Last news in Fakti

29 Януари, 2024 18:14, обновена 29 Януари, 2024 18:26 2 173 29

Проф. Андрей Чорбанов: Всичко в парламента зависи от Делян Пеевски

  • онколекарства-
  • онколечение-
  • андрей чорбанов

Този абсурд с драстичната цена на лекарствата в различните болници може да се заобиколи по няколко начина

„Обикновено дневният ред ни се свежда от премиера в сянка – г-н Пеевски. В голямата си част всичко, което се случва в парламента зависи от г-н Пеевски. Никой не трябва да си прави илюзия, че ДПС участва в тази конфигурация като опорна сила. Г-н Пеевски управлява тази т.нар. коалиция“.

Това каза зам. председателят на парламента от ИТН проф. Андрей Чорбанов в „Лице в лице“.

„Когато някой от другите лидери си позволи да направи импровизация, г-н Пеевски му се кара пред камерите и цялата зала. Формацията, която ни управлява е продукт на генното инженерство, защото то може да сглоби компоненти на иначе противоречащи си индивиди. Според мен корпоративната идея за власт ги е направила в тази формация, идеята за абсолютна власт и контрол на всички публични ресурси“, допълни Чорбанов.

По думите му президентът пречи на управляващите да правят безпрепятствено всичко, което искат.

„Ние трябва да правим баланс между държавния и частния интерес. Ако зависи от моето мнение, защо трябва частната болница да работи с държавен ресурс Има населени места обаче, в които няма кой да лекува“, обобщи той. Така заместник-председателят на НС от Има такъв народ и член на здравната комисия в НС проф. Андрей Чорбанов коментира в предаването „Лице в лице“ по бТВ драстичните разлики в цените на лекарствата за онкоболни. Преди дни разследване показа, че за едни и същи онколекарства НЗОК плаща много различни цени. В някои случаи разликата е 28 пъти.

Лекарствата, с които болниците лекуват онкоболни пациенти, не са включени в цените на клиничните пътеки. Здравната каса ги плаща на лечебните заведения отделно. На цените, на които те са ги купили. Но на не повече от държавно определен таван.

Болниците обаче купуват едно и също лекарство на много различни цени. В последния публичен отчет, който е за септември миналата година, установяваме 14, 15, дори 28 пъти разлики в цените, по които накрая касата плаща.

Зам.-председателят на НС увери, че този въпрос отново ще бъде разгледан от народните представители в опит да се намери най-справедливия вариант за всички.

Проф. Андрей Чорбанов коментира и битката между президента Румен Радев и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски от последните дни. „Функцията на президента е ясно делегирана от Конституцията. Промените в Конституцията имаха за цел да ограничат правомощията на този президент. Президентът обаче трябва да има възможността да е коректив на властта, не говоря конкретно за този президент. От друга страна президентът Радев пречи на управляващите“, каза още той.

Той уточни, че предложението е било, ако една болница в по-голямата си част работи с НЗОК, да може да прави такива поръчки на лекарства. „В същото време смятаме, че е справедливо обществените поръчки да се правят не само от държавните, но и от частните болници. В противен случай поставяме в дискриминационни условия частната болница. Все пак частната болница е разходвала един по-голям ресурс от държавната“, обясни той.

„Този абсурд с драстичната цена на лекарствата в различните болници може да се заобиколи по няколко начина. Не трябва да бъде оставена инициативата и добрата воля на частната болница. Частните интереси много често са далеч от обществените. Трябва да свикнем с мисълта, че законът може да ограничава злоупотребата с публични средства“, подчерта проф. Чорбанов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    7 36 Отговор
    Всичките антиваксъри и ковидиоти станали професори. Накъде отива медицината в България?
  • 2 НОВИНИ ОТ ФРОНТА

    30 0 Отговор
    АБЕ, ЧИИ СА ЧАСНИТЕ БОЛНИЦИ.. не са на обикновен човек. Закона се направи без анализ за необходимост от такива, без анализ в кои градове са необходими, без анализ какви дейности ще покриват. Закона се направи за определени хора да си направят болници в София, за скъпи и печеливши дейности и да цицат държавни средства. А държавните да умират и фалират. Това е играта.....политическа.
  • 3 Ама

    27 3 Отговор
    ти след десетки години ли се сети да питаш , след като най - верните на БКП и ДС станаха собственици на клиники с модерна апаратура и без грош лични инвестиции ! Милионери в ущърб на държавата и на българските граждани , на данъкоплатците , както и гавра с пациентите ! Престъпление !!!
  • 4 ЧОЧО

    20 0 Отговор
    По интересното е ,кои са собствениците на частните болници!
  • 5 Потресаващо!

    23 2 Отговор
    Мръсните гербави отрепки крадат от здравето на хората. И този закон така е прокаран от обратния председател за здравната комисия Костадинка АнгелоFF, че част от парите откраднати от здравето на хората, да се връщат в спалнята на Борисов.
  • 6 ха ха

    21 0 Отговор
    Професор, пък задава глупави въпроси! Ми, щото цялата държава е организирана по начин да бъде точена хазната. Здравната система не прави изключение. За пътища, тротоари, саниране и енергетика отдавна предъвкваме, но истината е, че навсякъде са ручейчета и потоци... Точене безкрай! Не случайно се казва, че държавата е лош стопанин. Затова и в Щатите една групичка хора решават проблема при всяка възможност като намаляват данъците! Макро подход. Затова на подобни им се пречи със всички средства. Говори се за социални програми, разказват се сълзиви истории и какво ли не, само и само да се източат повече пари на данъкоплатеца. Отворете си очите! У нас десни няма.
  • 7 Чуденка

    7 23 Отговор
    Абе да питам къде е великата ваксина където този шарлатанин уж разработваше
    Или това беше преди да стане използван парцал собственост на чалгарите
    Нещо много бързо се отказа от научната работа
    Ей тази сладка сладка политика
    Безнаказано може да си лъжеш за всичко
    И никой не ти търси отговорност
  • 8 нап

    21 0 Отговор
    Хората си плащат в частната болница 5-6000лв. за става за 6 дни,а щефовете на НЗОК със заплата 16000 лв. и лекуват мигрантите с парите на Българина
  • 9 нашия

    20 0 Отговор
    Виж сега , не можеш да откажеш на някого да избере къде да се лекува ,НО държавата да плаща на часните толкова колкото плаша на държавните за съответното лечение,а не да ПИТА часника колко му струва лечението на пациента и да му покрива разходите....до определена сума ,каквато се плаща на държавните и общински болници толкова и на часника,а часника да се оправя нататък ....нали конкуренцията ражда развитие....а да ви видим сега ..парите ли гоним или се опитваме да помогнем.....а клетвата господа доктори
  • 10 фюуут!

    13 0 Отговор
    И Пеевски откъде черпи сила?

    Коментиран от #12

  • 11 Генерал Гъби Гъбев

    14 0 Отговор
    как е промянаджиите, доволни ли сте? А вие, гъбарите?
  • 12 Коч Ина

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "фюуут!":

    директно от електромагнитния център на посолството
  • 13 Тошко африкански

    6 8 Отговор
    Ние съборихме предишното правителство и сега съжаляваме

    Коментиран от #23

  • 14 Хохо Бохо

    2 20 Отговор
    Не го знам тоя Пеевски ли е, Магнитски ли е, но всичко което казва напоследък е вярно!
    А страната ни се управлява от правителството, а не от Пеевски...
  • 15 тиквенсониада

    15 0 Отговор
    Не спирам да твърдя , че тази просташка БОРИСОВЩИНА , която ни заливаше досега , сега е комбинирана с ПЕЕВЩИНАТА и двете модифицирани и брутални , КОЛЯТ и БЕСЯТ в България !
  • 16 Фен

    3 7 Отговор
    Феноменален успех на Радев и промяната! Дадоха цялата власт на Пеевски! А поповите лъжички, които лежаха по улиците за тях, сега цвилят... от кеф!

    Коментиран от #17, #24

  • 17 ...

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Фен":

    Каква власт има Пеевски? По-конкретно, моля...
  • 18 Онзи

    12 0 Отговор
    В парламента всичко зависи от американското посолство, а Пеевски е платен помияp на краварите.

    Коментиран от #21

  • 19 тома

    6 0 Отговор
    Ще кажеш мамута а не пеевски батко
  • 20 този мушморок

    6 1 Отговор
    Шопаров е за Родопа....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Половината от частни болници

    6 0 Отговор
    са на кръга на доган!
  • 23 Въобще не съжаляват

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тошко африкански":

    А се радват, че са били прави да съборят тези лъжци, крадци и ОПГ. Времето показа, че са постъпили достойно!
  • 24 Не Радев я даде

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Фен":

    А глупавият народ, гласувал за лъжци и измамници като ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!
  • 25 един

    1 2 Отговор
    Тъй-тъй Пеевски командва в Парламента,само дето навънка никой не го бръсне и за слива!Тоя Чорбанов кой го е направил професор,пък що ли и питам след като знам боса му,какво е завършил и как го е завършил!
  • 26 ГОСТ

    3 0 Отговор
    Ако всичко зависи за тая държава от свинята майка ни жалнаа.
  • 27 ФИНЦИ

    1 1 Отговор
    може да командваш българия но когато си белязан от началника - господ и никои не те обича и е с тебе само за пари и се моли да те няма по скоро бах ти живота пък и да не приличаш на нищо от това няма по голямо наказание ------- скоро се открива лова за диви прасета НСС ДА Е НА ЩРЕК
  • 28 сантос

    1 0 Отговор
    България е държава от 3-тия свят на балканите.
  • 29 бони кренвирша

    1 0 Отговор
    От какво се страхува грух грух?Амии винаги от коледа,и от коледари,особено ако идват посред лято.Доооста се стопи тогава.Сега пак е отпрал вратле и се кокори.Хммм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове