Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 09:06 2 111 28

Съдия Пашкунова за Божанов: Не взехме мерки преди 4 години, защото считахме, че е инцидент

  • мартин божанов-
  • цветина пашкунова

Ние за пръв път чухме за Мартин Божанов при изслушването на съдия Цариградска на 25 февруари 2020 г.

Съдия Пашкунова за Божанов: Не взехме мерки преди 4 години, защото считахме, че е инцидент - 1

Не сме инициирали по-мащабна дейност по изясняване на фактите около Мартин Божанов преди четири години, защото считахме, че става дума за инцидент. Това заяви в "Денят започва" Цветинка Пашкунова, член на съдийската колегия на ВСС.

"Когато за първи път чухме за Мартин Божанов през 2020 г., беше по повод на споделеното от съдия Цариградска за заплаха по отношение на нея по едно висящо дело. Делото не беше приключило и по нейно желание ние не разпространихме тази информация. Тъй като в противен случай това е основание за отвод и съответно по-късно бяха сезирани институциите - прокуратура, ГДБОП, изслушахме и колегата Цветко Лазаров. Ние изразихме институционална подкрепа на колегите, публично застанахме зад тях като институция Но тогава нямаше необходимост от проучване, от по-мащабна дейност по изясняване на фактите. Считахме, че става дума за инцидент. Често се случва по време на дела страна да изрази недоволство или да се държи по-агресивно в зала. Ставаше дума за заплаха. Реагирахме адекватно, нямаше такъв отзвук", посочи съдия Пашкунова.

"Ние за пръв път чухме за Мартин Божанов при изслушването на съдия Цариградска на 25 февруари 2020 г. На мен лично това име не ми беше известно и ние всъщност сега разбрахме за мащабите на това неправомерно влияние в системата. Затова беше и нашата институционална реакция, а именно - единодушно взетото решение да създадем такава временна комисия, която има за цел да установи достоверността на тези факти чрез проверка на изнесените данни в публичното пространство. Знаете, ежедневно се получава нова информация", допълни тя.

През следващите три месеца специална временна комисия на Съдийската колегия ще проучи всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса.

"През последните дни и седмици беше оповестена публично една доста тревожна информация за наличие на мрежа за нерегламентирано влияние в съдебната система. Твърдените обстоятелства безспорно нанесоха непоправими репутациони щети на системата и подронват авторитета на съдебната власт, доверието на гражданите в нея."


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ох мале оправдания и чудо

    37 0 Отговор
    всички стават светци изведнъж…
  • 2 Опааа

    42 0 Отговор
    Не сте взели мерки защото всички сте в кюпа за пари! Мафия! ГДБОП ; ДАНС ; МВР ; прокуратура ; политици! Всички са мафия!
  • 3 добре

    35 0 Отговор
    че има добри стрелци да вземат мерки
  • 4 мале че се смях на това

    38 0 Отговор
    “Твърдените обстоятелства безспорно нанесоха непоправими репутациони щети на системата и подронват авторитета на съдебната власт, доверието на гражданите в нея."… ама вие сериозно ли ??? това да не е някаква шега за първи април? кой има доверие в съдебната система че щяло да орони “доверието” в нея от каде доверие като всичко си има цени като в супермаркета съд и прокуратура за да получат доверие трябва да се сменят до последния хрантутник!!!
  • 5 мамаша

    26 0 Отговор
    инцидент е ако ти счупят главата АКО КОЛЕГА те моли за помощ трябва да спазиш закона че и отгоре за да му помогнеш Как един полицай е готов да помогне на колега в беда винаги Това трябва да практикуват и съдии и прокурори Иначе има съмнение че са неграмотници непознаващи законите и как да искаме да помагат на НАС гражданите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Акула

    16 1 Отговор
    Гарван Гарвану Око не Вади
  • 8 Акула

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Опааа":

    Съд
    Прощава
    Бог
    Не

    Коментиран от #13

  • 9 могат да накажат сега тези

    15 0 Отговор
    жени . Явно не са спазили закона . Последвали са ужасни неща - страх, измами , влияния , рекет, иземвания на бизнеси . С трайкане и прибиране на рушвети от еврото не е станала по добра системата . за съжаление другите непризнаха защото не са ги хванали . вече никой не ги плаши , и никой не ги вкарва в грехове и порочни практики .
  • 10 Пуфи

    18 1 Отговор
    Не си взела мерки що си взела тлъсто пликче
  • 11 Някой

    20 1 Отговор
    За да чуе съдебната система за Мартин Божанов е трябвало прокуратурата и ДАНС да са си свършили работата. Както стана ясно, прокуратурата е била на хранилка при Мартин Божанов.

    Този път за за си свърши паролата прокуратурата трябва сама да раследва себе си. Познайте какво ще стане?

    Смятам, че прокуратурата трябва да се децентрализирана за да няма още такива случаи. Така едно регионално звено на ппокуратурата ще може да разследва друго регионална звено на прокуратурата за корупция. Без да има конфликт та интереси. Сега в прокуратурата има огромен конфликт на,интереси, когато трябва да се разследват прокурори...
  • 12 Пепел ЕООД

    9 0 Отговор
    Има удоволствието да ви снабди с пепел колкото искате.
    За магистрати и на едро се правят отстъпки.
    Но само за магистрати0миряни, за магистрати светци, на тех пепел не им требва.
  • 13 Ловеца на акули

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "Акула":

    Така ли бе,и къде видя господ?
  • 14 киро

    10 0 Отговор
    Всички сте като свински черва оплетени и за 3 месеца ще се разплетете смешници
  • 15 И тая е

    12 0 Отговор
    Корумпирана
    Не сте взели мепко щот сте взели друго
  • 16 Гандалф

    14 0 Отговор
    То и сега нямаше да вземете...ама работата се размириса..
  • 17 здрасти

    11 0 Отговор
    Когато едни съдии са изнудвани, как рефлектира това върху подсъдимите? Или много питам?
  • 18 Езочлеви и

    5 0 Отговор
    Нагли, “Висши” съдии!
  • 19 Хайде

    3 0 Отговор
    Сега,дръж ми шапката
  • 20 Ти да видиш

    4 0 Отговор
    Съдия Пашкунова за Божанов: Не взехме мерки преди 4 години, защото считахме, че е инцидент. Яяяя ти да видиш! Наглотия до шия!
  • 21 дом

    3 0 Отговор
    Писна ми да им слушам глупостите. Всички сте за махане.
  • 22 Айдее, пак нищо не разбрали.

    3 0 Отговор
    Ами като н разбирате - оставак, бе, некадърници!
  • 23 резервист

    2 0 Отговор
    Ако качеството на съдиите от ВСС е такова, боже упази! Ако заплаха за живота и здравето, отправена публично в съдебна зала е просто инцидент както ако те напсува някой шофьор че пресичаш неправилно, тогава всеки недоволен спокойно маже да започне и да бие. Чуваш ли се какво говориш, госпожо?! Или си мислиш че след като си се докопала до ВСС, можеш да неглижираш проблемите на колегите ти от обикновените съдилища?!
  • 24 Мартин

    2 0 Отговор
    Корумпирани боклуци
  • 25 шопът констатира

    1 0 Отговор
    Явно е заразно. И аз си мисля че сте боклуци от - до и за зтвора, но мисля че съвсем инцидентно си помислих.

    Коментиран от #27

  • 26 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    явно е превзел правосъдната система. А държава без правосъдие е само една кочина.
  • 27 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "шопът констатира":

    Властта и парите изкривяват човек до неузнаваемост, особенно с нашият български манталитет. Тия се чувстват недосегаеми за това става така.
  • 28 Бай Дън Сяо Пън

    1 0 Отговор
    Ами айде 4 години в сливенския и друг път няма да правиш така !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове