Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 11:22 1 320 35

Отново президентско вето: Този път върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс

  • румен радев-
  • вето-
  • промени-
  • наказателно-процесуален кодекс

"С приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията", посочва Румен Радев

Отново президентско вето: Този път върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс  - 1
Снимка: БГНЕС

Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"С приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията", посочва президентът, цитиран от БНТ.

Според Румен Радев широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията е практически отменена за неопределен период от време с приетите на 1 февруари преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, което е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

В мотивите си държавният глава припомня, че с последните изменения и допълнения в основния закон Висшият съдебен съвет бе реорганизиран чрез разделянето му на два съвета – съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани.

Румен Радев възразява и срещу наложените ограничения на правото на обвиняемите да се запознаят с доказателствата при определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Президентът счита, че този подход не намира опора в Директива 2012/13/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 година относно правото на информация в наказателното производство, която изрично постановява, че нищо от нейните разпоредби не може да се тълкува като отстъпление от процесуални гаранции, установени в правните системи на държавите-членки.

„Преразглеждането на оспорените разпоредби е възможност за Народното събрание прецизно да изпълни първоначалната цел на законопроекта без да допуска погазване на йерархичната система на нормативните актове, на процедурните изисквания на конституционното нормотворчество и на правовия ред, на който се гради обществото ни“, посочва още в мотивите си държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоз тъnaк о руски инфилтрат

    24 23 Отговор
    освен да дърпа ръчната друго знае ли?

    Коментиран от #11, #25

  • 2 Вижте му военното досие на пилот

    19 19 Отговор
    Пълно е с пилотски грешки, при които е застрашавал собственият си живот, живота на други и самолетите.

    Коментиран от #6

  • 3 Вън на рашибоZука от България !

    20 18 Отговор
    Tётя Myтpoфaнoвa, прибирай си го тоя фатмак заедно с всички руски и съветски монументи на окупацията над България.
    Нищо руско-съветско не ни е нужно.
  • 4 Депутатите от ППДБ и ГЕРБ

    17 13 Отговор
    Правят некачествени и лобистки закони.

    Коментиран от #7

  • 5 съвипусник на Румен Радев

    18 16 Отговор
    Така и не разбрах кой, защо и как го командирова в САЩ – уж да бъде "НАШ" – уж Натовски генерал?!
    Като курсант Радев се отличи като подмазвач и натегач. Беше и кръшкач.
    Курсанта Румен Радев не блестеше с нищо сред останалите, дори беше бездарен, незабележим, неконтактен, необщителен, без интелект и авторитет.
    Страняхме от него защото беше доносник на ВКР и ДС, които пък за тия му „заслуги” го направиха „отличник” на випуска, въпреки некадърността и безотговорността му като военен летец.
    След серията опасни технически проблеми с „МИГ”-овете, като „вътрешен човек на тайните служби” вече не го пускаха да лети защото им трябваше за „други, по-важни, партийни” задачи.
    После като лоялен кадър на БКП, активен сътрудник на ВКР и ДС и отявлен русофил, го отличиха с обмяна на опит в Москва с руските колеги. Издигаха го по партийна линия.
    Той е злонамерен, коварен и обигран провокатор, обслужващ интересите на Русия, което е предателство от най-високо ниво спрямо България.

    Коментиран от #28

  • 6 Да видим твоето

    10 11 Отговор

    До коментар #2 от "Вижте му военното досие на пилот":

    Пълно с доноси и лъжи.

    Коментиран от #14

  • 7 Копейкин

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Депутатите от ППДБ и ГЕРБ":

    Като закона позволяващ в частните болници да се продават лекарства с ДВАДЕСЕТ пъти по висока цена.
    ГЕРБ и ДПС предлагат, Възраждане подкрепят.
  • 8 ЧИЧО БОЮ

    8 3 Отговор
    КАК МОЖИ ДА ПИШЕШ ТАКИВА ГЛУПОСТИ МИНИ ПРЕЗ КАБИНЕТА НА ДОКТОР ГАЛЪБОВА.
  • 9 хххх

    3 8 Отговор
    Срещу него ли е това наказателно вето? Срещу себе си?
  • 10 История с документи

    7 11 Отговор
    Как пРезидента Радев стана Президент.
    - никому известния ген. Радев за първи път беше представен от слаФчо в неговото шоу. Направиха едно авио шоу, слаФчо го качиха на изтребител. (мутрата Борисов също беше популизиран от слаФчо)
    - ген. Решетников поръчва на шпионинът Малинов изследване за профил, който да заблуди българския избирател, че е евро-атлантик, а всъщност да е лесен за управление безгръбначен съветофил .
    - агент Гоце номинира Радев от партия АБВ. Вътрешното гласуване в БСП определя ШЕСТО място на радев.
    - привикват агент Гоце и Нинова в Москва за набиване на канчето и льотчика от шеста позиция при вътрешното гласуване на БСП става първи.
    - Решетников се среща с носителя на орден Ломоносов за опазване на МОЧА Бойко Борисов и се договарят за това радев да е президент.
    - агент Буда издига срещу радев неизбираемата Цецка Цачева
    - .....
    ....
    Инициативен комитет, съставен от ДС-КГБ агенти го издигат за втори мандат ....
    Следва "опраскването" на ТРИ парламента от слаФчо и сценаристчетата
    Следват разрушителни за България години на еднолично управление на националния предател радев. Продаде България на турската Боташ и посрами България пред цивилизования свят
    След като закономерно слаФчо (гласуваш за слаФчо, получаваш некъпан тошко) губи подкрепа и няма как да съсипят още един парламент, инициира референдум за Президентска Република.
    Та слафчо и бойко винаги са слугували на ДС-КГБ мафията

    Коментиран от #29

  • 11 ГЕРБЕР

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Тоз тъnaк о руски инфилтрат":

    ДАНО БАЦЕ СЛОЖИ НАШ ПРЕЗИДЕНТ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.
  • 12 Запознат

    10 9 Отговор
    Оооо, м-р Кеш пак показва зъбки, пак се бори за по висок процент от газът.
    Комисията за Боташ е на трупчета все още
  • 13 Кацамунски

    7 8 Отговор
    ли дава тези акъли , нали го изтъпаниха за съветник , големия юрист и внук на тъй наречените "активни борци" ?

    Коментиран от #21

  • 14 Мен не ма глей

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Да видим твоето":

    Аз съм си.npocт бачкатор.
    Ако ти стана президент, тогава ма глей колко ракия пия и дали си 6ия жената.
  • 15 Разграждане

    10 8 Отговор
    "3-ти март" и иZраждане ще се борят за май продажна и отвратителна партия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 М-р Кеш

    9 9 Отговор
    Да напомним думите на Радев, който защити своите протежета ДОРИ СЛЕД КАТО КС се произнесе във ВРЕДА на Кирил Петков. > "Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин." Така президентът Румен Радев коментира информацията за решението на Конституционния съд, с което указът за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката беше обявен за противоконституционен"
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Росен

    10 3 Отговор
    Сега в момента Борисов се пени с изкуствено създадения от него (и подкрепян от Пеевски) абсурден скандал за … кой да е външен министър на България,
    ЗА ДА ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО ОТ ВСЕИЗВЕСТНИЯ ФАКГ, ЧЕ ТОЧНО Борисов НАЛОЖИ Гешев ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР!
    А ролята на Пеевски в това ПОРЕДНО назначение в провалената и напълно компроментирано прокуратура може да се проследи от участието на Гешев в ПРЕСТЪПРЕНИЕТО “КТБ” и прикриването на ролята на Пеевски - Магнитски в него!
    Това а накратко!
    А това, че Гешев, когото Борисов и Пеевски направиха главен прокурор за “заслуги” (както и Цацаров преси него) и когото пак те свариха след като го предупредиха да напусне, а той се запъна като магаре на мост и дори нарече Борисов боклук (но не го съди, нито Борисов - него) само показва как тези са се навързали като свински черна!
    Корупция, кражби и рекет - и прикриването шм и избягвате на наказанията за тях - това са големите проблеми в България, не кой да е външен министър и как в софийската община да започне са се работи както трябва!
    В България станаха огромни кражби и престъпления 33 години и въпросът за отговорността и престъплението и наказанието тегне със страшно сила над страната - докато не намери истинското решение.
    Ако престъпниците са там, където им е мястото България много бързо ще стане прекрасна държава!

    Коментиран от #22

  • 21 Умен по цялата глава

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "Кацамунски":

    Кой дава правните съвети на пРезидента...бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков е секретар по правните въпроси към президента. Това обяви той в интервю пред БНР. Новата длъжност няма да му позволи да остане в ръководството на БСП и заради това ще напусне Националния съвет на левицата...2020.та година пък в Правния съвет на пРезидента беше назначен Бойко Рашков с банковите му сметки и всичките придобити Имоти....И така нататък да не ви отегчавам..
  • 22 И за нотариуса

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Росен":

    Опитват се да покрият.
  • 23 Браво

    9 3 Отговор
    Дали българският народ одобрява Румен Радев си пролича на два пъти на президентските избори - това е единственият български политик, който е избран с мажоритарни избори, пряко от народа! За пореден път той доказва, че е принципен и се бори за интересите на народа: не е нужно да го харесвате, за да видите смисъла на ветото, просто прочетете внимателно аргументите...
  • 24 Аз съм веган

    5 9 Отговор
    Мунчо почна и законите да оправя. Бе гледай си коремното, бе мунчо.
  • 25 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тоз тъnaк о руски инфилтрат":

    Освен да повторяте тъпата опорка за путинист, нещо смислено и по темата ще напишете ли. Нещо с аргументи ...

    Коментиран от #27

  • 26 Гост

    3 1 Отговор
    Понеделнишки троловете са се разработили.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Очаквано

    0 3 Отговор
    Нали има следствие на трупчета срещу шайтан фатмак, подготвя си почвата.
  • 31 Браво на Радев

    4 1 Отговор
    Единствената преграда между мафията и България! Народа си подари страната, Радев остана един от малкото бранители на България!

    Коментиран от #32

  • 32 Ха,ха,ха

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Браво на Радев":

    Шайтан фатвака като пионерчетата "винаги готов" за путлера да подари родината ми.

    Коментиран от #33

  • 33 Браво на Радев

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ха,ха,ха":

    Такива като теб, потвърждават написаното от мен, че Радев стои между мафията и България!

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Е па да

    1 0 Отговор
    Кво ще се запознават с доказателства, направо прокурорска заповед и затвор!! 🙄🙄🙄😒
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол