Last news in Fakti

24 Януари, 2024 22:30 1 039 1

Важните новини във ФАКТИ на 24.01.2024 г.

  • съд-
  • валерия велева-
  • психолог-
  • георги вулджев-
  • протест-
  • радомир-
  • крум зарков-
  • конституционен съд-
  • цончо ганев-
  • старшина-
  • певица-
  • борислав цеков-
  • бдж-
  • пп-дб-
  • арести

НС да отмени решението си за избор на конституционни съдии поради явната му противоконституционност

Важните новини във ФАКТИ на 24.01.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

И Висшият адвокатски съвет иска Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да не полагат клетва

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) призовава новоизбраните за конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да не полагат клетва.

Валерия Велева: Румен Радев винаги е бил опозиция на всяко едно правителство

Президентът Румен Радев има право да атакува решението на Народното събрание за конституционни съдии, но няма право да призовава Конституционния съд да отмени клетвата. Това вече е едно вмешателство в работата на независима институция. Те ще встъпят в длъжност в петък. Това заяви журналистът Валерия Велева в предаването „Още от деня” по БНТ.

Психолог за децата на Габриела Пеева: Напълно е възможно те да бъдат разделени, ако са от различни бащи

След убийството на 44-годишния Пейо Пеев двете деца в семейството - на 4 месеца и на 6 години, останаха без законен баща. Какво ще се случи с тях, след като майка им е под домашен арест - в „Интервюто в Новините на NOVA” коментира клиничният психолог и психотерапевт от фондация „Анимус” Мария Чомарова.

Георги Вулджев: През 2026 г. България може да влезе в еврозоната

През 2026 година България може да влезе в еврозоната. Със сигурност няма да е през 2025 г., прогнозира пред БНР икономистът Георги Вулджев от "Експертен клуб за икономика и политика".

Протест в София срещу избора на конституционни съдии

Граждани се събраха на протест на площад „Независимост“ в София, изразявайки недоволството си срещу избори на конституционни съдии от квотата на Народното събрание, предаде БТА.

Открито е изгубеното край Радомир 4-годишно украинче

Изгубеното дете в местност край Радомир е открито, съобщи за БТА заместник-кметът на община Радомир Станислава Генадиева.

Крум Зарков: Срамота е г-н Пеевски всеки ден да е по телевизията

Причините за реакцията на президента след избора на конституционни съдии, са две – бяха нарушени току-що приети законодателни промени и арогантността, когато народните представители решиха да не се съобразят с решение на Конституционния съд, в което се каза, че новоизбраните ще довършат мандата на предишните, т.е. 7 години, тъй като 2 вече са изтекли. Това заяви бившият служебен министър на правосъдието и настоящ съветник на президента Радев по правните въпроси Крум Зарков в предаването „Лице в лице” по БТВ.

КС образува дело по искането на "Възраждане", ИТН и БСП

Конституционният съд образува дело по искането на депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ (ИТН) и „БСП за България“ срещу избора на съдии от квотата на Народното събрание (НС). Това става ясно от публикация на страницата на съда. Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев. Той е докладчик и по делото, внесено от президента Румен Радев, с което също се иска установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи, припомня БТА.

Скандал в НС, Цончо Ганев и Явор Божанков се обвиняват за имота на Силвестър и гей оргии

Поредни грозни реплики и нападки си размениха депутатите днес в пленарна зала. Това стана по време на дебатите за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Организират протест в памет на убития Пейо Пеев

Организират протест в памет на Пейо Пеев, убит по жесток начин в столицата от съпругата и тъщата си в София.

Той ще се състои на 26-ти януари от 18:00 ч. на площад „Независимост“.

Протестът ще протече под мотото "В памет на един баща!", привличайки внимание върху необходимостта от прокарването на реформата за споделено родителство и равните права на родителите. Протестът е провокиран от реалната ситуация при разделени родители в момента и трагичния случай със съдбата на Пейо Пеев", отбелязват организаторите.

Протестът е подкрепен от Фондация "За споделено родителство".

Старшина от авиобаза Крумово готвел преврат и снимал клипчета в народна носия

Военнослужещ от авиобаза Крумово е подготвял въстание на жълтите павета, целящо сваляне на правителството. Мъжът е с ранг старши сержант и е с дългогодишен стаж във военното формирование, научи TrafficNews.

Диона карала "Порше"- то си, след като употребила кокаин, прокуратурата я обвини

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 28-годишната певица Диона за шофиране след употреба на наркотични вещества.

Борислав Цеков: Румен Радев посяга върху независимостта на съда

Искането на президента Румен Радев, избраните от парламента за Конституционния съд Борислав Белазелков и Десислава Атанасова да не встъпват в длъжност по произнасянето на Конституционния съд за техния избор е "посегателство върху независимостта на съда".

БДЖ купува от Deutsche Bahn 70 вагона от подвижния състав на германските железници

БДЖ и Deutsche Bahn са във финална фаза на преговори за закупуване на до 70 вагона от подвижния състав на германските железници. С тях националният железопътен превозвач ще модернизира над 20% от подвижния състав, използван в момента, който е на възраст над 40 години.

Бойко Рашков: Държавата се управлява от „организирана политическа група“

В интервю за "Свободна Европа" Бойко Рашков заяви, че държавата се управлява от „организирана политическа група“. Словосъчетанието, което той използва многократно, прилича на термина от Наказателния кодекс „организирана престъпна група“ (ОПГ) – обединение на група от лица с цел да вършат престъпление.

Удар срещу организираната престъпност: Масови арести в Пловдив, разкрита е ОПГ за данъчни измами и пране на пари

В Пловдив е разкрита организирана престъпна група (ОПГ) за данъчни престъпления, измами, нерегламентирано използване на чужди търговски марки и пране на пари. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура - Пловдив.

Има множество задържани и привлечени към наказателна отговорност лица. За информиране на обществеността е насрочена пресконференция в 15 часа днес. В брифинга ще участват Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив, Галина Андреева–Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив, ст. комисар Георги Чергов, директор на ОД на МВР Пловдив и представители на отдел "Икономическа полиция“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    0 0 Отговор
    Важните дни,разтърсили света днес са две:Свалянето на руския самолет с украински военнопленици,превозвани за размяната им с руски,от укронацистките терористи,и прризнанието на Тръмп,бе атентати на 11.09 не е имало.Всичко останало е пошло всекидневие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол