Last news in Fakti

25 Февруари, 2024 04:00 1 862 33

Проф. Михаил Станчев: В Далечния изток въобще не разбират какво се случва в Украйна

  • михаил станчев-
  • война-
  • украйна-
  • русия

В първите дни бомбардировките в Харков бяха ежедневни. Все още нощем постоянно се събуждам, споделя историкът

Проф. Михаил Станчев: В Далечния изток въобще не разбират какво се случва в Украйна - 1
Снимка: bTV

"Военните в Украйна могат да бъдат добре екипирани. Ентусиазмът е паднал. В началото никой не очакваше, че украинците ще се съпротивляват толкова упорито и няма да пуснат руската армия да влезе в Киев“.

Това каза пред bTV проф. Михаил Станчев, цитиран от ФОКУС.

Той е историкът, който документираше историята на войната в първите ѝ часове на живо от дома си в Харков.

"Първите седмици на войната успяхме да ги отблъснем от Киев, а след това и от Харков. Мобилизацията в момента е шестата или седмата си вълна. Мотивацията не е на това ниво. По нашите закони мъжете до 60-годишна възраст не могат да напускат пределите на Украйна“, уточни той.

"Ако през 2022 година имаше висок патриотизъм в желанието да изгоним руснаците, през 2023 година имаше подготовка за контраофанзива, но тя не се получи. Ние не получихме помощта, която очаквахме. Загубихме Авдеевка заради липсата на оръжие. Студентите ми в Харков казват, че имат екипировка, но нямат муниции. Мирът е възможен и ще го очакваме, но по моя преценка няма да е скоро“, допълни проф. Станчев.

"Домът ми е здрав. Не е засегнат, макар че районът е бомбардиран. Още в първите дни, когато бях там със съпругата си, бомбардировките ставаха неколкократно за денонощие. Все още нощем постоянно се събуждам. Съпругата ми е в Харков. Предстои и аз да се върна“, обясни той.

"Контактувам с мои познати и роднини в Русия. Едните са в Далечния изток. Те изобщо не разбират какво става. Имах разговор с потомък на един много известен учен в България. Той ми каза: "Миша, на нас не ни трябват територии. Ние искаме да победим фашизма във вашата страна“. Аз му отговорих: "Победете фашизма във вашата страна, а ние с нашия ще се разберем самички“, посочи проф. Михаил Станчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професоре, пращиш от акъл

    60 16 Отговор
    "...а ние с нашия ще се разберем самички“.
    Ясно е как се разбирате, строите паметници на Бандера и интегрирате Азов в редовната армия.
    Тоя професор май преподава средновековна история на чеповете за зеле.

    Коментиран от #2

  • 2 И ти пращиш

    13 41 Отговор

    До коментар #1 от "Професоре, пращиш от акъл":

    Шестима украински пилоти са завършили обучение на самолети Tutor с инструктори от Кралските военновъздушни сили в Обединеното кралство и сега се обучават на изтребители F-16. Grob Tutor Т.Мк 1 се използва от Кралските военновъздушни сили за начално летателно обучение.
  • 3 Професор

    37 12 Отговор
    Окраина е Русия и помагаме толкова, колкото е необходимо !

    Коментиран от #4

  • 4 От обора

    35 9 Отговор

    До коментар #3 от "Професор":

    Званието си си придобил заедно с магарето на дедо си
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Преводачът е нула

    28 5 Отговор
    "Победете фашизма във вашата страна, а ние с нашия ще се разберем самички“

    Разбира се, че прзнава Бандерщината в Украйна.

    Пак грешка в превода. Трябва да е "Ние ще се се оправим, ще се ориентираме самички."

    Коментиран от #11

  • 7 пешо

    19 5 Отговор
    този е дърт комуняга , билета му е под възглавницата
  • 8 зрител

    25 3 Отговор
    пишманпрофесорче, те и в шащ не знаят ! поне за алабама съм сигурен !
  • 9 В Далечния изток

    31 2 Отговор
    не въобще не разбират какво става в Укртайна... В Аляска пък още по-малко, дори не ги интересува какво става в незалежная... Ето къде трябва да прехвърчи зеленикавия с надежда да убеди жителите на този щат да му отпуснал някой долар милостиня... Само там май не е ходил да проси...
  • 10 На баба ти фърчилото

    35 3 Отговор
    И в България повечето не разбираме глупостите които говориш. Щял да се разбере с фашизма. Дурак!
  • 11 За изявления на този

    36 2 Отговор

    До коментар #6 от "Преводачът е нула":

    превод не е нужен! Той е българин и говори български, но вече с оня характерен акцент на руснаци и украинци... Абе нещо като оня "професор", дето е министър на войната у нас...
  • 12 цитат

    31 2 Отговор
    По нашите закони мъжете до 60-годишна възраст не могат да напускат пределите на Украйна“, уточни той.

    А в скъпите градове в европа е пълно със скъпи коли управлявани от млади мъже
  • 13 Някой

    32 3 Отговор
    В далечния изток? Самите украинци не знаят какво се случва е Украйна, тръгнал да говори за далечния изток.
    Това, което се случва, е налагане на справедливост от страна на Русия на изнаглелите фашистки отр.епки.
  • 14 Шопо

    18 3 Отговор
    Украйна не е държава а територия
    Руска територия.
  • 15 хаберих

    10 1 Отговор
    Връзката между цигарата и човека е най-страстна и директна. Той умира заради нея, а тя изгаря за него!
  • 16 Търновец

    0 11 Отговор
    В Далечния Изток в края на седмицата работници от газовите и нефтени фирми се напиват и правят хайки за местни жени от не руски произход и няма кой да ги спре. Аину бяха само една от местните етнически групи населявали Чукотка Сахалин и Курилите, къде ги? А в Хокайдо Японското правителство спонсорира Аину. Още преди 30 години Руски подводници започнаха да правят карти на дъното на Северния океан където има огромни залежи нефт и газ - но там интереси имат и други страни и е потенциално опасно за ядрен конфликт

    Коментиран от #19, #28

  • 17 Поредният

    17 3 Отговор
    умник с титла. По стар гевроатлантически обичай като изтапанят някое недоразумение и му турят някоя титла пред името и си въобразяват, че изречените дивотии се превръщат в самата истина и стадото е длъжно да им повярва. Каква заблуда! А тоя на 100% не помни дали е вечерял снощи.
  • 18 Житен бегач

    9 3 Отговор
    гоооУем херой! Зарязал жена си в Харков. Помня го как се пълнеше да се бие, а сед първия месец пробяга Украйна като житен бегач по диагонал до София.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Търновец

    2 8 Отговор
    За да се разбере Руския подход и е ли е той фашистки пак ще спомена за само Етна от етническите групи населявали хиляди години Далечния Изток - в Хокайдо живеят около 20000 Аину а в цяла Япония около 25000, в Чукотка Камчатка Курилите Сахалин и на материка западно от Сахалин при последното преброяване са се обявили само 94 Аину, а бяха коренното население преди войниците на Екатерина Велика, но имаше и няколко други етноси. Що е то фашизъм?

    Коментиран от #22

  • 21 мхааа

    2 7 Отговор
    Пак разлаяхте копейките, "диванни специалисти" разбирачи по всички въпроси.
  • 22 Лицемерието на джапанкитв

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Търновец":

    Япония призна айну за отделен народ чак през 2008. Към 2019г. от 25 000 айну езикът айну се говори от 10 души. Навремето самураите са възникнали като военна каста точно заради въстанията на айну и е последвал няколко стотин години етноцид. Айну нямат нищо общо с японците. Те са европеиди.

    Коментиран от #26

  • 23 Явно съм Азиатец

    5 1 Отговор
    Нищо че съм бил в САЩ, когато си козирувал на СССР. Да , не мога да ви разбера, ти си жив, но млади украински момчета загиват, заради такива като тебе. Що не си в Украйна, да се бориш за "свободата" в Авдеевка.
  • 24 Гай Турий

    12 2 Отговор
    Тоя продажен мушморок нямаше как да не бъде използван за хибридна пропаганда от украбандеровската наркохунта. Това лице повече да не съобщава, че е българин.
  • 25 По отношение

    1 0 Отговор
    на айну, японците си ги избиват, още преди самураите, като стой та гледай. Една от хипотезите плащеницата на Христос във Ватикана, съвпада с кръвната група на Айну, и с други характеристики, което буди недоумение в учените. Говори се, че имат някакви странни духовни практики, но не са открити. Много закрито общество.
  • 26 Търновец

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Лицемерието на джапанкитв":

    През 2019 в Япония официално около 25000 човека да се определили като Аину а в РФ около 90 а са сред коренното население на Чукотка Камчатка Сахалин Курилите. В Япония езикът песните обичаите не ските на Аину се изучават в университети а всяка година се организират събори на Аину. Това за самураите е измислица, за произхода на бойните изкуства обикновено се сочи Окинава, с това че т.н. "Славяни" от нефтените фирми в Далечния Изток правят хайки за местни жени съм го чувал от Българин живял там. Аину вероятно идват от Северна Европа и населяват Чукотка и Камчатка и живеят там хиляди години и постепенно мигрират на юг. На сегашните Японски острови преди много години идват етноси от Полинезия а най многобройни са етноси от Манчжурия

    Коментиран от #29, #30

  • 27 Абе

    6 1 Отговор
    Я си бегай в Харкiв при жената, кво си се изтъпанил тука.
  • 28 Батко ти

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Търновец":

    Извинявай!:0 Не искам да те обиждам , ама си толкова семпъл че ...!!!:) Руснаци правят хайки за жени от не руски произход!!! :) Толкова е без мислено че нямам думи!:) Виж , ако беше написал че рускините правят хайки за мъже , нищо чудно и да се съглася!:) Между другото произхода на мъжа не е от значение!:) Достатъчно е да го е харесала! Тогава ще разбереш какво е хайка!:) Ти , даже не знаеш руски!:) Българин съм. И винаги много съм съм се смял на руският израз : Тя , се омъжи. За целта трябва да знаеш поне много добре руски!:)

    Коментиран от #32

  • 29 Психиатър

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Търновец":

    Според мен имаш спешна нужда от психиатрична помощ! Ясно ми е че сам няма да я потърсиш. Дано имаш близки , които да ти помогнат!
  • 30 Не се напиняй

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Търновец":

    Момче не се напиняй по японска история защото ръсиш глупости. Самураите са една от класите в средновековна Япония и са създадени като такива от шогуните. Само те са имали право да носят оръжия и поводът за появата им е неуспехът на императорската армия да потуши въстание. Това е паразитна класа и доброзорно е отмряла от края на 19-ти век до 1945г. Бойните изкуства от островите на префектура Окинава са реакция на обикновения народ да се защитава без оръжие от феодалния гнет.
  • 31 Маринов

    4 1 Отговор
    Господин Станчев,
    От вашето:

    " ... аз му отговорих: "Победете фашизма във вашата страна, а ние с нашия ще се разберем самички“, посочи проф. Михаил Станчев."

    СЛЕДВА:
    Първо: Че Вие с Това ПРИЗНАВАТЕ
    и ПОТВЪРЖДАВАТЕ
    че в Украина ИМАШЕ и ИМА Фашизам !

    Второ: Че до СЕГА
    не сте Успели
    САМИЧКИ
    да Победите Фашизама
    във Ваша Страна/Украйна!

    Трето: Че Русия
    сега Воюва
    срещу Фашизма
    във вашата Страна!

    А това е
    и Едно Искрено ПРИЗНАНИЕ,
    че Русия
    сега Воюва
    срещу Фашизма във Украйна!!!
  • 32 Ерсте банк

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Батко ти":

    Е, да, де! Руският израз е все едно жената е излязла за мъже и то си е така.
  • 33 Ерсте банк

    0 0 Отговор
    Абе, какво сте зачекнали айну и майну?! Процесите на асимилация ги има навсякъде, макар че са с различна скорост. Американците уж оставят намира индианците, но ги натъпкват в резервати. Я има 0,1% живи индианци днес, я няма. Турция е етнически буламач от над 80 народа и етноса, голяма част от които са на път да се заличат от историята, защото мнозинството плещи на турски, а тяхната култура не се изучава.

    Китай почти е унищожил уйгурите и асимилира териториите им. Даже скриват джамиите зад стени и сгради, за да бъдат постепенно забравени. В същото време самите уйгури са натъпкани в "лагери за превъзпитание", а Пекин насърчава колонизацията на Синцзян.

    Русия не прави изключение. Традициите на разселване са може би още от Сталин и дори Ленин, когато милиони са преместени в Средна Азия. Правено е затова, коренните на места народи да не са в състояние да се бунтуват, да бъдат отслабени, а руският елемент да се засили, както и за овладяване на иначе безлюдни региони. Има градове в Сибир, в Казахстан - създадени сред ледовете, в тайгата, в пустините... Един вид да се получи унифицирана нация...

    В България пък се опитаха да интегрират ромите и това е още от комунизма. Разселиха ги из кварталите с българи, смениха им имената с български и то много преди Възродителния процес, но виждате, че поради калпавата и недовършена политика тези граждани са далеч от интеграция.

    Мисълта ми е, че ако нещата са такива, каквито трябва, самият живот и потребността да
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове