Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 14:47 6 769 40

Психолог: 75% от българите прибягват до суеверия, за да се справят с трудни житейски ситуации

  • суеверие-
  • врачки

Двата стълба, върху които стои суеверието, са невежеството и липсата на критично мислене, другото е страх, казва проф. Пламен Димитров

Психолог: 75% от българите прибягват до суеверия, за да се справят с трудни житейски ситуации - 1

75% от българското население в определен момент прибягва до суеверия, за да се справи с трудни житейски ситуации.Това каза проф. Пламен Димитров пред радио "Фокус“. Той е медицински психолог и екзистенциален терапевт с 40-годишен международен стаж в областта на психологичното и организационното консултиране, индивидуалната и групова психотерапия, кризисната интервенция.

“Такива феномени се наблюдават непрестанно. Суеверието е дълбоко заложено в човешката култура в цял свят. Гледачката д периферна, изметна част от нещо, което суеверието прави с хората. То е проникнало и в корпоративното мислене, базира се на човешките потребности за сигурност, контрол и справяне с неизвестното. Ако видите програмите на действащи политически партии, ще видите, че те са базирани на пожелателно, не на критично мислене и наука.

Доверяването на магическите форми е свързано със защитните механизми на тревожната психика. Искаме да изследваме мистерията на живота. Когато не познава научните методи, прибягва до интуитивното мислене, характерно за детската възраст. Всяко дете преминава естествено през тази фаза – затова приказките са изключително важни", даде подробности по темата проф. Димитров.

“Целта е да се избегнат емоции, пораждани от трудни ситуации. Суеверието е свръх устойчиво – това са дисфункционални убеждения, които, веднъж формирани, се затвърждават много силно у нас. Хороскопите, астрологията са примери за това. Рекламите – също. Ако се доверяваш на идеологии, които не почиват на доказателствени изследвания, на псевдопрактики, коучинг, почиваш върху суеверни мисли. Те намират смисъл в неистини- обслужват субективното ни желание по лесен начин, на къс пас с живота", каза експертът.

Двата стълба, върху които стои суеверието, са невежеството и липсата на критично мислене, другото е страх. Трудни за овладяване емоционални състояния водят към опити за преодоляването им чрез магичното, добави Димитров.

“Фройд смята, че религията и суеверието имат общ знаменател – "Всяка религия е масова невроза, всяка невроза е лична религия“. Тя почива на несигурност и неинформираност. Човек има нужда да си обясни света и тогава става реактивен, субективен . Така можем да осмислим лъжите и налудностите, част от тях се откриват в религиозните системи", коментира събеседникът.

“Критичното мислене, откриването на причинно-следствените връзки е плод на науката, на когнитивно-поведенческата терапия. Това са антидотите да суеверието, смята Димитров. Връзваме си мартеници – това е защитно-компенсаторен механизъм, който се опитва да контролира сили, които са неконтролируеми.

Когато има масова манипулация обаче, българите са по-скептични. Ние сме в състояние на съмнение, непрестанно. Ако се сравним с другите европейски държави, ще видите, че и по отношение на ваксините обществото ни се съмнява дори когато му се представят доказателства за ползите. Това е добър сигнал за защитен механизъм и белег за болезнен минал опит", отчете проф. Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 4 Отговор
    Ганчо вярва във врачки и баячки. Скоро ще повярва и в императора на Третия Рим.

    Коментиран от #27

  • 2 Мдааммм

    7 1 Отговор
    Трудно четиво е тази статия за разгражденци
  • 3 Държавата не е Родината! Властта лъже

    13 2 Отговор
    и обира българите, защото трябва да храни вездесъщите бандити от всички цветове. Психолози и психиатри са безнесмени - и те искат "абонамент" като престъпниците. Църквата пълна с русофили, те си гледат Гундяев, а не вярващите. Все повече хора намират Бог, но извън църквата.
    На кого да вярват българите освен в "сръхестественото"!
  • 4 Разгражденец от фейса

    1 4 Отговор
    Къф професур е тоя,бря!След като не съм го одобрил аз,значи е самозван никъф професор.Костя е единственият професур в тая държава!
  • 5 Пастирката

    6 1 Отговор
    улавата нали беше врачка , не оправи проблемите на хората , но за себе си и Боко задели милиарди от ЕС от обществени поръчки .
  • 6 Боко

    6 0 Отговор
    от страхове си е овързал разни конци , да го "пазят" !
  • 7 Исторически парк

    2 0 Отговор
    Също и до зодии и теглят кредити за сиг анки за разваляне на магии 😁😆😅🤣😂😂
  • 8 Германец

    10 5 Отговор
    Според евростат 44% от българите вярват в магии, а 89% вярват в астрологията.. в Германия тези цифри са 2% и 17% сега разбрахте ли що сте бедни 😉
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бойко Българоубиец

    2 7 Отговор
    Избори не се провеждат по време на ретрограден Меркурий да знаете 😏 ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 11 !!!?

    10 2 Отговор
    Силата на Кремъл - опиум за съветските възрожденци !!!?

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ромчо

    3 1 Отговор
    Нормално 75% от населението на киндзефа са братчеди
  • 14 А....

    7 0 Отговор
    А..... Защо се стига до там? Явно Феодализма Тук не им оставя Друга Възможност!
  • 15 Трудна работа!

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ивелин Михайлов":

    Трудна работа! Как да развалиш черна магия когато 240 +++ са ти Вързали такава?
  • 16 незнайко

    10 3 Отговор
    Добра щеше да бъде тази статия ако имаше конкретни примери . Но така само "научно" няма никакъв смисъл . Както променят историята така ще отрекат и дарбата на Баба Ванга Бог да я прости !!!

    Коментиран от #18, #34

  • 17 Религия

    11 3 Отговор
    Да, такива като Фройд си мислеха, че ще живеят вечно, но не стана тяхното. Както е описано в религията, при всеки идва смъртта рано или късно! Има ТВОРЕЦ и всичко е създадено от НЕГО. На Земята и в Космоса нищо не ни принадлежи! За суеверието знаем, те не са част от религията и нямат място в нея! Проблемът на безбожниците е религията, защото без нея ще могат да крадат и да баламосват невежите хора както си искат по света. Но един вярващ няма как да заблудят!

    Коментиран от #19, #20, #24

  • 18 Сериознооо?

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "незнайко":

    Ами дай ми някакъв пример за дарбата й,и ще бъде оборен научно,че баба ти ванга си е била поредната измамница с "трето око"
  • 19 Фейк

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Религия":

    "такива като Фройд си мислеха, че ще живеят вечно, но не стана тяхното"-такова нещо Фройд не си е "мислил" или викаш щот си като баба ванга с трето око можеш да четеш мислите на други,включително и на мъртъвци.

    Коментиран от #21, #29, #36

  • 20 Мдааммм

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Религия":

    Жалкото е,че в името на религията са избити във войни и терористични актове всички хора през последните 5 хилядолетия.А инак християнството спира да бъде истинска религия,когато става официална такава!

    Коментиран от #22

  • 21 Религия

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Фейк":

    В религията е описано кои са пророците и пратениците! Другите са шарлатани и получаващи информация от невидимите дяволи! Преди да коментираш, мисли малко! Точно света се върти от Сатаната защото има позволението от Бога! Това пише религията! Точно тези, които мислят че религията е опиум за масите, точно те са заблудените от елита на света подчинен на Сатаната. Религията не давала свобода, дааа, кредитите и лъскавия живот, голотата ти дават свободата.
  • 22 Религия

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Мдааммм":

    Днешното християнство не е истинското християнство, а е модернизираното римско езичество! Да наистина жалко за невинните хора, които са жертви в името на религията. Религията означава първо да си добър човек, да четеш, да помагаш, да не лъжеш и крадеш (което в БГ е правило), да не убиваш и т.н. Тези, които си мислят че религията е опиум за масите, точно те са подвластни на страстите си!

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Религия

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Религия":

    Тези, които са ми дали минус са два комуниста явно. А както знаем комунистите са безбожници и затова искат да крадат на воля. Комунистите се кланят на образ (човек) в рамка. А религията казва човек на човек да не се кланя! Комунисти, ще мрете рано или късно! Оттам няма измъкване! Ще срещнете Създателя си!
  • 25 Бегай !

    1 2 Отговор
    Този е ненормалник !
  • 26 Лорда

    0 1 Отговор
    Аз баеем на задни части ! 100 % ефективност !
  • 27 Не, мерси

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    В императора вярвате само комунистите.
  • 28 християнин

    7 1 Отговор
    Всеки Психолог е дясната ръка на дявола, а професорската титла е за награда за добри заслуги и привличането на нови и нови души към преизподнята!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 християнин

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Религия":

    Не си в час с християнството, или си самоук езичник.
  • 31 Яяяяяя

    5 0 Отговор
    Не разбраха ли, че суеверието е спасителната сламка за психиката . Ако не се залъгваш , че така било писано , трябва да полудееш с тази реалност . Може би това има предвид човека , спасяваме се със суеверие, а не чрез психолог , пък за него това са пропуснати ползи, както напоследък ни учат
  • 32 ммм

    9 0 Отговор
    Много ми е жал за всички, които наричат вярата суеверие. Това са хора, на които Бог никога няма да се разкрие. Винаги са ми изглеждали скучни сухари и коне с капаци.
  • 33 Флъфи

    2 0 Отговор
    А нима науката знае и може всичко вашата проповед също е невежа и фанатична с обратен знак
  • 34 Лдое

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "незнайко":

    Прав си! Ако трябва да сме честни, в момента науката се е превърнала във вид религия, т.е. не приема нови парадигми. Всичко почива върху старите, материалистични догми, че всичко е в това, което само сетивата възприемат, а не е така. Има много неща, които нашите обикновени сетива не могат да възприемат. Може би квантовата физика се приближава повече към тези това схващане. Истинските учени успяват да разбият представите на мейнстрийм науката.
  • 35 Шляхтиц

    7 2 Отговор
    Българинът е един от най-здраво мислещите от етносите на Балканите. Статията е пълно менте. Толкоз.
  • 36 Морския

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Фейк":

    На прага на смъртта няма атеисти !
  • 37 Дедо

    5 1 Отговор
    Суеверието е невежество,да! Отричането на Бог от "учените"людици е глупост която показва колко са учени-:и най умния си е малко тъп! Религията е маша на дявола. От Бог е ВЯРАТА! Религията разделя хората на разни,вярата в Бога ги обединява. Иначе психиатри,психолози,гинеколози -лекари като лекари да си гледат работата и да помагат,а не да ни налагат възгледите си.
  • 38 Така е

    2 0 Отговор
    Вместо да прибягват към парламента и да ги хулят за този скапан живот в който те са ни вкарали!!! Вие ходите до баячки и магове.МИ ИЗТРЕСКЪЛ НАРОД!
  • 39 Анализатор

    3 1 Отговор
    Спасението от СДС-Тумора, от който дойдоха всички проблеми на българския народ е само куршум, но не леене на куршум при врачки.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове