Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 09:11 558 1

Не подценявайте лавинната опасност

  • лавина-
  • опасност-
  • причини

Ето най-честите причини за лавините

Не подценявайте лавинната опасност - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Силният вятър, рязкото покачване на температурите, валежите от сняг и дъжд са част от предпоставките за покачване на лавинната опасност. Това казва Росица Михайлова, председател на Българската лавинна асоциация, цитирана от БТА. По думите ѝ силният вятър е предпоставка за образуването на т.нар. дъски от навявания. Тя добави, че при натрупване на снежна покривка над 25 см също трябва да се подхожда с повишено внимание. Снегът не обича резки промени, така че рязкото покачване на температурите също е предпоставка за повишаване на лавинната опасност, обясни експертът.

Михайлова, която е професионалист по лавинна безопасност към Canadian Avalanche Association Level 1, предупреди, че в планината винаги може да се случи инцидент, независимо от подготовката на туриста и скиора. По думите ѝ може да има т.нар. скрити проблеми, които са се формирали преди време, но да се проявят след месеци. Затова е много важно да има редовен планински бюлетин, коментира Михайлова.

В България отскоро има лавинен бюлетин, и то само за региона на Банко, и е важно да знаем, че в планината винаги може да стане инцидент, добави Михайлова.

На сайта на Българската лавинна асоциация е посочено, че скалата на лавинна опасност е от 1 до 5, като петата степен е най-висока. Методиката за оценка се базира на вероятността да падне лавина, чувствителността на натоварване, както и колко е вероятно да падне лавина, без участие на човека, както и размерът на лавината. За ниво 5 размерът на лавината трябва да е много голям, а в България нямаме толкова дълго трасе, обясни Росица Михайлова.

При предупреждение на ниво 3 стават най-много инциденти, защото хората си казват, че опасността не е висока и подценяват планината. Винаги е важно да имаме едно наум, че в планината може да стане инцидент, каза експертът.

Тя добави, че на сайта на Българската лавинна асоциация има метеоданни за Банско, Боровец и Витоша, от които човек може да се ориентира каква е била температурата, какъв е бил вятърът и т.н. Имаме и статия за това как сами да четем данните и как да се ориентираме в тях, обясни Михайлова и посочи, че тези данни биха послужили като ориентир за всеки, който иска да излезе в планината.

Човек, когато е в планината, колкото и да е опитен, винаги има риск да попадне в ситуация, при която да предизвика лавина, дори и при ниска лавинна опасност, обясни Михайлова.

На въпрос какво може да направи човек, за да се предпази, тя посъветва всички любители на зимните спортове и преходи да преминат курс за лавинна подготовка. Освен това тя препоръча хората да планират внимателно маршрутите си и да не се поддават на емоции. Много важна е и екипировката, например лавинен предавател, лопата, сонда и т.н. – тези неща са изключително важни, когато си в лавиноопасен терен, добави Михайлова.

Българската лавинна асоциация е неправителствена организация, в която членуват доброволци. Екипът е съставен от осем души, като на терен в Банско работят трима, разказа Михайлова. Тя добави, че асоциацията не получава никакво държавно финансиране, а разчитат на помощта на частни дарители.

Всичко, което правим е „на мускули“. Много ни е трудно, защото всъщност тази дейност е изключително скъпа, необходими са инструменти, необходими са хора, ресурси. Винаги трябва да сме по двама в планината, защото не е хубаво човек да е в планината сам, независимо дали е любител, или професионалист, добави експертът.

Ние сме се сертифицирали в Канада за лавинни наблюдатели. Надяваме се в някакъв момент и на държавна подкрепа, добави тя. България се позиционира като страна със снежен туризъм, като снежна дестинация и е отговорност на държавата да направи това, което е необходимо, за да гарантира безопасността на тези туристи, допълни Михайлова. По думите ѝ издаването на лавинен бюлетин не означава, че няма да има инциденти, но би спомогнало хората да са по-информирани.

Нашата цел е да помогнем за създаването на лавинни бюлетини в България. Според нас е много важно във всеки един ски курорт и регион, където хората карат ски, да има подобен информационен бюлетин, за да може да се предотвратяват възможно най-много инциденти и да знаят хората, които отиват в зимната планина, какви условия ги очакват, добави Михайлова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопа

    0 0 Отговор
    Кой не мое да плува, да не влаза...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове