Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 20:46 1 177 15

Официално: Има споразумение между земеделците и властта

  • земеделци-
  • власт-
  • споразумение

Утре то трябва да бъде подписано в Министерския съвет

Официално: Има споразумение между земеделците и властта - 1
Снимка: БГНЕС

Споразумението между земеделците и властта официално се финализира на фона на първия ден от седмица без земеделски протести, предаде БНТ.

Утре то трябва да бъде подписано в Министерския съвет.

С него обаче не се слага край на протестите. Няколко земеделски организации не са съгласни с договореното и подновяват блокадите утре.

Техните действия обслужват политически цели, казаха днес от Българската аграрна камара.

Преговарящите с властта влязоха в Министерството на земеделието, за да финализират споразумението, което утре трябва да бъде подписано в Министерския съвет.

Стопанствата ще се разделят на три категории в зависимост от площта им и ще получават годишна ставка на декар.

Тези до 3000 декара ще получат по 20 лева, тези между 3 и 6000 декара по 10 лева и тези до 10 000 декара ще получат по 5 лева. Субсидията ще бъде разделена в два транша.

"30 март е заложено като срок, може и малко по-късно с 5-6 седмици, нотификация през Европа и обратно, технически прием на документи на около 20 000 ползватели. Другият е 30 септември, ако има нотификация, защото сега е до 30 юни самата помощ. Таванът на помощта е ясен и е изписан в тройната модулация. Най-много стопанство, каквото и да е, колкото и голямо да е, може да вземе 50 000 - 55 000 лева", заяви Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара.

Остава договорката най-малките стопанства да не доказват загуби за стопанската година, но изискването за средните и големите остава. В споразумението е вписано и изпълнение на законодателни инициативи.

"Има описано, че ще се направят още срещи следващата седмица, закон по закон да се изчисти концепцията на промените за всеки закон и да се изготви второ споразумение, където да има ясна политическа отговорност, че тези закони ще бъдат променени", допълни Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Напрежението в сектора обаче продължава. Националната асоциация на картофопроизводителите обяви, че замразява членството си в Българската аграрна камара.

От Камарата пък отговориха, че отстояват исканията на над 10 хиляди земеделски производители и смятат, че продължаването на протестите е пиар акция, която обслужва политически цели.

"Такова нещо като замразяване - то не е фризер да се замразява и да се отмразява или микровълнова печка. Искам официално решение на Управителния съвет какво правят. Това е. Няма такова. Досега съм разговарял с председателя им. Виждаме политически амбиции и виждаме, че е възседнат от една политическа сила в момента. Ще има атаки отвсякъде, свикнали сме. Да си го кажем направо - хора, които не искат да има закон за браншовите организации, не искат да има ред, правила, сега всячески ще пречат на това нещо. Техните искания са смяна на министъра, те други искания нямат", добави Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара.

"Жалко е да вървим по пътя на политизирането на проблемите, а не по пътя на разрешаването на проблемите, защото точно за това сме 15 години в това положение", каза още Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Вчера 26 браншови организации заявиха, че подновяват протестите и продължават да искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев.

Споразумението те определят като предателство. Затова и във вторник организират трактори и цистерни с мляко на жълтите павета.

И въпреки очакваните подписи под споразумението утре и прибраните машини от пътя преговарящите и асоциациите, които те представляват, остават в протестна готовност да излязат пак, ако някоя от точките не се изпълни.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    16 4 Отговор
    Споразумението е, че държавата ще плати и за всички неизкупени Бентлита 2030-2034
    за зърнарите. Пенции - друг път.

    Коментиран от #4

  • 2 Давам награда от 10 000 лева,

    13 3 Отговор
    който ми донесе 1 килограм БЪЛГАРСКИ домати!
    Вече 30 години ги търся!

    Коментиран от #14, #15

  • 3 Да бе

    8 1 Отговор
    Това не е възможно, след като има БЕЗМИТЕН внос на боклуци от украйна. ЕС гарантира този внос.
  • 4 Така ли?

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ти от бентлито ли пишеш за един цент?

    Коментиран от #6

  • 5 Последния Софиянец

    9 2 Отговор
    Земеделците са роби на Тиквата и Доган.
  • 6 Русофил

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Така ли?":

    Пиша от фронта през Старлинк
  • 7 Иво

    11 0 Отговор
    Ха ,ха ,те нали са техни авери ,мутри ,крадци , заграбиха земите на дедите ни и трупат милиони !! Този цирк между чорбаджиите (така им казваше дядо ми) и мутрите сме го гледали !! С малка разлика ,че поколението на дядо ми са работили на чорбаджиите за да закупят парче земя ,за да прехранват многолюдните си семейства ,а тези заграбиха и хищнически експлоатират имотите ни !!
  • 8 И какво

    12 0 Отговор
    сега ? Властта вдига ръце ! А тези изнудвачи дебелеят и богатея т !
  • 9 Минча Мундрева

    3 0 Отговор
    Земеделците са толкова смачкани в българско, че даже на протест не могат да се задържат при натиска от страховете в тях и м/у тях. Разединението и егоизма ги съсипва всеки ден. Какъв пример ще дадат на децата си? На всички е ясно, че ще станат храна за акулите, но задружно поне можеха да се пробват...
  • 10 хммм

    5 1 Отговор
    За кой път??? От ден до пладне.... утре пак ще излязът с тракторите, защото този земеделски министър е ФАШИСТ!
  • 11 По сто

    6 0 Отговор
    кила "земеделци" , ръцете в джобовете , както и на милиционера , и само дай , дай ,дай знаят ! Живот в лукс на чужд гръб !
  • 12 оня с коня

    0 1 Отговор
    ЗА КАКВО се хвърлиха толкова Пари ЗА КОМАСАЦИЯ на Земята със съответните Закони -нали за да се Окрупнят Масивите за по-лесна и резултатна Обработка?Нямам точни данни,но предполагам че едно 70-80% от Кооперациите стопанисват над 10 хил. дка,което предполага че са се Замогнали финансово и разполагат с Читава техника,Опит и "Резервен фонд" та ако някоя година се окаже неплодородна,Рентите да се изплатят по Договор на Собствениците на Земя,а не да пият студена вода.Всъщност Хората затова и отиват при "ония с Бентлитата" - защото ИМ ИМАТ ДОВЕРИЕ,а не при някакви Новоизлюпени Арендатори- Аджамии.И сега каквооо?Точно Собствениците на Земя ще го отнесат с тия 20лв Надолу,с колкото ще бъдат ощетени и Арендаторите им!
  • 13 Джоко

    0 1 Отговор
    Тия, земеделците, са много тъпи парчета. Хиляди са, а си унищожиха Партията с която можеха да си прокарват интересите. Писаха се демократи, социалисти, патриоти, капиталисти- само не и земеделци!? Браншови организации има, а кооперация и търговски вериги за продукцията нямат. Ще се борят със регионалната политика зърно срещу патрони за Украйна по регулаторен начин!? При положение, че няма това как да се контролира. Много разединени наивници, разбира се, че ще фалират!
  • 14 Пешо Кюстендилцо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Давам награда от 10 000 лева,":

    Тоа па?! Па ела летото че ти наберем от градината бе, грешник! Чисти, български, без тор, без химия, доматки ароматни та дрънкат!
  • 15 Грипена

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Давам награда от 10 000 лева,":

    Аз лятото само български домати консумирам. Пръскам ги само против мана,ако питаш. Изкарвам по 200 кг на година с овча тор. Тоя пък търси по пазарите. Ела ще ти набера,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове