Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 12:11 1 068 12

Пореден ремонт на ремонта в София: Физкултурният салон на Френската гимназия е в окаяно състояние

  • ремонт на ремонта-
  • общински съветник

Договорът за салона и сградата на гимназията е от 2020 година и е за 6 милиона лева, обясни общинският съветник Борис Бонев и обяви, че ще иска активиране на гаранцията от изпълнителя

Пореден ремонт на ремонта в София: Физкултурният салон на Френската гимназия е в окаяно състояние - 1

Две години след откриването на чисто новото крило с физкултурен салон на Френската гимназия в София - 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин", той е в окаяно състояние. Това заяви пред журналисти общинският съветник от "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев, цитиран от БТА.

По думите му има опасност за спортуващите ученици, липсващи или некачествени довършителни работи, мухъл по стените, течащ покрив и множество други проблеми, които са установени при извършена проверка от Борис Бонев, общинския съветник Стефан Спасов, както и зам.-кмета по строителството Иван Матов и служители на администрацията.

Бонев припомни, че договорът на нов физкултурен салон и обновяване на сградата на гимназията е подписан през 2020 г. между Столичната община и “Булстрой груп” и е на стойност близо 6 милиона лева с ДДС и срок за изпълнение 700 календарни дни. В задълженията на изпълнителя ясно е записано, че той следва да извърши възложената работа точно, пълно, качествено и спазвайки приложимите технически стандарти и норми в строителството, посочи още той.

Началото на учебната година през 2022 г. Френската гимназия посреща с чисто нов салон и нов корпус с 9 учебни зали, 3 амфитеатрални кабинета по природни науки с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека, посочи общинският съветник. Той допълни, че ремонтът е приет без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми.

По думите на Бонев част от видимите дефекти са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални има мухъл, който е опасен за здравето на учениците, посочи общинският съветник. Дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен, каза той и допълни, че дори с просто око се вижда, че ремонтът за над 5 млн. лв. е извършен изключително некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти.

Друг проблем е, че в настилката на новия салон не е предвидена възможност за монтаж на оборудване за волейбол и баскетбол. Така волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора, обясни Бонев.

„Начинът на изпълнение на този проект е показателен за работата на предишното управление. Дори обекти, касаещи бъдещото на нашите деца, са абсолютно неглижирани и е очевидно, че посредственият резултат не е проблем. В момента липсата на контрол направо крещи в очите ни - вместо това съоръжение да подпомага развитието на учениците, те трябва да внимават къде стъпват, за да не се наранят", заяви общинският съветник от ПП-ДБ СС Стефан Спасов.

Ние ще поискаме активирането на гаранцията в най-кратки срокове, каза Бонев и допълни, че вече са извършили оглед на място, за да бъдат описани всички проблеми. До дни ще бъде готов констативният протокол, след което ще се пристъпи към гаранционни ремонти, обясни той. Шокиращо е, че и преди година отново е имало констативен протокол, но предишното ръководство на общината от ГЕРБ не е предприело никакви действия, посочи Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АГАТа Кристи

    11 0 Отговор
    А жълтите павета пред "Съединението прави силата" -
    ТЕ ОТНОВО СА ЗА РЕМОНТ...
    Жалки сме.
    Докато ремонтите се правят от неграмотни индианоси, а собствениците на фирмите изпълнители за 1 нощ стават милионери, така ще е - АЛЧНОСТ, КОРУПЦИЯ И НЕГРАМОТНОСТ - ТРИ в едно....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Файдупкова е песен, във сравнение със тоя ремус.

    Коментиран от #6

  • 4 замислен

    9 1 Отговор
    Договора е дощъл от предишния общински съвет а кмета е бил длъжен да подпише. Бонев беше част от предния съвет и е гласувал така че да си понесе отговорността!

    Коментиран от #5

  • 5 Пенчо

    1 10 Отговор

    До коментар #4 от "замислен":

    Поръчката се одобрява от общинския съвет, контрола по изпълнението - кмета и тия под него. Каква е вината на Бонев ? Сам/малцинство в общинския съвет по това време ?
  • 6 Коментар до #3

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    За Ремуса малко хора ще те разберат

    Мат,ряла е некачествен
  • 7 Промяна

    7 0 Отговор
    Тоя пппппп не спря да лъже Бонев клоните още седят кой да ги почисти Бонев знаеш само да лъжеш кой гласува за този ппппппп незнам потрес алчен за власт за пари пълен с омраза
  • 8 Благой от СОФстрой

    11 0 Отговор
    А тоя авганистанец бил софиянец, "я хайде холан беее.."!
  • 9 Благой от СОФстрой

    9 0 Отговор
    А тоя авганистанец бил софиянец, "я хайде холан беее.."!
  • 10 Благой от СОФстрой

    8 0 Отговор
    А тоя авганиcтанaц бил coфиянец, "я xайде xолан беее.."!
  • 11 гражданин

    6 1 Отговор
    ще активираш гаранцията, тя фирмата сигурно вече е закрита, това е бошлаф, тоест глупости, Фандъкова ела да си оправиш бакиите, всичките ви проекти са глупост, това училище имаше широк и хубав двор, на центъра на София, съсипахте всичко хубаво в нашия град
  • 12 само питам

    3 0 Отговор
    А БЕ ТОЯ ОТ КЪДЕ Е ПРИЛИЧА МИ НА АФГАНИСТАНЕЦ ПО БОЯТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове