Last news in Fakti

2 Март, 2024 12:46 1 994 36

Първата въздушна линейка пристигна у нас, но все още не е готова да лети

  • въздушна линейка-
  • летене-
  • готовност-
  • забавяне

Към днешна дата хеликоптерът има българска регистрация, но очаква да бъде потвърдена летателната му годност – в срок до седмица. След получаването на лиценз, всеки от шестимата пилоти трябва да премине обучение от още 10 летателни часа в българското небе – което изтегля срока за спасителните акции по въздух за края на март

Първата въздушна линейка пристигна у нас, но все още не е готова да лети  - 1
Снимка: БГНЕС

Първият хеликоптер, който пристигна у нас, трябваше вече да е летяща линейка. Оказва се, обаче, че ще има забавяне. Един месец се оказа твърде кратък срок за лицензирането на първия хеликоптер за въздушно спасяване у нас. В позиция до NOVA от транспортното министерство обясниха това с по-късното пристигане на въздушната линейка. Но в студиото на „Събуди се“ другият ресорен министър – на здравеопазването, посочи друга причина: техническа.

„Има някои допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който сега дойде в България и той трябва да бъде оборудван – дребни неща са, но той трябва да бъде напълно годен”, заяви Христо Хинков, министър на здравеопазването.
За технически проблем с първия ни хеликоптер загатна и транспортният министър вчера, но в минало време. „Това е приемно-предавателен протокол, при който са констатирани недостатъци, които естествено, че са отстранени към момента”, заяви министър Гвоздейков.

Така към днешна дата хеликоптерът има българска регистрация, но очаква да бъде потвърдена летателната му годност – в срок до седмица. След получаването на лиценз, всеки от шестимата пилоти трябва да премине обучение от още 10 летателни часа в българското небе – което изтегля срока за спасителните акции по въздух за края на март.

От нас се иска да е осигурен медицински екип, да е осигурена базата с всичко необходимо за връзката на медицинския екип … ние сме готови с това”, заяви д-р Георги Деянов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух.

Когато всички процедури бъдат завършени, именно Центърът за спешна помощ по въздух ще е точката на координация на действие при всяка потенциална акция в бъдеще.
„Сигналът идва в 112, оттам най-близкото ЦСМП изпраща екип, този екип преценява какво е състоянието на пострадалите, къде е най-близката болница, дали тя може да осигури адекватното лечение на пострадалия пациент и ако е на по-далечно разстояние и не може – се свързват веднага с нас”, разясни д-р Георги Деянов.

„Тук имаме четирима диспечери, които ще извършват връзката с авиационния оператор, с болницата”, заяви д-р Диян Ганев, ръководител на Координационна централа към ЦСМПВ.

Този екшън план ще се задейства, ако транспортирането на пострадалия до най-близката болница ще отнеме повече от 30 минути, или когато състоянието му изисква по-високо ниво на медицинска грижа, спрямо наличното наблизо. Както и в случай на масови инциденти.

„Въздушният оператор преценява дали метеорологичните условия позволяват да излети хеликоптерът и ако всичко е наред, той излита с екипа, на теория го знаем – чакаме практиката, за да видим дали наистина така ще стане”, каза д-р Георги Деянов.

В очакване спешната помощ по въздух да заработи са и над 100 лекари и медицински сестри. Които досега са били в неравностойна борба с времето на земята. А вече очакват да го правят и в нова работна среда – във въздуха.

„За един критичен пациент този златен времеви интервал може да бъде 2 часа, за друг може да бъде 45 минути – и това е и причината, поради която се насочих към този център – защото смятам, че спешната медицинска помощ по въздух ще направи малко по-равностойна в наша полза”, заяви Вера Иванова, анестезиолог-реаниматор в СБАЛАГ „Майчин дом“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много изостанали много

    42 1 Отговор
    Жалка картинка, това е само една машина, а толкова хора са във възторг като индианци пишеща машина!
  • 2 Ловец на боклуци

    34 3 Отговор
    Гнусно, вредно, продажно и лъжливо "управление"! За тези 34 години тези са най-големите врагове на народ и нация! Пфууу!!!

    Коментиран от #10, #23, #27

  • 3 Наркос

    26 0 Отговор
    Китайците вече да са го разглобили и произвели 10 идентични копия....
  • 4 ТаУмВзе

    22 1 Отговор
    Лекари и медицински персонал нема, хеликоптери за Комисионката има! Сметай кви кинти ще е да повозят на хеликоптерче! Пилоти от къде?
  • 5 Защо ни пратиха засега само макет

    20 1 Отговор
    Останалото друг път.
  • 6 ЕВРОНЮЗ

    26 1 Отговор
    😂 😂 Сваляйте носещия винт, слагайте един червен буркан и да тръгва по улиците тикан от сглобката
  • 7 Има надежда

    24 0 Отговор
    Само да внимават F16 да не дойдат преди да полети "линейката". 😀
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Преди години

    23 2 Отговор
    във всяка окръжна болница имаше хеликоптерна площадка. Вместо да разкарват спешно нуждаещия се, с какъв да е хеликоптер пристигаше професор с екип от София, Плевен, Варна или Пловдив и операцията се правеше на място. Пациентът не се разкарваше, условия за такива операции имаше във всеки окръг.

    Коментиран от #17, #24

  • 10 Ами не точно

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ловец на боклуци":

    За жалост не са само тези , а всичко до сега без изключение

    Коментиран от #26

  • 11 Ами тя ще се развали

    7 0 Отговор
    Ами тя ще се развали от седене! Български Гнил Задник!
  • 12 И колко милиона струва?

    5 0 Отговор
    Тая сложна техника.

    Коментиран от #18

  • 13 ГЕРБ=БСП=ДПС

    10 1 Отговор
    Ало управляващите, защо сте купили "мини " въздушна линейка. Тя не воже да излети със 150 килограмовите Борисов или Пеевмски. За които се очаква скоро да получат инфаркт от загубата на скорошни избори. Искам да са живели, за да прекарат остатъка от живота си в затвора сред маргарита обирджии и изнасилвачи на самотни селски червени бабички.
  • 14 хе-хе

    9 2 Отговор
    ние нямаме шофьори за градския транспронт, тръгнали въздушни линейки да купуват...кой ще ги управлява, кой ще ги поддържа, кой ще ги ремонтира??? .... на гол тумбак – чифте пищови

    Коментиран от #22

  • 15 ХА ХА ХА

    11 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО , АКО БЕШЕ ЖИВ НОТАРИУСА , ЩЕШЕ ДА УРЕДИ ТАЯ РЕГИСТРАЦИЯ НА ТАЯ ВЪЗДУШНА ЛИНЕЙКА МОМЕНТАЛНО !
  • 16 И ся" Ко "

    9 0 Отговор
    Й ся" Ко" , много шум за нищо ????? Голяма реклама и направиха тия управляващи , голямо хвалене колко много работа са свършили , ама сега мълчат като риби !!!!!
  • 17 ЕВРОНЮЗ

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Преди години":

    Е тъй де наборе, ама тия къде са израснали по детските площадки на Макс Доналд с провиснали памперси, докато майките им пушат откъде да знаят. За тях летоброенето започва след като са изяли първия плик с пуканки от мухлясала генно модифицирана американска царевица
  • 18 истински Еколог

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "И колко милиона струва?":

    100 млн евро за 6 бр. В цената не са включени площадките за кацане, сервизна поддръжка, заплатите на пилоти, медици ... И горивото по 100-200 литра на 100 км, в зависимост колко време ще прекарва стойки на,едно място във въздуха.
  • 19 Политик

    9 1 Отговор
    Нали се фотнахме и влезахме по медиите. Кво искате повече? Аре у лево.
  • 20 Уса

    7 0 Отговор
    Прилича на българските ф16 само половината.Така и ефките ще ви пращаме на парчета вие си ги сглобявайте според инструкциите и се молете всичко да е в кашона
  • 21 Госあ

    9 2 Отговор
    Пародия. Шест едни и същи хелита, които за нищо не стават. Могат да летят само в слънчево време и безветрие, ама Сливен където духа отвсякъде го направили областен център хахаха нататък, без коментар. Явно България е харизана да плаща недоразумения и скъпи боклуци. Друго обяснение за всичко случващо се досега откакто сме в ЕС, нямам
  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "хе-хе":

    За градски транспорт, за училищни автобуси, за децата няма нито шофьори, нито лекари, нито болници. За 1 млн бедни пенсионери няма пари за достойни пенсии. За 500 000 работещи млади няма пари за достойна минимална заплата.

    Но за депутати, министри, президент ...
    винаги има пари за скъпи луксозни бронирани автомобили, шофьори, лекари, луксозни болници ... и ВЪЗДУШНИ ЛИНЕЙКИ. И когато се пенсионират за всички 100 000 бивши комунисти президенти, генерали, милиционери ... има 7 пъти по-висока пенсия от мизерията минимална пенсия.

    А познайте, когато има нужда от линейка, кой ще се вози във ВЪЗДУШНИ ЛИНЕЙКИ? Баба Пена от село Горно Нанадолнище или Гоце Първанов, Илияна Йотова, Бойко Борисов, Дебелян Пеевски, Крушовица Нинова ..
  • 23 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ловец на боклуци":

    Ти сигурно си се родил след края на управленията на Любен Беров, Жан Виденов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски. Невъзпитано е сополанковците, да поучавате и да давате акъл на батковците си. Преживели управленията на Любен Беров, Жан Виденов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски
  • 24 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Преди години":

    Преди време във всяка окръжна болница имаше дефицит на какво ли не.
    Имаше дефицит на бинтове, дефицит на качествени лекарства, дефицит на състрадание ... Откакто отвориха границите и позволиха частни болници. В окръжните болници се появи дефицит на лекари, медицински сестри, санитари, чистачки ... всички отидоха са работят на я на частно, я в чужбина. Та така ще стане и с пилотите и медиците на въздушните линейки. Ще се понаучат на държавно за 2-3 години и ще напуснат , за да отидат я да да возят успелия бизнесмен Шиши с новия му хеликоптер. Я ще отидат да управляват медицински хеликоптери в Германия, Великобритания, Румъния ....
  • 25 Всичката работа на тая сглобка

    4 1 Отговор
    Е такава , линейки , Шенген........стигат все до кривата круша 🍐🍐🍐 !!!!
  • 26 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ами не точно":

    Има само едно изключение Иван Костов, обвиняват го, че взимал 10% комисионна. Но при неговото 4 годишно управление и заплати и пенсии скочиха 3-4 пъти за 4 години. Спрямо полученото тежко Жан Виденов БСП наследство от 1996 г. и намалото на с.едващата 1997г..


    А тези след него крадат 100%, похарчиха 2-3 млрд за нов АЕЦ, резултат НУЛА лева. Похарчени половин милиард лева за ремонт на ПАВЕЦ Чаира, резултат взривен ПАВЕЦ и нужда от мшлярди за нов ремонт на ремонта.
    Резултат 100 км Бойкострада, без маркировка, на която се прави ремонт след ремонт вече 3 пъти за 3 мандата...
  • 27 до #2:най-големите врагове на народ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ловец на боклуци":

    преизбирани от своите верни миряни к поклонници на кир и бок и резултат е ясен най бедни и най измиращи в европа
  • 28 Бай Ганьо

    9 0 Отговор
    Единствената държава в Европа сме без въздушна медицинска помощ, нямаме и детска болница.
    Но пращаме оръжия и унищожаваме всичко на територията що е държавно и все още работи.
    Пак за тях гласувайте или ги оставете с мълчанието си да яхнат властта - Толупи, Шишита и бивши комунета ребрандирани в новите евроатлантически дрехи...
    При соца сме имали 11 въздушни линейки тип Пчелка - малки 5 местни многоцелеви самолети. Дори не е ясно какво е станало с тях...
  • 29 А-хаааааааа…

    1 0 Отговор
    Не било компютри, било компоти, ясно.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 не забравяме

    0 0 Отговор
    СЕФТЕ РЕЖИМ ЛЕНТАТА И ПОСЛЕ ЯДОВЕ!
  • 33 Я го знам !

    4 1 Отговор
    Това е защото не са викнали поп Николай да го освети за 5 бона !
  • 34 Кибиците

    2 0 Отговор
    Покрай него дето са се събрали , ако им вземат заплатите и рушветите , ще има за поне още пет напълно оборудвани , даже и с лебедки .
  • 35 Първо

    0 0 Отговор
    Ще качим Ефремова!
    Щом трие очеизвадно доказани истини!
  • 36 Въпрос!

    0 0 Отговор
    Какво е нивото на познания, на една начална педагожка , относно специализиран , въздушен, медицински транспорт?
    Никакви!
    Пак питам! Ефремова, от къде се взе тази черна кутия?
    Лъжкиня!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол