Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 21:20 7 660 40

Боряна Димитрова: Когато и да тръгне проектът "3-ти март", ще бъде с фалстарт и с малшанс

  • боряна димитрова-
  • проект 3 март-
  • фалстарт

"Ако по някакви причини не се готвят след тази ротация да бъде прекратена дейността на тази коалиция, би следвало да има споразумение. ... Не бих се учудила, ако в рамките на договореностите, които ще се обсъждат, бъде поставен и въпросът за евентуално споразумение. Би било белег за несигурност, ако няма споразумение. Това би означавало една широко отворена врата за липса на последваща ротация", коментира социологът 

Боряна Димитрова: Когато и да тръгне проектът "3-ти март", ще бъде с фалстарт и с малшанс - 1
Снимка: БГНЕС

Ако оприличим т.нар. сглобка с акционерно дружество, в което всеки е влязъл с определени акции, в момента, когато ще се раздават дивиденти - на 6-и март (когато ще е ротацията - б.р.), всеки иска да усили своите позиции. Това каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" и добави:

"Очевидно и двете страни в сглобката - и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС - имат своите претенции за поста на външния министър".

По думите ѝ процесите преди ротацията са комбина от несигурности, която може да доведе до различни лавинообразни ефекти:

"Първата степен на несигурност е на личностно равнище - кой какъв министерски пост ще запази, какви нови лица могат да влязат в правителството, сега на масата се постави и въпросът за външният министър. Следващото ниво на несигурност е по отношение на редица ключови политици. Имаме вече едно преместване на Десислава Атанасова в Конституционния съд, а следват и редица назначения в регулаторните органи, председател на Народното събрание, представители в Европарламента. Това поражда следващо ниво на несигурност, където виждаме, че от слухове и догадки се заформят минискандали. На трето място е напрежението между партньорите в т.нар. сглобка".
Боряна Димитрова изказа мнение, че би следвало вече да има споразумение между формациите в т.нар. сглобка:

"Ако по някакви причини не се готвят след тази ротация да бъде прекратена дейността на тази коалиция, би следвало да има споразумение. ... Не бих се учудила, ако в рамките на договореностите, които ще се обсъждат, бъде поставен и въпросът за евентуално споразумение. Би било белег за несигурност, ако няма споразумение. Това би означавало една широко отворена врата за липса на последваща ротация".

"Алфа Рисърч" има изследване, направено за определена политическа партия, потвърди Димитрова и допусна, че "апокрифният" начин на разпространението му е продиктуван от вътрешнопартийни интриги и битка за влияние:

"Това проучване тестваше нагласи, политики, които хората биха искали да бъдат следвани от българските евродепутати в следващия Европейски парламент. Къде има допирни точки между ПП и ДБ, по кои въпроси се различават. И вместо тази съдържателна част, то беше сведено до някаква вътрешна интрига кой колко депутата би имал, коя политическа сила има по-голямо вътрешно влияние. Нещо, което не смятам, че е на дневен ред в момента. Има много време до европейските избори на 9 юни. ... Намирам това контролирано изпускане на информация за нередно и за част от интригантството в политическия живот, а не мисленето с помощта на данни".
В предаването "Нещо повече" социоложката коментира и т.нар. война между председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев:

"Този конфликт много се различава от цялостния стил на поведението на политиците на ДПС през всичките им години на политическата сцена. Те винаги са били по-обрани, търсещи компромиси и пътеки. Стилът на поведение на Пеевски е много противоречащ и на избирателите на ДПС. ... Търсят се позитиви и изместване на фокуса към изпълнителната власт, към по-сериозни позиции по отношение на партийните и на вътрешнополитическите отношения".

Според Боряна Димитрова, когато и да тръгне проектът "3-ти март", свързващ се с Румен Радев, ще бъде с фалстарт и с малшанс:

"Ако един национален празник, имащ същина да обединява, ти го вземеш като име за една от политическите сили, това означава противоречие в самото нещо. Прилича на наименование от типа "Единна Русия". Така се изявява месианска претенция, че този проект няма да е един от многото политически проекти в една демократична страна, а нещо като метапроект над всички останали, което означава, че въобще не се вписва в разбирането на партиите в демократичното политическо пространство, а е с претенциите на партиите на властта, каквито сме виждали. ... Фалстартът в този проект е, че той не може да обясни основанията, поради които приема това име".

По думите ѝ малшансът на проекта "3-ти март" е, че на хоризонта не се задават национални избори


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    72 4 Отговор
    Нещо сме нервни, а? Що така бе, Бобсън?
  • 2 Джоко

    77 11 Отговор
    Това е недомислен коментар. Сметка без кръчмар. Ние, гласоподавателите, обичаме да наказваме своеволията на самозабравилите се! Но тази дамочка е платена или на субсидии...
  • 3 ОФФ

    72 11 Отговор
    Така ли казаха да кажеш, платена подлогоооо?!??!!?
  • 4 Конспиратор

    31 16 Отговор
    Проекта 3март има шанс , ако пред урните се явят само 5% от имащите право на глас,а ако се явят 95% , тогава и други проекти нямат никакъв шанс. Затова проектите се надяват на гъбарите при избори.
  • 5 Мими

    50 5 Отговор
    Е й? На теб какво ти пука кое и как ще тръгне , или хайде да лаем за да е шумно и да пречим на другите с шумъ?!!!!!! Аман от пом…и!!!!!!
  • 6 Анализатор

    48 9 Отговор
    Това каза Боряна пъпката.
  • 7 пешо

    46 7 Отговор
    голем боклук
  • 8 Аспарух

    52 6 Отговор
    Нормална реакция и изказване !? Хранилка 30 години-то се знае от кой !!! Г-жа Димитрова така и ще си остарее , дори и да спре да се занимава с политика и със статистика !!! Везните клонят веднага първосигнално-че не обича президента , дори и да стане лидер на партия !!! Но не знае , че обрати винаги има в политиката!? Щото досега коментира герб-толкова процента , дпс-също , бсп-също , и т.н. Ама народа иска промяна , па макар и от партия на президента или някоя друга !? Може ли да говориш пред медиите , каквото ти ,,наредят" !!! Питам-каква полза има народа от ,,фалшиви" статистики !!! А кажи -вярно ли е!? Ако кажеш-не , не е вярно-значи лъжа на квадрат !!! Слугинаж !!!
  • 9 Реалист

    14 33 Отговор
    Не се лъжете на тримореца който се прави на русофил.
  • 10 Бай Румен

    34 10 Отговор
    Щом казваш, мастиьо! :))
  • 11 бре бре

    37 7 Отговор
    бягай миризлива трътка-дърта..Бягай да си мий ....
  • 12 Ердо Великолепни....

    4 36 Отговор
    На 3ти март празнувате на моя земя, не го забравяйте, копейките да не посетите Диарбекир.

    Коментиран от #15

  • 13 оня с коня

    11 36 Отговор
    Русофилите казаха че от Америка сме получили Единствено ЧЕРТЕЖ на самолети.Е тва с "3-ти Март" е същото- Чертеж!Нещо повече - дори и не е Чертеж, а ПРОЕКТ за чертеж...Е кво да говорим?

    Коментиран от #16

  • 14 Копейка

    12 30 Отговор
    На нас ни казаха да викаме за Мунчо!

    Коментиран от #18

  • 15 На 3 март на Шипка

    13 33 Отговор

    До коментар #12 от "Ердо Великолепни....":

    ще ходят само варненските цигани.
  • 16 ХАРОН

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    И един кораб с мухлясала царевица по ГМО стандарт.
  • 17 ДЕЙНОСТТА НА ФИРМАТА „ТРЕТИ МАРТ”...

    9 26 Отговор
    ЩЕ ТРЪГНЕ НА ...ВТОРИ ФЕВРУАРИ......
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Роджо

    22 1 Отговор
    Що така, бе, Миме?
  • 20 На 3ти март....

    13 35 Отговор
    Всички безродници копейки и русофили-българофоби отидете и на Бузлуджа и ако чинията запали литнете до Москва и не се връщайте.
  • 21 Поредния

    22 11 Отговор
    Името е важно донякъде , но по-важното е , че в тая нова партия не виждам нови неопетнени лица а все стари труженички от разтурени бардаци. Не виждам и хора с лична харизма и дар слово да убеждават. Пореден президент бърка личния си рейтинг с рейтинг на партия.
  • 22 Сатана Z

    30 7 Отговор
    Zмията Боряна стиснала тънките си джуки,съска и хвърля отрова.
    Нищо няма да е както преди.Колесникът ще е за малцина

    Коментиран от #30

  • 23 ДБил

    25 4 Отговор
    Асенчо ще направи Втори Февруари и няма настигане....
  • 24 И кой е казал че 3ти март е.....

    8 36 Отговор
    Национален празник?, и че някакви руски подлоги ще си правят партия и ще разделят българският народ и ще всяват омраза и разделение, обслужвайки руски интереси в ущърб на българският народ, ако си искат да си правят такава антибългарска партия, да ходят в Русия да си я правят, в Европейска България нямат място.

    Коментиран от #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ти пък ще кажеш

    17 2 Отговор
    Много ти се изка,мислиш ли че хората решили да правят такъв проект са по глупави от теб.
  • 28 Разочарован избирател на Радев

    3 17 Отговор
    Съгласен съм...
    Само един път се подведох да подкрепя тоя...двуличник...зодия ,,Близнак"....
    Ами точно ТОЙ докара Кирчо,Кокорчо и плъха Денков бре....
  • 29 Калин

    15 6 Отговор
    Възраждане, ИТН, 3-ти Март.....вече се вижда краят на евроатлантическата фашистка сглобка, узурпирала властта чрез американското посолство!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Панчо

    15 3 Отговор
    Таз другарка много нервна
  • 32 А така

    9 3 Отговор
    Донякъде е права госпожата, но по друга причина. Не е заради името на един бъдещ проект, а защото още от сега е ясно, че ще се опитат да го яхнат хора, които се навъртаха около Радев, и се опитаха да греят с отразената му светлина, но иначе са гола вода. Лечева опропасти идеята. Точно тя няма нито дар слово, нито може да убеди хората, че е чистоплътен човек като морал, че и като физика. Все пак трябва да знаеш кога да спреш, ако си що годе с малко свян. Вдовицата на един м... от да се прави на света вода ненапита и да върти опашка в кръговете около президента...няма как да я приемат честните хора, решени да изгонят от власт днешните предатели
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мда

    13 1 Отговор
    Герб/дпс фейк "алфа" рисърча даде очаквано за управляващите мнение. Прилича на платено, както и да е. Очакваме другите "независими" агенции да се изтропат...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Диамантената ръка

    1 5 Отговор
    Ще има успех, регистрирано е даже като еротична шоупрограма...
  • 38 Възможен

    2 0 Отговор
    Голям слугинаж, голяма подлога.
  • 39 Безпартиен

    1 0 Отговор
    БОРЯНКЕ; РАДЕВ е УМЕН за разли ка от теб! А ти иди да си доучиш, че с тоя КОЛЕЖ, който си завършила, номерът не става! Евалла на КЕВО, ще го търсите!
  • 40 Ежко

    2 0 Отговор
    Смятам,че Радев ще изненада някои политици-плужеци много неприятно.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол