Last news in Fakti

28 Януари, 2024 11:53 2 244 35

Мартин Владимиров: Не е резонно цените на парното да скочат с 30% заради по-студения с 3 градуса декември

  • мартин владимиров-
  • цени-
  • парно-
  • газ-
  • топлофикация

Експертът в енергетиката прогнозира, че в дългосрочен план това е трендът - увеличение на цените, "ако искаме да стабилизираме сектора

Мартин Владимиров: Не е резонно цените на парното да скочат с 30% заради по-студения с 3 градуса декември - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Не е резонно цените на топлофикация да се повишат с 30% заради по-студения с 3 градуса декември 2023 г., защото цените на природния газ на европейски борси и в България се понижиха значително въпреки студената зима, защото има насищане с газ на европейския пазар, газохранилищата са запълнени на рекордни равнища. Това обясни пред БНР Мартин Владимиров директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

Защото "основната част на ценообразуването на топлоенергията е цената на газта", каза експертът в предаването "Неделя 150".

И представи своите аргументи: Трябва да се има предвид, че от години цената на топлоенергията се задържа изкуствено на ниски равнища, което води до сериозни загуби за топлофикационните дружества, сериозни трудности да подържат системата ефективна, има големи загуби и изобщо секторът е в много тежко състояние. Опитва се да намери глътка въздух и при всяка възможност да вдига цените, за да си покрие загубите.

Експертът в енергетиката прогнозира, че в дългосрочен план това е трендът - увеличение на цените, "ако искаме да стабилизираме сектора. Но мисля, че за съжаление заради популистки виждания, как да се определя цената на топлоенергията в България, и ми е трудно да си представя, че някой регулатор, независимо, че КЕВР е независим орган, ще посмее да вдигне чувствително цената на топлофикация".

Мартин Владимиров коментира още, че е пресилено твърдението, че "Булгаргаз" е във фалит:

Но някои сключени споразумения, последните 12 -18 месеца, действително накърниха финансово газовия оператор, тъй като те не са изгодни за България. Ние плащаме например в момента повече на турската страна, на турската компания Боташ, за преноса на газ, отколкото получаваме от турска компания да използва нашата газопреносна мрежа. Това споразумение впрочем се разследва от ЕК

"Много въпроси възникват и около сделките с Гърция, знаем, че там получаваме газ на много високи цени, значително по-високи от средните в ЕС и значително по-високи от азерския газ и съответно когато този газ се продаде на българския пазар на доста по-ниски стойности, Булгаргаз реализира загуба. Но не мисля че състоянието в дългосрочен план е лошо, тъй като Булгаргаз остава водещ играч на пазара у нас и може да се превърне в регионален лидер, ако добре си изиграе добре картите", прогнозира енергийният експерт.

По отношения на договора той коментира: Наричам този договор Турски поток 2, защото е поредният преференциален договор, който обслужва изцяло интересите на трета страна – дали на турската Боташ или индиректно на Газпром, не е напълно ясно, но факт е, че ние всъщност се превръщаме в посредник за продажба на алтернативен газ за целия регион. От това можеше да спечелим, действително ние губим, но в момента има достъп до огромни количества газ на различни цени, може да се превърне в хъб за разпределението на този газ и да го продава в целия регион и да печели.

"Има нужда от стратегическа визия за развиване на търговския потенциала на Булгаргаз. Компанията трябва да се превърне в регионален лидер като например като гръцката държавна компания или ОМВ или Ромгаз в Румъния. Все още на Булгаргаз се гледа като национална държавна агенция, която служи просто да купува и продава количества газ на фиксирани цени без особена печалба или някаква търговска логика", препоръча Мартин Владимиров.

Той коментира, че "в момента Турция играя ролята на пералня на руски енергийни ресурси". И обясни, че "Турция е вторият най-голям вносител на руски суров петрол в света. Смята се, че Турция, агрегирайки азерски нефт и газ, може да служи за камуфлаж за руски износ - руски газ".

Излизането от омагьосания кръг от руската доставка на ресурси е възможно, смята Мартин Владимиров - На първо място, когато говорим за рафинерията е от значение да бъде продадена на западен стратегически инвеститор. Важно е да вкараме опитен играч, дали от САЩ или от Западна Европа, който да докара със себе си и нови дългосрочни договори за закупуване на петрол от алтернативен на бившия Съветски съюз нефт.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Топлофикация

    9 4 Отговор
    Енррго вик и друга фикация.....абе не е еъзможно? Дтой та гледай.....скотовизация, олигофреновация, иновация, гладоморовизация, тъпаковизация и т.н. само в полза роду е едичко
  • 2 Столична топлофикация

    25 4 Отговор
    Надписва сметките , не изпраща фактури , рекетира и мами абонатите и е фалирала.
  • 3 Защо?

    17 4 Отговор
    Защо? Как ще ти вземат парите иначе?
  • 4 ОМБРЕ

    6 8 Отговор
    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

    Коментиран от #15

  • 5 Да, бе

    18 4 Отговор
    В страната на монополите всичко е резонно, законен грабеж над популацията...
  • 6 цената да я плати сглобката

    13 4 Отговор
    след което да отиват на доживотна каторга , заедно със зеленски !
  • 7 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    17 1 Отговор
    Крадец до крадец в Булгаристан. Докато си стоим по диваните и не се надигнем всички среще издевателствата над нас повече от 34 години, те ще продължават да ни крадат, лъжат, убиват... Защото, след като непрекъснато те крадат с увеличение на всички цени, какво ти остава за храна, за да живееш като "бял" човек. На това положение трябва да се сложи край, иначе, ако продължаваме да си траем, те ще ни докарат до там, че да се храним по веднъж на три дена.
  • 8 Даниел

    10 2 Отговор
    А дали Топлофикация може да покаже дори и един сключен договор с абонат за доставяне на топлинна енергия?
  • 9 Порнофикация Сф

    11 2 Отговор
    Не е резонно, но е печелившо.
  • 10 Цент Тавър

    13 3 Отговор
    Кой ти каза, че е заради студа? Това е заради евтиния американски втечнен на корки
  • 11 Боруна Лом

    10 4 Отговор
    АЙДУЦИ, СЪР! ДОКАТО НЯМА ОБЕСЕН ГАД ПО СТЪЛБОВЕТЕ, ТАКА ЩЕ Е!
  • 12 Мирчев

    11 1 Отговор
    Няма как Топлофикация да е на печалба, като купува газа по-скъпо от мафиотите от Булгаргаз, а след това продава на минус произведената топлинна енергия. Само да кажа, че в Топлофикация няма заплата над 2000 лв, а в Булгаргаз няма заплата под 7000 лв. Който е умен ще разбере.
  • 13 един

    5 1 Отговор
    Не е резонно,но има едни другари комунистически айдуци които свикнаха да живеят охолно от вноса на руски газ,сега те са същите които цапцаросват комисионни от вноса на "руско-турски" газ и на вноса на втечнен газ през Гърция/до преди украинците да взривят газовия терминал на Новатекс/!Нали си спомнята как Васил Велев и Ваня Григорова и Ко. ревяха по-студията "въх ко ша праим без Газпром","без руския ще замръзнем" и пр. простотии на лизачите на руски подметки!Тия хора ако не са били облагодетелствувани от вноса на руски газ,нямаше да реват,а сега мълчат,да не се чудите тогава защо парното ви е по-скъпо с 30%!

    Коментиран от #21

  • 14 Нормално е

    2 2 Отговор
    След като тези,които се отопляват на енергоспестяващи ел.уреди плащат с 30-ина % повече,то и при парното с топлата вода да е толкова.Проблемът е,че дори с тия цени топлофккацията е на загуба,именно защото газта е купуват на висока цена нищо,че на борсата е далеч вече доста по-ниска
  • 15 СЗО

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ОМБРЕ":

    Напротив. Тука е точно обратното на пазарна икономика. Частните топлофикации (които работят на пазарен принцип) нямат проблемите на Софийската.
  • 16 редник

    3 1 Отговор
    В сметка от 250 лв повече от 40 лв е ДДС - защо и докога - та топлото и токът са от първа необходимост?...

    Коментиран от #17

  • 17 Кривоглед

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "редник":

    Откъде мислиш държавата цица яко. Не е от икономиката щото ние такава нямаме. От горивата ддс,от тока ддс и от каквото намериш. Цените нарочно не се овладяват и скачат все по нагоре и държавата си трае че колкото е по голяма цената-толкова повече пари от ддс си прибира. Моля ви се мигранти трябва да храним , да краднем и ние нещо. Недейте така да се скръндзите
  • 18 Васил

    3 0 Отговор
    Във България контрола е нулев особено когато те управлява тройната мафия.
  • 19 тъй ви се пада еврокапацитети

    7 3 Отговор
    Нека ви скачат цените.Като не искате евтин руски газ карайте на студено и скъпо.
  • 20 Тома

    4 0 Отговор
    Искам да знам има ли някой който проверява мошенгиите на енерго дружествата и топлофикациите с надутите сметки

    Коментиран от #30

  • 21 кви комунисти бе пишмян демократ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    През комунизма парното беше 4лв на месец за цял апартамент на макс а през режима на демокрация хилядарка на месец.Обрали го били...Аман от бройлирани евросукалчета
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Чочо

    3 0 Отговор
    Въобще не ме вълнуват проблемите на сектора.
    Казва,че от години сектора работи на загуба....
    Ами защо не е фалирал,като няма печалби?
    Няма наш наш гръб да си правят далаверите.
    Да не са се съгласявали да купуват по скъпо.
    Всеки нормален търговец би търгувал от пазара с по ниските цени, отколкото с по високи.
    Като не могат...да фалират,по дяволите.
    На пазара има други играчи.......
  • 26 Сградна инсталация

    2 1 Отговор
    Тя товари сметките. Няма причина да плащаш за СГРАДНА 135 лева на месец за една тръба в коридора, при хоризонтална инсталация, без да минават тръби в жилището, при нулево лично потребление. Ето това не е нормално. Един месец в годината работиш за нещо, което не ползваш. 20-50 да плащаш за сградна, но близо 150 лв. за една тръба на етаж, при изключени тръби на стълбищните площадки, особено при хоризонтални инсталации, където няма загуби от тръби в жилищата, е грабеж. Кръчмарски цени на кубатура, обясняваш, че нямаш тръби на външни стени, тераси, жилище. Тези данни ги подават от общините, там е е първопричината за грабежа СГРАДНА. Изходът е ИНДИВИДУАЛЕН отказ при хоризонтални инсталации, където няма загуби. Не говорим за крадците, те винаги ще искат парно: дублиращи радиатори, подови отопления. Същото е при ВИК, 60% от сметката загуби вода, общи части.

    Коментиран от #29

  • 27 морския

    2 0 Отговор
    в никакъв случай няма да скочи цената на парното ! тя е фиксирана за зимния период. но сметките определено ще са по-високи. този е експерт толкова, колкото и пишещата статията мис..ка .
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Интерес от приватизацията на ТС имат чужди фирми и банки. Пазарната ниша която запълва ТС е много голяма, над 400 000 абоната , физически и юридически лица. В нея могат да се намърдат стотина дистрибутори на гориво и отоплителна техника, а централното толоснабдяване ще остане само спомен, както в редица окръжни градове на България.
    „Топлофикация София” АД има около 5 000 МВт инсталирана топлинна мощност, отделно е над 300 МВт – електрогенерираща, сигурно вече схващате какво се опитват да направят мафиотите.
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сградна инсталация":

    Цената на „парното“ е смешно ниска, под 12 ст. за 1Квтчас с ДДС.Тази цена обезсмисля всичките напъни за „оригинални” решения за отопление. При това тази енергия е докарана вътре в сградата. Та едно пакетче със семки струва 2,00 лв /200 стотинки/.
    При централното топлоснабдяване, конструкцията на цялата сграда играе ролята на огромен „топлинен акумулатор” и съответно топлинен преразпределител и съответно когато температурата навън е под минус 10 градуса, то в неотопляеми помещения на топлофицирана сграда, температурата не пада под плюс 8-10 градуса.
    Тръбите не са толкова важни, а и прекарани вертикално, те са с много по-ниско топлотдаване от евентуални хоризонтални щрангове за които се говори напоследък.
    Проблемът може да се реши, като кражбата на топлоенергия се криминализира. Тогава с разрешение на прокуратурата и наличните технически средства, много лесно могат да се изловят всички крадци на парно. Нещата с криминализирането се забатачват, защото...(виж по-горния постинг)

    Коментиран от #33

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тома":

    Потребителите не могат да плащат по-скъпо, защото загубите в абонатната станция са за сметка на Топлофикация София /ТС/, ако абонатната станция е стара и с високи загуби, тези загуби са за сметка на Топлофикация, а потребителите просто нямат възможност да ползват по-голямо количество топлина, колкото биха искали. Но и в двата случая това не се отразява на сметката им. Именно защото загубите в абонатната са за сметка на ТС, абонатните бяха подменени бързо и за сметка на дружеството.
    Предвид високата социална роля на ТС, бандитите не смеят да посегнат на нея пряко,това би ги дискредитирало, а целят да представят съсипването като „общонародно дело”.
    “Топлофикация София” / ТС/ подава енергия до абонатната станция на сградата, където подадената енергия се отчита от периодично репариран /сверяван/ електронен топломер.
  • 31 Мухаа ха!

    2 0 Отговор
    Вече копираха Ерепето в столицата.Което тихомълком,за дни подмени в нашето каре ( почти 960 домакинства) електромерите,със дистанционни такива.Без уведомление,без да поставят дори бележка.И веднага първата сметка при всички ,скочи чувствително.С десетки лева.Сегя гадаеш, колко дължиш.Защото нямаш представа,кога засичат разхода.Колкото ти искат- плашаш! Същото става и с Топлофикация - подмяна на топлия водомер- без значение,кога си го подменял.По 150 лв за брой.Със сигурност,пак същата схема - ползвал си толкова кубика вода.Кога е засечено,на коя дата- пълна мистерия.
  • 32 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор
    Ами , много хубаво ! 3 години плюскайте на без да правите нищо- компенсации, зелена сделка, война ..... Сега пак за чужда сметка ще се спасявате .Но друг ще ви изяде десерта
  • 33 Хоризонтална инсталация

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Спира на входа на жилището притока на топло. Закони физика, колкото по-голямо е отопляемо пространство хоризонтална, толкова по-големи загуби.Като спреш на входа енергията КАКВИ ЗАГУБИ. Топлината продължава директо нагори. Не може да ме убедите, че една вертикална тръба излъчва топлоенергия, колкото 14 радиатора на макс, според сметките на съседите за сградна. Не може да ме убедите, че при липса на уред на една вертикална тръба в ОС, сметките са реални. Не може от 14 мегаватчаса лично ползване сграда, 12 мегаватчаса да са СГРАДНА. Над 25% загуби са кражби, от Кой неме интересува. Но не може да товариш честните потребители за сметки на крадците. За справка по-стара сграда, неизолирана ЕПК, съща кубатура с цокъл тръби влизащи в частни апартаменти 50 лв. сградна, вертикални. Общ брой на етаж вертикални тръби 12 или колкото 4 тръби с наш цокъл една тръба на етаж? Как става този номер?

    Коментиран от #34

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Хоризонтална инсталация":

    “Топлофикация София” / ТС/ подава енергия към абонатната станция на сградата, където подадената енергия се отчита от периодично репариран /сверяван/ електронен топломер.
    Всяко едно от отоплителните тела/радиаторите/,които са монтирани в даден обект, могат да усвоят и излъчат не повече от определено количество енергия, т.е. има някаква точно определена максимална консумация за всеки радиатор. Количеството на тази енергия зависи от типа на радиатора и киловатите топлина подадени за цялата сграда. От подадената топлина към сградата се изважда сборът от максималните консумации на радиаторите. Получената стойност са „общи части” на сградната инсталация. Нормално загубите на инсталацията са 5-15%, много рядко достигат 20%, при съсипана топлоизолация в мазето или стар модел абонатни станции. Ако са получени загуби над 15%/20%/, това е единствено от съседски кражби. Както разбирате, ТС НЕ МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ И 1 СТ.
  • 35 Зспознат

    1 0 Отговор
    Това не е студ,студено име в главите на крадците който ни обират денонощно. Докато има агнета, ще има и вълци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове