Last news in Fakti

7 Март, 2024 16:48 1 870 46

Мика Зайкова: Асен Василев не знае как се прави бюджет, но и налага неграмотността си на тези, които знаят как се прави

  • мика зайкова-
  • асен василев-
  • бюджет-
  • неграмотност

"По груби сметки губим над 30 милиарда лева. Не претендирам да съм точна. Искам само да ти кажа, че не колегите от НСИ искат да лъжат, не колегите от Министерство на финансите или от другите министерства, които са добри специалисти, искат да лъжат. Не. Просто ги принуждават. И човекът, който прави това с неговия екип, за мен не може да бъде никой друг, освен г-н Асен Василев. Това е безобразие. Това е заробване на България", коментира финансовият експерт 

Мика Зайкова: Асен Василев не знае как се прави бюджет, но и налага неграмотността си на тези, които знаят как се прави - 1
Снимка: NovaNews

Загубата на България е над 30 милиарда лева, които ще платим ние, а не Асенчо или Кирчо! Това заяви в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" финансовият експерт и бивш народен представител Мика Зайкова.

"Трите трасета, по които България затъва икономически и финансово, са: първо – измисленият бюджет за 2024 г., който е абсолютно нереален по отношение на приходната си част. Вторият източник на нашите неблагополучия е забавянето на изпълнението и ползването на еврофондовете от старата програма, която е за 2020 г. И третото трасе, по което вървят нашите неблагополучия в икономически и финансов план, това е пълната катастрофа и драмата с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост", посочи Зайкова.

По думите ѝ няма да има ръст от 3,2% на бюджета, т.е. няма да имаме приход от 205 милиарда в брутния вътрешен продукт, което означава, че всеки един български гражданин, българска фирма ще бъде затруднен и няма да получи това, което има в разходната част, и ще го получи на базата на по-голям дефицит и на базата на допълнителни заеми, които ние ще вземем. "В Бюджет 2024 година е сложен таван на заемите 11 милиарда. Тези 11 милиарда по никой начин няма да стигнат, защото не слушайте какво ви говори Асен Василев – че ние сега имаме някакъв измислен излишък и че ние ще свалим дефицита. Това е пълен абсурд. Пълен абсурд е, защото първо, имаме срив на промишленото производство до края на миналата година и в началото на тази година за всяко тримесечие с близо 20%. Това означава, че няма да бъдат произведени стоки", категорична е бившият народен представител.

"По груби сметки губим над 30 милиарда лева. Не претендирам да съм точна. Искам само да ти кажа, че не колегите от НСИ искат да лъжат, не колегите от Министерство на финансите или от другите министерства, които са добри специалисти, искат да лъжат. Не. Просто ги принуждават. И човекът, който прави това с неговия екип, за мен не може да бъде никой друг, освен г-н Асен Василев. Това е безобразие. Това е заробване на България. И България, вместо да се приближава по качество на живот към средноевропейското равнище… Ако през 2020 г. бедни са били 7,2% българи, то сега са над 10% бедните, и то са бедни, защото ги заковаваме на нивото на линията на бедност, която в момента е 526 лева. Нека да си спомним, че първо, дори и повишаването на минималната работна заплата – това е административно повишаване, дори потискането на цените не води до икономически успехи. Защото първо, минималната работна заплата е брутна заплата, която чистото възнаграждение от нея е 724 лева, а издръжката на живота за последното тримесечие на миналата година е 1438 лева на един човек. Е, питам те: къде са 530 лева сега пенсии и 580 лева минимална – говоря от 1 юли, къде са тия нещастни 724 лева, дето чисто получават 640 000 души от 3 милиона, малко под 3 милиона работещи? Т.е. 1/3 от хората взимат минимална работна заплата. Да не говорим, че 2/3 от всички работещи в България получават заплата под 1000 лева, 2/3. И тези, които получават заплати, близки до издръжката или над нея – има и такива, разбира се, и аз нямам нищо против колкото може повече хора да получават такива заплати – се броят на пръсти. Т.е. не са десетки хиляди, а са няколко хиляди", допълни събеседникът.

Мика Зайкова смята, че "тези 30 милиарди ще ги платим ние, а няма да ги плати нито Асенчо, нито Кирчо, нито никой от властимащите, защото властимащите са от ПП. Първо са неграмотни, защото Асен Василев не само не знае как се прави бюджет, ами налага своята неграмотност на останалите хора, които знаят как се прави бюджет. Защото и в Министерство на финансите, и в НСИ работят прекрасни специалисти, които си знаят работата. Това са мои бивши колеги, които ги познавам лично много добре. Искам да ти кажа, че това, което се прави с тези специалисти, е безобразие. Не мога да правя аз други квалификации, освен безобразие. Безобразие! Държавата се намира в хаос", заключи финансистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даммм

    35 50 Отговор
    Бабо Мике, наблегни на старините и се радвай на внуците...

    Коментиран от #17

  • 2 Гепенсон

    20 3 Отговор
    Бюджетен.
  • 3 Ти пък

    31 44 Отговор
    много знаеш как се прави бюджет 😃 Помниш ли какво закуси тази сутрин 😃
  • 4 баба Цола

    25 29 Отговор
    И аз бях вечна! Ти си добре, по мое време нямаше памперси.
  • 5 питам

    34 41 Отговор
    А това изкуфяло бабе до кога ще го водите експерт по всичко !!!
  • 6 Казуар

    39 37 Отговор
    Бабо Мике, ти още ли служиш на Чалгаря.

    Коментиран от #23

  • 7 Бабеците и

    27 37 Отговор
    старчоците да си кротуват в старческия дом
  • 8 ГЕРБ=ДПС=БСП

    26 41 Отговор
    То па тази дърта съсъхрена скумрия Зайкова защото всичко знае, нейното поколение докара до тук държавата ни.

    Ало пенсионерите, държавата ви дава пенсия защото вече за нищо не ставате.

    Коментиран от #30, #40

  • 9 Асенчо е специалист

    37 17 Отговор
    само по целувки със сладури под дъгата. А, и още нещо - по печелене на пари за наша сметка и мечти да ги харчи по островите. Но не знае, че по островите има много крокодили.

    Коментиран от #18

  • 10 Незнаещ

    37 32 Отговор
    Бабо Мико, твоя Славчо ли ти ги наговори тези всичките неща?
  • 11 Бабо Зайке,

    31 20 Отговор
    помниш ли поздрава преди 20-30 г. - "Долар ден". Заплатата ми е беше $10, а пенсията на майка ми $4. Сега не е добре, ама пък чак толкова не е.
  • 12 Джурасик парк🙊

    12 17 Отговор
    Къш....къш...къш.....
  • 13 ха ха

    24 19 Отговор
    а тая да не мисли че е 10 пъти повече човек от редовите граждани след като взима 10 средни заплати ? бюджета на василев може и да е дефектен ,но вашите бяха направо престъпни спрямо населението

    Коментиран от #37

  • 14 Мика Зайкова е екстра

    33 19 Отговор
    Немогат да и стъпят на кутрето даже !

    Доста умна и интелигентна жена.
  • 15 Мошенник от Чаталджа

    28 13 Отговор
    Разследване за Асан Василев
  • 16 ха ха ха

    8 2 Отговор
    "Традициите не са каквото бяха";)
  • 17 бай благой

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "даммм":

    a ти центовче наблегни на уроците

    Коментиран от #21, #22

  • 18 така ли

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Асенчо е специалист":

    Някои ходят по островите, а други си ги купуват. Лицемерието ви няма граници!

    Коментиран от #39

  • 19 А40

    17 7 Отговор
    Е те за това Асан Василев сега ще си събере куфарчето и директно в Арко Ирис на топло.Нали го чака съд в Щатите
  • 20 Зззззз

    13 22 Отговор
    Така е г - жа Зайкова само вие знаете да правите бюджет по комунистически ( На губещите сектори най - много , на печелившите нищо ) и после що няма пари 😬

    Коментиран от #46

  • 21 копейко ще наблегна

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "бай благой":

    На макятина мидата.
  • 22 копейко ще наблегна

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "бай благой":

    На макятина мидата.
  • 23 Тя не е служила на чалгар

    15 9 Отговор

    До коментар #6 от "Казуар":

    Беше като експерт в ИТН! И това и прави чест, че е била в единствената честна партия!
  • 24 Цайса

    8 14 Отговор
    Това на снимката птеродактил ли е?

    Коментиран от #27, #41

  • 25 Когато цифрите говорят...

    7 12 Отговор
    Бюджета е на излишък! Незнайка Микова да си гледа сериалите.
  • 26 дифлукан

    6 11 Отговор
    Таа па ноу знай! Акъл та дрънка!
  • 27 Не, за твоя жалост

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Цайса":

    тъподактил такъв!
  • 28 5678

    3 11 Отговор
    Мика прави си кални бани да свикваш с пръстта
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Яяяяя

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Пенсия се дава за прослужени години, а не поради здравни проблеми
  • 31 инж. Ганчо Илков

    9 2 Отговор
    Цялата ни Икономика се прави от Ново излюпени псевдо Бизнесмени с Пазарна Функционална Неграмотност. Политическите Проектанти от Парламентарното Мнозинство с липсата си на Коалиционна Култура несъздават Коалиционно Реформаторско Правителство, а някаква неопределена Сглобка. Огромна е разликата между потомствено създадени Бизнесмени и Лица получили Капитал дарен от Приватизацията или от Кредити от "Фалирали" БАНКИ. Огромна е и разликата между Счетоводители и Икономисти. Пазарната Икономика се прави с Технологии, Пазарни Ниши, Технократи и Неполитизирана Съдебна Система. Политиката, като Система Провеждаща Икономически и Социални Реформи, се прави от Политически Партии с Реална Членска Маса на База Духовно възприета Идеология, а не от Политически Проекти издържани от Дарители Олигарси и Бюджетна Субсидия. Така, че нито Бойко, нито Асенчо, Костадинов или Корнелка, са в състояние да направят Реален Бюджет. Просто Парите не стигат до Предназначението си поради Мрежата за Изтичане към Джобовете на Проектантските Лидери.

    Коментиран от #32, #38

  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "инж. Ганчо Илков":

    "Старост-нерадост" (Българска народна поговорка)
  • 33 Пипи

    4 11 Отговор
    Скоро ще те използвам да си наторя градината с теб!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пфу

    4 9 Отговор
    Дърта, грозна, неграмотна коза.

    Коментиран от #43

  • 36 А бе и....

    3 0 Отговор
    А бе и.... Вие не знаете....След като тази страна е вече толкова години на Дъното! И върви все по-надолу! И по Надолу! Защото Бюджет и Управление вървят ръка за ръка!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЗНАЯТ!

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "инж. Ганчо Илков":

    ЗНАЯТ! Но идеята не построяване на Държавата! А нейното рзграбване!
  • 39 Всичко вижда

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "така ли":

    Богът на крокодилите бди над всеки един от тях.
  • 40 До ГЕРБ-ДПС-ДБ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Ами и ти ще дойдеш на нейните години. Дай Боже и ти да получаваш такива "високи" доходи.
  • 41 Сега ти е широко около врата,

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Цайса":

    но един ден и ти ще станеш такъв, ако доживееш дотогава.
  • 42 Бамбука

    2 2 Отговор
    Кой казва че падението имало възрастова граница ? Няма и ето доказателството
  • 43 Маймуната още не е станала човек

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Пфу":

    Колко малко му трябва на един мъж - две сиси и две джуки със силикон. И зяпва, а мозъчето му се втвърдява. А горките жени години наред учат, подлагат се на самодисциплина, учат се да домакинстват, да се обличат красиво, бягат, ходят пеша, гладуват, ходят на фитнес, пресотерапия, маникюр, педикюр, фризьор и т.н. А всъщност цялата работа, свързана с мъжете, е доста елементарна: две сиси, две джуки и никакъв мозък. Той сякаш е досаден придадък към заветното топло място в тялото на шедевралното творение на Господ, наречено жена.
  • 44 Въпрос

    0 2 Отговор
    Баба Мика няма ли да се успокои и да си гледа старостта и здравето. Василев не е поглупав от нея.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Буфаное

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Зззззз":

    Браво за отговора,по изказването на този дръгел прозира партията майчица
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол