Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 20:17 2 058 30

Експерти обясниха готова ли е икономиката ни за влизане в еврозоната

  • експерти-
  • икономика-
  • еврозона

Ние сме на етап финална фаза на присъединяване към еврозоната. Трябва действително да сме готови за тази стъпка. Става въпрос да обърнеш поглед към вътрешната политика, така че тя да предоставя максимална полза

Експерти обясниха готова ли е икономиката ни за влизане в еврозоната - 1

Ние сме на етап финална фаза на присъединяване към еврозоната. Трябва действително да сме готови за тази стъпка. Става въпрос да обърнеш поглед към вътрешната политика, така че тя да предоставя максимална полза. Нашият съзнателен избор е да сме европейци и е важно накъде отиваме. Никой не отрича съществуването на рискове при влизане в еврозоната. Това каза в студиото на „Челюсти” бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

По думите му има два типа конвергенция - ценова и подоходна. „България дали продължава да стои във валутния борд, или влиза в еврозоната - механизмът е един и същ. Икономиката трябва да е конкурентноспособна. Процесът на вдигане на цените е естествен, независимо дали и кога ще влезем в еврозоната. Това е естествен процес на развитие на икономиката”, подчерта той.

На свой ред икономистът проф. Гарабед Минасян обясни, че включването ни към еврозоната не е въпрос на наше собствено решение. „Можем да изразим желание, но решението е на ЕЦБ и Европейския съвет. Имаме голямо желание, но това не е детска играчка. Вървим на принципа „юруш на маслините”. Почти изключително се говори само за позитивния ефект от еврозоната, малцина говорят за рисковете”, смята той.

Според него ценовото ни равнище е с 20% по-ниско от новоприетите през последните години в еврозоната. „За десет години те са повишили ценовото си равнище от 70 до 90%. Това е станало с по-висока инфлация при един и същ валутен курс. Включени сме във фиксиран режим. Присъединяването в еврозоната премахва всякакви ограничения и различията се чувстват много по-ярко. Да очакваме, че инфлацията у нас ще бъде ниска, означава да предвидим ценовото ни равнище да остане най-ниско в ЕС, което е на практика невъзможно”, коментира Минасян.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да запазим българския Лев !

    43 6 Отговор
    Чакаме референдум!!!! Не си мислете че ще ви минат номерата!!!! Еврофашистите да не си въобразяват че ще предадем последния си суверенитет!!!!

    Коментиран от #15

  • 2 Българин

    5 3 Отговор
    Чакаме тежката дума на ЕЦБ. От тях зависи.

    Коментиран от #26

  • 3 Мда

    15 5 Отговор
    Баце събира пачки евра по шкафчетата и чекмеджетата, не видяхме пачки левове. Значи смело напред с герб/дпс към евровата зона, осветена от ввро/доларовата атланичекска секта. И далеч от магнита!
  • 4 Русофил

    3 24 Отговор
    БГ икономиката ще е по-готова ако:
    50 000 паспорта, 600 000 имота, 1 500 000 руски собственици.
    Данъче за граждани от вражеска държава (русията) по 100 евро/м2 х 70м2 х 600 000 = 4.2 милиарда!
    Ще оправим БГ бюджета.

    Коментиран от #8, #13

  • 5 благой

    25 1 Отговор
    Не е готова и не ни трябва.Иначе съвсем ще се затегне примката
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сатана Z

    25 2 Отговор
    Тия безвъзмездни помощи ,които Евро Райха дава на Укрия трябва да се избият от някъде.Например ония 40 милиарда Ойро ,които са гаранция на валутния борд в БНБ ще отидат тутакси в ЕЦБ,която ще ни каже колко парична маса ще има в обръщение на пазара в БГ.България ще загуби правото си на парична политика,която ще се определя от комисарите в Брюксел
  • 8 Мустафа

    1 16 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    България или каквото остане от нея ще се оправи след като правителството върне движимото и недвижимото имущество на Турските граждани ,които са отнети от Русия след 1878год.

    Коментиран от #12

  • 9 АГАТа Кристи

    5 2 Отговор
    За едни чашата е наполовина празна, според други - наполовина пълна...
    Важно е въпросните да се изявяват като много умни...
    /заради финикийските знаци, естествено /...
  • 10 Хмм

    24 2 Отговор
    Експерти обясниха готова ли е икономиката ни за влизане в еврозоната

    Какво ме топли икономиката
    А хората готови ли са?Имат ли дистатъчно пари в джоба?Взимат ли достатъчно големи заплати?
  • 11 момента е важен

    24 2 Отговор
    Който е в сферата на обслужващата ни жалка промишленост, знае че на запад нещата боксуват от година. Ще продължат да боксуват, въпроса е колко време. Причината е че Брюксел орязва парите за да налива в бездънната каца Украйна. И ако през това време някой недобросъвестен управляващ се изкуши и започна да харчи повече от колкото има, ние ще също му сърбаме попарата ако сме в Еврозоната. Според мен, сега не е момента да се влиза.
  • 12 Русофил

    2 13 Отговор

    До коментар #8 от "Мустафа":

    Абе русията след асвабаждението нали взе всичкото злато на БГ. Ще го върне
    колкото го върна на испанците.
  • 13 умен козяк

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Те, денкооглу и лъжливото асанчо василев също си мислеха че ще оправят бюджета с една таксичка за руския газ, ама нещо не им излезнаха сметките....
  • 14 Ромчо

    19 1 Отговор
    Ква еврозона бе гяуриииии,ще изхранвате роми,мигранти и бежанци бе глупави кучета
  • 15 Хлъц

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да запазим българския Лев !":

    Кво чакаш,бе- Референдум? Чакаш зад клавишите на компа.Те директно ,нагло,арогантно го отхвърлиха в КС,той чакал? Същият Конституционен съд,който е създаден точно с тази цел - да пази Конституцията,в която изрично е залегнал закона за провеждане на Референдум...Над 400 х валидни гласа, задължително провеждане.НС единствено гласува ( задължително) да се проведе,а Президента ннасрочва с указ,дата на провеждане.Но в Овчаристан е така - знаят че е пълно с покорни оф се,който пасат всяка за себе си!

    Коментиран от #17

  • 16 Шопо

    20 1 Отговор
    Не ви шем еврото, не ви щем шенгена
    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #25

  • 17 Чаве

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хлъц":

    А бате не така не забравяй братята роми,все пак вече сме мнозинство

    Коментиран от #18

  • 18 хаха

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "Чаве":

    Я ми кажи има ли ром работил 40 години за пенсия :D
  • 19 За какво говорим

    2 8 Отговор
    Ние отдаааавна сме задминали цените в еврозоната. Влизането ни в нея ще намали цените на редица стоки. Сега ни ограбват. Лихвите на жилищата в Еврозоната са далеч по-ниски.
  • 20 Баце

    9 0 Отговор
    Ние сме стабилни като паднал плет. Добре, че е "командното дишане" от европейските фондове, та Шиши да дебелее, а Тиквата да пълни чекмеджетата и да дебелее и да си отглеждат медий, администрация и партии, зад които да се крият и да дърпат конците.
    Но това устройва и метрополията за по-лесно управление на колониите всичко е друго е пропаганда и медиен шум за плебса.
  • 21 Побесняха

    11 0 Отговор
    Пяна им излиза от устата от пропаганда за тази зона. Не могат да спят, ходят като обезумели по телевизиите, канят банкери от чужбина, Путин провокирал влизането ни и накрая нищо не зависело от нас, " решението за включването ни ще се вземе от ЕЦБ и от Европейският съюз" казва не кой да е, а финансист професор Минасян. Ами, защо бяха тогава тези грешни 10 милиона лева от бюджета за пропагандиране на еврото и къде потънаха?
  • 22 Външен

    7 0 Отговор
    Продажните депутати отхвърлят референдума срещу еврото.
    Но той трябва да се състои без санкция на Народното събрание, защото лигитимните подписи за него са над 400 хиляди. Президентът да го насрочи проради:
    1.Международният ратифициран договор за стоенето в чакалнята в еврозоната няма срок.
    2. Референдумът не отхвърля еврото смо го отлага
    3. Не се нуждае от санкция на Народното събрание, защото лигитимните подписи за него са над 400 хиляди.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Отговор

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    За да ни прецакат за пореден ще одобрят влизането ни в еврозоната.
  • 27 обикновен човек

    6 0 Отговор
    асен василев и компания банкери и милионери, обясняват колко ще е добре ако влезем в Еврозоната. А ако не е, ще върнат ли изгубените пари на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД от собствените си банкови сметки. СТИВ ХАНКЕ – известен и уважаван икономист в ЦЯЛ СВЯТ, обясняваше много пъти, че БЪЛГАРИЯ не е готова за Еврозоната. Както се казва : "" НЕРДЕ ЯМБОЛ, НЕРДЕ ИСТАМБУЛ.""
  • 28 Запознат

    2 0 Отговор
    Изтеглете си парите от банките и си ги закопайте някъде, тъпанарите в министерски съвет и депутати тогава ще видят дебелия само за два месеца. Кара тирания ефект е че Никола няма да си позволят да правят каквото и да било без съгласието на народа. По този начин никои няма да пострада освен политическата класа . Всичките пари с които те разполагат са наши и с нашите пари злоупотребяват , организирайте се и ще разберете каква сила сме.
  • 29 Не искаме евро!

    1 0 Отговор
    След като не казват истината, и по-точно негативите, що за насилие упражняват. И кой ше плаща после дълговете на задлъжнелите страни ,
  • 30 Референдум и протести

    1 0 Отговор
    Що за диктатура е това, да се омитат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове