Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 15:51 1 028 12

Стойчо Стойчев: Убеден съм, че МВнР ще остане при ГЕРБ, но дали Габриел ще остане, не съм убеден

  • стойчо стойчев-
  • ротация-
  • министри

Ротацията ще се случи в планираните стъпки и с малки изключения, където просто министри не искат да са министри

Стойчо Стойчев: Убеден съм, че МВнР ще остане при ГЕРБ, но дали Габриел ще остане, не съм убеден - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

По същество не е имало спор за МВнР, то ще остане при ГЕРБ и след ротацията не се очаква да има промяна на курса или промяна в посоката, в който и да било от ресорите и министерствата. Това прогнозира пред БНР политологът и преподавател в Софийския университет "Св. Св. Климент Охридски" Стойчо Стойчев.

"Такъв спор не е имало по съществото, тъй като искането на ПП за външен министър е стратегическа стъпка, за да се парират исканията на ГЕРБ за други министерски постове и да откажат Борисов от други амбиции. Ротацията ще се случи в планираните стъпки и с малки изключения, където просто министри не искат да са министри", коментира политологът в предаването "12+3".

"Убеден съм, че външно министерство ще остане при ГЕРБ, но дали Мария Габриел ще остане не съм убеден, защото е въпрос на допълнителна уговорка", сподели мнението си Стойчев.

И допълни: "Като остане при ГЕРБ, ще има дискусия дали ще е Габриел или ГЕРБ ще излъчат нов кандидат, който да е приемлив и за ПП". За поста на дипломат №1 на България Стойчев спомена имената на Даниел Митов, Николай Младенов, Марин Райков. "Доста разнообразие има, ако ресорът остане на ГЕРБ ще се договорят за някакъв формат включително и с ДПС", каза Стойчев.

Той препоръча да не отдава толкова голямо значение на името за външен министър, тъй като едва ли ще може сам да взима решения или извън рамката на мнозинството в парламента и кабинета.

"Когато управляващото мнозинство е двупартийно и премиерът е партиен лидер, има голямо значение, кои са министрите, защото на практика те взимат решения. Но когато имаме коалиционен кабинет, какъвто е случаят сега, и партийните лидери не са в МС, а в парламента и те взимат важните решения, те формират рамката, в която кабинетът може да оперира. Следователно, които и да бъдат министрите, ако не се съобразяват с решенията, рамката, политиката , която им е дефинирало управляващото мнозинство, те могат веднага да бъдат сменени и целия кабинет", обясни политологът.

Според него служебните министри в кабинетите на Румен Радев "също бяха пешки, защото изразяваха неговата пряка воля".

И след ротацията Стойчев не очаква да има промяна на курса или промяна в посоката, в който и да било от ресорите. "Защото през изминалите 9 месеца, ако въобще нещо е направено, то е да се постави начало на някакви процеси, те да бъдат изкарани докрай и тогава да кажем добри ли са били или не", очаква Стойчев.

За опозицията коментира, че "в условията, в които имаме мобилизирано и мотивирано мнозинство, трудно можем да очакваме опозицията да направи нещо по различно от това - да е винаги контра на каквото и да било управленско решение". Според него това е важно, защото опозицията е под 30% в парламента и "това, което очакваме от нея е да формулира тези и да има парламентарен израз на алтернатива на управляващите".

"Не очаквам опозицията да може да блокира работата в НС или да свали правителството, не ѝ стигат силите, а сигурно искат да го направят", каза Стойчев.

За президента Румен Радев той коментира: "Предполагам достатъчно е остър президентът в атаките си към управляващите. Повече от това не знам дали има накъде."

Политологът припомни, че евроизборите през 2014 доведоха до разпадане на управляващото мнозинство и оставката на кабинета "Орешарски". "Сега нямаме такива условия и протести, а парламентарното мнозинство е голямо, мотивирано да продължава и няма индикации, че ще има някакви драматични резултати – ГЕРБ или ПП да имат само по един мандат", коментира Стойчо Стойчев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този

    17 0 Отговор
    Слузест гол охльов
    Ми е толко противен
    От години е на хранилка при туквуните
    Мижитак
  • 2 Средният пръст пак

    11 0 Отговор
    се изра на метеното
  • 3 Последния Софиянец

    7 3 Отговор
    Жителите на кв Надежда излизат на протест.Превръщат Битов комбинат в затвор за бежанци.

    Коментиран от #9

  • 4 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Съществото е интересно, защото не си е пускало палците Клекнало. То са е модерно де!
  • 5 Град Симитли

    2 1 Отговор
    Стойчо ше земе Бою за министър!
    .... Щото хубаво показва среден пръст,
    и има ботушки като на Неделчувата Мара--да се фръцка с тях по света!
  • 6 Не ни интересуват имена

    2 1 Отговор
    а какво ще направите за нас защото в момента няма нищо а и както виждаме едва ли нещо ще се промени с новите спуснати марионет...ли . Пардон,, имена,,.
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Бастунчо, кой го е еня за МВНВРМ там нещо си? Днес сме свидетели как районен прокурор рекетира голям гръцки бизнесмен с всички възможни институции ГДБОП, ДАНС, НАП и пр.Нашия за външна политика ми говори?
  • 8 хххх

    3 0 Отговор
    Убеден си, че в нищо не си убеден!
  • 9 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    НЕ МОЖЕ Българин или Чужденец в Демократичан БГ да бъде вкарван в Затвора без Съд и Присъда.Затова не пиши подобни Глупости,а прочети "това-онова" след което ще ти стане ясно че подобни вкарвания в Затвор БЕЗ осъдителни действия е ставало само ПРЕДИ в Социалистическа БГ и СЕГА в Путинова Русия.
  • 10 Вижте лицето на корупцията

    1 0 Отговор
    Пъпеша е вътрешен човек, всичко знае!
  • 11 Има ли Господ

    1 0 Отговор
    Това вещество е онова, което показваше среден пръст пред каметите на телевизията н на Ситняково! И се води доцент, на какво очаквате да научи студентите?
  • 12 Вую

    1 0 Отговор
    Управляват ни ято СМОТАНЯЦИ и видни КРАДЦИ!!! Всеки НАРОД си заслужава управниците!Ние сме малък, но много ПРОСТ НАРОД!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове