не успя да осигури нормална работна среда за сектора;
- Съзнателно противопостави и разедини браншовете, като продължава да толерира удобните;
- Не осигури и не съдейства за осигуряване на нормална работна среда при организираните срещи с Премиера във връзка с исканията на протестиращите;
- Липса на заложени средства за подпомагане по Украинската помощ в бюджет 2024г., а впоследствие след организираните протестни действия подписа Споразумение с част от бранша, без участието и съгласието на по-голямата част от протестиращия бранш, с което ощети цяла Югозападна България като ги лиши от подпомагане по т.нар. Украинска помощ (липсва подпомагане за културите овес, ръж, просо, третикале; подпомагане за конете);
- Водената неадекватна политика, свързана с вноса на земеделски продукти от Украйна;
- Липса на превенция и контрол във връзка с болестите по животните;
- Намалените ставки на субсидиите и предложени на ЕК почти незабележими, козметични промени в

Стратегическия план, въпреки множеството изпращани становища и предложения за промени от страна на бранша. Така и желаната цялостна ревизия на Стратегическия план не се случи.

- Изключително тежко положение и унищожаване на сектор „Мляко“ в говедовъдството – намаление на кравите за мляко с 16,7%, по доклад на МЗХ.

Можем да изброим много факти в подкрепа на това, че министърът на земеделието не се справи с поставената му задача. С оглед на неотложна необходимост от промени и реформи в цялостната водена земеделска политика, с която да се осигури устойчиво и успешно бъдеще за селското стопанство в България и с оглед на невъзможността на министър Кирил Вътев да се справи с натрупаните кризи вече 10-ти месец, считаме че е НАЛОЖИТЕЛНО постът да бъде поет от адекватен човек, професионалист и съпричастен с проблемите на сектора.

Оставката е за силните хора. Хора, които осъзнават своите действия, осъзнават, че са във вреда, а не в полезност и се оттеглят с достойнство. Той не направи дори и това.

Молбата ни е да спрете тази агония за целият сектор!!!

С УВАЖЕНИЕ:
1. “Обединени български животновъди“
2. „Национален съюз на говедовъдите в България“
3. Национална асоциация на оранжерийните производители
4. „Асоциация на земеделските производители в България“
5. Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите
6. Асоциация на млекопреработвателите в България,
7. Национална био асоциация,
8. Професионална асоциация на розопроизводителите в България,
9. Българска оризова асоциация,
10. „Асоциация на българските биволовъди“
11. „Съюз на животновъдите в България“
12. Сдружение “Развъдна асоциация на българските породи говеда – родопско късорого, българско родопско и искърско говедо“
13. Сдружение „Развъдна асоциация на аборигенни породи овце от Западна България"
14. "Земеделски стопани"
15. Животновъдно сдружение "Старият Балкан"
16. Сдружение "Асоциация на животновъдите в региона Странджа-Сакар"
17. "Развъдна организация за автохтонни породи овце в България"
18. „Българска национална организация на зооинженерите за развъждане на породите селскостопански животни“
19. Национален съюз на градинарите в България
20. СНЦ "Сдружение за развъждане и отглеждане на млечни овце"
21. Асоциацията на овощарите в България,
22. Асоциация за развъждане на черношареното говедо в България,
23. Организация на млекопроизводители Ривър Милк,
24. Национален браншови пчеларски съюз,
25. Сдружение „Организация за развъждане на цигайски, романовски и месни породи овце в РБългария“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 6 Отговор
    Той затова е назначен от Козяк и Брюксел.Да довърши започнатото унищожение.

    Коментиран от #2

  • 2 Ей скъперник

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Добро утро. Аде лягай да спиш отново. По-добре е от колкото да ръсиш простотии.
  • 3 Нарочен Геноцид

    4 0 Отговор
    и унищожаване на реален сектор икономика. За да консумираме бръмбарите на обръч от фирми на властоимащите в Лозен, според Росен Василев. Национализират земята, и готвят национализация на спестяванията на българите чрез фалиралата Еврозона. С ветрогенераторите в Черно море и стотиците нови концесии злато, мини, фото, перки, складиране на обработено ядрено гориво ставаме сметището на Европа, плюс осъдени мигранти и борса ток, която ще закрие още сектори в икономиката.
  • 4 Ахмед от Росенец

    7 2 Отговор
    Преди Вътев кренвиршите бяха 10лв/кг. Сега са 15лв/кг. Вътев е производител на кренвирши и не разбира от земеделие
  • 5 Аз...

    5 2 Отговор
    Спря безконтролно раздаваните ВИ субсидии нали?
  • 6 Ахмед от Росенец

    4 3 Отговор
    Кренвиршите на Вътев и кучето ми не ще да ги яде.
  • 7 некомпетентно политическо назначение

    5 4 Отговор
    Вътев е най-големия враг на земеделците в новата история на България.Съсипа ги!
  • 8 Гарга Ел

    3 1 Отговор
    Тоя е като оня де даде 300 000 лева да го направят министър на транспорта.
  • 9 Lоста

    6 0 Отговор
    Тия "браншови" организации са Зоров, Моров, Сульо и Пульо. Един файтон хора, които не различават крава от овца и са виждали кози на картинка, ама са гнаправили НПО-то с гръмки имена.
  • 10 като стачкуваха с тракторите

    1 0 Отговор
    франция , фрг , полска , беше заради акциза върху горивото което ги фалира . Тук всичко има в модерните европейски ферми - работници , ток , инвестисии , пазар за продукцията , а и субсидии . Защо им е да бързат с махането и смяната на министъра . Служебния скоро ще го замести , ако не го покани следващия премиер . Обединени в браншове лесно могат да се ориентират в износ на продукцията в турска за по големи печалби .
  • 11 инж. Ганчо Илков

    2 0 Отговор
    Човекът, който е с най-висока Функционална Грамотност в Сектора Селско Стопанство, е най-големият Противник на Огромният и крайно ненужен Брой Асоциации изпълнен с "Калинки". За Българската псевдо Политическа Среда, Той не трябва да Съществува. На Олигарсите Земеделски "Бизнесмени" Познаващи Единствено Административното Управление заучено в ТКЗС тата, не трябва да им се Пречи. Бойко им обещава, че ще Спази Желанията им. На него единствено му са необходими Дарители.
  • 12 Делян

    1 0 Отговор
    В Бг. който е най некадърен и зависим, тои става министър! Вътев и за овчар не става защото ще загуби овцете! Същото се отнася и за много други предложени за министри! Но така е когато си играем на наши и ваши хора, цели сектори ще страдат!
  • 13 Демократ

    2 0 Отговор
    Как така земеделието процъфтяваше 15 години по време на управлението на Борисов, а Вътев успя за 9 месеца да го ликвидира напълно? Тежка пропагандна зависимост на сектора от ДС мафията, която владее цялата държава. Хора, мислете с главите си, а не с джобовете си, държавата затъва все по-дълбоко. ДПС винаги е управлявало земеделието 30 години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове