Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 13:48 1 267 25

Фермери гасиха запалена слама с мляко в центъра на София

  • теле-
  • фермери-
  • слама-
  • пожар-
  • мляко-
  • оставка-
  • земеделски министър

В протеста се "включи" и телето Киро, което е едва на 7 дена

Фермери гасиха запалена слама с мляко в центъра на София - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на над 20 земеделски организации се събраха пред Министерство на земеделието и храните, искайки оставката на министър Кирил Вътев. Протестът е в отговор на сериозните предизвикателства в селското стопанство през последните месеци, уточни БТА.

"Приехме назначаването на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе навътре в проблематиката и ще започне разрешаването на проблемите", каза Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

По думите му тези очаквания не са били удовлетворени.

"Министър Вътев не може да се справи с управлението на целия земеделски сектор. Той лъже, защото ние поискахме украинската помощ още преди нова година, когато протестирахме тук и една от главните точки беше да се защити бюджета, който ни е разпоредено от Европейската комисия и е даден картбланш. Той не е внесъл доклад в Министерството на финансите, не е защитил интересите му. Има голяма част от субсидиите, които все още не са изплатени. Ще провеждаме масови протести в страната, ще затваряме пътища. И ние започва като френските фермери. Ние, за разлика от колегите, се съобразяваме с членската маса. Каквото решат хората".

Върбанов се върна към встъпването на министър Вътев в длъжност, когато ръководителят на ведомството е поискал в тридневен срок да му бъдат представени вижданията на сектора относно административните тежести, които смущават работата. Всички организации са представили своите виждания, но досега нищо не е направено. Според Върбанов, вместо да бъде облекчена, тази тежест се увеличава.

"Когато се прави политика в даден сектор, тази политика се прави от политиците в съответните институции", подчерта председателят на АЗПБ, допълвайки, че политиката не трябва да се решава от неправителствени организации.

По думите му днес проблемът на земеделските производители не са дадени законодателни промени, а безпаричието, натискът на украинските стоки и пълното неразбиране на проблемите на сектора от управляващите.

"Искаме дългосрочна политика, искаме да знаем какво ще има в утрешния ден, в следващата година, в следващите 5 години", заяви Върбанов.

В протеста се "включи" и телето Киро, което е едва на 7 дена. Земеделците запалиха слама пред министерството и я изгасиха с мляко.

На протеста има плакати с надписи като "Искам да има хуманно отношение и към фермерите", "Не на опитите за разделяне на земеделците", "Лъжите раждат недоверие" и други.

Протестиращите бяха поканени от министъра на разговор, но отказаха да се отзоват.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    17 6 Отговор
    Тая свиня в анцуг и маратонки не ми се вярва да е животновъд.

    Коментиран от #17

  • 2 Сила

    18 6 Отговор
    Тоя дето води Киро...... Леле майко, тоя дирник не е от ХЛЕБ и МЛЕКО...... от субсидии ще да е....?!?
  • 3 Аз празнувам 3ти Март

    10 10 Отговор
    Запалената слама трябва да се хвърли в министерския съвет, а не да се гаси. Така нищо няма да стане. Отново.

    Коментиран от #6

  • 4 Хаха

    15 4 Отговор
    Фермери от Факултето виждам само по снимките!
  • 5 Тоя

    11 5 Отговор
    тлъстия с телето да почисти и да си бият камшика наглите !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    6 9 Отговор
    Така се отстояват правата.

    Коментиран от #12

  • 8 Кое беше?

    17 4 Отговор
    С Бентлитата ли докараха сламата или с Майбасите?
  • 9 Казуар

    12 1 Отговор
    Преди години гръцките фермери затваряха границата с България искаха пари от държавата която беше задлъжняла с 300 милиардда евра.
  • 10 най-много ми

    15 5 Отговор
    Хареса ми плаката:"Аз съм говедото Кирил, което се чуди защо управляващите се държат, като говеда".
  • 11 Дякон Унуфрий Араллампиев

    7 4 Отговор
    То това теле по умно от адаша си И не взема бело
  • 12 ТИ ЛИ СИ, ...

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    ...КИРО🐄....,?! от ФИГ.1
  • 13 AАко не им стигне млякото

    5 3 Отговор
    на тея спекуланти, да дойдат да ме издоят мене
  • 14 1010

    5 7 Отговор
    Това бяха хулигани и вандали ,подпалиха огън на центъра на София,и пуснаха по улиците телета,полицията пак я нямаше
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сандо

    6 5 Отговор
    На земеделците не министъра им е големия проблем,а членството ни в ЕС и подписания договор за присъединяване.Когато обаче го разберат,земеделието в България ще е приключило.
  • 17 Диригент

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Е къв да е ?цигулар ли ?
  • 18 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    6 6 Отговор
    На жителите на село София им личи по коментарите, че са на соево мляко. Най обичат да го пият от члена на някой близкоизточен мигрант.
  • 19 Гнида

    6 3 Отговор
    Докато зърнарите се оядоха и ревът за още , тия изостанаха ! Сега и те ривът . Ами да се откажат и да отидат да работят за 1200 лева ! Повечето българи сме така и не ривем !
  • 20 АРЕС

    5 3 Отговор
    Не слама,а свърталището на ОПГ-то Парламент,то трябва да се запали.
  • 21 Зрънчото с Майбаха

    9 3 Отговор
    Ай давайте ги тиа пари че сам капарирал да купя хотел в Палма де Майорка
  • 22 Мдаа

    7 3 Отговор
    пак става на въпрос за повече държавни пари.
  • 23 Нико

    4 1 Отговор
    На фермерите колко и пари да им дават все ще искат още и още. Искат милионери да стават без да работят.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 КАто гледам колко злъч се

    5 2 Отговор
    излива срещу земеделците все едно, че всеки е зърнар с Майбах.
    А акто отидете в магазина и не намерите никакъв български зарзават се оплаквате.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове