Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 20:47 1 620 24

Мартин Димитров: Ако мобилните оператори вдигат цените, потребителите ще могат да се откажат без неустойки

  • мобилни оператори-
  • проектозакон

Депутатът коментира внесения проектозакон за защита на правата на потребителите от мобилните оператори

Мартин Димитров: Ако мобилните оператори вдигат цените, потребителите ще могат да се откажат без неустойки - 1

Потребителят е по-слабата страна в отношенията с мобилните оператори. Оказва се, че операторите с колкото преценят, с толкова могат да ти вдигнат цената. Хората с основание казват, че я няма държавата по тази тема, че регулаторите не правят това, което трябва.

Това каза в студиото на БНТ Мартин Димитров - депутат от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" за внесения в деловодството на Народното събрание проектозакон за защита на правата на потребителите от мобилните оператори.

"И европейското, и българското право ни позволява да запишем, че когато има увеличение на цената по срочен договор, независимо дали е индексация или нещо друго, потребителят може да се откаже без неустойки. Това му дава свободата след това да преговаря с всички оператори, което ще насърчи конкуренцията в този сектор, ще даде на хората повече избор и да не са в ситуацията на крепостен селянин. Това ще доведе до една по-добра пазарна среда", обясни Димитров мотивите на вносителите.

Той уточни, че предложението не касае единствено индексацията, а всяко увеличение на цената, и допълни:

"Записали сме, че увеличаваме глобите за неспазването на закона, защото установихме, че за нелоялни практики през последните три години има 68 глоби на стойност около 540 000 лева".

Като депутат от ПП-БД, Димитров заяви, че очаква категорична подкрепа за законопроекта в парламента, защото той е "очевидната" първа стъпка и е "трайно решение на въпроса".

На въпрос за меморандума на ПП-ДБ той заяви:

"Истинското предложение е всичките тези регулатори да бъдат сменени и променени. Предвидили сме граждански контрол над целия процес, предвидили сме проверки в целия процес, тоест трябва да ги сменим тези хора и те да започнат да работят, това е".

За него не е въпрос кой предлага "правилните хора", а да се направи така процедурата, че регулаторите да заработят.

"Да си кажем истината - как да избереш с този състав на парламента или със следващия състав на парламента", призна Димитров и подчерта, че "всичко трябва да бъде на светло, пред хората, за да е успешно".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 7те козякливи джуджета:

    17 5 Отговор
    Мавтинчо сам не си вявва!
    ... И въже като дъвт циганин!
  • 3 ХАХАХА

    23 7 Отговор
    И като се откажат от мобилните оператори към Димитров ли да се включат за Интернет и телевизия ? Много умен чиляк ,типично за дебилна България.

    Коментиран от #14, #17

  • 4 Ние сме богати на цървули

    15 7 Отговор
    Поредният дебил, завършил "Карл Маркс" се изказа!
  • 5 Мария

    15 3 Отговор
    Хайде да отиде да се отказва този от мобилния оператор , та да видим и ние как става...Предлагат даже по скъпи планове...
  • 6 Ще вдигат смело

    14 0 Отговор
    Плащай или се отказвай е почти соломоновско решение от типа и вълкът сит и агнето цяло. В 21 век това си е подигравка!
  • 7 ДБил

    9 1 Отговор
    Що не пуснете още 1-2 оператора? когато станат нагли-конкуренция! И няколко милиарда в бюджета от въздуха...И телевизии също.
  • 8 ДБил

    14 1 Отговор
    Имат изгода от високи цени-ДДС затова не правят нищо.

    Коментиран от #20

  • 9 Държава като рибарска мрежа за китове

    12 0 Отговор
    Утре същият прецедент ще ползват и Енергото и ВиК - имаш право да се откажеш, ние не можем да се откажем от печалбите си.
  • 10 малтин димитлоф

    16 0 Отговор
    картел малтинчо, няма печеливш ход за пациента
  • 11 Само питам

    16 1 Отговор
    "Ако мобилните оператори вдигат цените, потребителите ще могат да се откажат без неустойки"...И като се откажем какво да правим? Ще пускаме димни сигнали или ще си сигнализираме с барабани и морзовата азбука?

    Коментиран от #13, #21

  • 12 Разбира се!

    7 2 Отговор
    Всеки продава услугите си както реши! Освен ако пазара не го натисне надолу! Същото условие важи и за Договорните условия! - След като няма конкурент който да го подбива! Някой Идиот да не разбра тази Истина?
  • 13 Държавата е органа който трябва да балан

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Държавата е органа който трябва да балансира ситуацията. Ако трябва да основе оператор който да предлага не чак толкова качествени и всеобхватни, но достъпни услуги! По който начин да осъществи някакъв кантрол на пазара!
  • 14 Гост като гост

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Много е прав човека !!!
    Най накрая взе да мисли за хората.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    10 1 Отговор
    И къде ще отидат бе мартине, при кой?
  • 17 И кво

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Ще се откажа от едни и ще отида при който си искам
  • 18 Б.Б

    6 2 Отговор
    Тоя е гнусен евангелист !
  • 19 Пико

    4 0 Отговор
    Аман от безсмислени изказвания.Ами дай пример .Откажи се от твоя оператор без да бъдеш осъден за неустойка.Всеки вижда каква ни е съдебната система и кого обслужва.
  • 20 зализан стартъп продукт

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДБил":

    Така е в държави, които нищо не произвеждат а само преразпределят
  • 21 фафли гений писър

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Има независими интернет и тв оператори, с идеално качество и то на прилични цени. За София например е БГЛан. С телефоните вече е проблем щото сичкото умно се пристрасти към тях и сега пътя в цените е само нагоре
  • 22 Горски

    2 1 Отговор
    странно е, че единия оператор увеличава таксата с 9.5, а друг с 4.5 едностранно, без право на отказ. А мотивите са все същите-коригиране спрямо инфлацията. Да но инфлацията е съвсем друго число, ако прочетем данните на НСИ и финансовото министерство. Липса на конкуренция, олигопол, мърляви комисии и институции.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове