Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 06:34 1 576 12

Явор Куюмджиев: Очаквам поскъпване на електроенергията

  • явор куюмджиев-
  • енергетика-
  • електроенергия

България ще е опитно зайче на "Хюндай", смята енергийният експерт

Явор Куюмджиев: Очаквам поскъпване на електроенергията - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът реши, че за изграждане на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще се водят преговори с "Хюндай".

Целият процес се обърна с главата надолу. Петков каза, че парламентът е съставен от ядрени специалисти - очевидно, след като самият Петков гласува технология, по която да се строи електроцентралата, за да бъде необратимо решението. Обратимо е единствено, ако се вземи друго решение на парламента.

Това заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Очевидно става въпрос за едни пари. Не мога да твърдя със сигурност, но в крайна сметка става въпрос за много пари. По официални данин на Американсия ядрен регулатор последната централа, посторена недокрай от "Уестингхаус" в Джорджия, до момента струва 30 млрд. долара за два блока. Единият блок влезе в експлоатация миналото лято", даде пример Куюмджиев.

Той уточни, че "Уестингхаус" няма да строи след опита в САЩ, а си търсят компания, която да строи по тяхната технология - създават проект и го дават за строеж. Те имат договор с минимум две компании в света, едната от които е именно "Хюндай".

"Хюндай" са наистина компания, която е построила над 40 реактора. Дори във въпросната американска централа са корейски. В Джорджия са също корейски, построили са всички корейски атомни централи, и едва в ОАЕ", добави енергийният експерт.

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че "Уестингхаус" са имали търг за избор на технология, с искане за оферта с цена и срокове на двата бъдещи реактора.

Има 4 различни решения, които са възможни за България - америкаци, французи, китайци. Чехите обявиха търг за избор на технологията - с искане за оферта с цена и срокове.

"Американците бяха отстранени, защото не можаха да дадат цена и срокове. Кой е правил този търг - не разбрах. Излезе информация за тръжна процедура за преквалификация - по технически параметри корейците са минали през критериите.
Имало е някакво сито, в което някакви хора са определили, че от тримата участници "Хюндай" са подходящи. Китайците трудно биха могли да се справят с технологията AP1000. И изведнъж от ПП-ДБ казват - хайде да участват о "Бехтел", коментира експертът", заяви Куюмджиев.

Енергийният експерт посочи, че в България ще бъде първият опит на "Хюндай" да строят по технологията AP1000 и ние ще сме един вид опитно зайче, защото само са правили реактори за AP1000.

"Сигурно ще са справят, корейците са сериозни хора, те са дали твърда цена и твърд срок за построяване до 2037 г. Важно е обаче кога от "АЕЦ Колзодуй нови мощности" ще са готови с документацията и ще вземат разрешително за строеж. Най-сложно е разрешението за площадка, имат само за един блок, цялата процедура трябва да започне отначало за две площадки", посочи събеседникът.

Куюмджиев заяви също, че до построяването на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще има поскъпване на енергията.

"Не би трябвало да има колосални проблеми по отношение на енергийния баланс, но ще отпаднат ТЕЦ-овете, в някои часове на деня да бъде много евтино, в други - много скъпо, като цяло ще бъде по-скъпо", заключи Явор Куюмджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хак да ви е ся , яжте банани

    23 4 Отговор
    така е , тока трябва да поскъпне поне петторно, какво е това всеки ще ползва ток?!

    нищо че бай тошо ви електрифицира , сегашните ще ви откажат от тока

    ама нали искахте банани, сега яжте баните натъмно
  • 2 паметник на тато във всеки град

    24 3 Отговор
    тия дето скачаха с двата пръстапо площадите, сега да си плащат тока и да мълчат

    тока вече е частен, а бай тошо му направете паметник че ви електрифицира да видите и вие светло, ще го търсите вие бай си тошо ама умря
  • 3 кой за каквото учил или

    13 1 Отговор
    Кой за каквото подскачал !
    С една дума ново "дърво" ни чака !
  • 4 Кнаус 485

    18 3 Отговор
    Правя е Явор, ще допълня че българските управляващи са безмозъчни същества.... Естествените Монополи са касичката на бюджета, но безмозъчните от началото на прехода безотговорно се лишиха от тях.... За енергетиката продължаваме да е унищожаваме , за сметка на безмозъчните, които продължават да се облагодетелстват.....
  • 5 хаберих

    2 6 Отговор
    Той беше толкова добър заварчик, че накрая завари жена си с друг.

    Коментиран от #10

  • 6 един

    12 0 Отговор
    Не е работа на НС да определя изпълнител на ядрена и каквато и да е мощност,има си изпълнителна власт!НС е законодателен орган и няма такива правомощия,още повече че изпълнителя се определя без търг и е един участник!Това решение трябва да бъде атакувано в КС където сто на сто ще отпадне!
  • 7 Коментар

    11 0 Отговор
    Не само тока ами и водата вдигат все едно я внасят от Египет.Не ги е срам!Това е по заповед на Камилата Харис,за да се намали потреблението и оная на другия край на света да диша чист въздух и да пие чиста вода.Само че тя самата няма да намалява потреблението и ще си живее в лукс,а ние тука ще си броим стотинките,за да платим сметките и обедняваме от ден на ден.
    При самото строене щели експеримент да си правят...ако стане не дай си боже стане ядрена авария нашите съседи като Румъния трябва да осъдят тези нехранимайковци поименно,които са ни поставени с ала бала,а не държавата.Те изпълняват заповеди от вън и събират пари после да бегат по разни острови.
  • 8 ЧОЧО

    2 4 Отговор
    То зощото в другите държави го нямаше бай ви Тодор,нямат ток.То в другите държави ядат банани от сто години и са много зле.Не ни е виновна демокрацията нито пък бананите.Виновни са алчните и крадливи управници!
  • 9 Моарейн

    7 0 Отговор
    Пропуснал е думичката "драстично". Както е тръгнало, цените на тока ще се опитат да подобрят световния рекорд на очарски скок и, разбира се, ще повлекат нагоре всичко останало. Ликуй, народе, банани има за всички.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Казуар

    0 0 Отговор
    Руското момче Куюмджиев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове