Last news in Fakti

22 Март, 2024 12:18 837 14

Ваня Григорова: Кметът прави ремонт на ремонта, а няма пари за общинските болници и "Топъл обяд" за бедните

  • ваня григорова-
  • сос-
  • пари-
  • ремонт на ремонта-
  • топъл обяд-
  • заплати-
  • лекари-
  • общински болници

Дори от икономическа гледна точка това е самоубийствено поведение на общинските власти

Допълнителен 1 милион лева за "Топъл обяд" няма, но има за ремонт на ремонта. Това коментира председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика от МК "БСП за България" Ваня Григорова. Тя предупреди, че средствата в бюджета на Столична община за общински болници и за заплати на медицинските работници са замразени.

Общинският съветник и член на тази комисия Диана Тонова добави: "ГЕРБ укоряват ПП-ДБ-СС, че не са заложили пари за изграждане на ясли, а новите управляващи от своя страна винят старите, че не са усвоили средствата за ДМА през 2023 г. Споровете между ГЕРБ и ПП-ДБ-СС са лицемерни".

Тя заяви, че с проекта на бюджет за 2024 г. управляващите в Столична община орязват значително средствата за придобиване на дълготрайни материални активи в здравеопазването с аргумента, че заложеният бюджет за миналата година не е усвоен. "Но пък запазват парите за основен ремонт, въпреки че тук са използвани под 9% от отделените за 2023 г. средства, коментира Диана Тонова. - Колкото до детските градини и яслите ГЕРБ шест години прави две ясли. Основният проблем на предложения ни бюджет е в това, че се залагат повече средства там, където е ясно, че няма да бъдат усвоени. И се орязват там, където е безспорно, че има огромни, незадоволени нужди".

Представителите на ПП-ДБ-СС смятат, че голяма част от исканията на лечебните заведения за апаратура са необосновани. "Общинските болници работят в силно конкурентна среда и когато не разполагат с необходимото оборудване, пациентите отиват в частните болници. Ето например ангеографът на Втора градска болница е развален. Директорът търси апарат под наем или средства за нов, защото сега се налага да отказва прием на пациенти, които се пренасочват към частните болници в София. Т.е. болницата губи пари. А междувременно Столична община трябва да намери няколко милиона лева за дофинансиране на възнагражденията на медицинските специалисти. Дори от икономическа гледна точка това е самоубийствено поведение на общинските власти", отбеляза Ваня Григорова.

Тя беше категорична, че за групата на МК "БСП за България" е недопустимо замразяването на средствата за допълнителни дейности на общинските болници на 10,5 млн. лв. Това е единственият начин СО да подпомогне болниците, които са търговски дружества, за да не бъдат санкционирани защото не изпълняват заложените в браншовото КТД трудови възнаграждения на лекарите и медицинските сестри.

"Голяма част от болниците в страната вече са надскочили договорените в КТД възнаграждения за медицинските сестри. В общини като Добрич например заплатите са в размер на 1800-1900 лв., а в столицата, в която уж възнагражденията са най-високи, тези специалисти получават по 1350 лв. месечни основни заплати. Настояваме зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев възможно най-скоро да изпълни обещанието си да направи план за осигуряване на необходимите около 7 млн. лв. за дофинансиране на общинските болници, тъй като тези средства трябва да бъдат включени в бюджета на СО за 2024 г.", добави Ваня Григорова.

Тя призова заместник-кмета Иван Василев да се отзове на поканите на синдикатите в здравеопазването за разговор и да не допуска да се стига до протести на медицинските работници, за каквито намерения СО вече беше уведомена.

Сред исканията на МК "БСП за България" са и допълнителни средства за ремонт на три отделения на Първа градска болница, ремонт на ясли, закупуване на оборудване за общински лечебни заведения, ремонт на Столичната библиотека, в която се разкриват филиали, но за ремонт и оперативна дейност средства не са заделени. "Бюджет на застоя не ни е необходим, а виждаме, че непрестанно идват искания за средства за належащи ремонти, само на това заседание имаше две писма от ДКЦ-та за течащи покриви, които са ремонтирани през последните 5 години. Това е "ремонт на ремонта" в чист вид. Данъкоплатците са платили стотици левове за ремонти на покриви с твърде кратък живот, докато ние настояваме Столична община да намери отнякъде допълнителни 1 млн. лв. за програмата "Топъл обяд", за да не се налага бедните софиянци да се хранят с два пръста олио в порциона. Сега не само не им помагаме, а им вредим", заключи Ваня Григорова.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГЕРБ=ДПС=БСП

    16 1 Отговор
    За кой да има топъл обяд?
    За кой да има безплатни пенсионерски карти за градски транспорт?
    ...
    За пенсиониран червен генерал, милиционер, прокурор, шофьора от УБО ... с 3400 лева месечна пенсия. Че с такава пенсия може да си позволи всеки ден да ходи да обядва в луксозен ресторант.

    Лицемери такива, това ли ви е "БСП социализма"? За червен генерал, милиционер... пенсионер 3400 лева месечна пенсия, за пенсионирана учителка, акушерка ... 550 лева месечна пенсия.
  • 3 ИНЖ1

    18 0 Отговор
    Г.Гергов що не дари пари за храна на бедните???

    Коментиран от #5

  • 4 ГЕРБ=ДПС=БСП

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    "капиталиста и банките да не плащат данъци и да експлоатират гоите" - закона за "плоския данък", който прови това, го наложи т.н. "Тройната коалици" на бесепара цозиалист Сергей Станишев. Коалиция, в която БСП доминираше.

    Цоциалистите Сергей Станишев и Елена Йончева получават 20 000 евро=40 000 лева месечна заплата. Докато месечната пенсия на над 1 000 000 бг пенсионери е над 70 пъти по-малко-само 550 лева.
  • 5 ГЕРБ=ДПС=БСП

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ1":

    Или пък цоциалистката Нинова да дари Техноимпекс за храна на бедните.

    Вярно, Пловдивския панаир на Г.Гергов, може да нахрани 10 000 повече бедни отколкото Техноимпекс.

    Коментиран от #7

  • 6 По-едрия Бизнес

    5 0 Отговор
    По-едрия Бизнес Първо!
  • 7 Недей да бъркаш в чуждата чиния!

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Недей да бъркаш в чуждата чиния! Има си Бюджет! И Законопостановен Ред! Не че защитавам онези които са задигнали всичко! Но ако не се върви по законопостановения ред! Кражбите ще продължават!

    Коментиран от #11

  • 8 Даниел Немитов

    9 2 Отговор
    Терзиев прави ремонт на ремонта на това, което гербавите Винету и Фандупкова насътвориха в София за 12 години! Ама проксито на Винету, Ваня Григорова удобно "забравя"за това.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ибряяя

    6 1 Отговор
    Да вземат да я сложат тая за кмет, че да видим как ще се сети за бедните. Всеки гледа как да налапа кокала. А комуняга захапе ли го ще го оглозга до край. Той и сегашния е от същото котило ДС. Само си менкат кокала и се плюят.
  • 11 Защо не

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Недей да бъркаш в чуждата чиния!":

    "Златните чекмеджета" да дарят пари за апаратура на болниците!
  • 12 оууу

    5 0 Отговор
    Продай къщурката дето я настрои със заплатата си на хигиенистка и купи храна на бедните, какво само джафкаш.
  • 13 Партизанин

    3 0 Отговор
    Пари за социално слабите няма но има пари за повишение на заплати на общински съветници и на кмета
  • 14 Рашка с чашка

    4 0 Отговор
    Ром се пие, циганин се бие!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове