Last news in Fakti

18 Януари, 2024 23:11 916 7

Важните новини във ФАКТИ на 18.01.2024 г.

  • николай денков-
  • първан дангов-
  • увеличение-
  • иван ченчев-
  • богдан богданов-
  • продължаваме промяната-
  • уницеф

Министър-председателят посочи, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии

Важните новини във ФАКТИ на 18.01.2024 г. - 1

Денков: Целта е да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., обсъдиха на среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Кметът на Дупница предлага заплатата му да стане 9100 лева

Кметът на Дупница е внесъл предложение до общинския съвет заплатата му да стане 9100 лева. Решението трябва да бъде гласувано на предстоящото заседание на общинарите, предава БНР.

Това е втори мандат като градоначалник на Първан Дангов (БСП), той е управлявал Дупница преди точно преди 20 години.

В докладната записка той е посочил, че към момента месечното трудово възнаграждение на кмета е в размер на 3 200 лева - заплата, която не е променяна от 2020 г. От думите на Дангов става ясно, че половината от сумата 9100 лева ще бъде дарявана на деца в неравностойно положение.

"Предложението е съобразено със закона и е в максималния размер. 50% от тази заплата ще бъдат превеждани всеки месец в отделна сметка за децата сираци. Това ми е мотивът. Освен това ще препоръчам на моите заместници да направят същото. Това не е популизъм, това е необходимост. На абитуриентските балове на децата сираци с тези пари ще бъдат купувани костюми, ще бъдат давани пари не само с комисия, която да оценява от какво имат необходимост. За Нова година ще бъдат правени тържества, стипендии ще бъдат давани", обясни Първан Дангов.

Трудовите възнаграждения на кметовете на най-големите села в общината - Бистрица, Джерман, Крайници, Самораново, Червен брег и Яхиново ще е 1620 лева.

Увеличават заплатите в градския транспорт на два етапа

София няма да остане без градски транспорт, засега. Това стана ясно след среща днес между транспортните синдикати и кмета на София Васил Терзиев.

Иван Ченчев: Тагарев ще ни вкара във война, искаме му оставката

Не наричам обсесия браненето на паметници. БСП не е поискала премахването на каквито и да е паметници. Прототипът на паметника на Альоша в Пловдив е украинска дивизия. Между 41-44 година близо 20 000 български войници са загинали във войната срещу фашизма зад граница. Това е паметник на войника, който се е борил срещу фашизма. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Иван Ченчев по повод искането за демонтиране на паметника на Альоша в Пловдив и преместването му в музея на социалистическото изкуство.

Министър Богданов: Прогнозата за тази година е ръстът на икономиката да надхвърли 2%

Прогнозата за тази година е ръстът на икономиката да продължи и да надхвърли 2 процента, каза днес във Варна министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той посочи, че през 2023 г. е постигнато увеличение на БВП с около 1,8 на сто, предаде БТА.

"Промяната" свиква Общо събрание на 30 и 31 март. Ще има допитване за кандидати за евродепутати

„Продължаваме промяната“ свиква отчетно-изборно Общо събрание на 30 и 31 март, съобщиха от пресцентъра на партията.

УНИЦЕФ: 202 българчета са настанени в институции

В България броят на децата, настанени в институции е спаднал от близо 7500 на 202 към края на декември 2023 г., показват данните от новия доклад на УНИЦЕФ, цитиран от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    4 0 Отговор
    А в доларозоната кога?

    Коментиран от #2

  • 2 Здрасти каруца

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Как си?
  • 3 СРАМ ЗА НАЦИЯТА

    8 0 Отговор
    ЩОМ СМЕ СЕ ОСТАВИЛИ В РЪЦЕТЕ НА ТЕЗИ ОЛИГОФРЕНИ.
  • 4 реалист

    5 0 Отговор
    Чехите да са по-прости, че не искат евро.
  • 5 кога ще вдигаме заплатите

    4 0 Отговор
    леле колко Пуяци е успаиала да запечатли камерата
  • 6 Оставка

    0 0 Отговор
    Докога шепа Престъпници, системно нарушаващи Конституцията ще се гаврят с България? България иска Референдум! Оставка! една шепа с 20% общ сбор от имащите право на глас, нелегитимни, алабалисти, предали избирателите си.се гаврят с Конституцията!Някой да е глакувал за самоакредитиралия се сапунджия, сивото НЛО от Франция спуснато с парашут да пере Борисов, или украйнският шпионин на хранилка на НПО-та Тагаренко "България била готова за война срещу Русия", представяте ли си за какво ни готви този безродник копейкогривневцентаджиев, завършил в Москва. Докога безродници и престъпници, ще се подиграват с народа. Някой да е гласувал за Пеевската Конституция, освен 3-4 процента със секциите в чужбина?
  • 7 Пуфи

    1 0 Отговор
    Барабар Мънчо с мъжете
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол