Last news in Fakti

21 Януари, 2024 15:47 3 165 99

Археолог: Траките са яли кучета

  • надежда карастоянова-
  • национален природонаучен музей-
  • бан-
  • траки-
  • яли-
  • кучета

Преди пет хиляди години хората по нашите земи са ловували лъвове

Археолог: Траките са яли кучета  - 1
Снимка: НПМ-БАН

Преди пет хиляди години на територията на България е имало лъвове, които хората по нашите земи са ловували. Това каза за БТА археологът Надежда Карастоянова от Националния природонаучен музей - БАН (НПМ-БАН).

Те са си били местни лъвове, които са ловувани от хората през праисторията. „Имаме сведения за това, че са ловувани, че са донасяни до селищата, че най-вероятно са консумирани“, обясни тя. Според нея българските лъвове не се различават от тези, които в момента може да се видят в Африка. „Предполага се, че гривата им е била по-малка и някои от тях не са имали грива даже. Но това са хипотези“, обясни тя и допълни, че на този етап останките са малко.

В практиката си се е сблъсквала с най-различни казуси. Зависи от периода, който се проучва, пояснява тя. В момента се занимава и с човешки праисторически скелет от Козарева могила, в североизточната част на България, близо до морето. „Подозираме, че вероятно човекът е бил нападнат от лъв, но все още пишем статията и все още правим проучванията“, каза тя. По думите ѝ има следи по черепа, които показват, че е бил нападнат от голям хищник, а точно по това време в България е имало лъвове. Точно по Черноморието, край Дуранкулак има останки от лъвове. „Ние имаме хипотеза, че има вероятност този човек наистина да е пострадал от лъв, но най-интересното е, че той е оцелял и раните му са зараснали“, каза тя.

НАЙ-ЗАПАЗЕНИЯ СКЕЛЕТ НА КАМИЛА В ЕВРОПА Е НАМЕРЕН ТУК

Карастоянова разказва, че археолозите се занимават с останки от археологически обекти. Всяка година има страшно много разкопки на археологически обекти и всяка година има по нещо интересно, което излиза, с което да се занимават и което да проучват. Една от най-пресните им находки е скелет на камила, открит по време на разкопки близо до Драгоман. Тя разказва, че самите разкопки се извършват по трасето на БДЖ. Там минавал „Виа Диагоналис“ – един от римските пътища през нашите земи. „В археологическия обект има структури от различни периоди, като също така се откри един римски път и римска пътна станция. Около тази римска пътна станция са открити скелети от коне, от магарета, но от камила не очаквахме да излезе и то – доста запазен скелет“, каза тя. По думите ѝ останки от камила има на много места в Европа, има също и от София една долна челюст от камила, но толкова запазен скелет засега не е откриван.

Пратени са проби в лаборатория в чужбина, в която би трябвало да направят изотопни анализи и да кажат откъде точно произлиза тази камила. „Тъй като тя най-вероятно не е отглеждана в България, а е привнесена с някакъв керван, който е вървял по този римски път и на тази пътна станция е умряла. Но е интересно да се види откъде идва тази камила“, казва Надежда Карастоянова. Досега знаем, че е мъжки индивид на над 5-годишна възраст. Намерени са и останки от още две камили, едната е малка. От същото място, но те не са цели скелети, а само фрагменти от кости, допълва тя.

Археоложката обяснява защо се откриват само части от скелети на животни. „Тъй като там има различни структури от различни периоди, част от скелети всъщност са нарушени, включително и този скелет е леко нарушен от по-късни изкопи. Той е погребан. След това, през Средновековието, са дошли и са копали някаква дупка, за да правят нещо там, и са нарушили този скелет. Част от костите са изхвърлени някъде. Просто пластовете се разрушават от различни структури“, разказа тя.

По думите ѝ зависи от периода, в който се копае. През Римския период, когато тук е била римска провинция, реално би могло да се открие почти всичко, тъй като римляните са внасяли доста животни, дори от Африка за техните игри. Така че може да се очаква всякакви животни да се открият, но за момента, освен камили, по-интересни животни не са откривани от този период, казва още Карастоянова.

ТРАКИТЕ СА ЯЛИ КУЧЕТА

„По време на траките също има много интересни находки и проучвания. В момента една моя колежка – млад учен в археологическия институт, има проект, свързан с консумацията на кучета през тракийския период, от траките“, разказва тя. Карастоянова отбелязва, че има сведения за такива случаи – не, че са били консумирани постоянно и кучешкото е било част от храненето като цяло. „Но в някакви случаи определено има следи, че някои кучета са били консумирани“, разказва археоложката.

Тъй като находките не са много и повечето от скелетите на кучетата не са изцяло запазени, е трудно да се определи някаква конкретна порода и дали са имали някакво конкретно предпочитание. „По-скоро смятаме, че най-вероятно са били инцидентни случаи, ако са гладували, или нещо подобно. А може и да е било деликатес, не е много ясно засега, правят се още изследвания“, обясни Карастоянова. Тя уточнява, че се разбира дали едно животно е използвано за храна, ако има белези за консумация – това са т. нар. нарези по костите, които показват, че животното е транжирано и следи от термична обработка – от печене, от варене.

БЪЛГАРИТЕ СА СРЕД ПЪРВИТЕ, ОДОМАШНЯВАЛИ ЖИВОТНИ В ЕВРОПА

В дисертационния си труд Надежда Карастоянова изследва праисторическите периоди в България – неолит, късен неолит, халколит. „Това, което е интересното в случая, е цялото одомашняване на животните как се развива, защото още в тези периоди вече имаме одомашнени животни. Те са внесени от племената, които се заселват тук от Азия, от днешна Турция реално. Тези хора си носят домашните животни към България. Тук затова имаме едни от най-ранните домашни животни в цяла Европа“, обяснява тя.

По думите ѝ е интересно как се развива ловът през различните периоди. Изследването ѝ показва започването на изчезването и изчезването на някои видове, които по това време са съществували, но в България, а и в световен мащаб вече са изчезнали. Тя даде пример с дивото говедо – турът, от който произлизат абсолютно всички породи домашни крави в момента. Поради прекомерен лов това животно бива избито и е изчезнало. От дисертацията ѝ се решава и още един научен въпрос.

„Дълго време се мислеше, че в България еленът лопатар е привнесен вид точно от римляните и че преди това той не е съществувал по нашите земи. Но няколко праисторически обекта, които проучвах, показаха, че това не е така и че ние сме имали местен вид елен лопатар, който е съществувал тук, в България още през праисторията и е бил ловуван. И след това той е изчезнал, след което отново е привнесен от римляните. В момента елените лопатари, които живеят в резерватите тук, в България, са привнесени видове, не са местни. Но чрез този материал доказах, че още през праисторията в България този вид е съществувал“, разказа тя.

КУЧЕТАТА СА БИЛИ ДРЕБНИ, НО С ГОЛЯМА ЗАХАПКА

Според Надежда Карастоянова домашните животни в праисторията не се различават от днешните. Те са си едни и същи, откакто е започнало одомашняването. Както и домашните растения са си едни и същи. Само се променят като породи и като начин на експлоатация, уточнява тя. „Тогава едно животно се е използвало за всичко. Не е имало толкова изразени породи. Сега вече имаме изразени породи – да кажем, крави само за месо, овце само за вълна или само за мляко. Докато тогава все още не е имало такива специализирани породи“, отбелязва тя.

„Същото важи и за кучетата. През праисторията нямаме данни да са отглеждали котки, но кучетата са били част от живота на праисторическия човек по всякакъв начин. Интересното е, че повечето, които откриваме в праисторията, са едни доста дребнички, малко приличащи на дакели кученца, но с много масивна захапка. С доста масивна челюст спрямо размерите им“, пояснява тя. Вероятно са ги ползвали както за лов, така и като аларми, ако става нещо в селото, ако нещо приближава, те да вдигат шум. Също така и през праисторията на някои места в България имаме данни, че някои кучета са били консумирани и са използвани за храна, допълни тя.

Надежда Карастоянова е родена на 7 март 1984 г. в Дупница. Владее английски и френски език. През 2018 година става доктор по „Зоология“, като защитава дисертация на тема „Развитие на лова и животновъдството и разлики в природната обстановка от късния неолит до късния халколит в Източна България по данни от археологически обекти“. Има магистърска степен в специалност „Археологически изследвания — праистория“, а бакалавърската си степен получава в Археология на Нов български университет. Участвала е в над 20 теренни и други изследвания в областта на археологията и археозоологията, както и в научни семинари в България и чужбина. Два пъти е била на специализация по палеонтология във Франция, Бордо. Била е част от международни проекти и проучвания. Автор е и на редица научни публикации в сферата на археологията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    45 4 Отговор
    Значи по тези ширини са хапвали лъвове на шиш, а па на нас държавният ни герб е лъв остава само да се добави шиша.
  • 3 Траките не са яли кучета, защото

    34 27 Отговор
    са били свещени животни за тях. Умъртвени кучета са били поставяни в гробниците на тракийските аристократи. Колко безпросветност и русофилщина цари в нАучните "институти" у нас!

    Коментиран от #17

  • 4 антрополог

    31 5 Отговор
    Патици са консумирали, жълтоклюни. А кучетата са ги използвали по време на лова на патици.

    Коментиран от #6

  • 5 Дидо

    39 4 Отговор
    Тая знае ли в салама дето си го купува от магазина дали няма кучешко месо!Какви ги плещи!
  • 6 Йорданов

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "антрополог":

    Правят се ба интересни,!
  • 7 Мехмед

    8 20 Отговор
    българите са били канибали демек.

    Коментиран от #19, #56

  • 8 Аман от малограмотни археолози!

    34 5 Отговор
    Кучето или вълкът били свещеното животно на гетите, пример за
    сила, справедлив социален живот и саможертва. Тайнството на
    превръщането на човека във вълк била мистерия на войнските и мъжки
    аристократични общества. Силата на тези мистерии се съхранила
    хилядолетия наред.
    Разсечени по дължина, или с отделно погребана глава, в яма, в
    гробница или в могилния насип, кучетата са посредник между двата
    свята. Разсеченото куче открито в една от малките гробници било с
    височина. 68 см. Очевидно траките отглеждали специални породи, на
    много по- едри и от днес познатите немски овчарски кучета.
    В звездните митове кучетатата са завързани на небето и затова
    господства космоса, а не хаоса. Затова и не случайно най- красивата
    гробница е в центъра на съзвездието Голямо куче, а името на
    средището като Даосдава - Градът на вълците или Градът на
    Светлината, със сигурност било му дадено още в тези времена.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 666

    38 9 Отговор
    Поредната сороисидна гавра с България.

    Коментиран от #12

  • 11 Емил

    36 3 Отговор
    Прякорът мисирки вече е запазен! За тези остава - патки! Протобългарите и впоследствие траките са използвали кучета за жертвопринос (по-точно гадаене по вътрешностите), но никога не са яли кучешко!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да се знае, че гетите са северните

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Аман от малограмотни археолози!":

    траки, а илирите - западните. Близки езици, обща митология и обичаи!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АГАТа Кристи

    24 1 Отговор
    Затова сега с нетърпение чакаме виетнамците, че да ни научат отновода ги ядем.
    И бръмбари ще проядем - било здравословно.
    При предишното им идване не ни научиха, защото археоложката не беше открила факта.

    Коментиран от #35, #61

  • 16 Реалист

    7 10 Отговор
    И друго са яли от всички народи дет са минали ама, ай сига:)))

    Коментиран от #67

  • 17 Ъхъ

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Траките не са яли кучета, защото":

    Приматите от племето на атанасов и днес се занимават с канибализъм! Вярно, засега само ритуално!

    Коментиран от #54

  • 18 💠♻️🔆

    7 26 Отговор
    Аве баш Траките са яли кучета, Китайците и до днес ядат Кучета, наскоро Южна Корея прие закон който забранява да се ядат кучета, Българите които са от Китайско Татарски Произход слизат в Руските Степи от Великата Китайска Стена която е построена с цел да държат набезите на местните Номадски Племена (едно от които е Българското) надалеч Небесната Китайска Империя, затова Българските Тюрки по късно се заселват около Волга - Казан и тава са Българите които са яли Кучета, и тези Българи пристигат на Балканите с тях и обичаят да се ядат Кучета.
    Толкова за кучетата и българите.

    Коментиран от #37, #99

  • 19 Емил

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Мехмед":

    Мюслитата затова ли не ядат свинско?!
  • 20 БеГемот

    15 4 Отговор
    А кучетата дали са яли траки?!

    Коментиран от #63, #68

  • 21 Ами да

    24 2 Отговор
    Госпожата иска да каже кучета ги яли българите! Което си е така! Питайте политиците от парламента!
  • 22 Сандо

    17 4 Отговор
    Преди години до нас имаше виетнамски общежития с работници.Те търсеха кучета за ядене като даваха по един електронен часовник за куче.Сега кучетата са навсякъде,виетнамци няма,както ги няма и заводите в които те работеха.Надеждата ни е,че след като правителството ни внесе виетнамци,те - за да не умрат от глад - ще изядат безбройната глутница от скитащи кучета.
  • 23 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 1 Отговор
    Докато обсъждаме траките дали са яли кучета, днес в Южна Корея ядат кучета. По-точно сега вече ги забраниха за ядене, което значи че досега са ги похапвали!
  • 24 Беар Грилз

    10 1 Отговор
    Другари в гората при нужда се яде всичко
  • 25 Фикус

    9 5 Отговор
    Археоложка: Траките са яли кучета,заразили са японците и китайците с тая идея.
  • 26 Емил

    6 1 Отговор
    Не, предпочитали са по-тлъста мръвка - дебелигъ...и семити!
  • 27 ристю

    6 7 Отговор
    Печено куче с картофки. Сегашна софийска рецепта. Някой шеф-готвач я предлагаше. Типичен българин от древността.
  • 28 Пацо

    4 10 Отговор
    Тия са били пълни ди ва ци. Няма да се учудя ако са яли и бебетата си.

    Коментиран от #69

  • 29 дедо..

    5 0 Отговор
    Я помним кога беха виетнамците тука-кучетата изчезнаха,сутрин закусваха баница със джаф джаф..
  • 30 Хихии

    23 1 Отговор
    Както казваха виетнамците - Аз обица куце с ориз. Всички си се върнаха във Виетнам, преживяха война и за 30 години са топ 10 икономика, а ние за 30 години, дъното на Европа.

    Коментиран от #65

  • 31 разбойници

    5 18 Отговор
    Това е нормално, тъй като траките на практика са били цигански племена, има го в Херодот.Ние сме наследници на праългари и траки, т. е. древни цигани, затова бъългарите са едни от най-големите разбойници- конекрадци, а в днешно време автокрадци.И прабългарите са били конекрадци. Кръвта вода не става.

    Коментиран от #39, #41

  • 32 пешо

    5 0 Отговор
    да не намери кучешка пържола
  • 33 ха ха

    6 0 Отговор
    ако продължаваме с това клептократично управление май ще се наложи да търсим рецепти с кучешко и котешко
  • 34 Любопитен

    13 0 Отговор
    А за гарнитура, какво са яли? Нека госпожата да каже нещо и за гарнитурата.

    Коментиран от #40, #55

  • 35 уйко калеко

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "АГАТа Кристи":

    Ти какво си мислиш ,че и сега ли не ядеш бръмбари ,ВНАСЯТ ГИ ВЪВ ВИД НА ПЛОЧКИ И ГИ ВЛАГАТ В ЛУКАНКОВИТЕ КОЛБАСИ.Така се подобрява цвета на колбаса тъй като месото в него е малко и изсъхва по бързо.
  • 36 Хфх

    15 0 Отговор
    Лъвове, камили... Явно това не е първото глобално затопляне причинено от човека. Как пък едни ски, или шейна не намериха по земите ни!
  • 37 Йо Несбьо

    22 0 Отговор

    До коментар #18 от "💠♻️🔆":

    За мен това са пълни глупости! Историята ни е написана под диктовка на разни исторически школи, но доколко те са прави, никак не е ясно!

    Пример - номадите не строят градове! Виждаме на р. Волга обаче останките на Болгар - широки прави улици, умело построени сгради.

    Кой е учил номадите да строят и за какво им е, щом са номади?! И още - на Балканите да кажем, че някакви славяни, сирийци, иранци са строили Плиска и Преслав. Кой е построил Болгар, къде са там славяните, за да научат дивото племе на строителство?!

    Иречек, представител на Австро-Унгария, твърди, че българките се забулвали, имали сме уж ханове, а мъжете ходели с тюрбани/чалми...

    Дали е вярно или по-скоро не?

    Коментиран от #46, #53

  • 38 Фенерче

    13 0 Отговор
    Ама копаенето и на и по дъното продължава с всякакви спецове, екс-Шперти, про-феШоре...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 уйко калеко

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "Любопитен":

    За гарнитура са внасяли домати от ЮЖНА АМЕРИКА И КРАСТАВИЦИ ОТ ИНДИЯ.За вноса на гарнитурата отговарял лично МАКЕДОНСКИОТ ЦАР АЛЕКСАНДР ВЕЛИКИ.ТОЙ ПРИХВАНАЛ ТОЗИ ЗАНАЯТ ОТ БАЩА СИ ФИЛЧО МАКЕДОНСКИ.
  • 41 Тачо

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "разбойници":

    Разбойници и кардци тук няма защото никога не е имало тук цигани.Тук има Роми....

    Коментиран от #48, #49

  • 42 Ти си

    10 0 Отговор
    В Германия едва през 1986 година Елиза в сила закон който забранява клането на кучета и използване на месото им за храна ......
  • 43 000013

    8 2 Отговор
    По време на обсадата на Париж през 1870/71
    в ресторантите се е предлагала селекция от няколко ястия с кучешко месо: например имало е нарязан кучешки черен дроб, филе от плешка на куче в доматен сос и бутче от куче, гарниран с млади плъхове.

    Коментиран от #52

  • 44 да да

    6 0 Отговор
    Проф.Мисиркова !Преди са в Малбек ,като цар е Алф!Не яде кучета,даже не котки-а геврек с дупка.....
  • 45 Хейт

    17 1 Отговор
    Тази статия откровено счупи тъпомера! А това някой да защитава дисертация, за да се гаври с паметта на собствените си предци - направо си е за отнемане на дипломата!
  • 46 уйко калеко

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "Йо Несбьо":

    МОЖЕ И ИРЕЧЕК ДА Е ПРАВ.ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ СА БИЛИ МЮСЮЛМАНИ,ГОРЕ ДОЛУ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ ПРИЕМАТ ИСЛЯМА ОТ АРАБИТЕ .А НИЕ ТУК ХРИСТИЯНСТВОТО.След падането на ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ доста от тях се преселват в днешна РУМЪНИЯ ,но тогавашния румънски крал ги покръства.и биват асимилирани.Може Иречек да е намерил подобни сведения

    Коментиран от #81

  • 47 Опааа

    6 1 Отговор
    Лелелеееее,тая там ли е била? Видя ли лъвовете и манджите от кучета??? Много зле тая! Веднага в Белене и минимум 5г.каторга!
  • 48 Мехмед

    3 10 Отговор

    До коментар #41 от "Тачо":

    Не е врат ами шия, каква разликата между българи и роми?
  • 49 Опааа

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Тачо":

    Да! 😆 Тук има команчи!
  • 50 Чичо Гошо

    9 0 Отговор
    ами такива са научните сътрудници "калинки". Това намерили , значи това са яли предците ни. А, ако са намерили вибратор какво ли заключение ще направят нашите научни калинки.

    Коментиран от #62

  • 51 ДА де

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Жена Ви говори за преди 5000 години. Вие за преди 1300 години?? Правите ли разлика?
  • 52 така е било

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "000013":

    по Виктор Юго-Клетниците и т.н. Жан Валржан......
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ген.Атанасоффф

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ъхъ":

    филинце къде си
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Сатана Z

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Мехмед":

    Българското племе са дошли от средна Азия и са били същите като днешните мигранти,само че с коне.След векове нивите заселници по нашите земи ще са генномодифицирали местните българите до нивото на Аспаруховите в изходно положение.

    Коментиран от #66

  • 57 Перо

    13 0 Отговор
    “Предполага се”, “нямаме данни”, “някои кучета”, “ праисторията на някои места”, вероятно са ги ползвали” и т.н. И това е археолог за който всичко е налично, открито и доказано! Как може да има научни работници с научни титли, ползващи такъв изказ!

    Коментиран от #64

  • 58 Пра пра внука!

    6 4 Отговор
    Глупости, траките са били вегани - тревопасни и сладководни, като са яли според четирите сезона, зимата са яли зимни ябълки и кокичета, пролетта са консумирали киселец и коприва, лятото са яли ябълки, а есента са яли бой
  • 59 Обратен

    4 6 Отговор
    Не само са ги яли ,но преди това са ги е-бали.
  • 60 така така

    4 0 Отговор
    То затова станахме кучешка държава сигурно.... всички се помислиха за траки.
  • 61 Да ти кажа..

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "АГАТа Кристи":

    Аааа за бръмбари и плодова муха(дрозофила) най -напред са братушките.. в Новосибирск е изграден най-големия завод в Азия за отглеждане и добив на продукти от насекоми
  • 62 Е,не

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Чичо Гошо":

    Обяснението беше ,че по състоянието на скелета може да се направи извод дали дадено животно е използвано за храна или за лов.Все пак някои са учили археология,специализирали и практикували,докато лаици коментатори се правят на разбирачи и дават мнение ,но това е несериозно и абсурдно.
  • 63 редник

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "БеГемот":

    / А кучетата дали са яли траки?!?

    Този въпрос е въпрос за голяма докторска... 😁

    Коментиран от #84

  • 64 Да,но

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Перо":

    В античната археология никога не е на 100%,а с голяма вероятност ,когато няма друго което да противоречи.

    Коментиран от #70

  • 65 Бай Яни.

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Хихии":

    Те са върхът но заплатите са им малки. Не случайно до средата на годината трябва да престигнат към 3 000 виетнамци ,договорини са квоти за работа в България на над малко 5 000 виетнамица... за ваша информираност по 400 долара са заплатите във Виетнам.има семейства карат с 350 -400 долара на месец.
  • 66 в грешка си

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "Сатана Z":

    Винаги сме живяли тук. А вие сте монголоидни хибриди.
  • 67 Айде сега...

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Това да не си ти?

    Коментиран от #91

  • 68 не са

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "БеГемот":

    Кучетата обичат да ядат бегемоти.
  • 69 Въййй

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пацо":

    Комунделите сте късметлии, че живеете в по-нови времена. Със сигурност щяха да замезят с вас!
  • 70 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #64 от "Да,но":

    В археологическите музеи в чужбина, под всички експонати е изписано от кой период са, кой владетел, от кои събития са и т.н. и никога няма неопределено, предполагаемо време и свободно тълкуване, без нищо конкретно. В статията пише, че е имала данни, че сме яли кучета. Прилича ми на изказа “една жена на пазара е казала”! От къде ги има тези данни, какви са историческите източници? За тези неща изобщо не са чували! Историческите факти се базират на доказани исторически източници! Иначе е нещо от нищото!

    Коментиран от #75, #79

  • 71 Ловец и рибар

    7 0 Отговор
    Тези археолози имат твърде богато въображение, кокалите които са намерили, най-вероятно принадлежат на древни тракйски ловци, тръгнали на лов за лъвове, обаче нещо се е объркало и ловците са били изядени от лъвовете, заедно с кучетата.
  • 72 Андроникий Галактион

    7 1 Отговор
    Ама, шматко, това шеф Манчев ли ти го каза? Сксъсай си фалшивата/ купената диплома.
  • 73 Тракиец

    7 2 Отговор
    Госпожа, за тия лъжи кучета те яли.
  • 74 Славната наша тракийска история

    6 1 Отговор
    Трябва да се казваме траки, а не българи. Тук е Тракия, не виждате ли? А откъде измислихте, че нямаме нищо общо с траките и че сме дошли тук като орда? Я ги виж ти, съчинители на разкази!

    Коментиран от #77, #80

  • 75 Обаче

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Перо":

    Става дума за 5 век пр.н.е.Артефакти са изпратени на изследване в чужбина.Колкото до музеите в чужбина може да и период от 1 век за предмет ,зависи..Премерно 3-4 век. Ако е открита монета на конкретен владетел или предмет с негови инициали е едно,но за скелет или части от него на кучета преди 5 хил години е съвсем различно
  • 76 Ами,

    1 0 Отговор
    Заглавието не е точно,защото се говори за предположение.
  • 77 брниоо

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "Славната наша тракийска история":

    Точно така, просто траките са си били тук, никъде не са изчезвали - ние сме си траки, със слявянски примеси. Спорде някои прабългарите също са били траки.
  • 78 Българите са одомашнявали животни

    3 1 Отговор
    А къде са доказателствата, че по това време това са били българи?

    Коментиран от #83, #85, #86

  • 79 уйко калеко

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Перо":

    МОЖЕ И ДА СА ЯЛИ КУЧЕТА.Какво лошо и обидно има в това.Били са най многолюдния етнос по това време в ЕВРОПА ,но са се биели един срещу друг.,,РЪБАЛИ СА СЕ КАТО КУЧЕТА ПОМЕЖДУ СИ,, както казват старите хора.. ЗАТОВА В МОМЕНТА ЗА ТЯХ СЕ СЪДИ ОТ НАМЕРЕНИТЕ АРТЕФАКТИ И ОСНОВНО ОТ ГРЪЦКИ ЛЕТОПИСИ.НЯМА ПИСМЕНОСТ ОСТАНАЛА ОТ ТРАКИТЕ ,НЯМА ЕЗИК Знам ,че от прабългарския език са останали около 15 думи.За тракийски не знам.
  • 80 все едно е

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Славната наша тракийска история":

    Името на държавата е дадено от тракийското племе българи!

    Коментиран от #88

  • 81 Йо Несбьо

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "уйко калеко":

    Волжките българи са били и са мюсюлмани, а днешните румънци преди 2 века още са били българи. Никак не е случайно, че хайдутите са бягали във Влашко. И езикът е бил доста близък, не като сега.

    Ама като сме слаби и не умеем да налагаме своето...

    Коментиран от #82, #94

  • 82 Даа, истината е доста скрита.

    2 1 Отговор

    До коментар #81 от "Йо Несбьо":

    Румънците дори са писали доскоро на кирилица.

    Коментиран от #87

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 а момата с тапия

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "редник":

    сега той ще е трака....
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #78 от "Българите са одомашнявали животни":

    Когато ти отрежат корена на родовата памет, чрез популяризирането на прякора ТРАК, ти вече си лесен за асимилация и ОБЕЗЛИЧАВАНЕ. ТРАКИ е ОБИДЕН ПРЯКОР. даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски. ... Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но по-добре вижте какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници.
    Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както са изчезнали и гя?рите, 15 века по-късно.
    А пък “Прабългари” е изкуствено създаден етноним, публикуван за първи път от
    "големия български учен" Петър Мутафчиев през 1943 г. ...

    Коментиран от #96

  • 87 ПРИПОМНЯНЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #82 от "Даа, истината е доста скрита.":

    Пo-тoчнo, прeз 1867 г. в Румъния ce прaви eзикoвa рeфoрмa и приeмaт лaтиницaтa вмecтo бългaрcкитe букви, кaтo и прoмeнят рeчницитe си изхвърляйки нaд 60% oт бългaрcкитe думи и ги зaмeнят c фрeнcкo-лaтинcки булaмaч...Интeрecнoтo e, кaк e финaнcирaнo вcичкo тoвa???
  • 88 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #80 от "все едно е":

    ДУМАТА „Трак” в древността, никога не е носила положителен смисъл и никога коренните жители не са се самонаричали „Траки". Ако ТРАК е било престижен прякор, то поне едно от над стоте местни „тракийски” племена е щяло да го приеме за етноним. Траки са ни наричали нашите СМЪРТНИ ВРАГОВЕ. Най-точния превод на Български за θράσος е НАГЛЕЦ , същевременно и БЕЗОЧЛИВОСТ, ДЪРЗОСТ, БЕЗОЧИЕ.
  • 89 Пенчо Тренчев

    2 2 Отговор
    Яли хората каквото си хванат . Сега по тези земи Българите кучета ги яли .

    Коментиран от #93

  • 90 Научни трагедии

    3 0 Отговор
    Най-важното е, че траките яли кучета. Това е БАН, това ни е науката. А и журналистиката.
  • 91 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Айде сега...":

    Аз не съм булгар:)

    Коментиран от #92

  • 92 правилно ме разбра

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Реалист":

    Аз друго казах ...)
  • 93 хе хе

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Пенчо Тренчев":

    Тренчо Пенчев, по тези земи кучетата ги "тричаме"...
  • 94 грешиш

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Йо Несбьо":

    Волжските българи са били езичници с култ към небесните светила. Мюсюлмани са станали след монголското нашествие.

    Коментиран от #95

  • 95 уйко калеко

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "грешиш":

    Много грешиш.Волжка България се ислямизира през 922 г,,а нашествието на монголите към Европа е ОКОЛО ТРИ ВЕКА ПО КЪСНО.
  • 96 Не е така

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Написал си пълни лъжи и вързал на гръцките манипулации.Траките не са изчезнали,а асимилирани и от прабългари и от гърци до известна степен.За гърците е ясно ,те правят всичко възможно да присвоят тракийското изкуство и представят за елинско ,въпреки че нема нищо общо.Те крадат нашата история на нашите предци.И това не спира,защото не ги спираме.

    Коментиран от #97

  • 97 ПРИПОМНЯНЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #96 от "Не е така":

    Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както са изчезнали и г..рите, 15 века по-късно. “Прабългари” е изкуствено създадено название, публикувано за първи път от българския «учен» Петър Мутафчиев през 1943 г. ...
  • 98 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Може да са вълци, а не кучета...Да знаете, че вълчето месо става за пържоли. Лисичето не, киселее.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове