Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 15:58 6 832 44

Лоша новина за потребителите - Виваком поглъща Булсатком

  • кзк-
  • виваком-
  • булсатком

След като КЗК разреши сделката ще имаме още една възможност за избор на кабелна телевизия или интернет по-малко

Лоша новина за потребителите - Виваком поглъща Булсатком - 1

Окрупняването на телеком сектора в България продължава с пълна сила повече от десетилетие, но то не е в интерес на потребителите, защото колкото по-малко оператори има на пазара, толкова по-ограничен става изборът на потребителите. Това съобщиха от "Активни потребители".

Вместо да говорим за четвърти или пети мобилен оператор, ние виждаме пред очите ни обратното - кабелните и интернет доставчици намаляват, докато накрая на пазара на кабелна телевизия и интернет най-вероятно ще останат само трите кита – мобилните оператори. Затова, тогава ще трябва да ги наричаме с нови наименования, за да отразяват по-точно пакета от услуги – от мобилна и фиксирана телефония, през доставка на телевизия и интернет, до огромен обем от медийни канали – телевизии, радиостанции и най-различни информационни уебсайтове.

Сливането на доставчиците не води до нищо добро за потребителите. Ето ви най-актуалния аргумент. Трите големи телеком оператора за трета поредна година налагат индексиране на цените на услугите си с размера на инфлацията по действащите, забележете, СРОЧНИ договори.

Както знаем, ако искате да станете абонат на мобилна услуга, ще трябва да подпишете договор, който ви обвързва със срок от една или две години. Не можете да подпишете безсрочен договор. Чрез пакетните оферти много потребители се обвързват със срочни договори и за останалите услуги като доставка на интернет, и/или кабелна телевизия и/или фиксиран телефон.

Ако решите да го прекратите, ще трябва да платите солидна неустойка, защото сте поели ангажимент да ползвате услугите за определен срок. Едновременно с това операторите си запазват правото да актуализират цените съобразно инфлацията в рамките на срока на договора, т.е. прехвърлят пазарния риск изцяло върху ползвателите. С други думи, те са двойно застраховани – могат да повишават цените, ако има инфлация, но потребителят не може да се откаже от договора без неустойка, ако му увеличат цената или не е доволен от услугата, например.

В същото време малкото все още останали доставчици на интернет и кабелна телевизия не предлагат обвързващи със срок договори и не индексират цените, а клиентите им са свободни да ги напуснат по всяко време. Такъв е и случаят с най-големия от тях – Булсатком, който нито обвързва потребителите със срочни договори, нито в тях се предвиждат клаузи за промени в цените при инфлация. Но,тъй като е в ход придобиването му от Виваком, най-вероятно това скоро ще се …., познахте, промени, слагайки край на практиката на безсрочни договори и неиндексиращи се цени.

Нека формулираме задача за четвъртокласници: ако търговец А предлага безсрочни договори с неизменящи се цени, а търговец Б сключва договори с гарантиран срок и клаузи индексиращи цените при инфлация, кой ще спечели повече от една и съща услуга? И какво може да направи със спечелените повече пари?

Да, ще може закупи следващия малък, но почтено припечелващ доставчик.

Остава още малко време докато и последните малки оператори бъдат абсорбирани от финансовата мощ на трите големи телекома. Чак тогава вероятно ще се сетим да попитаме, а защо данъкоплатците издържат регулатори като КЗК и КРС. Остава ни надеждата законодателството да бъде променено, така че големите телекоми да не заробват клиентите си с обвързващи договори с гарантиран резултат.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 адекватен българин

    83 8 Отговор
    Гледането на български телевизионни канали е мазохизъм.

    Коментиран от #44

  • 3 Гост

    73 0 Отговор
    Да се задейства Този от когото зависи това....това си е Картел....
  • 4 БеГемот

    58 6 Отговор
    Жунгла!По силния изяжда по слабия ...обаче какви зелени банани пускат по два лева на промоция....

    Коментиран от #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Де Се крация вместо демокрация

    23 15 Отговор
    Виваком е собственост на руснаците ....

    Коментиран от #22

  • 8 гост

    47 1 Отговор
    До сега имаше КАРТЕЛ, а от сега нататък МОНОПОЛ ! НЕизборът сервиран от НЕкоалицията Е ЗА СМЕТКА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мхааа

    44 1 Отговор
    Измамниците от вивакожодер вдигнаха с 4.7% абонаментната такса. Договорите, които подписваме са пунтамара винаги в тяхна полза.

    Коментиран от #28, #29

  • 11 Никой

    49 1 Отговор
    Днес получих известие от Йетел, които ме уведомиха ,че средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ е бил 9,5 % считано от месец февруари. Т.Е инфлацията в България е 9,5 %. Сметката на частните мобилни оператори ще я плащаме ние, потребителите. Дерат здраво кожи от гърба. Що имам усещането ,че ни будалкаха с по ниска инфлация. Оня харварския, срещи със Спас Русев ще ми провежда. Не виждам голяма разлика скандала с яхтата на Доктора и Пепи Амигоса където млади юпита от НДСВ си цакаха белота в Монако.

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 честен ционист

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Aлфа Bълкът":

    Е, сега ще те изтрият окончателно.
  • 14 Да де

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "Никой":

    Аз януари се прехвърлих yettel и плащам 22 лв неограничен интернет на макс скорост и увеличението не ме засяга....
    Като минат 2 години и изтече договора пак ще се прехвърля на друг,, а ако са много нагли ще си купя една английска карта за 2.5 паунда на ваучер и там и а 50гб Интернет и разговори в 141 държави

    Коментиран от #21

  • 15 Мнение

    44 9 Отговор

    До коментар #11 от "Никой":

    Това е така понеже държава с името България няма откакто са ни окупирали фащ!
    Няма комисия за защита на конкуренцията, няма КЗП, няма БАБХ, няма прокуратура, съд или полиция!
    Няма нито една работеща (за народа) институция в България!

    Следователно монополните мобилни оператори си правят каквото си щат! Така е и с ЕРП-тата, така е и с интернет доставчиците!
    Имаше толкова много локални малки предприятия, доставящи интернет и телевизия, а сега всичко е а1, йетел и виваком?! Дори винетки се продават пак при мобилните оператори?!

    Народе взимай се събуждай и обединявай, че скоро и за компотите, лютеницата и цялата ви зимнина ще дойдат! Ще направят нелегални посевите във вашите собствени градинки!

    Ур ливата глобалистическа пасмшна е твърдо решена да няма независими и свободни хора след определена дата!!!
    Така, че НАРОДЕ СЪБУЖДАЙ СЕ!!!
  • 16 Аее

    43 4 Отговор
    През соца, като имаше монопол, поне парите ни отиваха в държавната хазна, а сега олигарсите трупат пари в сметки на Бахамите. Още ползват на БТК цялата мрежа от соца за кабелни трасета.
  • 17 Реалист

    0 2 Отговор
    Перфектно
  • 18 Цик

    19 2 Отговор
    Виваком е на шишко
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА Е ВЕЧЕ ТУКА

    9 1 Отговор
    В УСА В ЦЯЛАТА ААА ЕДНА ФИРМА СЪБИРА БИТОВИТЕ ОТПАДЪЦИ..... И ТУКА Е ПОЧТИ ТАКА.... В УСА АТТ Е 98 ПРОЦЕНТА ДОСТВЧИК НА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ...... И ТОКА ША СТАНЕ ТАКА. В УСА 75 ПРОЦЕНТА ОТ КЮФТЕТА ЗА БУРГЕРИТЕ СЕ ПРАВЯТ ОТ ЕДНА ФИРМА А ДРУГИТЕ 25 ПРОЦЕНТА ОТ ДРУГА ФИРМА НООО В МОМЕНТА ТЕКЪТ ПРГОВОРИ ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ПО МАЛКАТА ФИРМА ОТ ПО ГОЛЯМАТА. САМО В ПРОИЗВОДСТВОТО НА БИРА И ВИСОКО АЛКОХОЛНИ НАПИТКИ НЕЩАТА НЕ СА ТАКА.

    Коментиран от #36

  • 21 Име

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Да де":

    Такава английска карта няма, а в роуминг имаш лимит на интернета!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 555555

    9 13 Отговор

    До коментар #4 от "БеГемот":

    Абе друго си е да ти продават миризливи ботуши на ;асвабадител".
  • 24 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Милчо лаков":

    Ще се обединят на един сателит и това е. Няма как да не се чисти сателитна чиния. Не се чистят американски сателити , защото са на Си Банд технология.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Истината

    14 0 Отговор
    именно лоша новина за потребителите - сега услугата ще се развали, а масово клиентите ще се откажат и ще си търсят друга кабеларка - моя съвет към потребителите е да се обърнат към малка квартална кабелна компания, вместо към империалистите - хем по-евтино ще плащате, хем по-хубаво качество ще имате, хем няма да пълните гушата на този, който изобщо не заслужава. Като Ви кажат 100 мегабита - ще достигнете реални 100, а не 80-90 като А1, виваком и т.н..

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "мхааа":

    Йетел, само с 9,4%
  • 29 Гуро

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "мхааа":

    А йетел вдига със 10 %, получих съобщение, всички са кожодери и ние трябва да ги натирим тези гадове
  • 30 Територия

    11 0 Отговор
    За целта по света антимонополните закони се спазват, гонят се и картелните споразумения, а тук няма ни държава, ни народ, а НС е шкембеджийница със затихващи функции.
  • 31 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Ами те малките кабеларки се опитаха да направят нещо, ама ДАНС преди две три години, ги разпундиха, и сега са се снишили до минимум.
  • 32 Ползвам интернет от Булсатком

    3 3 Отговор
    110 лева на година. И така е от десетина години.
  • 33 Кольо

    3 2 Отговор
    Малки квартални доставчици вече няма.
    Преди няколко години Виваком купиха Нет1 и останахме без телевизия. Сега явно ще остана без интернет. Булсата имат интернет за 13 лв, а на вивакомпочва от 17-20лв. И всичко това е заради перачите на пари - спасрусевци и компания. Булсатком имаха даже и мобилен интернет за 11 лв.на месец, с покритие в по-големите градове. Май наистина в някоя чужда сим-карта с интернет е спасението, в роуминг пак ще е по-евтино от наште кожодери.

    Коментиран от #34

  • 34 келеш безделник

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Кольо":

    Има БГЛан в София, стабилна оптика, нет и тв евтинджос и без договори. Какво искаш повече?

    Коментиран от #43

  • 35 Галя от ПосолствоТО

    11 1 Отговор
    Плащайте , овце, да има за Бай Спас, той е наш човек. Ще има и за Кирето

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Спас русев

    6 1 Отговор
    Киро, благодаря за фрешчето
  • 38 Жаба Яга

    1 0 Отговор
    Живот си живеете в БеГеТо
  • 39 555

    0 0 Отговор
    Кирето пийна ли кафенце с бате Спас ?
  • 40 555-1

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Галя от ПосолствоТО":

    Глада е голям , дете от майка си взимат :)
  • 41 Николай Куленски

    1 0 Отговор
    А КЗП какво прави, бърка си в носа и там другите институции и те с какво защитават нас потребителя!?!? Тея си правят каквото си искат, а нашите смотаняци си затварят очите щото сигурно са подплатени с нещо.
  • 42 Танковете да дойдат !

    0 0 Отговор
    Мафията пуска пипала навсякъде !
  • 43 Тошо

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "келеш безделник":

    Да, ама е доста по-скъпо от БГЛан. Интернета им е от 18 до 25 лв., а на Булсатком почва от 13 лв. А и не покриват цяла София.
  • 44 Слав

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "адекватен българин":

    Много говорите че бе гледате телевизия после се оказва обратното
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове