Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 11:12 1 211 26

Социолог: Споразумение за ротация ще бъде постигнато, то ще бъде изгодно и за двете политически сили

  • ротация-
  • правителство

Консенсусът постоянно взаимно се отхвърля, но животът на правителството продължава, алтернатива на това управление няма, смята Елена Дариева

Социолог: Споразумение за ротация ще бъде постигнато, то ще бъде изгодно и за двете политически сили - 1

"Не можем да се оплачем от скука на политическата сцена - меморандуми, коалиционни споразумения, всичко, което върви под угрозата избори две в едно. Това, което наблюдаваме, е една перманентна битка на консенсус. Той е принудителен, но трябва да бъде търсен от политиците." Това заяви социологът от агенция "Насока" Елена Дариева пред БНР.

По думите ѝ, сега се вижда, че консенсусът постоянно взаимно се отхвърля, но животът на Правителството продължава. Ротация ще има, доколкото алтернатива на това управление няма. Въпросът за усещането у аудиторията, което я отблъсква от политическото и води до развращаване на политическата среда, е за пазарлък .

"Вероятността да се стигне до предсрочни парламентарни избори заедно с изборите за ЕП, е малка, но тя е и нежелана не само от политиците, но и от гражданите", заяви Дариева.

Тя подчерта, че по данни на Агенцията, от началото на годината хората, които искат Кабинетът да продължи да управлява, са мнозинство - около 43%. Тези, които не искат това, са около 30%. Връщането към политическата нестабилност от последните години в изборна спирала би осуетило реализацията на стратегическите цели, които страната е заложила - влизането в Шенген и еврозоната. "И геополитическите, и външнополитическите основания са гарант за оцеляване на Правителството. Алтернатива няма".

Споразумение ще бъде постигнато, то ще бъде изгодно и за двете политически сили.

"Първо имахме меморандум от страна на ПП-ДБ. Всички анализатори се запитаха дали това е провокация. Да, провокация, подтикваща към действие. От нея имаше нужда и в първия съвместен документ, който подписаха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - Декларация за национално отговорно управление, беше предвидено да се изработи механизъм за предварително съгласуване между двете парламентарни групи за номинации за регулаторните органи. Девет месеца това не се случва, нужда от провокация имаше. Не трябва да интерпретираме тази покана за преговори в негативен аспект".

Дариева бе категорична, че предвидените в Меморандума процедура по проверка на кадровите назначения в регулаторите и възможността за вето на всяка една от двете страни, вместо предложеното сега от Борисов квотно разпределение, са много по-ценни и първият документ има повече достойнства.

"Именно те целят постигането на принудителния консенсус, защото всяка страна трябва да търси да номинира кандидати, които са приемливи и да другите. Друго предимство на първия документ са ясно разписаните приоритети в сферата на правораздаването, съдебната реформа, външната политика, на електронното управление и цифровата трансформация - все важни теми".

"Вероятно сега ГЕРБ-СДС ще настояват за по-мащабни промени в състава на Кабинета, за да получат избирателите им по-добро представителство. ПП-ДБ пък ще държат за по-минимални промени. Ще видим кой ще надделее."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    19 3 Отговор
    А изгодно за народа, който реално име дал властта?

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Трол

    6 2 Отговор
    Ако ГЕРБ и ПП си разделят добре баницата и Делян разпредели правилно порциите, всичко ще бъде наред.
  • 3 РАЗВАЛИХТЕ МИ ОБЯДА

    11 2 Отговор
    Като му видя на тоя мутрата и стискам юмруци

    Коментиран от #15

  • 4 ТУЛУП, ПРАСЕ И ПОДЛОГА

    10 3 Отговор
    Ето това се нарича истинска сглобка, а не мърлявите им антуражи

    Коментиран от #7

  • 5 Селянин

    15 2 Отговор
    Тези, които ни казваха, че:

    - няма да правят коалиция с ГЕРБ
    - няма да подкрепят ДПС
    - няма да заселват нелегални имигранти в България
    - няма да толерират корупцията

    сега ни казват, че няма да изпращат български войски в Украйна и няма да ни вкарват във война с Русия.

    Има ли някой българин, който да вярва на тази лъжлива и крадлива пасмина, управляваща България?
  • 6 бай герги

    9 2 Отговор
    ИЗБОРИ и край на тези Мръсни ШАРЛАТАНИ амин
  • 7 Тулупа и Прасето

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТУЛУП, ПРАСЕ И ПОДЛОГА":

    Се мият в подлогата.
  • 8 Смешният жалък Бойчо

    7 3 Отговор
    Е готов на всичко да предаде избирателите си. Но е хубаво да го гледаш как се гърчи . Много е готино да го гледаш

    Коментиран от #16

  • 9 Гласуваш за ГЕРБ, печелиш изборите

    7 2 Отговор
    И недоразумението Бойчо подарява власта на ДБ-ПП .....супер ! Гербери пак за ГЕРБ с Бойчо на чело гласувайте!
  • 10 Гласуваш за ГЕРБ, печелиш изборите

    5 1 Отговор
    И получаваш цял един министър и то какъв... Страшна сглобка и е цяло чудо как самите гербери не са изключили Бойчо от партията
  • 11 Ломския

    5 3 Отговор
    Бойко,кажи мале за барцелона,мата хари,кюлчетата злато,джуджетата защото роднините на ЧАКЪРА са живи и помнят гранатомета.
  • 12 Ъхъ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    За народа ще е крайно неизгодно, но за народите на бивша укрина, САЩ и гейнародите от Гейсъюза, ще е направо екстра!
  • 13 Глупости

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    На изборите нямаше и 40% да са излезли от имащите право на глас. Тези управляващи са болшевици. Това е болшевизъм в действие подкрепен от около 20 -тина процента от имащите право на глас. Не знам само защо пемахнаха паметниците на В. И. Ленин защото точно той е измислил този политичеки похват и добре, че не го е патентовал, че сега трябваше да плащат патентно право за ползване.

    Коментиран от #26

  • 14 пешо

    4 1 Отговор
    то е ясно че за тях ще е изгодно , но за народа не , мизерията ще е по голяма
  • 15 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "РАЗВАЛИХТЕ МИ ОБЯДА":

    на мен ми щръква средния пръст
  • 16 Хи хи

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Смешният жалък Бойчо":

    Бойчо се гърчи ? Бегай бе ! Ама ти наистина нямаш никаква представа от реалността или има нещо сбъркано във възприятията ти. . Баце ги пързаля по правилата на дипломацията . Чакам го простото Кире какво ще прави и готов ли е за избори.
  • 17 ЛИЛИ

    3 0 Отговор
    ТАКА КАЗВАТ И ОТ ПОСОЛСТВОТО
  • 18 боклуци

    4 0 Отговор
    а за народа дали е изгодно никой не пита
  • 19 За двете свини

    3 0 Отговор
    в българската политика когато и да дойде Коледа, все ще е късно!
  • 20 Нямат Друг Избор!

    0 0 Отговор
    Нямат Друг Избор!
  • 21 Ван дер Любе

    1 0 Отговор
    Ами като знаем какво леке е Борисов, ще е трудно, но като му покажат някои документи неговите приятели, ще се кротне и ще заяви, че ой го е подредил по този начин. Мата Хари му праща поддрави, а Делян е заделил едни кюлчета. Има радвоение на личността. Има и изригвания на слънцето и магнитното поле е колебливо и Магнитски изкача от всеки ъгъл.
  • 22 шехерезада

    1 0 Отговор
    Къдеее са паритее къде е Мата Хари Затвооооор
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БАЙ СПАС

    0 0 Отговор
    СЕГА ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПОРЦИЙТЕ И ВСИЧКО ЩЕ Е ОК А БЕДНИЯ БЪЛГАРИН ЩЕ ГО НАДУУЕЕ ЯКОО!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кирчо от Кокорчево

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Глупости":

    Ще ги заменят с паметници на Боко.Шиши,Кирчо и Кокорчо....а в нозете им ще бъдат Трола и Ицо водолаза....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове