Last news in Fakti

31 Януари, 2024 18:32 1 290 16

МОН разработва визия за нов тип учебни програми

  • образователни програми-
  • мон

Това ще е дълъг процес, който трябва да се основава на традициите в българската система, каза министър проф. Галин Цоков

МОН разработва визия за нов тип учебни програми - 1

Работна група от учители, директори, университетски преподаватели, експерти от МОН и представители на работодателските организации в системата на образованието разработва визия за нов тип учебни програми. Те са насочени към изграждане на компетентности и умения за живота сред учениците, съобщиха от ресорното ведомство, цитирани от Нова телевизия.

Първото заседание на групата беше открито от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, а целта е да се положи началото на концептуална промяна в системата. Той заяви, че е необходимо да преструктурират програмите на базата на определени принципи, за да ги направят по-адаптивни. По думите му в дългосрочен план това ще повиши не само представянето на българските ученици на изследвания от типа на PISA, но и ще ги подготви много по-добре за живота и за реализацията им на пазара на труда.

„Това ще е дълъг процес, който трябва да се основава на традициите в българската система. Затова и първата ни задача е да се изготви документ, който описва структурата и принципите, на които ще са конструирани новите учебни програми. Целта е те да бъдат основа на едно по-практично образование, насочено към постигане на цели за изграждане на умения, а не само за възпроизвеждане на знания“, посочи Цоков. По думите му целта е и те да отговарят на съвременните изисквания и да допринасят за задържането на човешкия капитал в България.

Част от текстовете, които бъдат представени като визия, ще могат да влязат и като промени в Закона за предучилищното и училищно образование, но след преминаване през максимално широко обществено обсъждане. За разработването на концепцията може да се използва и външна техническа помощ от Европейската комисия, стана ясно по време на заседанието.

Председател на работната група е заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, а в първото ѝ заседание участие взе и заместник-министър Наталия Митева.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 2 Отговор
    Тия се чудят колко по неуки роби да дресират!
  • 2 образованието е като

    15 2 Отговор
    уайно, колкото по го ровите по мирише
  • 3 Дърт даскал

    22 1 Отговор
    От както започнах работа през 1980 г. образователната система е в перманентни ""кардинални" промени и резултатите са все по некачествено образование. Съборена е преди всичко образователната пирамида: Около 20% истински специалисти в висше образование, около 50 % със средно, от които повечето - специално и останалите - с основно. В момента средното специално е затрито, а виШУто е под всякаква критика. 54 ВУЗ-а, които бълват огромно количество хора с дипломи, но без качества, знания и умения за ръководни кадри, но с дипломи. Вече "студенти" се хвалят, че са с дипломи без да са се явили на нито един изпит, отделно са тези ,които се "обучават" онлайн. А завършващите с виШУ не работят по специалността, често са сервитьори и фризьори. Всичко това е пари на вятъра, но едни млади хора уж учат вместо да създават социални проблеми. Отделно има огромно разминаване в учебните планове по различните дисциплини.
  • 4 Русофил

    3 20 Отговор
    Като асвабадим българите ще им дадем нашите руски учебници.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Киро Турския Ром

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Ние вече договорихме турски учебници със Султана.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баш софиянец

    18 2 Отговор
    Това с "външната техническа помощ от ЕК" нещо намирисва зле. Айде нема нужда от "външна техническа помощ", особено пък от ЕК!
  • 11 Доктор

    14 2 Отговор
    Истинската цел на непрекъснато повтаряното иновативно образование е промяна на същността на хората и превръщането им в някакви биороботи. Вие продажни боклуци реално искате да премахнете образованието и да внедрите система за наливане на определени компетенции. Всяко следващо поколение ще бъде все по-неграмотно и по-лесно манипулирано.
  • 12 Марда

    1 1 Отговор
    А, тези още сричат, ще разработват!? То е написано. Историята и истината е една. Всичко друго е интерпретации. 2 и 2 е 4 на всички езици, например!
  • 13 даскала

    2 0 Отговор
    До Доктор-11 иновативно то е кражба от компютри,хромбуци ел.дъски от всякъде крадът тия директори на иновативни училища,а децата тъпи и по-тъпи
  • 14 Толуп BG.

    2 0 Отговор
    Нова визия без , Аз съм Българче , няма да мине и през иглени уши!
  • 15 Учител

    4 0 Отговор
    За съжаление, на всеки 4-5 години се сменят учебни планове и един от друг по опропастяващи българското образование, защото ги правят хора, които явно не са работили с ученици. Дали са си продали душите или са били слаби ученици и мразят образованието, не мога да кажа, но от тези нови учебни планове страдат ученици и учители. Може ли в 10 клас да се учи 2 часа математика и да има НВО? Каква е целта? Да кажат, че българските деца са "тъпи" или че учителите"некадърни"..... всеки човек с разум може сам да си отговори
  • 16 Ван дер Любе

    0 0 Отговор
    За да успех такова начинание, Такева и подобни де би ли от профсъюзите не трябва да бъдат допускани да участват. По-скоро са вредни. Трябва да се въведат по-строги мерки към учениците и родителите им. Да се върнат някои по-стари практики да не се използват технологи под път и над път, а учениците да бъдат учени да мислят. Това разбира се е трудно, т.к. първо трябва много от учителите да бъдат научени на същото. Но след като го съсипахме, сега трябва да тръгваме отначало.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове