Last news in Fakti

2 Март, 2024 07:53 1 475 20

Антон Златанов: Партиите да не се заиграват със страховете на хората

  • антон златанов-
  • гранична полиция-
  • мигранти

Винаги се въздържам от политически изказвания, подчерта директорът на ГД "Гранична полиция"

Антон Златанов: Партиите да не се заиграват със страховете на хората - 1
Снимка: БГНЕС

"Аз винаги се въздържам от политически изказвания, но това, което мога да кажа, е да призова всички политически партии независимо от целите, които преследват, да не се заиграват със страховете на хората, като правят неистински внушения, тъй като между това да попиташ конструктивно да получиш отговор, и това да вкараш внушения политически, играейки си със страховете на хората, а тези внушения да не отговарят на истината, вече е нещо съвсем друго".

Това заяви пред ФОКУС директорът на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов относно мигрантския натиск към страната ни и свързаното с него приемане на България като пълноправен член на Шенгенското пространство и по суша.

Часове след посещението на изпълнителния директор на FRONTEX Ханс Лейтенс в България и съвместното им изявление на ГКПП "Капитан Андреево" разговаряме със Златанов в централата на Главна дирекция "Гранична полиция" в София. Коментираме и най-злободневната тема, която предизвика бурни реакции в Народното събрание по време на петъчния парламентарен контрол.

Пред сградата на МВР на бул. "Мария Луиза" в столицата в близост до кабинета на Златанов се намира паспортна служба, в района са улиците "Пиротска" и "Опълченска". Днес там срещаме хора, спокойни и добре облечени, които явно вече са получили убежище и чакат за своите документи. Преди десетина години софиянци масово разпродаваха жилищата си в тази част на широкия център, уплашени от нелегалната миграция. Сега е спокойно и жилищата се продават прескъпо.

За забравените страховете и новите такива след споразумението с Австрия за Шенген, за това колко мигранти ще ни върнат по Дъблинското споразумение и дали са от криминалния контингент, пред "Фокус" говори директорът на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов.

"Първо, на територията на София, тук в централната градска част, където могат да бъдат забелязани много хора, етнически принадлежащи към профила на мигрантите, те не са незаконно тук. Т.е. те са в някаква процедура, както сама казвате, редът се на опашка да получат някакъв документи или да подадат. Колегите от СДВР почти ежедневно провеждат операции в този район за проверка на всичките тези лица. В последните месеци няма нито един нелегален мигрант тук, всеки от тях е в различна процедура, т.е. всичко е законно, макар и за гражданите да изглежда, че има много хора от Азия, които да са тук, те са напълно законно. Т.е. те не нарушават в момента закона и съответно властите следват процедурите, които са написани по това да им издават съответния статут на бежанец, с хуманитарен статут и т.н.", увери Златанов.

"По втората част от въпроса: аз винаги се въздържам от политически изказвания, но това, което мога да кажа, е да призова всички политически партии независимо от целите, които преследват, да не се заиграват със страховете на хората, като правят неистински внушения, тъй като между това да попиташ конструктивно да получиш отговор, и това да вкараш внушения политически, играейки си със страховете на хората, а тези внушения да не отговарят на истината, вече е нещо съвсем друго. Но това е избор на всеки човек, който ги говори тези неща", призова директорът на ГД "Гранична полиция".

"Между влизането ни в Шенген и подписаното споразумение, и връщането по Дъблинското споразумение или като реадмисия на чужди граждани на трети страни, няма нищо общо. Това са два регламента, които действат от години, ежедневно и или седмично такива лица се връщат според това докъде е тяхната процедура. По Дъблинското споразумение се връщат лица, които са регистрирани в България, са подали документ за хуманитарен статут, но не се изчакали да завърши процедурата и се заминали към Западна Европа. Когато бъдат установени, те се връщат в страната, която ги регистрирала, в случая е България, може да е Гърция, може да Италия, може да е Румъния, и там трябва да изчакат финиширането на тази процедура. Тези, които се връщат по реадмисия, те са с приключили процедури, получили са съответните документи в България, те имат документ, който е документ за самоличност, което им дава съответните права и задължения, и имат право да стоят 90 дни в друга държава. Когато надвиши 90-те дни в рамките на шест месеца, другата държава ги връща тук, и това се нарича реадмисия", обясни той.

"Тъй като и в днешния ден чухме за самолети с престъпници, които се върнати от Германия в началото на февруари, тук също искам да отбележа, че има такъв самолет на 8 февруари, с който от Германия се върнати включително шестима българи, които отговарят на това описание "престъпници". Това са хора българи, родени в България, с български имена, дори имената са на бюрото ми, които са извършили различни престъпления в Германия, осъдени са, излежали са си присъдите или са освободени предсрочно по германските закони, и са депортирани в Република България след излежаването на присъдата си.

В същия чартър има и бежанци от Сирия и Афганистан, спрямо които няма данни да се извършвали някакви престъпления, те се връщат по реадмисия. Тези, които се връщат по Дъблинското споразумение се поемат от Държавната агенция по бежанците. Ясно ми е, че хората свързват всяко това нещо с "Гранична полиция", но на "Гранична полиция" тук ангажиментът е съвсем минимален. Това е процедура, която се администрира от Държавна агенция за бежанците, а тези, които се връщат по реадмисия, с тях не се случва нищо, те вече имат документ отново казвам, издаден от Република България, кацнат на летището и продължават своя живот тук, тъй като те съвсем законно имат право да стоят в България.

България също участва в тази процедура, като връща граждани в страни по произход, дори тази година директорът на Дирекция "Миграция" докладва, че има три пъти близо повече върнати в сравнение с предишния периоди. Т.е. това са едни съвсем нормални процеси, които се случват от 10 години назад, но в момента се фокусира политическо, обществено и медийно внимание в тях и излиза сякаш от сега започват. Всъщност това е нещо, което тече ежедневно, и то ще продължи да се случва", разясни Златанов пред "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толупи на заплати

    21 0 Отговор
    едно време границата се пазеше от граничари ! сега от някакви толупи на заплата дето се крият за бюрата и чакат мрежата да свърши работа ама не става няма ли кои да изкара един откос по беглеца
  • 2 филма границата

    13 2 Отговор
    имаме си много хубав филм .. казва се граница бг филм може да го видите

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    14 0 Отговор
    С полковник Марков пазим на Летище София и пренасочват бежанците към Пловдив.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХАХАХА

    16 1 Отговор
    Ама какви страхове да имат хората ,при прииждащите и връщащите ни" компотени " специалисти и работливи паразити? С хляб и сол трябва да се посрещат . Всички тези публикации в Европа за изнасилвания убийства и други престъпления извършени от тях са руска дезинформация.
  • 6 Лост

    21 1 Отговор
    А , Златанов какво ще каже за побоя под колоните?Той с кой се заиграва след като не искаше да става шеф?
  • 7 ГРАБ

    18 1 Отговор
    И теб те знаем от коя ОПГ си !!
  • 8 Работодател

    17 1 Отговор
    Като го гледам как изглежда главният комисар съм 100 % сигурен че заработва допълнително!
  • 9 Ненормалнико помним те как нареди да

    19 1 Отговор
    Пребиват протестиращи! Спаси те политическият слугинаж от съд тук, но от другия съд няма да те спаси!
  • 10 Наивник на средна възраст

    17 1 Отговор
    Толкова ме отвращава,че чак не ми се и коментира.Командирът винаги носи отговорност за действията на подчинените си.Какъв командир си ако се оправдаваш с подчинените си?Забавно е и кой ли е им дал заповед да действат?Още по - как и не можаха да ги индетифицират?След случилото се "бебешкото лице" пак го пренасочиха за шеф.....Престъпници облечени с власт.....

    Коментиран от #12

  • 11 Мисля

    10 0 Отговор
    Този защо е още е системата?
  • 12 Лост

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Наивник на средна възраст":

    А този до 2021 да не беше по-добър? Светлана Кичиков катастрофира на магистрала Тракия със служебния си автомобил,возейки семейството си по Коледа към Бургас. И нищо.
  • 13 Не са страхове

    9 0 Отговор
    а истина. Ненапразно Шолц търси подкрепа от Ватикан, след отказ предоставяне ракети на Укр. в Париж Ненапразно изтече нарочно записа за натиск над Германия да участва в тероризъм срещу Крим мост, та чак името на инициатора изпуснаха в началото на записа. А че България е готвена за провокации срещу Русия, нямам съмнения. Въпросът е ще жертвате ли народът на България, защото умните народи избягват англосаксонските интриги като Фицо, Орбан, Шолц.
  • 14 един от стадото

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    моите уважения, че си служил на гаубица, а за непрехвъркахтите пилета се грижехме ние, малко по надолу, на браздата и истинския кльон. МалкоТърновски отряд- 11 бивша застава, на Велека. Една от многото от три отряда там. Тая гр. полиция сега луди ще ги направя, ако ги подгоня по стария устав. Един марш на скок или едно покритие на флан на кльон им стига. Виждаш ли го тоя горе, и граничните Пъдари включиха във пропагандата и лъжите си. А пол. Марков крие много тайни знам, но с висене на летището само нищо не става
  • 15 Номерът е

    4 0 Отговор
    да ги ползвате тези мигранти, желателно от териториите на България за провокации срещу чужди държави. Българите не са глупави, страховете са основателни и се знаят крайните цели на англосаксите, принуждаващи ЕС да приемат неинтегрираните. Що народ избяха от Германия, Франция, Австрия, Белгия в по-спокойни държави. Този акт на Българските псевдоелити след време задължително ще подлежат на съдебно преследване, и не само този. После да няма, ама аз Защо. Защо?
  • 16 Има в България

    7 0 Отговор
    Бандити от ГЕРБ на държавна служба,
  • 17 Жандар-мерист

    7 0 Отговор
    Тоя трябваше отдавна е в затвора,а не да дава акъл.
  • 18 дядото

    2 0 Отговор
    не ви ли е срам.какво е съдържанието на понятието хората.в главите ви вече не сме нито народ,нито общество.до някой ден ще започнете да използвате понятия като робите,стадото и пр.
  • 19 Джукаааа! Гном!

    0 0 Отговор
    .......
  • 20 Бат Венцe от Славия - сикаджията

    0 0 Отговор
    Само като видиш шефа на ГП, и какви ситроени карат за 1500 лева и ти става ясно за ко иде реч. Утре ке тръгнат тези мигранти да пердашат наред и ни полиция ни калъч ке остане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове