Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 12:31 3 836 33

Кирил Радев за случая с "Нотариуса": Ударът по държавността е жесток, става дума за правосъдната система

  • нотариуса-
  • съдебна система

Убийството на Мартин Божанов е разчистване на сметки. А причината е несвършена работа и пари, смята бившият директор на НСБОП

Кирил Радев за случая с "Нотариуса": Ударът по държавността е жесток, става дума за правосъдната система - 1

В случая с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса става дума за разчистване на сметки. А причината е несвършена работа и пари.

Това мнение изказа пред БНР ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП.

"За да се стигне до тук, ако върнем нещата назад и след като знаем какво е криминалното минало на този човек, който беше застрелян, бихме могли да кажем, че просто в годините, когато е трябвало някой да работи активно по него – да разкрият това, с което се занимава, да разкрият схемите, довели до този фатален край, може би нямаше да се стигне до тук. Неговата криминална дейност се крие доста далеч в миналото, което означава, че не е останал незабелязан от службите тогава. Големият проблем е, че дори да е имало нещо, достатъчно данни, за да се разследва, да се повдигне обвинение и да се стигне до съд, проблемът се крие в тази верига", коментира той.

Службите могат да работят много ефективно, но те са зависими от прокуратурата и от съда, подчерта ген. Радев в предаването "Неделя 150". И добави:

"Едно перфектно разследване с достатъчни доказателства за съд в последствие може да бъде погубено и от прокуратурата, и в процеса на съдебното производство. Може би точно това е станало".

Божанов се е ползвал с доверие на определени среди, които в неговото съзнание са го правили недосегаем, продължи коментара си той. По думите му той е правил това, което намери за добре. Във всички случаи е бил зависим, подчерта ген. Радев.

Според него обаче една такава схема може да се реализира само при желание от страна на магистрати.

"Ударът по държавността в случая е жесток, става дума за правосъдната система", изтъкна той и добави, че са създадени условия за корупция.

По думите му големият проблем на България и на службите е липсата на ефективна борба срещу корупцията. Според него именно това стои в основата на всички неудачи на държавата:

"Получава се информация от всякъде. Ние сме малка страна, имаме достатъчно силни служби, които получават такава информация. Тази информация се обработва, разследва се, доказват се определени деяния на някого. След това нещата отиват в прокуратурата и съда – и дотам умира всичко. Проблемът е точно това".

Експертът подчерта, че такива хора, като Божанов, си позволяват да правят това, защото самата система не е самопрочистваща се.

Ген. Радев е убеден, че и в момента в службите има достатъчно информация за много хора, но тя не стига до никъде:

"Службите не са пробити. Те работят активно. В много случаи ние сме много много много добри в разследването, в разкриването, включително на такива престъпления".

Той посочи и един парадокс: "Тъй като службите знаят, че определена разработка, свързана с висок обществен интерес, няма да може да бъде реализирана тук, в България, предпочитат да пуснат обекта – същото нещо да се извърши в чужбина, защото се знае, че ще се стигне до съд".

Според него слабата държава предполага точно такъв тип престъпления. По думите му престъпността не се е променила. Имаме отстъпление от постигнатото преди години, смята той и подчерта, че по линия на прането на пари и борбата с интелектуалната собственост и пиратството сме вкарани в черен списък. В този смисъл специалистът смята, че колкото по-бързо бъде въведено еврото у нас, толкова по-добре, защото тогава по-лесно ще се следят финансовите потоци.

Реформата по български на службите означава да махнат "вашите хора" и да сложат "моите хора", коментира ген. Радев. Според него службите трябва да бъдат подсилени с човешки ресурс. Освен това трябва да има мандатност на шефовете на служби, изказа мнението си той и обясни:

"Трябва да имат мандат, защото отстраняването на ръководител на подобна служба е сътресение за цялата служба. Нещата стопират, хората не работят, идват нови началници, не знаеш какъв вятър ще задуха, всичко се заключва в касите, няма никакво развитие месеци наред. Ако всеки, който дойде, започне да ги сменя, просто няма да има никакъв резултат".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ма то никой не знаел

    40 0 Отговор
    че всичко тук е фалшиво, всичко става с връзки и пари на тая територия
  • 3 Кривосъдието ли?

    46 0 Отговор
    Цял народ знае, че в Българие няма правосъдие, а тези чак сега го разбрали.
  • 4 Българка

    40 1 Отговор
    Не става дума само за правосъдната ни система, която както е очеизвадно в България няма. У нас има КРИВОСЪДИЕ, КОЕТО ЛЕГИТИМИРА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НА ВЛАСТОВИ ПОЗИЦИИ. Става дума за ПРЕВЗЕТА ОТ МАФИЯТА ДЪРЖАВА. Определено чадърът над Мартин -нотаруиса има не само прокурорски, полицейски, съдийски, но и политически чадър. Разцветът на престъпната му дейност стартира след 2013 -при управлението на ГЕРБ-ДПС. Определено според мен кръговете на Мартин Божанов и Пепи Еврот от осемте джиджете се пресичат и над тях има не просто общ чадър., а направо е разпъната шатра. И докато Пеевски лидерства и с юмрук налага своите "ценности" няма как да намекваме дори за правосъдие
  • 5 Последния Софиянец

    40 3 Отговор
    Съдът и прокуратурата се видя че са на мафията.Остана ни само Народния съд.В него ни е надеждата.
  • 6 Нотариуса е другото лице

    38 4 Отговор
    На ГЕРБ.
  • 7 Всички

    33 0 Отговор
    знаяли и затворили очи и запушили уши ! И той си "работел" необезпокоявано с нотариуси , прокурори ,съдии и всевъзможни служби !
  • 8 Знам видях

    34 0 Отговор
    Значи МВР, Съд и Прокурори са едно - Мафия, изпълняват поръчки и нищо друго! Мафия!

    Коментиран от #17

  • 9 Само питам

    34 0 Отговор
    "Ударът по държавността е жесток, става дума за правосъдната система"....И на децата вече е ясно, че такова нещо като правосъдна система няма у нас. Правото е на по-силния и по-богатия. Да има ефективно осъден политик? Или богаташ? Или явен предател работещ за друга държава? За един приятел питам, който ако открадне от глад една ябълка на пазара ще лежи в затвора поне 3 години.
  • 10 Г Бар 🍄

    13 0 Отговор
    Гъбария и държавност. Този шегува ли се?
  • 11 Спас

    13 9 Отговор
    Проблемът е че онези от запад изоставиха БГ и българите в ръцете на Кремъл и неговите протежета тук си бяха готови по местата от горе до долу.Даже започнаха бизнес с тях и децата им.И пари дават въпреки че знаят че ги крадат и все по силни стават.Съдебната система я затвориха и никой не може за я пипне с огромни заплати уж да бъде независима.Даже фирма на Орбан държи Евронюз и в Бг канят проруска пропаганда редовно.За фейсбук да не говориме.Та малък и инсуфициентен народец като нашия не може да се спаси.

    Коментиран от #23

  • 12 зрител

    10 0 Отговор
    А по другите градове...? Има ги навсякъде....
  • 13 истина е

    18 0 Отговор
    Ама на съдии и магистрати не им пука за съдбите на хората , а за тях всичко е пари и нищо друго !!!Няма на високо ниво от тях , без два хотела и къща в Гърция !!
  • 14 Име

    17 2 Отговор
    Има ли СДС или ГЕРБ в уравнението - това е положението, най-големите щети получи нашата мила родина - при управлението на СДС и ГЕРБ - сега просто ядем колците - а доматите - те са за износ.

    Много им се ще - да се окичат с лаври и венци - двете провалени завинаги - ОПГ - иска им се, но - няма.

    Разбиха една държава - кандидат бяхме за зимните олимпийски игри - Калгари 1988 - а ние нямахме дори дипломация след това - Кадафи ни прибра сестрите - без последствие.

    Но иначе - на думи - всичко е наред - просто сме твърде напреднали в сравнение с други народи.

    Мани - не могат да си вържат обивките - държава управляват.

    Впрочем СДС и ГЕРБ трябва да ги оставим да се изложат напълно - не е излишно - то е нахално племе.

    Дори и претендират някога си да станат отново - с мнение - аз дори и Жельо Желев се съмнявам да е прогресивен вече.
  • 15 дом

    12 0 Отговор
    Не трябва да оставяме този случай да бъде заметен.
  • 16 Сталин

    17 1 Отговор
    Най големия генератор на престъпност в България е правосъдната система ,в затвора са само кокошкари и сигани ,няма и едно политическо корумпе в затвора защото и престъпника и съдия са от едно и също племе с малките шапки и от една и съща масонска ложа
  • 17 Факт

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Знам видях":

    Здрасти ! Чакай правосъдие,ама в некой друг живот.За това наркоманизирани келеши,без един ден трудов стаж,карат автомобили за хил.левове .Прокурори и съдий с джипове последен модел.
  • 18 Феликс Дж

    16 1 Отговор
    Като чуя израза "държавност" и ми се ходи до 00 - защо? ДЪРЖАВНОСТ е любият термин на Сотир Цацаров е СОТИР е основния страж на тази квази "държавност". Киро явно и той е част от "държавността". Няма човек, който да има поне 1 година оперативен стаж в полиция или милиция и да разсъждава с такива категории като Киро. НЯМА.
  • 19 Контранаступа се оказа

    9 2 Отговор
    Тотален провал и пълно фиаско!
  • 20 Зеления наркоман

    10 5 Отговор
    Е в паника, крие се в мазето на бункера в Киев!
  • 21 ТаУмВзе

    7 3 Отговор
    Територията на краварите и Ердоган няма как да е Държава никога повече. Срив по Всичко и тва е.
  • 22 един

    7 2 Отговор
    Нека си го кажем,цялата държавна машина преди 89-та и след това е в ръцете на комунистите,Радев какво ще говори за държавност за туй-за онуй сякаш пада от Марс и видите ли сега открива всичко!Потъвало било всичко,а кой се опълчи против Борисов,Пеевски и пр.,стоят на топлите места,слушкат и папкат!Излязоха ли на протести по-площадите?ама нямали право на протести,а да получават незаработени заплати имат!
  • 23 Въпросителен

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Спас":

    Понеже стана въпрос , че в бизнес клуба на Божанков , освен прокурори , съдии , политици , и др . ,са идвали и чужди дипломати . Защо никой не посмява да освети тези дипломати . Сигурно щеше да стане много интересно . И , ако бяха руски дипломати , дали нямаше вече да им знаем имената от първите страници на СМО? Да не се окаже , че чадъра над Божанков е купуван с твърда валута .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Е, как незабелязан

    11 1 Отговор
    останал, бе бате, ти за бавноразвиващи ли ни имаш нас? Не се прави на голям разбирач, ние не сме хванати от гората. Как да хванат някой службите, като ядат и пият с него?
    Аман от шамани, кой от кого по-мастит за пред публиката…
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пешо

    12 0 Отговор
    Като жертва на имотната мафия твърдя, че: Лица от следствието и полицаи също работят за имотната мафия. Във всяка схема за имотни измами има полицай, следовател, нотариус, ЧСИ, адвокат, прокурор, съдия. Но, най-виновни са депутатите, които вече 33 години не гласуват ЗАКОН ЗА ИЗМАМА С НЕДВИЖИМ ИМОТ, поради това имотните измами се приравняват с документни измами.... След това "не корумпирани" следователи, полицаи, прокурори и съдии заедно с ЧСИ-та, нотариуси и адвокати дружно и безпроблемно работят за имотната мафия.
  • 28 Софийски

    6 0 Отговор
    Оная съдийка от Луковит разказа фактите.Правосъдие няма.Имал съм допир със системата около този район.В съдебната зала се изказват безнаказано лъжи,представят се фалшиви документи и на никой не се търси отговорност.
  • 29 Де да беше така

    8 0 Отговор
    Г-н Радев живее или с мечтите си , или с неточна информация.Ние отдавна не сме държава, а добре ощавена Колония на едно презиращо и подиграващи ни се Посолство, с амбасада на Козяк.Ние нямаме достойнство, суверинитет,за това нямаме служби, съд, прокуратура.Ние има е безродници и българоубийци, назначени от Посолството да грабят и убиват България.Рова са кирчовци, кокорчовци, тагаревци, асфалтпашовци, дебелакпеевци, гномове, бойкикиевци, сополанпаситовци.Някъде около хиляда безродници ,българомразци и безбожници.
  • 30 както

    6 0 Отговор
    в някогашната песен магистрати и бандити от един същи строй, заедно във труд и в бой! Бандитите щурмуват небесата, магистратите и те крадат....
  • 31 Пешо

    6 1 Отговор
    Колко е удобно убийство за разчистване на сметки, а не запушване на устата.
  • 32 Роза

    2 0 Отговор
    Никой човек не е недосегаем,щом е смъртен и може да бъде убит!Когато правосъдието се прави на умряло,справедливостта идва от другаде!И не ми разправяйте че този Нотариус не е предполагал,че ще го убият!Просто е решил да си поживее нашироко,докато дойде възмездието!
  • 33 Мдааа

    2 0 Отговор
    Отдавана сме разбрали, че правосъдието е за кокошкари не и за мафиоти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове