Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 07:19 1 337 18

Фалшива новина: Възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка" ще бъде последната отсечена българска монета

  • български монети-
  • фалшива новина

Публикация в социалната мрежа твърди, че повече никога няма да имаме сечени български монети

Фалшива новина: Възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка" ще бъде последната отсечена българска монета - 1

В споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка", която наскоро бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Това разследва БНР. Посочва се, че след това монети с номинали в български лев няма да се секат никога повече.

"Ако правителството остане до края на годината е твърдо решено да прекрати съществуването на българския лев и монети с номинали в български лев няма да се секат повече никога", се казва в публикацията, в която не се споменава изрично стремежа на страната ни към членство в еврозоната.

Български монети ще бъдат сечени, докато страната ни използва лева, и ще спрат да бъдат сечени, след като приемем еврото.

Както обясниха за БНР от пресцентъра на Българската народна банка, БНБ ще продължи да възлага отсичането и ще пуска в обращение български разменни и възпоменателни монети с номинална стойност в лева или стотинки до въвеждане на еврото като законно платежно средство в Република България.

След приемане на еврото за официална парична единица в страната българските монети и банкноти ще престанат да бъдат законно платежно средство и ще бъдат изтеглени от наличнопаричното обращение, като БНБ ще започне да възлага отсичането и ще пуска в обращение евромонети с българска национална страна, допълват от БНБ. Кога ще се случи това, обаче, все още не е окончателно решено.

Кога България ще спре да използва лева?

България ще спре да използва лева, когато се присъедини към еврозоната и започне да използва единната европейска валута евро. Твърдението, че българският лев ще спре да съществува след края на годината, е обвързано с датата, на която България се стреми да приеме еврото - 1 януари 2025 г.

Тя е записана като официална целева дата в Националния план за въвеждане на еврото, актуализиран с Решение на Министерския съвет № 797 от 13.11.2023 г, поясняват за БНР от Министерството на финансите. Влизането на страната ни в еврозоната е дългогодишен приоритет, следван от всички български правителства, управлявали през последните 20 години, и настоящото правителство работи усилено за изпълнението на тази цел, подчертават още от Министерството.

Всички държави членки на ЕС по принцип са задължени да въведат еврото, след като изпълнят критериите за това. Т.е. ангажиментът за бъдещото ни влизане в еврозоната на практика е поет с присъединяването ни към ЕС и е въпрос на време, както и на това България да отговоря на всички изисквания за единната валута.

Решение за влизане на страната ни в еврозоната трябва да бъде взето от Съвета на ЕС и такова все още няма. България засега не отговаря на всички критерии присъединяване към единната европейска валута. По-точно страната ни не отговаря на изискването за нивото на инфлация. Според критериите средният темп на инфлация трябва да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта средния темп на инфлация в трите държави членки с най-добри резултати в областта на ценовата стабилност.

Заключение

Ангажиментът за влизането ни в еврозоната е поет с присъединяването ни към ЕС. След приемане на еврото за официална парична единица в страната българските монети ще спрат да се секат и ще бъдат изтеглени от обращение. Тогава БНБ ще започне да възлага отсичането и ще пуска в обращение евромонети с българска национална страна. Като целева дата за влизане в еврозоната е посочен 1 януари 2025 г., но не е ясно дали това ще се случи тогава или по-късно.

Причината е, че страната ни засега не отговаря на всички критерии и решение за присъединяването ни към еврозоната все още няма. Твърдението, че монетата "Света Богордица - Златна ябълка" ще бъде една от последните български монети, е ПОДВЕЖДАЩО, тъй като все още няма ясна дата за приемането ни еврозоната и прекратяване на сеченето на български монети.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хаберих

    10 3 Отговор
    Политиците отиват при народа само при голяма нужда!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нумизмат

    6 4 Отговор
    Ето част от националните страни на Евро монетите.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шопо

    13 7 Отговор
    Не ви щем еврото, не ви щем шенгена
    Референдум за еврото
    Референдум за ЕС
    Референдум за НАТО

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хан Ауспух

    4 11 Отговор

    До коментар #9 от "Шопо":

    Твърдо сме с и в НАТО и ЕС, ако не ти удисва ходи в раша или северна кУрея !

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Митакът

    3 1 Отговор
    Прочетох старията и разбрах, че новината си е истинска. Монети български лев няма да има. Това е.
  • 14 АЙДЕ ВЕ

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хан Ауспух":

    Я ДА ВЗЕМЕМ ДА НАПРАВИМ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСИТЕ,ДА НЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ХОДИШ ПО САЩ,ААА?
  • 15 Генерал Гъби Гъбев

    2 1 Отговор
    заслужен край на една нация от гъбари и предатели. Получила свободата си даром, затова и не се научи да я цени
  • 16 Да вече има

    0 0 Отговор
    И друг проект за златна монета от една страна епъл компютъра Хана ювиги по долу на снимката.
  • 17 Да вече има

    0 1 Отговор
    И друг проект за златна монета от една страна епъл компютъра Хана ювиги по долу на снимката.
    От другата Пророка Ностордамус.

    Коментиран от #18

  • 18 Та Паци

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Да вече има":

    доста тъпо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове