Last news in Fakti

29 Януари, 2024 16:49 1 650 25

Богдан Богданов: Язовир „Огоста“ трябва да бъде ремонтиран приоритетно

  • монтана-
  • язовир-
  • ремонт

Северозападна България предлага добра бизнес среда

„Проблемът с ремонта на язовир „Огоста“ е дългогодишен и вече е много наболял. Язовирът трябва да бъде ремонтиран приоритетно в спешен порядък“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който днес, заедно с представители на ДАМТН, направи оглед на язовир „Огоста“. Издаденото строително разрешение изтича през май и той е категоричен, че до края на април трябва да стане ясно точно колко средства са необходими за ремонта и той да започне.

„Ремонтът на стената на язовир „Огоста“ е задължение на държавата и държавата трябва да си свърши работата. Обсъдихме следващите стъпки и се надявам това да успокои обществото, защото предприемаме реални действия. Да, ресурсът, който е бил отделен преди години е изхарчен, такъв ресурс няма в момента, но това, за което сме поели ангажимент, е с възстановяването на средствата в ДКК, да направим всичко възможно да отделим ресурс за ремонта. Ще работя с колегите, за да намерим решение преди изтичането на срока на строителното разрешение.“, каза министър Богданов.

По неговите думи ще бъде сформиран екип от областната администрация на Монтана, Държавната консолидационна компания (ДКК), Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ (ДПУСЯ) и Министерствата на икономиката и индустрията и на земеделието и храните. Експертният състав ще има за цел да направи оценка за извършването на необходимите строително-монтажни работи на стената на язовира.

Министър Богданов напомни, че през годините вече са били изхарчени 600 млн. лв. за ремонт и реконструкция на язовири, но „Огоста“ не е бил сред възложените за ремонт. Ето защо към момента няма подписан договор за това, което налага намирането на решение и осигуряването на финансов ресурс за извършването на необходимите строително-монтажни работи.

Богданов посочи, че за изхарчените вече пари, възложени без обществени поръчки, Министерството е обжалвало в съда отказа на прокуратурата да образува производство

В Монтана министър Богданов обсъди икономическото развитие на региона на среща с Областния управител Ивайло Антонов, представители на Общината и депутати от региона - Ванина Вецина и Ирена Младенова. „Изключително важно за развитието на хората и за това те да изберат да останат тук е да има равнопоставеност между регионите в България. Тези дисбаланси, които наблюдаваме в момента, между Южна, Северна и Северозападна България, трябва да бъдат преодолени“, каза министърът по време на срещата. Той посочи капацитетът, който е изграден на областно и общинско ниво, като водещ фактор за справяне с регионални дисбаланси на територията на страната.

Икономическият министър обяви, че ще бъде изградено регионално инвестиционно звено, което ще представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в Монтана и региона. Екипът ще бъде подпомаган от Министерството на икономиката, НКИЗ и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

Министърът посочи, че Северозападна България предлага добра бизнес среда. „Тук е най - високият праг за държавна помощ. До 60% от капиталовите разходи могат да се отпуснат при привличане на инвеститор в региона“, подчерта Богданов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Начи министърът

    9 0 Отговор
    знае за Шест държавни органа отговорни за състоянието на язовир собственост на Напоителни системи. А МОСВ, МВР, ДАНС, компир и тн тунеядци къде са.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ха сега де!

    13 1 Отговор
    Защо бе мутрите арендатори , не го ли поддържаха , през годините !
    То и без това северозападнала България е потънала , може хептем да я довършите с едно хубаво наводнение!
    Представете си само колко много пенсионери може да ликвидирате с един удар.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Никой

    4 0 Отговор
    Търсете да прочетете разкритията на доцент Добри Хазърбасанов отделението за съдова хирургия в болница " Лозенец ". Ще ви настръхнат косите за отчитани неприложени дейности по клинична пътека върху 58 пациента само за месеците ,юни , юли , август и септември. Опита и от Председателя на здравната комисия да осуети нарастващия скандал от " МЕДИЦИ ", които не се вписват в понятието почтенност и " Хипократова клетва " в Правителствена .
  • 5 Тиква

    7 0 Отговор
    Ало преписвача, така и не разбрахме от дрънкането ти, къде е този Язовир. То е ясно къде е де. Пиши колко милиона бяха похарчени преди години за нищо реално.

    Коментиран от #7

  • 6 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "ха сега де!":

    Те Арендаторите имат вили там и ловят и ядат Риба! Но нали са умници и Знаят какво консумират! Всичко от мините в Чипровци и други е в Язовира! Има и повече де!

    Коментиран от #9

  • 7 Хохохо

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тиква":

    Над Монтана. Двойка по география ,сядай !

    Коментиран от #10

  • 8 Добре де

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ха сега де!":

    Този въпрос го задай на Комитетова .
  • 9 Няма страшно

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Тия работи се мерят..ако язовира е замърсен чак така че да е токсичен нищо няма да живее там а днеска гледах как хората ловят доволно бяла риба там
    Понеже цялата подпочвена вода в града идва от язовира много е лесно да се разбере ако има проблем

    Коментиран от #11

  • 10 Тиква

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хохохо":

    Да Льольо Хохо. Над Монтана е. Но явно и статията не си чел. Не си пил и вода от там!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Румен

    5 2 Отговор
    И тоя шушомига. Язовир Огоста трябва да се разруши до основи,и река Огоста да потече както преди. Няма нужда българина да плаща всяка година подръжка. Тоя язовир не става за поливане, защото има АРСЕН.

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Хохохо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тиква":

    Там кой пие вода бе,каиш?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Бастун

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хохохо":

    Враца и Монтана пият вода от там бе тирант.
  • 15 Тиква

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хохохо":

    Каиши като теб, от мините в Чипровци и Мартиново! Ти явно си с трети мозък вече
  • 16 Не става

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Румен":

    Язовира подържа нивото на реката..иначе в сушави години ще стане бара
    България е в нужда да строи повече язовири да се разруши огромен язовир далеч не е добра идея
  • 17 Тиква

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Румен":

    Не е само Арсен! Да беше само това. Цялата гама, и като се има в предвид че в едната мина се добиваше и Уран. Но се мълчи де!!!
  • 18 хххх

    1 1 Отговор
    Този ще излезе Изрожденец...
  • 19 Огоста Монтана

    3 0 Отговор
    Положението с язовира никога не е било идеално..но много лесно може да се установи дали е замърсен и доколко е замърсен..най-лесния начин е да извадиш проби с тиня от различна дълбочина да ги премериш с гайгеровия брояч и после да ги тестваш с колбите за наличие на тежки метали..трябва също да се установи какъв зоо и фото планктон живее там и да се измери наличието на тежки метали в хищните риби на върха на хранителната верига..ако искате можете да почнете от тях направо..подпочвената вода в голяма степен се филтрира..остава да се установи ако има замърсяване в рибата която не трябва да се яде ако има
    Не съм химик но ако се наложи мога да ви кажа става или не става за ползване тоя язовир

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тиква

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Огоста Монтана":

    Нищо не можеш да кажеш, нито да предположиш. Не си запознат дори и малко с региона и историята! Нито с реките, нито с мините и това което е ставало. Язовир Огоста ??? Има река Огоста, и язовир Монтана. Пак някой умник нещо ….

    Коментиран от #24

  • 22 Адолф Хитлер

    1 1 Отговор
    Та му го сложа у газът на Богданов!!!
  • 23 Язовир Огоста е с наколко метра слой на

    3 0 Отговор
    дъното от пясък и Оловен коннцентрат от мините в Мартиново, Дълги Дел, Чипровци и от Урановата мина в Смоляновци!! Като деца помниме при проливни дъждове през лятото като се къпехме в Огоста излизах ме Метално сиви!! "Бяна отнесени хиляди тонове концентрат в Огоста! Дъното на язовира и в момента е пълно с концентрат!! След Реституцията, бяха върнати земите на хората, и на моята фамилия! Едно от Местата е между Мърчево и Владимирово наблизо до коритото на Огоста! Взех няколко проби на различна дълбочина от почвата и отнесов в Лабораторията в Института Пушкаров, за тезстване! Платих и получих Резултатите!! Бяха Стрсеснати лаборантите, казаха пълно е с тежки метали и всичко Свети(има радиоктивност) !! От къде са пробите??? От брега на р Огоста?? Радиоактивна вода извира под Ридо, хълмче, което граничи с Коритото на Огоста в землището на Смоляновци!! Не се заблуждавайте, че тази вода става за, поливане, а рибата за безопасна храна!! Тръбите са, прокарани до местноста Кочи дол в Мърчево, 2-3 метра диаметър, но Хората с Акъл спряха Проекта! ТРЪБИТЕ СЕ ПРАВИХА ОТ МОСТРОЙ В С Ерден, там беше и новия Бетонов възел, в Широкото корито на Огоста! ВОДАТА НЕ СТАВА ЗА НАПОЯВАНЕ, НИТО НЯКОЙ ДАЕ продава на В и К за Пиене!! Директор на Мострой беше Румен Йовчев, в Базата на Милево ханче в началото на Магистрала Е 85(Европа)!!Монтанчани,водата в Язовир Огоста е опасна за
    ползване! Нито за пиене, нито за поливане!!
  • 24 Бях на откриването

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тиква":

    Запознат съм достатъчно..не случайно са наречени тежки метали..единстееното което трябва да се установи е дали циркулират с днешна дата в хранителната верига и дали изобщо се движат в средата с днешна дата..от Чипровци до Монтана разстоянието е доста голямо
    производството беше спряно преди 30 години..въпроса от физико-химична гледна точка е до къде е стигнала утайката от мините и дали взаимодейства с живите организми там
    Имайте в предвид че язовира в построен в края на 80 години и не е получавал замърсен материал в продължение на много години също така замърсената утайка се покрива всяка година с незамърсена..просто най-лесния начин да разберете какво става с водата е да уловите една бяла риба от язовира и да и извадите черния дроб и да го пратите за изследване

    Коментиран от #25

  • 25 Тиква

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бях на откриването":

    Бил си на закриването и си до там. Не коментирай неща от които нямаш и понятие дори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове