Last news in Fakti

21 Януари, 2024 17:06 1 198 18

Добри новини за здравето на патриарх Неофит

  • патриарх неофит-
  • патриарх-
  • неофит-
  • здраве-
  • лечение-
  • вма-
  • българия

Светият отец се лекува във ВМА

Добри новини за здравето на патриарх Неофит - 1
Снимка: БГНЕС

Състоянието на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се подобрява и е стабилно, казаха пред репортери на БТА и БНТ Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Двамата митрополити отговориха на въпроси на двете медии, след като днес беше отслужена света Божествена литургия и благодарствен молебен за имения ден на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"Слага Богу! Невъзможното за човеците е възможно за Бога. По молитвите на духовенството и на божия народ Негово Светейшество се подобрява и все по-добре се чувства. Отправя молитвите си за божие благословение на българския народ, за здраве, за мир, благоденствие и душевно спасение. А и ние всички искрено се молим Бог да го вдигне от болничния одър и отново той да застане на кормилото на Светата родна, българска православна църква", каза Пловдивският митрополит Николай.

Той подчерта, че личният празник, именият ден на първосветителя на Светата ни църква, не е само негов личен празник, а е и на всички православни християни.

Стабилно е състоянието на Светейшия патриарх Неофит, все още е в болница, но се молим за неговото здраве, преуспяване и да стане от болничния одър, за да продължи да ръководи кораба на нашата спасителна църква, каза Старазогорският митрополит Киприан.

По повод на утрешното заседание на Светия синод и на въпрос дали утре ще бъде изготвен списъкът, листата, на достоизбираемите епископи, от които по-късно ще бъде избран новият Сливенски митрополит, Пловдивският митрополит Николай каза, че не знае какъв ще е дневният ред за утрешното заседание на Светия синод на БПЦ-БП.

Утре е насрочено заседание на Светия синод, което е редовно, но колко дни ще продължи ще зависи от дневния ред и според точките, които има да се гледат на него. "За листата, според Устава, се пуска писмо от временно управляващия Сливенската епархия, след това Светият синод се събира и изготвя списъка с кандидатите", обясни митрополит Киприан.

Българската православна църква почита днес паметта на преподобния Максим Изповедник и на мъченик Неофит. На този ден предишният български патриарх Максим честваше своя имен ден заедно с тогавашния Русенски митрополит Неофит, който сега е български патриарх и Софийски митрополит.

Светата литургия и молебенът днес бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който съслужи с Техни Високопреосвещенства: с Ловчанския митрополит Гавриил, с Пловдивския митрополит Николай, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил, Доростолския митрополит Яков, и с епископите - Техни Преосвещенства: Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, Велички епископ Сионий - игумен на Троянския и Бачковския манастир, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски епископ Исаак - втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, протойерей Владимир Тишчук - представител на руския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, архимандрит Януарий - игумен на Искрецкия манастир, архимандрит Стефан - от Троянската света обител, свещеници от София, както и протодяконите - Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруновски, йеродяконите - Вартоломей и Поликарп, и дякони.

В края на богослужението приветствие от името на Светия синод прочете Великотърновският митрополит Григорий, който каза: "Денят, в който честваме паметта на преподобния Максим Изповедник и на Христовия мъченик Неофит, заема специално място в празничния календар на светата ни Църква. Особената важност на този празник у нас се определя от обстоятелството, че десетилетия наред днешният светъл ден се отбелязва от Православната ни църква и като имен ден на българския патриарх: на блаженопочившия наш патриарх Максим, който в монашество беше приел името и небесното застъпничество на великия Изповедник на православната вяра - на преподобния Максим, а след него - на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Така двадесет и първият ден на януари е за всички нас двоен празник: ден за прослава на двама от най-дивните Божи угодници и едновременно с това за молитвени благопожелания към този, който предстои пред Бога за всички нас, измолвайки от Небесата благодат и мир за светата ни Църква и цялото ни отечество...".

"Нека в този празничен ден да усилим нашата лична и съборна молитва за Негово Светейшество, да отправим към Всеподателя Бога, чрез Неговия дивен угодник, мъченик Неофит, нашите просби и моления за здравето на Светейшия ни патриарх, защото, като християни, добре знаем силата на молитвата и че "... молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне" (Иак. 5:15). И защото, отново като християни, помним апостолския призив да бъдем "радостни в надеждата; в скръбта... търпеливи, в молитвата - постоянни“ (Рим. 12:12). Ето защо нека днес, с едни уста и едно сърце, да се помолим още веднъж за Светейшия наш патриарх Неофит, да въздигнем молитвите си към Небесата и да изпросим от Всемилостивия Бог да го укрепи и да му дарува здраве, и сили, за да продължи архипастирското си служение в светата ни Църква, предстоейки с пред Бога за всички нас", каза митрополит Григорий.

Богослужението продължи повече от три часа и завърши с многолетствие за българския патриарх Неофит, за Светия синод на БПЦ-БП и за всички празнуващи днес православни християни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    13 5 Отговор
    Каква е тази пътека на НЗОК, да трае с месеци!

    Коментиран от #11, #12

  • 2 Симеонов

    10 8 Отговор
    Агент Симеонов е получил специални лекарства от своите господари от Москва. Предполага се, че не е новичок, защото Симеонов изпълнява всяка своя оперативна задача, поставена от началниците му.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Попев

    8 8 Отговор
    Ако не е това ченге, ще се намери друг да го замести като глава на "светата наша българска православна църква". доносници и милиционери - с лопата да ги ринеш при поповете.
  • 5 Русофил

    8 7 Отговор
    Ченгетата живеят дълго и се пенсионират рано. Всички работещи плащаме затова.
  • 6 Неофит Ченгев

    7 8 Отговор
    Руски човек, по-точно руски слуга, човек без капчица достойнство, номинален човек.
  • 7 Кагебейски

    5 8 Отговор
    Ако се наложи ще го пратят при неговите хора в Москва да го церят.
  • 8 Българин 🇧🇬

    8 2 Отговор
    Във връзка с хибридната война на "алианса" срещу Русия и Православието , възстановяването на негово светейшество е отлична вест !

    Коментиран от #10

  • 9 Попа

    7 1 Отговор
    Това кьоре Николай е слуга на Дявола.Жив да те осъмне.Амин.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Клавдий

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    След тежка сърдечна операция продължила 7часа,съпругата ми на осмия ден я изписаха у дома.Но всичко мина отлично.Та ми е чудно два месеца какво лекуват.И Шумахер десетина години го лекуват,само дето не знае кой е.

    Коментиран от #13

  • 12 Кнаус 485

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    И аз това питам...... Ама ми е чудно що го наричат светия отец и какво му е святото...
  • 13 Кнаус 485

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Клавдий":

    Разликата е че за Шумахер се харчат собствени пари, не вярвам старецът да си плаща за престоя в болницата, па макар и бил светия отец....
  • 14 среднощен

    7 1 Отговор
    "Колко хубаво и колко приятно е да живеят братя заедно" - св. цар Давид...
    Светът забрави в своя егоизъм най-естествените и човешки потребности - оличностяване в обществото с добри дела!
    Слава Богу за подобряването на здравословното състояние на Патриарх Неофит!
  • 15 Коментар

    3 2 Отговор
    Боже,какви откачалки има в коментарите!Моля те,направи чудо и ги излекувай както излекува патриарх Неофит!
  • 16 плюс минус

    2 3 Отговор
    Когато патриарх Неофит беше владика в Русе,
    около него витаеше мир, спокойствие, благост, духовна Вяра.
    Когато водеше литургии, се усещаше Божия дух.

    Коментиран от #18

  • 17 бон скот

    3 0 Отговор
    Kого го е грижа за КГБ заптието Неофит,А??????
  • 18 андропов

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "плюс минус":

    Усещаше се дъха на сатанаила! Смърдеше на Сяра!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове