Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 21:09 1 435 18

България ще продължи да гласува "въздържал се" за новите геномни техники

  • геномни техники-
  • кирил вътев

Позицията ни ще се промени при категорични доказателства против или в подкрепа на регламента

България ще продължи да гласува "въздържал се" за новите геномни техники - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Позицията ни ще се промени при категорични доказателства против или в подкрепа на регламента. Дотогава нашата позиция ще продължи да е "въздържал се", заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Думите му са във връзка с бъдещите действия на българското правителство относно приетото на първо гласуване в Европейския парламент предложение за регламент за растенията, получени чрез някои нови геномни техники (НГТ), и храните и фуражите, произведени от тях.

Аграрният министър изказа мнение, че е прекалено рано за социологическо проучване у нас, защото хората още не правят разлика между нови геномни техники и ГМО (генетичномодифицирани организми). "Нашето общество има нужда от достоверна и коректна информация, а не от манипулативна, за да може да се ориентира правилно", отбеляза Вътев, цитиран от БТА.

"През това време цяла Европа губи пазарни позиции заради прекалено амбициозни зелени политики. Същевременно внася соев шрот и от Латинска Америка, и от САЩ, за да си изхрани животните", изтъкна Вътев.

Аграрният министър допълни, че големият спор в ЕС е за патентите - да не би чрез новите геномни техники някой да монополизира дадени сортове. "Затова изрично споменаваме, че държим и малките селекционни компании да могат да работят", обясни Вътев.

Той каза още, че с писменото становище страната ни твърдо е заявила, че сме "за" отбелязването на етикета, че продуктът съдържа растения, произведени чрез НГТ.

По думите на министъра все пак нашето гласуване не е решаващо за вземането на решението на европейско ниво - тежестта на нашия глас е 1,53 процента. "Вместо ние да създаваме сортове и да продаваме, нашето земеделие е изцяло зависимо от внос. Нашето собствено семепроизводство клони към нула - от 1 до 3 процента е", коментира министърът, подчертавайки, че това е посоката, в която трябва да мислим. Защото тук битката не е за друго, а за пазар на семена и посадъчен материал.

На 7 февруари Европейският парламент прие позицията си за преговори с държавите членки по предложението на Европейската комисия относно НГТ, които променят генетичния материал на даден организъм, с 307 гласа "за", 263 гласа "против" и 41 гласа "въздържал се". Българските евродепутати гласуваха с 11 гласа "против", 6 - "въздържали се", а двама не са гласували.

Понастоящем всички растения, получени чрез НГТ, се подчиняват на същите правила като генетично модифицираните организми (ГМО). Евродепутатите приемат предложението да има две различни категории и два набора от правила за растенията, получени чрез НГТ. Растенията, получени чрез НГТ, които се считат за еквивалентни на растенията, получени чрез конвенционални техники - "растенията от категория 1, получени чрез НГТ, ще бъдат освободени от изискванията на законодателството за ГМО, а за останалите растения, получени чрез НГТ ("растения от категория 2, получени чрез НГТ"), ще продължават да се прилагат по-строги изисквания. Членовете на ЕП искат да запазят задължителното етикетиране на продуктите от растения от категория 1 и 2, получени чрез НГТ.

Евродепутатите също така смятат, че всички получени чрез НГТ растения следва да останат забранени в биологичното производство, тъй като тяхната съвместимост изисква допълнително разглеждане и искат Комисията да докладва как потребителите и производителите възприемат новите техники, седем години след влизането на правилата в сила.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 1 Отговор
    Един депутат
    първо се въздържал,
    а после се изпуснал 🤔🤔🤔🤔
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор
    Замениха лошото ГМО
    с доброто НГТ 🤔🤔🤔🤔
    "Преминал се Илия ....."
    казва народът ни ❕
  • 3 хммм

    16 3 Отговор
    Този пък ако си има представа от геномни техники.... отивай да правиш кренвирши!
  • 4 Някой

    19 3 Отговор
    Заради такава позиция ще би залеят ГМО продуктите. Заради безгръбначният, а може би и заради сребролюбие.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боруна Лом

    11 0 Отговор
    КАКВОТО ВИ СВИРНЕ ОБОРА,ТАКОВА ЩЕ ИГРАЕТЕ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бойко Българоубиец

    9 0 Отговор
    Беззъб народ хехе затова вече 15 години го минавам с 200 😏
  • 9 Кирил петков

    10 0 Отговор
    Така наредиха от посолството
  • 10 Исторически парк

    8 0 Отговор
    И сега на лятото ще гласувате за продължаваме подмяната, които няма да гласуват въздържал се, а ще гласуват с две ръце ЗА 😉
  • 11 Тъмен субект

    7 0 Отговор
    Защо "въздържал се"? Гласувайте категорично "против" с две ръце. Хич не се въздържайте. Целта на всичките регулации е да се западат гражданите на ЕС от отрови. Защо са ни всички закони и правила тогава?

    Коментиран от #12, #13

  • 12 На кого го казваш?

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тъмен субект":

    На сегашните ни слагачи-управляващи, за които чухме и запис и НИКОЙ не ИЗЛЕЗЕ на улицата да каже, че ТАКА НЕ МОЖЕ???? Вярваш ли си - каквото им наредят, това ще правят. И след като направят непоправими щети на народ и родина, ще се чупят с 200 извън страната и с награбеното. А народът СПИ!
  • 13 разбираш ли защо въздържал се?

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тъмен субект":

    За да не обидят господаря, но и да се направят пред българите, че пазят нашите интереси. Хем това в онова, хем душата в рая! Мерзавци!!!
  • 14 Различен

    3 1 Отговор
    Съгласно правилника въздържал се, се нрои за ДА

    Така, че напрзно сте се "Абили"
  • 15 стара примка в далаверата

    1 0 Отговор
    министър Вътев не беше ли собственик на месата с марка Тандем?.Дето внасяха стари меса навремето с големите скандали.
  • 16 Лъжец!

    1 1 Отговор
    България изобщо не трябва да потдава на еврофашизма!!! ЕС ТЕ ПЪРВА ПОТЪВА И НИЕ С НЕГО,ТАКА ЧЕ ВЪН ОТ ЕСЕС И НАТО ВЕДНАГА.А И ГМО ЯДЕМ ВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ ТОВА ПАК Е МАНИПУЛАЦИЯ С ВЪПРОСИТЕ!!!
  • 17 НЕДОРАЗУМЕНИЕТО ВЪТЕВ

    0 0 Отговор
    да вземе да гласува "въздържал се", относно качествата си на министър, а по-добре, ... направо да си ходи !
  • 18 Човек от народа

    1 0 Отговор
    Факани национални предатели! Тая мишка щяла да гласува въздържал се.. Сега да му вкарат само главичката, и ако му било харесало или го било заболяло, щял да гласува да и ли не. Какви идиоти израснаха за 30 г. на тая Нещастна територия... Господи време е да си събереш вересиите...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове