Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 21:41 2 312 25

Шпионски игри: Ето как чуждо разузнаване вербува своите агенти

  • гдбоп-
  • данс-
  • шпионин-
  • русия-
  • руска заплаха

Технологиите, които не спират да се развиват, улесняват този процес

Шпионски игри: Ето как чуждо разузнаване вербува своите агенти - 1
Снимка: Shutterstock

Разследващите изясняват всички контакти на задържания по обвинение в шпионаж антимафиот. Изяснява се как е получавал чувствителната информация, до която не би трябвало да има достъп, разказва БНТ.

На този етап единственото, което се съобщава за получателите на чувствителната информация е, че са представители на руските разузнавателни служби. Сред предоставените материали са и конкретни документи, но какво касаят те - на този етап това е въпрос, който не е получил отговор.

Друг такъв въпрос е дали и какво е преподавал задържаният в Академията на МВР. Според публикации в социалните мрежи, той е преподавал защита на класифицирана информация, но от пресцентъра на министерството ни отказаха информация с мотива, че се води досъдебно производство.

Обвиняемият е работил в интересна за службите сфера - Международно сътрудничество, но пък в този сектор не е имал достъп до секретна информация. Как обаче служител в институция се вербува за шпионин за чужда държава - според експертите, това е изключително дълга процедура.

Той има достъп до ценна информация. Работи в служба за сигурност или институция, която има достъп до важни документи и контакти. Хора с такъв профил най-често привличат вниманието на чуждите разузнавателни служби, които започват да търсят начини да ги привлекат като агенти директно или чрез посредник.

Иван Пенков - бивш зам.-директор на Военното разузнаване: "Тази дейност се провежда от разузнавачи, които са акредитирани на дипломатическа работа в нашата страна в случая под прикритие на дипломати, други прикрития. Те се занимават с издирване на интересни за разузнаването лица."

Чавдар Петров - бивш зам.-директор на Националната служба за сигурност и председател на НА "Сигурност": "В България кои професии са интересни - интересни са енергетиката да речем, службите за сигурност на България, особено сега в момента с военен конфликт между Украйна и Русия, естествено, че от военно министерство."

А когато потенциалният шпионин е набелязан, следва дълга процедура по проучване, която може да отнеме и години.

Иван Пенков - бивш зам.-директор на Военното разузнаване: "Това проучване има за цел да установи всичките качества като се започне от проявления в службата, да се стигне до коефициента му на интелигентност, както и до каква информация има достъп."

Чавдар Петров - бивш зам.-директор на Националната служба за сигурност и председател на НА "Сигурност": "Той трябва да е носител на класифицирана информация, която информация интересува съответната разузнавателна служба. Освен това тази информация трябва да доведе до щети за българската държава и чак тогава можем да говорим за шпионаж."

За да се съгласи да изнася чувствителна информация в полза на чужда държава, шпионинът е добре мотивиран. В някои случаи мотивацията идва от чувства - на обич и преклонение към някоя държава.

Чавдар Петров - бивш зам.-директор на Националната служба за сигурност и председател на НА "Сигурност": "Човек, който не е съгласен с идеологията на страната, в която живее, в случая България, може по собствена инициатива да се предложи на съответните разузнавателни служби на друга държава и това се е случвало. Вторият метод, който се използва най-много това е финансовия метод срещу заплащане."

Иван Пенков - бивш зам.-директор на Военното разузнаване: "Много често се използват лични проблеми при тези хора. например сложни отношения в службата, касаещи кариерното му развитие, недоволство от хода на работата в службата и неговата позиция."

Според експертите, слабото място в дейността на разузнавателните служби остава това как да изключат личните контакти между разузнавача и агента, но все пак да получат информацията. Технологиите, които не спират да се развиват, улесняват този процес.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    15 5 Отговор
    Сега всички по синджирчето без ранна пенсия и 20 заплати. Да станат охранители на
    складове, защото за друго не стават.
  • 2 ТаУмВзе

    21 8 Отговор
    Руски шпиони Якооо, но краварски шпиони нема грам, щото колонията е на ръчно управление от Козяк. Не ми е ясно, кво има за шпиониране де. Пускат си телевистан и се гътват от смех!
  • 3 Бендида

    18 0 Отговор
    Нашите са лесни и за изтока, и за запада. Още помня онзи пародиен екземпляр, които се беше снимал гол пред огледало. Вероятно чрез компромати за без пари работят.
  • 4 Гориил

    7 6 Отговор
    Няма по-почтен статус от руски шпионин.

    Коментиран от #7

  • 5 Иоб

    9 6 Отговор
    Много патреоти не осъзнават, че са предатели и продажници, които са с ниско IQ. Проблем на службите. Пенсиите червени трябва в пенсия

    Коментиран от #8

  • 6 Сатана Z

    5 2 Отговор
    Що ли си мисля,че и двамата експерти са минали през школите на ГРУ, КГБ,за да се разпознават по профила.
  • 7 Русофил

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Почтено гръмна яко в Ижевск. Някоя Топол май. От МКС питали какъв е този пожар.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Глупак

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Иоб":

    За ниско IQ има лек,на за вродена глупост още ме се е намерила.Панимаеш,тавариш?
  • 9 Гориил

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    В Ижевск не е имало експлозия. Експлозията е избухнала на полигона за ракетен завод "Воткинск". Там се тестват най-новите бойни глави.

    Коментиран от #12

  • 10 Боклук

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    „Свръхмощната експлозия“ край Ижевск, вървяща по каналите, всъщност е изгаряне на ракетно гориво на местен полигон.

    Бандеровци, починете си, победа няма да има
  • 11 Какво сега

    11 3 Отговор
    Всеки ден ще ни заливате с подобни бози, че да повярват на активното ви мероприятие. Истината е, че глупаците ви вярват и без да се напъвате, а останалите няма да ви повярват, колкото и да се напъвате.
  • 12 Русофил

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Тъкмо се бях притеснил да не тръгне някой светещ облак.

    Коментиран от #14

  • 13 абе

    11 6 Отговор
    нали изгонихте над 70 руски шпиони барабар с готвача и градинаря, кой да го вербува тоя?!? и каква информация да им дава, за това, че нямаме армия?!? Че то и кьоравия го вижда! Или за енергетиката ни?!? Че тя цялата е руска, имат всичко, барабар с чертежите!
  • 14 Гориил

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Тестовите площадки са местата, където експлозиите са добре дошли.

    Коментиран от #24

  • 15 Сигурност

    9 2 Отговор
    Тук няма агенти. Директно ни управляват от ПосолствоТо.
  • 16 Гай Турий

    11 1 Отговор
    Престанете да баламосвате българите с глупостите на интригантите мафиоти. Докато вдигат тая мъгла с измислени случки, мутрите и новоизлюпените шарлатани грабят милиарди лева от българите с мръсни схеми. Сарафкското бюро, ДАНС и стопанска полиция не работят. Даже не могат да си заработят заплатите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 незнайко

    8 1 Отговор
    Защо само за РУСКО влияние се говори ? Какво е влиянието на САЩ НИКОЖЙ НЕ СМЕЕ ДА ГОВОРИ !!! Ключа за бараката е ИВЪН НЕЯ !!!
  • 21 Атанасова,

    1 0 Отговор
    поне да беше преписала нещо от "Аквариум" на Суворов, а то твойто въздух без налягане.
  • 22 Млечин

    2 0 Отговор
    Хора,които разбират от тази материя,казват ,че руското разузнаване има около 12000 резиденти в света.Сметни по 50-60 души мрежа,колко общо са руските осведомители.Резидентите са по политическа,икономическа и военна линия и всичко работи дълбоко засекретено.Този,нашият е шпионин,колкото вуйна ми Райна....Какъв разузнавач е,щом няколко месеца не е установил,че го работят(следят)!?
  • 23 Лаокоон

    0 0 Отговор
    Просто нямат мозък.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове