Last news in Fakti

29 Януари, 2024 17:12 1 564 33

Търсят близо 5 000 медицински сестри и 4 000 лекари

  • лекари-
  • медицински сестри-
  • недостиг

Скъсяването на обучението на медицинските сестри в България е само една от възможностите за начало на политика по преодоляване на недостига

Недостигът на здравни специалисти у нас, по-специално – на медицински сестри и акушерки – през последните седмици се превръща във водеща тема на здравеопазването. Изследване на Съвета за икономически анализи показва, че в момента в здравната ни система не достигат 16,9 хиляди медицински сестри, за да постигнем средното за Европа съотношение на брой медицински сестри спрямо брой лекари, което е отправна точка за качествена здравна грижа. В последното проучване на работната сила на Агенцията по заетостта на пазара се търсят най-много медицински сестри (4,7 хиляди) и лекари (4,4 хиляди) след специалистите с висше образование.

Проблемът с медицинските специалисти не е само български феномен. По оценки на Световната здравна организация недостигът на лекари и други медицински специалисти се очаква да достигне 10 млн. през 2030 година. Немската статистическа служба пък дава прогноза за липса на между 280 и 690 хиляди специалисти по здравни грижи в немското здравеопазване. Това на практика означава, че проблемът е глобален и на България ще се наложи да се конкурира със силно развити икономически и социално държави в създаването, привличането и задържането на медицински кадри в страната. В контекста на малката отворена икономика може би ще се окаже, че тази задача изисква висока степен на планиране, организация и множество смели и практически неотложни действия, ако не искаме след няколко години да се окажем без никакви здравни специалисти у нас.

Сред палитрата от мерки, които могат да се предприемат, за да се стимулират хора да избират медицинската професия, е намаляване на продължителността на обучението за придобиване на квалификация и практикуване на професията. В България в момента медицинските сестри преминават през 4-годишно обучение, с което придобиват бакалавърска степен. Твърде дългото обучение за медицинските сестри не е обосновано от гледна точка на това, че в по-дълъг период от време студентите не могат да заемат "редовна“ позиция, изискваща завършено образование, съответно доходите им продължително време остават ниски. Това дестимулира избора на медицинска професия от новозавършили ученици или от по-възрастни хора, решили да се завърнат във висшето образование и да сменят сферата на професионалната си реализация. От системна гледна точка дългото обучение пречи на системата по-бързо да се обновява с нови кадри.

Данни от проучване на ИПИ за продължителността на обучението за медицинска сестра в страните от ЕС показва, че в много страни то е тригодишно (6 семестъра) и води до придобиване на образователна степен "бакалавър“. Има няколко случая, в които обучението може да бъде и професионално – Австрия е такъв пример, но тази възможност съществува и в Германия, Нидерландия и Белгия. Скандинавските държави предпочитат обучение в рамките на 6 или 7 семестъра. В почти всички държави медицинските сестри се сертифицират и могат да работят след завършването на бакалавърска степен, като по желание могат да продължат следването си и в магистърски, а някъде – и в докторски – програми. Всички програми за обучение на медицински сестри в ЕС включват теоретично и практическо обучение, като разпределението на часовете често е поравно.

Скъсяването на обучението на медицинските сестри в България е само една от възможностите за начало на политика по преодоляване на недостига. Сравненията с другите европейски страни ясно показва, че е възможно с един или два семестъра по-кратък престой в университета да се постигне качествено обучение, гарантиращо покриване на стандартите за образователната степен и международното признаване на дипломите.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    13 1 Отговор
    Да операт пешкира от гневния народ...
  • 2 Ветеринарен психолог

    16 1 Отговор
    Ще внесем сомалийки.Те ще работят за 100 долара заплата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гари

    33 1 Отговор
    С това Заплащане още много ще търсите!
  • 5 др Гей Билтс

    17 0 Отговор
    "Твърде дългото обучение за медицинските сестри не е обосновано от гледна точка на това, че в по-дълъг период от време студентите не могат да заемат "редовна“ позиция, изискваща завършено образование"
    В частните болници е пълно дори с операционни сестри първи курс студентки.

    Коментиран от #26

  • 6 гост

    20 5 Отговор
    Това значи, че бялата мафия ще става все по нагла....Ще четем все повече новини за бити "лекари", защото не всеки търпи наглеците
  • 7 Еее...

    13 5 Отговор
    И аз търся медицински сестри , но от тези с жартиерите.....
  • 8 гост

    21 6 Отговор
    Тези студенти, които учат медицина държавна поръчка като се освободят от семестриални такси ПОДПИСВАТ ДОГОВОР ЗА 5 ГОДИНИ РАБОТА ПО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ, ЗА БЕЗПЛАТНА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ + ОЩЕ ТРИ И Т.Н. В противен случай заплащат цялото обучение !

    Коментиран от #17, #19

  • 9 Оправете

    18 1 Отговор
    Заплащането и увеличете бройките в университета и ще се оправят нещата.С трици маймуни не се ловят!
  • 10 оптимист

    23 0 Отговор
    Спокойно, важното е да имаме депутати а те ще ви внесат виетнамски медецински сестри.
  • 11 Пловдив

    15 0 Отговор
    Ха добро утро, повечето студенти за лекари в МУ са чужденци
  • 12 НЕРЕЗ

    12 0 Отговор
    Във Факултето да ги търсят
  • 13 Има начин

    21 9 Отговор
    Медицинско образование на държавни цени в България трябва да се получава само срещу договор за 10 години работа в България. Гаранцията да бъде ипотека на имота, в който живеят родителите. Имаме много медицински вузове, а лекари и медицински сестри нямаме. Излиза, че с последни сили даваме пари, за да образоваме медицински кадри за наша сметка и да ги пращаме в богатите западни държави.
    Който смята да емигрира, да си плаща образованието по цената, която дават за него чуждестранните студенти.
    Освен това е крайно време да внесем от Китай лекари иглотерапевти с доказани способности в страната си. Иглотерапията лекува парези, неврологични болести, астма и много други, с които европейската медицина не може да се справи. Китайските лекари да работят в болниците редом с нашите специалисти, които, както вече знаем, липсват все повече и повече.

    Коментиран от #16, #22

  • 14 управляват ни безродни дебили

    21 0 Отговор
    от 30 годишната ни демокрация и евроатлантизъм растат само шкембетата та депутатите ни.
    На кой му пука за проблемите?
  • 15 Медицинска сестра

    20 3 Отговор
    В провинцията 1500лв заплата в София за тия пари и в чистотата не работят
  • 16 Слави

    5 10 Отговор

    До коментар #13 от "Има начин":

    Мамин завърши ти тукашната медицинска практика и отидти в западна държава. Там ще резбереш що за стока си и ,че трябва да положиш всички изпити там. Един вид едвам избутаното ти образование няма да е в крак с времето и ще трябва да инвестираш още от 5 до 7 години само да затвърдиш знанията. Даже вече и в Гърция не зачитат медицинската практика завършена в България.

    Коментиран от #18

  • 17 Отдавна трябваше

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    И мижавите им такси не могат да покрият разходите по обучението им. Държавата яко спонсорира .......западните болници.
  • 18 Госあ

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "Слави":

    Глупости на търкалета. Завършваш МУ-София и директно отиваш да бачкаш, където си искаш в Европа. Не гърци, италианци идват да учат в МУ-София. Треа вече да се уточнява, обаче, със всичките му’та дето се навъдиха. Иначе, с право кадърните се изнасят, нема един ватман да взема двойно на тях ! Това и при соца го нямаше, лекаря получаваше по-висока заплата от ватмана !

    Коментиран от #20

  • 19 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Тоо па, а за ватман и шпакловчик и тенекиджия понеже не учиш, си праиш к’вото си искаш, А ? Хахахаха евала ве ! Направо да закриват министерствата на Образование и Наука и Здравеопазване и Ганьо да се опраа. Като у Аржентина и вашия любимец, да видим ще ги закрие ли обаче ?! Щото е мишок
  • 20 От къде го измисли

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    При соца доктор получавал повече от ватман? В заводска поликлиника стругар с 300 лв. се подиграваше на зъболекар със 150. Хихихихи докторче, и ти стругар и аз стругар, за какво учи 6 години, като си на половината на заплатата ми. Това беше някъде към 1978 г., после нищо не се промени.

    Коментиран от #21

  • 21 Госあ

    11 4 Отговор

    До коментар #20 от "От къде го измисли":

    Зъболекарите бяха наистина зле, но лекарите са друго. Те сега изнагляха достатъчно.

    Коментиран от #25

  • 22 Правилно

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "Има начин":

    Даже договори за 30 години трябва да сключват. И ако искат да напустат, да ги бият с камшик. С катран да ги мажат и в пера да ги овалват. После на площада да ги показват за назидание. И никакви нормални условия на труд за медиците, защото все пак ще имат 30 годишни договори....

    Коментиран от #30

  • 23 Ценко

    12 1 Отговор
    Не е ли важно да имаме високо платени корона лекари ,квалифицирани в източването на НЗОК?
    Половината държавна сигурност се формира от хора в сферата на здравеопазването.
    Във всеки един втори лекар живее по един скрит Менгеле , докато сестрите са просто прислужници
  • 24 Сервиз

    10 1 Отговор
    Моя близка е от 3 0 години мед. сестра в ясла, заплата 1300лв,а парите за прослужено време отиват за данъци, е кой ще работи за тия пари с бебета
  • 25 Васил

    12 1 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Сега човек трябва да погледне служебния паркинг на пирогов, вма, правителствена, да види докторята с какви коли идват, от 50к нагоре

    Коментиран от #29

  • 26 Лудия

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "др Гей Билтс":

    Троакари и териета и баба ще ми подава. Стига да са красиви и дашни, стават.
  • 27 само статистика

    10 0 Отговор
    И никакви мерки. От години този проблем се задълбочава, и какво от това. Само бля, бля, бля. Защо не се разговаря с учениците, защо не се поеме национална кампания за набиране на желаещи да учат в тази сфера, да се поемат разходите им, да им се осигурят жилища, да се повишат заплатите. И много още може, но тези от които зависи решаването на проблема, са хора с пари, с влияние, с достъп до най-доброто лечение, и то не само в България. Видно е, че всичко е в полза на богатите и техните лобита, но това, че оставиха народа без добро здравеопазване, е направо подсъдно. Как не ги е срам когато гледат как хората постоянно се молят и набират средства, за да спасят близките си.
  • 28 ВКК

    7 1 Отговор
    Ще намерят, ама ДРУГ ПЪТ! Никой не иска да го плюят и заплашват за щяло и нещяло.
  • 29 Ми ти какво искаш

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Васил":

    Да ти слугуват за 200 лева ли, както беше при соца. Учил 6 години, после за специалност и цял живот пак учене. Къде по-лесно да изкараш едно средно и да завиждаш на училите.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 7473284859

    5 0 Отговор
    Вземете ги от Америка ,нали ни е партньор, да даде от своите лекари и сестри да ги видим колко лекуват, дали е като холивудските илюзии дето ни ги пускат да гледаме!
  • 33 87тъу

    3 1 Отговор
    Някога се ставаше мед. сестра след завършено полувисше образование. Май беше 3 год. После измислиха да се учи повече. Същото беше и при аптекарите и лаборантите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове