Last news in Fakti

6 Март, 2024 09:57 11 227 63

Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов уволни проф. Георги Касчиев заради изразяване на лично мнение пред медия

  • аец-
  • касчиев-
  • уволнение

Предизвестието му е връчено от две служителки от администрацията в дома му, тъй като експертът работи от вкъщи

Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов уволни проф. Георги Касчиев заради изразяване на лично мнение пред медия - 1

Не съм говорил срещу АЕЦ „Козлодуй“, а изразих мнение по процедурата за изграждане на новите реактори. Това каза в студиото на bTV експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев, който бе уволнен след участие в предаване на телевизията.

„Многократно съм изразявал критика към решението на правителството да започне изграждането на 7 и 8 блока на АЕЦ, което беше взето на 25 октомври 2023 г. Имал съм 10-12 участия по медиите, включително в bTV. Никога не съм крил своята критика, която се базира на това, че не е спазена процедурата, която се изисква от закона“, поясни той.

Проф. Георги Касчиев припомни, че ресорният министър трябва да предостави редица оценка, включително за ядрената безопасност и управлението на отработеното гориво. Той каза още, че трябва да се проведе и обществено обсъждане по темата.

„В деня след моето участие в bTV аз трябваше да отида на един медицински преглед. Все още се възстановявам, защото бях блъснат на пешеходна пътека миналата година. Обадиха ми се хора от АЕЦ „Козлодуй“ и ми обясниха, че ми носят предизвестие за прекратяване на трудовия договор“, разказа още професорът.

Предизвестието му е връчено от две служителки от администрацията и шофьорът им. Те са отишли в дома му.

„Проф. Касчиев е потърсен в дома си, защото по договор той работи от вкъщи. Реално хората са отишли на работното му място, за да го потърсят. Освен това професорът е в пенсия, т.е. не е останал на улицата. По време на работата си за АЕЦ е имало период, в който неговото работно място е било 4 часа в министерството и 4 часа вкъщи. Плащана му е една не лоша заплата“, обясни директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов.

Той посочи, че са му звъннали докато е бил в командировка в чужбина, за да му кажат, че служител на ядрената централа изразява личното си мнение от телевизионния ефир, докато реално се води в болничен. Именно това е преляло чашата на търпението на директора.

„След преразглеждане на неговата длъжностна характеристика, стигнахме до заключението, че на този етап нямаме нужда от него. Ако се появи такава нужда, той ще бъде назначен на граждански договор“, поясни още Валентин Николов, като допълни, че принципно е съгласен с мнението на проф. Касчиев и вярва, че цялата процедура ще бъде спазена.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    192 12 Отговор
    Те ви демокрацийка Нагледно!

    Коментиран от #62

  • 2 За това сме на тоз хал

    241 14 Отговор
    Тракторист уволнява експерт заради изваждане истината на яве. Чисто гербаджийски филм!
  • 3 Град Симитли

    21 156 Отговор
    Един път герберът В. Николов да направи нещо умно!
    Браво!
  • 4 Либерал

    15 147 Отговор
    Всички руцофилистици вън! А там са мнооооого...
  • 5 По западни

    175 16 Отговор
    цени 2 завършени реактора ще ни струват 120 милиарда лева, а България става ядрено сметище на Европа, освен използваните батерии, пластмаси, перки и др. от фото и перки. А Белене с прибиране на ОЯГ 12 милиарда лева. На път сме след Василев и идващите шокови цени ток, борси, такси, задължителни изкупувания да си изключваме електромерите. Страшно е, Сглобката унищожи България!

    Коментиран от #15

  • 6 гражданин

    173 8 Отговор
    Валентин Николов е крадливо герберистко мекере , и му намериха работа от която хабер си няма ,и сега уволнява !
  • 7 шиши

    127 8 Отговор
    Щом не си от сикаджииския мутренски герб си вън от държавната администрация и фирми
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баце

    23 90 Отговор
    Милият професор е на 75 години. Добре е вече да бъде само консултант при поискване на експерното му мнение, но не и на трудов договор.

    Коментиран от #12, #41

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Георгиев

    118 10 Отговор
    Директора на АЕЦ-а да бъде уволнен веднага и Професора да бъде върнат ма работа! Веднага!!!
  • 14 дедо

    20 82 Отговор

    До коментар #12 от "само да кажа":

    Да ти кажа и аз, малко нахален ми се струва този Касчиев - има пенсия, ама иска болнични, изчислени върху трудов договор?!

    Коментиран от #31

  • 15 точно така

    80 13 Отговор

    До коментар #5 от "По западни":

    Прав си, обаче нещата няма да стигнат чак дотам щото съвсем скоро западът и неговите "прекрасни ценности" и свързаните с тях цени просто няма да ги има.............тая година започват много сериозни природни катаклизми, които ще променят облика на планетата, а някои държави направо ще изчезнат от картата! Просто западналите няма да имат време и възможност да довършат пъклените си планове за Източна Европа, а и за други места по света............ще бъдат силно засегнати от този истински Армагедон, който ще се случи на Земята и така с Божията Помощ ще се отървем от тях! България, Румъния, Сърбия, Унгария, Беларус, части от Полша и сегашната територия на украйна, както и Русия ще бъдат най-слабо засегнати от големите бедствия и ще се превърнат в най-сигурните и предпочитани страни за живеене, докато западните кочини и огромната част от населението им буквално ще бъдат ликвидирани! Така че каквито и сметки да си правят западните паразити и тукашните им продажни марионетки те няма да се изпълнят. А относно уволнението на професора е съвсем ясно че са го махнали щото за пореден път е решил да каже истината в ефир, пък тая истина е крайно неудобна за алчните послушковци и западните им господари! Дано БОГ да пази България и достойните българи и да накаже враговете ни и мръсните предатели, които за власт и пари продадоха народа и Родината! АМИН.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Перо

    52 5 Отговор
    Явно това е работа на джендърията от м-во на енергетиката, полуграмотна селяния и случайници, външни лобисти на държавна работа, които си треперят за мястото! Иначе от администрацията са прави, че щом професорът е в болнични, не може да се изявява на вън и работи допълнително на хонорар!
  • 18 Боруна Лом

    24 4 Отговор
    СОБАКИ ДОЛНИ!
  • 19 Прудо

    12 70 Отговор
    Пенсионерът трябва да си почива и радва на внуците, а не да ръси бисери по телевизията.

    Коментиран от #22

  • 20 дядото

    63 5 Отговор
    така ще е .простите и глупавите ще изхвърлят от живото в държавата всичко начетено и умно.може да го уволни,но на нивото му няма да стигне.пфу.
  • 21 Недялка Тодорова

    83 7 Отговор
    Напълно нормално.В България казваш истината в очите на силните на деня и те уволняват.И ми разправяйте ,че нямало цензура у нас.Всичко е купено и служи на чужди интереси.
  • 22 Бас хващам!

    86 6 Отговор

    До коментар #19 от "Прудо":

    Че този ,,пенсионер",има 16 пъти повече акъл в главата си,от твоят...!!!

    Коментиран от #53

  • 23 Язе

    66 7 Отговор
    Цензура и репресии, а иначе сега е демокрация. Ситуацията със свободата на словото започва да става все по-жалка. Че той и бай би Тошо ще вземе да излезе демократ по днешните критерии.
  • 24 име

    90 3 Отговор
    Чехия декласира Уестинтхаус след конкурс с 3-4 участника, с условия и критерии за оценка. Защото не давали гаранция, нямало да опредилат краен срок за завършване, и не си взимали отработеното гориво. Нашите евроатлантически подлоги подписват с тях без никакви условия, а за капак уволняват хората, които говорят истината. Чакайте промяна на кукув ден!

    Коментиран от #59

  • 25 анонимен

    73 4 Отговор
    Точно валентин николов беше сниман на времето да
    разнася чували с бюлетини в НДК. За награда е
    назначен на този високо заплатен пост.

    Коментиран от #40

  • 26 Реалист

    69 6 Отговор
    ФАЩ ще откраднат едни 30 милиарда за рисунки на реактори.

    Коментиран от #32, #33

  • 27 Йоан откровение

    54 5 Отговор
    Престъпниците от ГЕРБ и техните ортаци от ППДБ козяк.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 С БКП

    7 13 Отговор
    С БКП Напред!
  • 30 Чудесно

    16 47 Отговор
    Пенсионират болен дъртак, да си стои у дома и да се грижи за здравето си.
    Заради такива взимащи по няколко заплати и пенсии, младите не могат да направят кариера, да се развиват, да печелят пари, за да отглеждат повече деца.

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГЕРБ=ДПС=БСП

    13 19 Отговор

    До коментар #26 от "Реалист":

    Колониална територия, ако не са руснаците, ще са американците, ако не са те ще са брюкселци, ако те са те ще са британците, ако те са те ще са анасолците...

    Истината е, че никой не ни е виновен, че мнозинството ни са прости и необразовани и искат нови радиоактивни атомни блокове, ядрени бомби исках да кажа.

    Аз искам повече да не се строят АЕЦ блокове в България.
  • 33 ГЕРБ=ДПС=БСП

    41 4 Отговор

    До коментар #26 от "Реалист":

    Кога ще проумеете, че причината за всичко, е в тези за които гласувате.

    Причина за всичко е начина по който гласувате.

    Гласувате за корупционери, мошеници, некадърници. Получавате пропаднала държава.
  • 34 Инженет

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "само да кажа":

    Кой е той? Как се казва? Име???
  • 35 Скорпион

    28 4 Отговор
    Питам докога ще ги търпим тези сглобки, не е ли време да ги разглобим и да ги пратим където им е мястото
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иванов

    45 3 Отговор
    НЕспециалист уволнява специалист!?
  • 38 Хаха

    8 33 Отговор
    Ами може и да е така, и да не е така. Професорчето е там на хранилка от години. Добре си е похапвал от АЕЦа. Пенсионер, в болнични от година и работи от вкъщи. Ами като плюеш този който те храни какво друго да чакаш.
  • 39 зевзек

    23 2 Отговор
    този взимал пари като пенсионер, а ясно ли ви е, експертите и костюмите от Уестингхаус колко и какви луди пари ще взимат, веднъж дойдат ли тука, подпишат ли им договорите, след като свършат с тези реактори, външният ни дълг към БВП, ще е по голям от този на Италия и Япония, над 100 процента ще е, не трябва да се строят нови блокове, България е малка, разчита на туризма, и вече нямаме индустрия, нали се хвалят че имат голям капацитет от слънчевите панели, за какво са им нови мощности
  • 40 зевзек

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "анонимен":

    не е той, бъркаш ги, един друг е оня с чувалите
  • 41 Георги Петков

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Баце":

    Това Байдън ли ти го каза?
  • 42 Инженер

    37 1 Отговор
    Истинска случка от АЕЦ-а: По повод някакъв инцидент се събират шефовете за да решът кой прав и кой сгрешил. След срещата един от тях казва: "-Събрахме се виновните за да накажем невинните и да наградим неучаствалите."
  • 43 Справедлив

    25 1 Отговор
    Не очаквайте ниска инфлация в следващите десетилетия. Ще трябват средства за двата ядрени блока без гаранция че ще се построят и че ще донесат ефект/ полза / за Българския народ.
  • 44 Прост Българин

    32 2 Отговор
    НАВСЯКАДЕ В ДЪРЖАВНИТЕ ФИРМИ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ СА КОРУМПИРАНИ ПОСЛУШНИ МИШКИ
  • 45 Кольо

    32 1 Отговор
    Един педагог, дето не му е мястото там, уволнява един ядрен физик, дето мястото му е там
  • 46 Герберасткият надут балон-

    24 0 Отговор
    Валентин Николов,не може да се опре на малкият пръст по знания в областта на енергетиката,на проф.Касчиев...!
    Но така е в нашата мила Родина-БГ...!Не се ценят знанията,а това на кой си човек...!
    Валентинчо е любимец на Банкянското Чекмедже...!
  • 47 Тарзан

    8 15 Отговор
    В задачата се пита кой изобщо го е назначил на работа в АЕЦ тоя предател касчиев!? Браво на Валентин Николов!
  • 48 Георги Касчиев, е капацитет в

    18 1 Отговор
    Енергетиката за разлика от Валентин Николов, Парашутист на ГЕРБ, един от Енергийната Мафия!!

    Коментиран от #49, #61

  • 49 Мдаа преди години

    13 1 Отговор

    До коментар #48 от "Георги Касчиев, е капацитет в":

    Валю зареждаше с банички лафките в аеца. Така, че и той си е виден ядрен енергетик. Даже знае от къде се пали лампата, което не всички герберасти знаят
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 максим

    7 1 Отговор
    валентинчо, изобщо не е за този пост.какъв инженер е? дай му да бъде шеф на групи за приятелство.то, ядрената енергетика, не е мениджмънт и реклама! борисовия,пак се изложи с кадрите си.за кой ли път....
  • 52 В АЕЦо

    5 2 Отговор
    Е голям Батак .
    Един работи за двама защото втория е назначен партийно .
    Скоро време ще пием Йод

    Коментиран от #54

  • 53 И аз съм

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бас хващам!":

    Сигурен че има в края на месеца едни 12000 лв
    От пенсия и заплата .
    Па даже и болнични му плащаш .
  • 54 От чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "В АЕЦо":

    То кога не е било така?
  • 55 Иоб

    2 10 Отговор
    Отдавна тоя червен касчиев е трябвало да бъде уволнен и да си гледа пенсията. Мисля, че е работил и в БАН. Ае, досвидание, удачи, чао
  • 56 ННН

    7 0 Отговор
    СМРТ НА НАТО
  • 57 Демокрация??

    5 0 Отговор
    Свобода на дловото??!!
    Нали уж това беше основния недостатък на комунизма
  • 58 РЕСПЕКТ!

    7 0 Отговор
    Респект за професор Георги Касчиев.

    Валентин Николов е нищожество на политическа служба.

    Николов закопава, ведно със сгобката на мафията, българската ядрена енергетика.
  • 59 Презиме

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "име":

    Тия Уестингхаус са никои, Единствено руски и корейски фирми са лицензирани, че могат да изпълняват всички изисквания за безопасност на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Тъй не искаме руснаците заради санкциите (интересно защо САЩ продължават да купуват уран от Русия), остават корейските фирми. Е, Хюндай си кандидатства нормално. Уестнгхаус обаче смята да използва коейски фирми. Тоест вече започва едно натрупване на посредници и като прибавим нашите наведени на "Козяк", които лобират за Уестингхаус, се получава една дълга хранилка и евентуалното изграждане на нови блокове ще ни излезе златно. Дори да не стане, преди това ще започнат едни проекти, едни оценки, които ще струват милиони.
  • 60 всичките

    5 0 Отговор
    ни псевддоексперти, дето се изявяват по медиите го правят, за да се уредят с договори за допълнително възнаграждение. Намират им синекурни длъжности и се получава точно това - стоят си у дома, но получават по 5-10000 лв, ей така - да си мълчат и да хвалят.
    Касчиев, може би за първи път в живота си, взе че изневери на праилата и каза простата истина, че процедурата е родена в грях, и хоп спряха му паричките. Те така, всичко в нашата политика е търговия и пошлост. Хиновски и Божков продължават да се усукват и да пелтечат лъжи - явно им е малка пенсията.
  • 61 да бе да

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Георги Касчиев, е капацитет в":

    Касчиев е капацитет, ама само ако го сравняваш с Валентин Николов.

    Иначе тоя е пълен лаик и разбира от физика на реактора (каквото всъщност му беше профоесионалното изявяване в Козлодуй), колкото и ти. После пристана на зелените в Австрия, та в един момент го натресоха за шеф на АЯР (българина все си търси някой отвън да го оправя), ама се провали - бързо лъсна, че няма нито знанията, нито уменията - и айде пак във Виена, че там не трябват знания, а бля-бля срещу АЕЦ. Тоя е един от малкото, за които гилдията се радваше, че го махнаха (в неговия случай, порочната практика да се увластяват най-некадърните, но послушните не сработи). Появи се при смяната на Бойко, но както виждаш си е избрал тихото местенце да бъде на хранилка в АЕЦ, докато си седи дома, вместо наистина нещо да работи.
    Бегай, не ми го хвали
  • 62 Ттттт

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    При Путин е най-добре.нали?
  • 63 Атом

    0 1 Отговор
    Г-н директора, не познава законите на страната, но управлява Атомна централа!
    Не е ли опасно такова поведение!
    Касчиев, при желание, може да го осъди и дори да го събори от поста му!
    Като гражданин, г-н Касчиев може да коментира всяко поведение, нямащо общо с нормалната работа на цетралата, каквато е процедурата, прекарана в Народното събрание!!!
    Като изпълнителен директор, Николов нама право да се изказва като политик- затова сме на този хал!!!😡
    Всяка жаба да си знае гьола!!!😅
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове