Last news in Fakti

25 Януари, 2024 23:30 1 696 5

Важните новини във ФАКТИ на 25.01.2024 г.

  • иван демерджиев-
  • кмет-
  • кметове-
  • васил терзиев-
  • ивайло калфин-
  • пожар-
  • цвета рангелова-
  • слави трифонов-
  • светослав малинов-
  • асансьори-
  • лисица-
  • електронни услуги-
  • владимир кисьов-
  • затвори-
  • бнб-
  • аец козлодуй-
  • пароли-
  • столичен общински съвет-
  • галъп интернешънъл-
  • живко коцев-
  • складове-
  • нап-
  • диона-
  • сеизмограф-
  • георги ганев

НС се превръща в заден ход, през който хора без юридически стаж минават и стават членове на КС, коментира още бившият служебен вътрешен министър 

Важните новини във ФАКТИ на 25.01.2024 г. - 1
Снимка: bTV

Демерджиев: Виждам страх и притеснение у Пеевски, изключителна нервност. Позволи си да командва и главния прокурор

По отношение нашумелия договор за обществена поръчка, аз нямам никакви притеснения. Тази обществена поръчка стартира преди аз да стъпя в МВР. След като бяха изтекли повече от 4 години от момента, в който са давани офертите от фирмите в поръчката, още при подписване на договора изпълнителят каза, че има промяна и постави условие за индексация. Това заяви бившият вътрешен министър Иван Демерджиев в ефира на bTV във връзка с досъдебното производство за ощетяване на Министерството на вътрешните работи с 81,5 млн. лева, по което е разследван.

Общинският съвет на Дупница реши: Кметът Първан Дангов ще получава 7200 лв.

80% от министерската заплата ще бъде възнаграждението на кмета на община Дупница Първан Дангов. Решението на общинските съветници съобщи техният председател Костадин Костадинов, предават от БТА. Предишното предложение беше кметът да получава 90 процента от възнаграждението на министър - 9 100 лв., но самият градоначалник е внесъл корекция с 10% по-малко.
Заместниците на кмета Дангов по закон взимат 80 процента от неговото възнаграждение, а председателят на Общинския съвет - 45 на сто от кметската заплата.
На днешното заседание съветниците гласуваха освобождаването на Мария Жайгарова като прокурист на Общинската болница в Дупница. Те решиха временно за директор да бъде назначен д-р Крум Бонев. До три месеца следва да бъде обявен конкурс за титуляр на здравното заведение.
Съветниците в Дупница взеха две решения, свързани с големи инвестиционни проекти в общината. Едното решение се отнася до предоставянето на 420 дка общински имот за 30-годишен период, за разширяване на най-големия фотоволтаичен парк в България, в с. Крайници, община Дупница, който сега е на площ от над 1300 декара. Там ще бъдат инвестирани около 50 милиона евро, за разширяването на парка, каза Костадинов.
Другото решение е във връзка с предстоящо изграждане на ПАВЕЦ в с. Самораново, община Дупница, където се очаква да бъдат инвестирани над 500 милиона евро.
Приет е и план за разпореждане с общински имоти, които да бъдат предлагани на инвеститори.

Малко статистика: Къде в страната кметовете са с най-високи заплати и къде са с най-ниски

Според данните на НСИ за миналата година, хората в Югозападна България са получавали най-ниските заплати - средно по 1400 лева месечно. Затова пък новите кметове в Благоевградско ще получават най-високите заплати - средно около 5000 лева, но с възможност да нараснат до над 9 000 лева, информират от БНТ.

Васил Терзиев: Бюджет 2024 е разчетен така, че да не се вдигат данъците на софиянци

В аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ започна общественото обсъждане на проектобюджета на Столична община. Той е в размер на 2 576 202 377 лв. От общата сума на проектобюджета, 1 114 939 780 лв. са държавно делегирани средства, предаде репортер на Novini.bg.

Калфин: Не познавам Красимира Трифонова, но очевидно тя е конфликтна личност

Не познавам Красимира Трифонова, прочетох в медиите, че през 2008 година е заминала за Тайланд. Разбирам, че след това не е имала други мандати. Това каза бившият министър на външните работи Ивайло Калфин в „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Пожар в столичния "Слатина", има трима обгазени

Пожар пламна в жилищен блок в столичния квартал "Слатина". Това съобщиха за БНТ от Спешна помощ.

Цвета Рангелова: Управляващата сглобка вижда заплаха в наше лице като единствената опозиция

Новите конституционни съдии ще бъдат зависими, заяви в "Още от деня" Цвета Рангелова - кандидатът за конституционен съдия на "Възраждане".

Слави Трифонов: ИТН не са участвали в никакви преговори за избиране на председател на СОС

"Има такъв народ“ не са участвали в никакви преговори за избиране на председател на Столичния общински съвет (СОС). Това се посочва в прессъобщение на партията, подписано от лидера ѝ Слави Трифонов.

Светослав Малинов: Войната между институциите е започната от президента Радев. Той атакува кабинета с повод и без повод

Това е пореден и малко по-вулгарен епизод (от войната между институциите – б. ред) заради Пеевски. Нека да даде една пресконференция и да предостави подробности за нещата, които подмята. Това каза в "Лице в лице" по bTV политологът и бивш евродепутат от ДСБ Светослав Малинов по повод думите на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски с намеци за корупция в президентството.

Десетки асансьори са спрени от експлоатация заради нови изисквания

Заради новите изисквания десетки асансьори са спрени от експлоатация. Мерките са резултат от проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, направени по сигнал на Българската асансьорна асоциация. Според експертите у нас има над 90 000 опасни асансьора.

Лисица обикаля улиците на София

Лисица обикаля из улиците на София, съобщи кметът на район „Слатина” Георги Илиев.

МВР предоставя нови 20 електронни административни услуги

Нови 20 електронни административни услуги ще се предоставят от вътрешното министерство. По този начин общият брой на електронните административни услуги на ведомството ще достигне 74.

Владимир Кисьов: Васил Терзиев трябва да се освободи от зависимостта на "Спаси София"

Преговорите за избор на председател на Столичния общински съвет трябва да се водят от кмета на София Васил Терзиев. Това смята бившият председател на СОС Владимир Кисьов. „Той е най-заинтересован да има общински съвет. Трябва да се освободи от зависимостта на „Спаси София”, смята той.
Кисьов определи ситуацията в СОС като „пълна безотговорност, безхаберие и хаотичност”. „Такова нещо историята в България не познава. Не за първи път се случва партията с най-голямо мнозинство да не може да излъчи председател, но никога не се е случвало кмет да не участва и да не може да си осигури механизма за работа”, посочи той.
Кисьов критикува предложенията на „Спаси София” за председател. „Бонев беше водещата личност в преговорите. Той е човек, който заявява, че няма да работи с 1/3 от общинските съветници. Това значи, че не мисли за София, а за себе си. Как никой не предложи единствения, който познава София, и може да бъде водеща и обединяваща личност – Вили Лилков, и да се приключи тази сага”, каза още той.

Правят първите „зелени“ затвори у нас в Белене и Плевен

Първите стъпки за създаване на два пилотни „зелени“ затвора у нас са вече факт, съобщиха от Министерството на правосъдието. Обсъждат се варианти лишените от свобода и персоналът от затворите в Белене и в Плевен да са първите, които ще бъдат обучени към придобиване на знания и умения в областта на „екологичната“ икономика.

Бюджетната комисия одобри на второ четене Закона за БНБ

Бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене Закона за БНБ, който урежда статута на банката след приемането на еврото у нас. Той ще влезе в сила от въвеждането на единната валута, като текстовете са съгласувани с Европейската централна банка.

България и САЩ се споразумяха за изграждане на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“

Министерският съвет одобри проект на споразумение между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в ядрената област, съобщиха от правителствена пресслужба.

Гаф: Пароли на държавни електронни пощи са били публикувани в интернет

Пароли на държавни електронни пощи са били публикувани в публичното пространство. Това посочват в отговор на въпрос на депутат от Министерството на електронното управление. Въпросът е бил зададен от председателят на ресорната комисия Божидар Божанов, съобщават от БНР.

На 8 февруари ще е следващото заседание на Столичния общински съвет

Следващото заседание на Столичния общински съвет (СОС) е на 8 февруари от 10:00 ч., след като днес отново не бе избран председател.

"Галъп": За 30,3% частичният Шенген носи полза, За 50,6% пълният Шенген е ОК. Не се одобрява смяната на 3 март с 24 май

Шенген и отношението на българите към миналото са темите на последната година и на последните седмици, затова са фокус на изследването. Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов, който представи анализа на резултатите от проведено от социологическата агенция изследване на общественото мнение по тези теми.

Главният секретар на МВР търси иноватори в полицията

Не ми харесват паразитното мислене и архаичният подход. Искам да виждам иноватори, за да се превърне полицията в модерна, европейска. Трябва да има не само модернизиране на техническите средства, но и модерно, креативно, различно мислене във всеки един от нас. Това каза днес пред журналисти в Плевен главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

Парламентът махна монопола на "Лукойл" върху складовете за петрол

Парламентът окончателно отмени клаузата, даваща на бургаската рафинерия "Лукойл" 100% монопол при съхранението на нефт в България.

НАП напомня: До 31 януари може да се променя видът на осигуряването

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си. Те задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се
осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Диона за ареста си: 24 часа, без телефон, без храна, без легло и без никаква хигиена, просто изживяването беше страшно

Никога не съм си позволявала да шофирам под влияние нито на алкохол, нито на наркотици. На 28 години съм, не съм шофьор от вчера, никога не бих направила подобно нещо, никога!

Това каза пред "Фокус" фолк певицата Диона, която във вторник сутринта бе задържана при рутинна проверка. Според резултатите от теста, който ѝ е направен, тя е шофирала след употребата на наркотици и е дала положителна проба за кокаин. Впоследствие ѝ е взета и кръвна проба.

"Всичко това се случва, защото тестът излезе положителен. Но аз искам да се опровергае, затова дадох и кръвна проба. Надявам се в най-скоро време тя да излезе и хората да разберат, че аз не съм употребявала наркотици. Вероятно е показало положителен резултат заради лекарство, или заради тези хранителни добавки, които пия, може да е и някаква грешка. Може да е всичко. Аз не съм фармацевт, не мога да знам. Доста хора ми писаха на лични съобщения, че са били жертва на фалшиви тестове, на грешни тестове и силно се надявам занапред в нашата държава да не се случват подобни неща", разказа младата жена.

По думите ѝ пребиваването в ареста не е никак приятно, особено за една жена. "Сама, изплашена, в килия, като някакво долно същество, като че ли съм извършила тежко престъпление. 24 часа, без телефон, без храна, без легло и без никаква хигиена, просто изживяването беше страшно".

"Твърденията, че съм оказвала съпротива, са долна лъжа, долна лъжа. Самите полицаи могат да потвърдят колко дружелюбно съм се отнесла при техния знак. Карах с 35 км/час. Те ми вдигнаха палката, аз спрях, подадох си аварийния сигнал, слязох.

Те ме попитаха какво се случва, защото беше 3.30 – 4.00 часа сутринта. Аз им казах, че се прибирам от Стара Загора, защото съм снимала клип. Цял ден снимах, имам 20 човека екип, които могат да потвърдят това. В напълно адекватно състояние бях, когато ме спряха. Напълно дружелюбна.

Те ми дадоха да направя тест, аз не оказах никаква съпротива. Тестът за алкохол беше отрицателен. И те ми казаха, че ще ми направят и един за наркотици. Аз понеже съм сигурна в себе си казах добре, но по някаква причина той отчете наличие на кокаин. И тъй като трябва да опровергая това твърдение, казах нека да дадем и кръвна проба. Съдействах на органите на реда, както смятам, че е редно. И сега сме в процес на изчакване", разказа още Диона.

Тя не иска да се тръби за цялата тази ситуация, а и смята, че ще ѝ е трудно да я преглътне и забрави.

"Надявам се час по-скоро да отмине, просто ей така, и да го забравя това нещо. Като лош спомен да остане", добави Диона.

Земетресение във Велинград

Слабо земетресение е регистрирано късно снощи у нас.

Георги Ганев: Българската финансова система е стабилна

Българската финансова система е изключително стабилна. С изключение на ускореното кредитиране към домакинствата, което БНБ е идентифицирала като предизвикателство. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS народният представител от ПП-ДБ Георги Ганев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе ,

    1 2 Отговор
    Колко па са ви "важни" новините ?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе ,":

    Колкото Толкова Журналист е Професия

    Коментиран от #5

  • 5 Абе ,

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Явно само калинките , нали така ги попапагалихте , , съществуват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол