Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 19:41 2 092 28

Зам.-министърът на финансите: Очакваме рекорден за цялата ни история БВП за 2023 г. - 190 млрд. лева

  • бвп-
  • икономически растеж

Това е почти два пъти по-голям в сравнение със само преди пет години, когато той е бил 100 млрд. лв., каза Георги Клисурски

 Зам.-министърът на финансите: Очакваме рекорден за цялата ни история БВП за 2023 г. - 190 млрд. лева - 1

„Българската икономика никога не е била по-голяма, отколкото към днешна дата. Брутният вътрешен продукт (БВП) е на най-високото си ниво изобщо в историята“.

Това заяви заместник-министърът на финансите Георги Клисурски при представянето на доклада „Преглед на публичните финанси в България“. Документът е изготвен от водещи икономисти на Световната банка и подробно изследва въпросите за фискалната позиция на България след множеството шокове и кризи, приходите, ефективността и ефикасността на държавните разходи, демографските тенденции и тяхното отражение в ключови сектори.

Зам.-министър Клисурски посочи, че през 2023 г. БВП се очаква да е около 190 млрд. лв., което го прави два почти пъти по-голям в сравнение със само преди пет години, когато той е бил 100 млрд. лв. По думите му българската икономика бележи постоянен растеж, като за 2023 г. той се очаква да бъде около 2%, което е повече спрямо собствената прогноза на Министерството на финансите за 1,8%.

„Дефицитът в бюджета за 2023 г. на начислена основа е около 2,2% от БВП и е изцяло в критериите за присъединяването на страната ни към еврозоната. Този резултат е по-добър от 2022 г., когато беше 2,9%“, коментира Клисурски.

Той допълни, че размерът на дълга през 2023 г. е 21,6% от БВП, което с половин процентен пункт по-малко, отколкото към декември предходната година, когато е бил 22,1%. Това поставя България на второто най-ниско дългово ниво сред страните от Европейския съюз и е много по-ниско от 60% спрямо БВП, които се изискват по Маастрихтските критерии.

Според заместник-министъра инвестициите – публични и частни, могат да са един от факторите, който ще ускори растежа на икономиката ни и правителството полага съществени усилия за привличане на преки чуждестранни инвестиции, което в последните 10-15 г. не е правено по различни обективни причини. „В момента има огромен интерес от множество наши западни партньори“, категоричен беше той.

Второто важно нещо за растежа на икономиката, което коментира Георги Клисурски, са капиталовите разходи в икономиката от гледна точка на публичните инвестиции. „През 2023 г. за първи път изпълняваме почти цялата капиталова програма – на 98%, спрямо заложената в консолидираната фискална програма. От заделените 8,1 млрд. лв. са реализирани 7,9 млрд. лв.“, посочи той.

През настоящата година в бюджета са заложени 10 млрд. лв. капиталова програма, което е с 25% повече спрямо предходната година. От тази година те са в специална програма, която е в централния бюджет и на база фактическо изпълнение след представяне на необходимите документи – фактура или сключен договор, Министерският съвет отпуска средствата. По този начин се постига и ефективно разходване на публичните средства.

Допълнителен стимул, чрез който правителството цели да стимулира частните инвестиции, е отпускането на държавни помощи до максимално допустимия размер за инвеститорите. „Опитваме се да направим възможно най-лесни инвестициите в капитал за частния сектор, защото в крайна сметка това е основният двигател за тяхното повишаване“, обясни заместник-министърът. Не на последно място Клисурски посочи, че ключов фактор за постигане на икономически растеж са хората и демографията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 4 Отговор
    С още 20% инфлация може и до 290 млрд да го докарате ‼️

    Коментиран от #12

  • 2 Нека

    22 3 Отговор
    обръснем зам. министъра !

    Коментиран от #5

  • 3 Целувайте ръка на руснаците

    33 5 Отговор
    Добре че, през соца братушките ни помогнаха за военната индустрия и дадоха патенти и специалисти, ...и добре че нападнаха украйна...
  • 4 Бай Данчо

    22 1 Отговор
    На лекар, утре първо на лекар!!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Киро

    39 2 Отговор
    Ибрик преди пет години със 100000 лева можеше да купиш апартамент, сега гараж! Разбираш от икономика колкото котка от оцет.
  • 7 И тях ще откраднете

    10 2 Отговор
    Това са ви рекордите.
  • 8 празноглав

    24 2 Отговор
    И на какво основание този тъпир е зам. министър на финансите? Не само той, ами всички, които минаха от тези постове твърдейки, че видиш ли икономиката на България расте, че БВП е цветущ, имам силни съмнения относно образованието и знанията им по математика. Другият вариант е да са толкова големи отпимисти, че да си мислят, че ще излъжат народа с безпочвените им твърдения и теореми, които нямат никакви доказателства!
  • 9 Когато влезем в евро зоната БВП става

    10 2 Отговор
    80 млрд евро колкото е гаранцията за валутния борд в БНБ което означава че всички ще се юрнат за юро да показва кой е по по най и ще има покачване на цените
  • 10 Икономист

    26 4 Отговор
    Ха ха ха - БВП преди 5 години бил 100 милиарда лева а сега бил 190 само че инфлацията спрямо преди 5 години е над 200% и реално сега произвеждаме по-малко отколкото преди 5 години но за сметка на това е два пъти по-скъпо.

    То така ако се правеха сметките при Жан Виденов сме били най-добре когато долърът беше 3000 лв - инфлацията никой не я смята а се дават само едни сухи числа - за това вече МВФ коригира БВП с паритета на покупателната способност.

    Коментиран от #16

  • 11 Ццц

    19 3 Отговор
    За това пък народа обедня двоино ,за тияИзроди ,само бои.
  • 12 Двайсет ли?

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За 5 години, някои стоки имат 150 % увеличение на цената. Даже, ще излезе, че БВП -то много малко за тези цени!!!!

    Коментиран от #13

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "Двайсет ли?":

    Ами ПЕТ години по 20% е над 150% ❗
    Викат му сложана лихва 😉
  • 14 00001

    8 4 Отговор
    БВП 186 милярда лева минис 33% инфлация, или 124 милярда БВП в реално изражение на цени от преди 2 години
  • 15 И лучец еж и водица пий

    9 2 Отговор
    Дий воле дий
    Искат да ни вкарат в еврозоната за да забогатеем със заеми за въоръжение саниране на сградния фонд магистрали и други и като махнат валутния борд ще ни отнесат като куцо пиле домат
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Икономист":

    Не им изнася да дават данни за паритета и за медианни доходи, заплата или пвнсия❗
    СТЪКМИСТИКА в действие ❕❕
  • 17 Фалитбанк ЕАД

    10 3 Отговор
    Ами има инфлация ве кавал, балонът се надува. Пак откриватели на топлата вода.
  • 18 ОкокорихСа

    7 2 Отговор
    При 2,5-3 пъти ръст на цените от преди пет години ма висок е
  • 19 Танас

    6 2 Отговор
    190 млрд е номиналния БВП. Ще кажете ли колко е реалния БВП. Ще кажете ли къде сме по Индекс на Човешко Развитие (още наричан HDI - Human Development Index)

    Коментиран от #21

  • 20 Гост

    5 2 Отговор
    А, отчитате ли рекордната инфлация? Със 190 млрд днес не можеш да си купиш колкото със 150 млрд преди две години.
  • 21 И. Костов

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Танас":

    В държавици като: Питекантропия, Тартария и подобни не измерваме индекс на човешко развитие.
  • 22 перничанин

    2 2 Отговор
    този пък как се надрусал.
    сладур.
  • 23 Перо

    1 4 Отговор
    Да са живи и здрави българските емигранти, носещи доход на страната над €1 млрд. годишно, иначе икономиката е нула! Другото са кредити!
  • 24 оня с коня

    2 3 Отговор
    Русофилите казаха тука и то КАТЕГОРИЧНО,че можем да произвеждаме само Чушкопеци.Еса питам аз ОТКЪДЕ са тия 190 МИЛИАРДА БВП?Ама не може тъй без обяснения бе Другаре,щото туй са ОКЕАН от Чушкопеци който ще задръсти Света!Другият вариант е че Русофилите просто лъжат от злоба,ама лично аз туй не мога да го допусна.

    Коментиран от #26

  • 25 при едно непрекъснато

    1 2 Отговор
    постъпателно движение на БВП е смешно някой, още повече зам-министър да се хвали с НАЙ-ВИСОК размер на БВП.
    Ама какво да правиш? Народът казва какмо означавало министри - мини-с-три.
  • 26 не си с кон, а

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    с магаре. ПРОЧЕТИ на страницата на НСИ какво съдържа БВП, АКО МОЖЕШ да четеш такава материя. Най-сме добри във финансовите услуги, например банковите преводи. Те КАКВО ТИ НОСЯТ? Най-сме добри в ремонта на велосипеди. Румъния и другите подобни на нас страни произвеждат коли, техника и т.н. Дачията се продава по цял свят. А ТИ какво продаваш? Албанските автомобили замислени от про100киро с джобните батериики?
  • 27 КСС

    0 2 Отговор
    А Тиквун не харесвал финансовия министър....Какво иска тоя...
  • 28 КСС

    2 0 Отговор
    Тука е бъкано с финансисти...Басси...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове