Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 21:43 1 182 6

МЗХ разработва седем законопроекта в подкрепа на земеделския бранш

  • мзх-
  • законопроекти

Пет от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. По част от тях МЗХ вече работи с браншовите организации на съответните производители, каза Николай Денков

МЗХ разработва седем законопроекта в подкрепа на земеделския бранш - 1

Министерство на земеделието и храните разработва седем законопроекта в подкрепа на земеделския бранш. На изнесено заседание на Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание, което се проведе в
МЗХ, по инициатива на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, днес бяха обсъдени важни законодателни промени, които браншовите организации от сектора очакват да се случат в най-скоро време.

По-рано днес на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков съобщи, че земеделците имат пълната подкрепа на правителството.

Той подчерта, че законопроектите са в напреднал стадий на подготовка. „Пет от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. По част от тях МЗХ вече работи с браншовите организации на съответните производители. Тази част от работата продължава с приоритет, за да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласувани на Министерски съвет и внесени в Народното събрание максимално бързо“, обясни премиерът.

На заседанието днес в МЗХ министърът посочи, че екипът на Министерството работи по тези инициативи още от месец юни 2023 г.

„Браншът е усетил нуждата от това законодателство и сме убедени, че то е много важно и ще разчитаме на подкрепа от страна на народните представители и бранша“, заяви министърът.

Той представи законодателните промени в Закона за аграрната камара, който включва раздел за браншовите организации.

„Като част от него разработваме и Закон за браншовите организации и е създадена работна група. Първите текстове, които ще се предложат за обсъждане, трябва да са готови до края на месец март“, посочи министър Вътев.

Вторият законопроект е на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Министър Вътев уточни, че по него вече са изготвени детайлни текстове, които са предоставени и на народните представители за обсъждане.

„Всички желания, които бяха споменати приоритетно за ползването на животновъден обект, който е най-близо до пасището, да кандидатства за това пасище, са включени в измененията. По този начин местни земеделски стопани, които са от дадена община, ще са с приоритет да получават земи от Общинския и Държавния поземлен фонд, и чак след това да ще се обявяват на свободен търг“, разясни министърът.

Той запозна народните представители и със готвените промени в Закона за храните. Министър Вътев каза още, че това е законопроект, който вече е представен за съгласуване и урежда промени, които се налагат по европейски
регламент.

Четвъртият законопроект е на Закона за подпомагане на земеделските производители, по който вече е изготвен проект за обществено обсъждане. Следващият закон е за виното и спиртните напитки. Там промените целят подобряване на правната регулация по отношение на осъществявания контрол за двата сектора, намаляване на административната тежест и регистрационния режим. Документът е публикуван за обществено обсъждане със срок до 15 февруари.

Министър Вътев обясни, че по Закона за изменение и допълнение за арендата в земеделието предстои разработване на законопроект. Това ще бъде ключоваточка на предстоящото трето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения, който ще се състои утре.

„По Закона за кооперациите предвиждаме да направим Закон за кооперативите, той се работи от австрийски експерт, който е един от най-добрите и очакваме да ни предложи изменение, което ще е по-леко, отколкото да направим нов. Ще бъде изготвен Закон за изменение и допълнение на Закона за кооперациите, където ще бъдат регламентирани кооперативите“, изтъкна министър Вътев.

Последният закон, който е сред най-важните, е Законът за правила на доставка по агрохранителната верига. „Това е чисто нов закон, такъв не е имало, мина обсъждането със земеделските организации, има много бележки
по него, текстът е преработен. Предстой в началото на следващата седмица да бъде предложен отново за обсъждане“, съобщи още министърът.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    7 1 Отговор
    Е как бе досега ни един законопроект не написахте, ама сега цели седем ста приготвили . Малиий ама то като тезисите на БКП! Хумор сатира и забава , управляваща клоунада в целия ЕС! ХАХАХА
  • 2 Преминаващ

    6 1 Отговор
    лъжи на Кг
  • 3 "Да не

    5 1 Отговор
    разберат в Брюксел , че ще ни спрат парите " и тя там , Боковата земеделска крадлива министърКА , както всички около него !
  • 4 Слабо ме интересува

    5 0 Отговор
    Я им пратете МВР да ги помоли учтиво да не затварят пътищата незаконно
  • 5 унищожителите на България

    4 0 Отговор
    всичко е в бурени и тръни само едни партийни зърнари цъфтят

    Коментиран от #6

  • 6 ХАХАХА

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "унищожителите на България":

    Ама ядеш банани целогодишно нали ,а те са основен плод български ! ХАХАХА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове